Bij de verzoeken waar jullie een blog over willen lezen stond ook het onderwerp schommelingen in gewicht. Is het namelijk wel mogelijk om een stabiel gewicht hebben? En wanneer heb je eigenlijk een gezond gewicht? En hoe zit het met natuurlijke schommelingen, bestaan die echt of is het een fabel? Wat zijn natuurlijke schommelingen en hoeveel kunnen die ongeveer zijn?
Gezond gewicht
Ik heb al eerder een blog geschreven over wat een gezond gewicht is. Een gezond gewicht is voor iedereen verschillend. Als iemand dezelfde lengte en leeftijd heeft, dan kan je een verschillend gewicht hebben terwijl je wel beiden een gezond gewicht hebt. De range van een gezond gewicht is dus heel breed. De BMI wordt meestal gebruikt om te kijken of je een gezond gewicht hebt. Deze formule houdt rekening met je lengte, gewicht, leeftijd en of je een man of vrouw bent. Er wordt echter geen rekening gehouden met je spiermassa. Heb je een hoge spiermassa, dan kan je BMI hoger uitvallen en zou het kunnen lijken alsof je geen gezond gewicht hebt terwijl dit wel zo is. Vaak wordt om die reden ook gekeken naar je middelomtrek.
Setpointgewicht
Over het setpointgewicht is al vaker een blog geschreven. Heel kort gezegd is dit het gewicht wat bij jou past, ofwel waar jouw lichaam zich goed bij voelt. Dit gewicht past dus bij jou en wordt onder andere bepaald door je genetische aanleg.
Natuurlijke schommelingen
Wat zijn natuurlijke schommelingen? Ik krijg vaak de volgende vraag: “Ik heb vandaag ongeveer hetzelfde gegeten als de dag ervoor en nu ben ik toch 5 ons aangekomen, hoe kan dat?” De belangrijkste reden voor gewichtsschommelingen is vocht. Niet alleen door het zweten na het sporten of op een warme dag verliezen we vocht. We verliezen ook dagelijks vocht wat je niet meteen merkt. Je raakt vocht bijvoorbeeld kwijt met je uitademing via je longen. Behalve vocht hebben we ook nog maag- en darminhoud wat op een dag schommelt en wat we ook terug kunnen zien op de weegschaal.
Je lichaam heeft reserves in het lichaam, denk aan koolhydraatreserves bij je spieren. Deze glycogeen voorraad wordt opgeslagen in je lichaam met vocht. Bij het gebruik van deze voorraad of door afvallen raak je deze voorraden met bijbehorend vocht als eerste kwijt. Bij vrouwen kan ook de menstruatiecyclus zorgen voor schommelingen in het gewicht.
Wat is nou een normale schommeling?
Het lichaamsgewicht kan wel 1-2 kg schommelen door al deze lichaamsprocessen. Omdat je lichaam te maken heeft met deze natuurlijke schommelingen is het advies om niet te vaak te wegen. Maximaal 1 maal per week op een vast tijdstip, geeft meer informatie dan het dagelijks wegen.
Feiten en fabels
• Met een gezond gewicht mag je niet afvallen
Fabel: Met een gezond gewicht mag je best wat afvallen. Als je merkt dat je toch wat bent aangekomen kan je prima even letten op wat je eet en drinkt. Zolang je maar voldoende en gezond blijft eten
• Het is niet mogelijk om plaatselijk af te vallen
Feit: Plaatselijk afvallen kan niet. Met spieroefeningen kan je wel meer plaatselijk trainen waardoor het lijkt alsof je bent afgevallen maar dit zijn je spieren die strakker zijn geworden. Door het opbouwen van spiermassa kunnen spieren juist ook wat meer zichtbaar worden en meer spiermassa betekent ook dat je gewicht juist wat hoger zou kunnen uitvallen
• Je setpointgewicht houd je, al heb je geen gezond eetpatroon
Fabel: Je setpointgewicht bereik je als je juist een regelmatig en gezond eetpatroon hebt opgebouwd, met daarbij een gezond bewegingspatroon
• Stress kan ook zorgen voor een hoger lichaamsgewicht
Feit: Door stress komen er hormonen vrij (o.a. cortisol). Dit zorgt voor het vrijkomen van direct bruikbare energie voor ons lichaam. Omdat we deze energie niet direct nodig hebben wordt dit opgeslagen in onze vetcellen.
• Na een avond uit eten kan je de dag erna 2 kg zijn aangekomen
Fabel: Je kan niet binnen 1 avond 1-2 kg in vet zijn aangekomen. Wat je weegt is darminhoud. Soms is een maaltijd wat zouter dan je gewend bent, waardoor je meer vocht vasthoudt
• Vocht is gewicht wat tijdelijk is
Feit: Vocht kan je terugzien op de weegschaal maar is geen echt gewicht. Dit gewicht is tijdelijk en raak je weer kwijt
Fotografie: anka nevasilyeva
Geef een reactie