Ramadan en een eetstoornis

Vandaag is de ramadan, de vastenmaand voor Moslims, gestart. De vastenmaand duurt 29 of 30 dagen. De Ramadan is zwaar omdat deze middenin de zomer valt. De dagen zijn langer in de zomer en dus is de periode dat je als moslim moet vasten ook langer. Je mag immers tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten. De Ramadan wordt op 28 juli afgesloten met het bekende suikerfeest. Maar hoe ga je om met de Ramadan als je lijdt aan een eetstoornis? Doe je hier dan niet aan mee of doe je er juist wel aan mee? En wat schrijft de Koran in dit soort situaties eigenlijk voor?

Bron foto

Als je Moslim bent en lijdt aan een eetstoornis kan de maand van de Ramadan triggerend zijn en veel stress opleveren. Zeker wanneer je vecht tegen je eetstoornis en/of in behandeling hiervoor bent, kan je erg verward raken over het wel of niet meedoen aan deze vastenmaand. Voor je herstel en fysiek weet je dat het niet verstandig is. Daarentegen wil je vanuit je geloof heel graag meedoen aan de Ramadan. Het voelt niet goed en wellicht als zondigen om er niet aan mee te doen. Daarnaast schreeuwt je eetstoornis ook nog enthousiast dat je écht wel mee moet doen aan het vasten. Het komt de eetstoornis prima uit.

Meedoen aan de Ramadan, vasten, kan je het beste alleen doen wanneer je gezond bent van geest en lichaam. Volgens de Koran zijn mensen die lijden aan een ziekte geëxcuseerd van het vasten. In plaats van te vasten mogen deze mensen Fidya geven, oftewel donaties doen. Je betaalt dan geld om iemand anders te voeden gedurende de Ramadan. Ondanks deze regel kan het lastig zijn om een keuze te maken om wel of niet mee te doen aan het vasten. Het kan aanvoelen alsof je moet kiezen tussen God en de eetstoornis. Ook kan het zijn dat jij jezelf helemaal niet ziek vindt. Je hebt problemen met eten, maar ziek ben je niet…vind je.

bron foto

Het helpt bovendien niet dat alles tijdens de Ramadan draait om eten. De maaltijd die bijvoorbeeld wordt gegeten om het vasten te verbreken nadat de zon is opgekomen (Iftar) wordt gedurende de gehele dag ervoor bereid. Iedereen praat ook over deze maaltijd en de bereiding ervan. Je begrijpt dat dit heel lastig kan zijn als je lijdt aan een eetstoornis.

Vasten kan zeer averechts werken op het herstel van een eetstoornis. Het doel van de Ramadan is het jezelf dichterbij God brengen. Wanneer je echter lijdt aan een eetstoornis kan de Ramadan ervoor zorgen dat de eerstoornis heviger wordt en er meer conflicten in je hoofd ontstaan rondom eten en gewicht. Hierdoor ga je dus totaal voorbij aan het wezenlijk doel van de Ramadan. Belangrijk is daarom dat je je gedurende deze maand juist richt op wat goed voor jouw gezondheid is. Zoek veel afleiding en praat of schrijf over de gevoelens die je gedurende deze maand ervaart. Nu goed voor jezelf zorgen en werken aan je herstel maakt dat je een volgende Ramadan wellicht weer, om de juiste redenen, mee kunt doen met het vasten.

bron foto

Twijfel je toch over wel of niet meedoen aan het vasten, dan kan je altijd contact zoeken met passende hulpverlening of een geestelijk raadsman/ geestelijk leider.

Bron: b-eat.co.uk

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

34 reacties op “Ramadan en een eetstoornis”

  1. Wauw, eindelijk een artikel op Proud2bme hierover!

    Ik heb gelukkig al een jaar geen eetstoornis meer.
    Ik heb wel nog een obsessie met eten en vooral “gezond eten”.
    Zoals jullie aangeven in het artikel:
    De eetstoornis wordt wel enorm getriggerd in deze maand. Nu is het voor mij niet zo erg, omdat ik geen eetstoornis meer heb, maar de eetstoornisgedachten van vroeger komen wel terug.
    Ik eet sowieso wel altijd genoeg en drink genoeg, zeker na een lange dag in de hitte 😀

    Eén goede raad: Als je een eetstoornis hebt en je bent geen moslim, niet vasten!
    Je kan het alleen volhouden als je weet waarvoor of vooral voor wie je het goed: voor God (Allah in het Arabisch).

    Sommige mensen eten bij iftar, bij het verbreken van het vasten, enorm uitgebreid en ook heel vet en gesuikerd. Dat is zeker niet de bedoeling.
    De bedoeling is om je maag rustig te laten wennen aan eten en drinken na een hele dag zonder enig voedsel.
    Er zijn veel mensen die afvallen of aankomen tijdens de ramadan.
    De ramadan is niet gemaakt om af te vallen, integendeel!

    Ik heb dan wel een eetprobleem/obsessie, mijn gewicht is wel stabiel gebleven. Hoewel ik me subjectief nog altijd dik voel.
    Wel durf ik ook chocolade of snoep te eten, just because I want to!
    Zo reageert mijn lichaam nu eenmaal op het vasten en op het gewijzigd eetpatroon.
    Je kunt nooit inschatten of je zult aankomen of zult afvallen, maar daarvoor is deze maand niet gemaakt.

    xxx

  2. Mijn eetstoornisgedachten komen terug.
    Het enige waar iedereen naar uitkijkt ‘s avonds is natuurlijk het avondmaal en dan ga je daar de hele dag over fantaseren natuurlijk.
    Wat ga ik eten?
    Hoeveel ga ik eten?

    Best wel verwarrend voor iemand met een eetstoornis.
    MAAR de gewone moslim, zonder eetobsessie of -stoornis zeg maar, die doet gewoon wat hij elke dag zou doen. Hij of zij heeft geen last van die rare gedachten.
    Het is ook niet de bedoeling dat je je op eten focust.
    Ga bidden, lees een beetje Koran, lees een boek, verricht goede daden.

    Ramadan is meer dan alleen niet eten en niet drinken!

  3. Ik mag dit jaar niet vasten vanwege mijn eetstoornis.. Ik voel me hier best wel rot over. Maar ik weet dat als ik nu vast, ik het niet doe voor mijn geloof maar juist om af te vallen.. En ik probeer te relativeren. (Zieke mensen mogen niet meedoen aan de ramadan)

  4. toevallig zat ik hier vandaag aan te denken! lijkt me erg pittig om in zo’n situatie te zitten zeg. zou het interessant vinden om meer blogs te lezen over eetstoornissen en andere culturen trouwens!

  5. @Latifa:

    Assalamoe aleykum:
    Je weet wat er in de Koran staat: Don’t throw yourself in destruction.
    Ik vind het ook jammer voor jou dat je niet kan meedoen.
    Maar je bent inderdaad ziek in die mate dat je een eetstoornis hebt, ook al zien sommige mensen dat niet zo.
    Ik wens je veel sterkte!

  6. Ik mag ook niet meedoen aan de Ramadan dit jaar helaas.. Ik vind het heel erg jammer.. Ik wil het natuurlijk doen voor ons geloof, maar tegelijkertijd denk je ook van dat je kan afvallen.. Hoop dat ik er volgend jaar weer aan mee kan doen!!

  7. Ik ben zelf niet gelovig maar heb wel respect voor iedereen die dat wel is. Van de trouw en inzet die ze tonen kunnen sommigen nog iets leren.(ik bedoel hier geen mensen met een eetstoornis mee maar oplichters e.d.)
    Vind het super van proud dat ze hierover bloggen en zou het dus ook niet erg vinden moesten er meer van zulke blogs verschijnen.

    Aan iedereen die door z’n eetstoornis niet mee kan doen. Sterkte, ik begrijp dat dit wel jammer is. Maar ik denk niet dat Allah zou willen dat jullie iets aan de ramadan overhouden door de eetstoornis, eerder dat jullie werken aan jullie genezing. Zo kunnen jullie volgend jaar ten volle mee doen voor jullie geloof zonder dat stemmetje dat verdomd irritant kan zijn.

  8. Ik vind het erg goed dat hierover geschreven word. Zelf ben ik lichamelijk gezond, maar geestelijk (nog) niet. Heb dagen dat ik meedoe met de Ramadan en sommige dagen weer niet. Ik eet dan wel stevig met iftar en sahur, maar toch heb ik steeds dat stemmetje weer in mijn hoofd dat ik veels te veel eet. ‘s Nachts lig ik dan te piekeren in mijn bed omdat ik bang ben dat ik aankom. Mensen zonder ES denken tenminste niet voortdurend na of ze te veel gegeten hebben of niet. De ramadan werkt voor hen als een soort ‘cleanse’: je onthoudt je van lichamelijke begeerten en houdt je voortdurend bezig met religie. Gelukkig houd ik me nog steeds wel elke dag bezig met mijn religie zoals het reciteren van de Koran en het bidden, maar toch heb ik nog steeds die schuldgevoelens. Ik hoop echt dat ik en de moslima’s hier met een ES weer spoedig de hele ramadan mee kunnen vasten.

  9. Helaas mag ik er dit jaar nog steeds niet aan meedoen, al heb ik wel een gezond gewicht bereikt. Voor nu is het nog niet verstandig om mee te doen, baal er echt ontzettend van, want het kan ook heel gezellig zijn! Het voelt idd niet goed om niet mee te kunnen doen, maar mijn ouders geven ook geld aan de armen voor elke dag dat ik niet kan vasten.

    Overugens mag je niet alleen niet eten, maar ook niet drinken! 😉

  10. succes voor iedereen die bezig (of niet-bezig) is met de ramadan

  11. Ik doe mee met ramadan, ook al heb ik eetstoornis,wil gwn verder afvallen maar me ouders weten het niet dusja..;(

  12. Ik doe dit jaar ook mee. Ik heb eindelijk het punt bereikt waarbij ik vast omdat ik wil vasten, ik wil zelfs niet eens meer afvallen!
    We can do this!

  13. Voor mij helpt de ramadan omdat je verplicht bent te eten. Ik zal dus elke ochtend en avond iets moeten eten. Terwijl ik normaal soms dagen niet eet. Daarbij zie ik mezelf niet als ziek. Ik heb de fout gemaakt in het verleden en moet dat zelf weer recht zetten

  14. Ramadan begint trouwens niet vandaag. Het begint morgen!

  15. @ R: Ramadan is wel vandaag begonnen hoor haha!

  16. Wat ik nooit zo goed snap is dat iedereen het maar over het eten heeft wat je gedurende de dag moet laten staan, ik bedoel dat is op zich niet zo’n kunst lijkt me…..maar niet mogen drinken, zelfs geen slokje water..dat lijkt me veel moeilijker dan niet eten.

  17. Het is echt fijn dat er over de ramadan een blog is gemaakt! Ik heb het er zelf moeilijk mee en heb wel iedere jaar meegedaan en zit al 5jaar met mijn eet probleem. Maar wil eigenlijk niet meedoen omdat het al slecht gaat. Maar anderzijds wil ik wel meedoen… En mijn ouders snappen het ook niet helemaal en verwachten ook dat ik meedoe. Dus ik weet het niet… En ik vertrek ook nog maandag naar Marokko dus dan kan ik het ook niet echt maken om niet mee te doen aangezien niemand weet van mijn eetprobleem…

  18. @xxbetul
    Voor de Turken is het vandaag begonnen. Maar de anderen beginnen morgen pas… Wij ook!

  19. @ Stay strong: Aahh oke, dat wist ik helemaal niet haha. Duidelijk! 🙂

    Weten je ouders van je eetprobleem? Misschien kun je hun proberen duidelijk te maken dat het op dit moment echt niet verstandig is. Kies voor jezelf, jouw gezondheid gaat boven alles voorop!!

  20. @xxbetul

    Ja haha , had het ook pas gezien!
    En die weten het wel maar begrijpen het niet. Ze verwachten dat ik gewoon mee doe, en kan thuis moeilijk praten over mijn eetprobleem…

  21. Wat ik me nou afvraag, stel dat je (net als ik) je dag en nachtritme helemaal heb omgegooid, dan is het een stuk minder moeilijk. Of als je expres snachts gaat leven, maar dan is natuurlijk het hele idee achter de ramadan weg. Maar voor mij zou het niet zo moeilijk zijn want ik ga geregeld om 5 uur baar bed en slaap tot 3/4 uur…

    Iig, veel respect voor jullie!

  22. Heel goed dat hier een blog over gemaakt is! Ik ben zelf geen moslim, maar het is goed dat zulke moeilijke momenten voor mensen uit andere culturen aandacht krijgen. Ga zo door!

  23. @604 Er zijn wel mensen die ‘s nachts opblijven, maar beter is gewoon om tussen de twee maaltijden te slapen. Anders gaat, zoals jij al zei, het idee een beetje verloren.

    Ik ben van plan om deze maand helemaal mee te doen. De eerste dag ging prima. Heb nog wel het stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik niet moet aankomen, maar het is wel minder overheersend. Ik wil namelijk niet meer afvallen, maar gewoon gezond blijven.

    Dat er veel over eten wordt gepraat klopt wel. Alleen werkt ramadan juist een beetje mee, want ik denk normaal gesproken altijd: wat eet ik als ontbijt? Heb ik te veel gegeten tijdens de lunch? Etc. Etc. Nu ik maar twee maaltijden kan eten, denk ik er minder over na.

  24. Ik ben niet gelovig maar vind dit ook interessant om te lezen. Misschien kan iemand mij vertellen, voetballers – nu ook met het wk – die moslim zijn, mogen die ook niets eten en drinken (tijdens zo’n bloedhete dag in Brazilië)? Dat is toch haast onmogelijk vol te houden?

  25. @MT

    Dat is een goede vraag… En voetballers, mensen die zwaar werk moeten verrichten hebben recht om niet mee te doen als het te zwaar wordt, maar dienen deze dagen in te halen na de ramadan. Vrouwen die bijvoorbeeld zwanger zijn mogen meedoen indien dit niet een gevaar voor de baby is. En als je je menstruaties hebt dan mogen vrouwen niet meedoen en dienen deze dagen ook in te halen… Zoals in de blog staat hoeven zieke mensen niet mee te doen, en kunnen in de plaats geld geven en degene die het nodig hebben.
    Hoop dat je wat hebt aan mijn antwoord.

  26. Aan degene*

  27. @MT ja dat klopt. Volgens mij is Algerije de enige met een team dat compleet uit moslims bestaat. Er zijn ook 4 voetballers die hebben aangegeven dat ze niet mee willen doen met de wedstrijden omdat ze het te zwaar vinden. En tja… Voor de rest is het even door de zure appel heen bijten (haha….)

  28. is dit hetzelfde artikel als vorig jaar?

  29. Wat een mooie artikel!

    Helaas kan ik dit jaar ook niet deelnemen aan de Ramadan, vanwege mijn eetstoornis. Ik zit nog in een herstelproces, waarbij ik moet aankomen. Ik vind het zeer jammer, dat ik niet kan deelnemen. Echter, weet ik ook dat het niet goed is, om deel te nemen aan de Ramadan met de intentie om af te vallen. En daarnaast is het gevaarlijk, omdat ik dan weer ervaar hoe het voelt om niet te eten gedurende een dag.

    Ik adviseer iedereen die moslim is en niet kan deelnemen aan de Ramadan om zich meer te verdiepen in het geloof. Ramadan is de maand waarbij je dichter tot Allah kunt komen. En dit is ook mogelijk als je niet vast. 👍

  30. Het ging beter,maar nu ik zie dat vandaag de ramadan is begonnen denk ik alleen maar aan het afvallen 🙁 eindelijk een reden om niet te eten…

  31. Kan helaass niet mee doen met ramadan vanwege mijn eetstoornis -,-””

  32. Assalamu aleikum,

    Ik ben een 23-jarige bekeerlinge en doe nu voor de vijfde keer mee met de Ramadan (Alhamdulillah!) Ik bid dua voor jullie dat jullie snel maar vooral voorspoedig mogen genezen van je ES insha’Allah! Van mijn 16-20e worstelde ik ook met een ES en toen ik 19 was vastte ik als bekeerling voor het eerst. De ramadan heeft mij toen geinspireerd om hulp te zoeken voor mijn ES. Juist omdat ik gedurende die maand ZO rommelde en ‘s nachts eetbuien en huilen om mijn gewicht etc. Ik zag dat t zo niet langer ging en ik ben dankbaar dat ik toen direct na de ramadan in therapie ben gegaan. God zegt in de koran dat er voor iedere ziekte op aarde ook een genezing is. Sommigen zijn nog niet ontdekt maar velen al wel. Van een ES kun je (grotendeels) genezen en hoewel ik het soms nog lastig vind, gaat het over het algemeen stukken beter.
    Moge Allah jullie bijstaan en wees niet verdrietig: je zal er als een sterker persoon uiteindelijk uitkomen!

    Liefs

  33. Helaas moest ik ook met de ramadan stoppen vanwege mijn eetstoornis

  34. Wat een mooi artikel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *