Vandaag is de ramadan, de vastenmaand voor Moslims, gestart. De vastenmaand duurt 29 of 30 dagen. De Ramadan is zwaar omdat deze middenin de zomer valt. De dagen zijn langer in de zomer en dus is de periode dat je als moslim moet vasten ook langer. Je mag immers tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten. De Ramadan wordt op 28 juli afgesloten met het bekende suikerfeest. Maar hoe ga je om met de Ramadan als je lijdt aan een eetstoornis? Doe je hier dan niet aan mee of doe je er juist wel aan mee? En wat schrijft de Koran in dit soort situaties eigenlijk voor?
Als je Moslim bent en lijdt aan een eetstoornis kan de maand van de Ramadan triggerend zijn en veel stress opleveren. Zeker wanneer je vecht tegen je eetstoornis en/of in behandeling hiervoor bent, kan je erg verward raken over het wel of niet meedoen aan deze vastenmaand. Voor je herstel en fysiek weet je dat het niet verstandig is. Daarentegen wil je vanuit je geloof heel graag meedoen aan de Ramadan. Het voelt niet goed en wellicht als zondigen om er niet aan mee te doen. Daarnaast schreeuwt je eetstoornis ook nog enthousiast dat je écht wel mee moet doen aan het vasten. Het komt de eetstoornis prima uit.
Meedoen aan de Ramadan, vasten, kan je het beste alleen doen wanneer je gezond bent van geest en lichaam. Volgens de Koran zijn mensen die lijden aan een ziekte geëxcuseerd van het vasten. In plaats van te vasten mogen deze mensen Fidya geven, oftewel donaties doen. Je betaalt dan geld om iemand anders te voeden gedurende de Ramadan. Ondanks deze regel kan het lastig zijn om een keuze te maken om wel of niet mee te doen aan het vasten. Het kan aanvoelen alsof je moet kiezen tussen God en de eetstoornis. Ook kan het zijn dat jij jezelf helemaal niet ziek vindt. Je hebt problemen met eten, maar ziek ben je niet…vind je.
Het helpt bovendien niet dat alles tijdens de Ramadan draait om eten. De maaltijd die bijvoorbeeld wordt gegeten om het vasten te verbreken nadat de zon is opgekomen (Iftar) wordt gedurende de gehele dag ervoor bereid. Iedereen praat ook over deze maaltijd en de bereiding ervan. Je begrijpt dat dit heel lastig kan zijn als je lijdt aan een eetstoornis.
Vasten kan zeer averechts werken op het herstel van een eetstoornis. Het doel van de Ramadan is het jezelf dichterbij God brengen. Wanneer je echter lijdt aan een eetstoornis kan de Ramadan ervoor zorgen dat de eerstoornis heviger wordt en er meer conflicten in je hoofd ontstaan rondom eten en gewicht. Hierdoor ga je dus totaal voorbij aan het wezenlijk doel van de Ramadan. Belangrijk is daarom dat je je gedurende deze maand juist richt op wat goed voor jouw gezondheid is. Zoek veel afleiding en praat of schrijf over de gevoelens die je gedurende deze maand ervaart. Nu goed voor jezelf zorgen en werken aan je herstel maakt dat je een volgende Ramadan wellicht weer, om de juiste redenen, mee kunt doen met het vasten.
Twijfel je toch over wel of niet meedoen aan het vasten, dan kan je altijd contact zoeken met passende hulpverlening of een geestelijk raadsman/ geestelijk leider.
Bron: b-eat.co.uk
Geef een reactie