Setpoint gewicht en eten op gevoel

Wil je een blog schrijven over eten op gevoel en je setpointgewicht? Dat was een verzoek dat ik heb gekregen via het forum topic waar ik regelmatig vragen beantwoord. Ik heb al wel eerder een blogje geschreven over op gevoel eten, maar zal hier nog wat meer over vertellen en ervaringen die ik hierover heb gevonden van de forumlezers.

♥ Wat is eten op gevoel
Eten op gevoel is dat je niet meer iedere dag een specifieke eetlijst volgt, maar naar je lichaam luistert wanneer je iets gaat eten. Dat je pas iets gaat eten als je honger hebt of trek hebt in iets te eten. En als je iets eet dat je dan iets kiest waar je zin in hebt.

bron foto

♥ Wanneer eten op gevoel
Ik krijg vaak de vraag wanneer kan je dan beginnen met eten op gevoel? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar ik zou het zelf pas aanraden als je je streefgewicht hebt bereikt. Ook dan is het wel goed om te kijken naar je lichamelijke conditie. Heb je bijvoorbeeld nog geen menstruatie dan is dit waarschijnlijk nog niet het gewicht wat bij je past en zal je misschien nog iets moeten aankomen in gewicht. Mijn ervaring is dat op een gezond gewicht komen met eten op gevoel vaak lastiger gaat dan als je echt een eetlijst volgt.
Stel je meet nog je hoeveelheden eten af dan zou ik eerder dit eerst gaan afbouwen voordat je echt op gevoel gaat eten. Hetzelfde met drinkvoeding. Ik zou dit eerst afbouwen (op advies van je behandelaar) en dan pas de stap naar het eten op gevoel gaan maken.

♥ Tips voor het eten op gevoel
Maak een afspraak met jezelf bij welk gewicht je weer terug gaat (eventueel tijdelijk) naar je eetlijst. Kies naar behoefte je tijdstip van je maaltijden maar probeer wel een regelmaat aan te houden van gemiddeld 6 eetmomenten. Als tussenstap naar het vrij eten zou je eerst wat meer kunnen gaan variëren met bijvoorbeeld je beleg en je tussendoortjes. Of kies eens voor een andere avondmaaltijd dan wat je gewend bent. Kies ook eens grotere tussendoortjes dan je gewend bent. Vind je het zelf lastig om je avondeten op gevoel te kiezen, ga dan eens bij vrienden eten of uit eten zodat je leert om de controle van het zelf klaarmaken van je eten wat meer los te laten

♥ Setpointgewicht
Over je setpointgewicht wordt ook veel gezegd. Eigenlijk is het dat gewicht waar jouw lichaam zich goed bij voelt. Dat kan dus een totaal ander gewicht zijn wat jij misschien in je hoofd hebt of wat je streefgewicht is. Daarom kan iemand met dezelfde lengte en leeftijd een heel ander gezond gewicht hebben dan iemand anders. Het is een gewicht dat bij jou past, bij je bouw en je genetische aanleg. Vaak kun je aan de hand van de groeigegevens al zien wat iemand zijn setpointgewicht zal zijn, dan heb je al een beetje een idee waar je zult uitkomen.

bron foto

♥ Feiten en fabels

Als je je eetlijst los laat heb je meer kans om aan te komen in gewicht
Fabel: Als je een gezond gewicht hebt bereikt zal je lichaam juist bij dit gezonde gewicht willen blijven, je zogenoemde setpointgewicht. Door vrij te eten zal je misschien de ene dag meer of minder binnen krijgen maar dit heeft geen invloed op je gewicht

Bij eten op gevoel is het niet verstandig om alleen maar te eten waar je zin in hebt
Feit: Als je alleen meer eet waar je zin in hebt zou dus ook kunnen betekenen dat je met name kiest voor voedingsmiddelen die je lekker vindt en niet die voedingsmiddelen eet die je echt nodig hebt. Goed om hier een balans in te vinden

Een setpointgewicht is altijd een gezond gewicht
Feit/Fabel: Over het algemeen is een setpointgewicht een gezond gewicht. Maar in de praktijk zie ik wel eens dat iemand nog best een laag gewicht heeft maar het lichaam wel goed functioneert. Andersom kan het ook zijn dat iemand misschien volgens de BMI een iets te hoog gewicht heeft maar het lichaam voelt zich wel goed. Dit zijn wel uitzonderingen maar het kan dus wel. Belangrijk om te kijken of je wel voldoende eet op een dag, dat je niet zeg maar je stofwisseling kunstmatig te laag houdt door te weinig te eten. Dan went je lichaam aan te weinig energie waardoor je eigenlijk niet een optimale stofwisseling hebt.

Als je iedere dag dezelfde hoeveelheden eet, eet je eigenlijk niet op gevoel
Fabel: Je ziet vaak dat als iemand op gevoel eet dat dit eigenlijk toch meestal in de praktijk 3 hoofdmaaltijden zijn en 3 tussendoortjes. Je neemt bijvoorbeeld toch vaak dezelfde hoeveelheid boterhammen mee naar het werk of naar school omdat je dit zo gewend bent en je blijkbaar hier voldoende aan hebt

Eten op gevoel betekent dat je niet altijd op vaste tijden hoeft te eten
Feit: Als iemand nog problemen heeft met het eten zie ik vaak dat iemand heel rigide omgaat met de tijden waarop er wordt gegeten. Als van de vaste tijden wordt afgeweken kan dit veel spanning opleveren. Bij eten op gevoel is het juist de bedoeling dat je zelf kiest hoe laat je je maaltijd of tussendoortje eet

Voel je je rot en je hebt zin in iets lekkers valt niet onder eten op gevoel.
Feit: Je luistert niet echt naar waar je lichaam behoefte aan heeft. Dit geeft eerder aan dat je je eetgedrag laat leiden door je emoties terwijl je hier beter op een andere manier mee zou kunnen omgaan. Eten is geen oplossing voor emotionele moeilijkheden

Bij eten op gevoel is bewust eten ook belangrijk
Feit: Door voldoende tijd te nemen voor een maaltijd, goed te kauwen en liefst zonder afleiding eten maakt dat je veel bewuster met je eten bezig bent. Op die manier kan je ook echt luisteren naar je lichaam of je genoeg hebt gegeten

Eet jij op gevoel? En hoe heb jij dat aangepakt?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

16 reacties op “Setpoint gewicht en eten op gevoel”

  1. Jammer dat met het onderwerp “eten op gevoel” zo word uitgegaan vanuit het oogpunt stabiliseren vanuit ondergewicht.
    Eten op gevoel is ook een ramp als je bekend bent met overeten.
    Helaas eenzijdig stuk😓

  2. Nee. Als ik niet op vaste tijden eet, doet m’n lichaam echt heel raar. Heel irritant, want zo moet ik er steeds mee bezig zijn. Ik probeer het wel te veranderen, maar doe dat liever in een vakantie als ik niet veel buiten de deur hoef te zijn.

  3. In mijn behandeling hebben ze een setpoint gewicht voor mij bepaald terwijl er geen gegevens uit groeicurve beschikbaar waren. Hoe kan dat? Ik had het idee dat ze gewoon gokten. Voor de goede orde: het was niet dat ze de setpoint vaststelden op standaard bmi

  4. Hele fijne en duidelijk blog, dankjewel!

  5. Ik heb weleens gehoord dat je lichaam verschillende setpointgewichten kent en dat je setpointgewicht dus kan veranderen, terwijl de stofwisseling wel goed functioneert en iemand de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Wat is jullie visie hierop/ervaring hiermee?

  6. Goede blog! Ik ben alleen ook wel benieuwd hoe het zit bij eetbuien en overgewicht. Moet je dan eerst een gezond gewicht bereiken, of kun je al eerder op gevoel gaan eten?

  7. Ik ben langzaam op gevoel gaan eten nadat ik een jaar lang een stabiel en gezond gewicht had. Ondanks dat ik ongeveer hetzelfde ben blijven eten ben ik toch een paar kilo lichter geworden. Volgens mij ligt mijn setpoint lager dan in de behandeling was bedacht daarom….

  8. Jammer dat dit geschreven is vanuit ondergewicht.
    Want dit als blog over overgewicht zou ook fijn zijn. Ik kan namelijk nog steeds niet op gevoel eten, ik kan het gevoel honger en verzadigt niet altijd goed van elkaar onderscheiden. Ik leef met overgewicht en eetbuien :((

  9. Ja jammer dat het op ondergewicht gericht is. Ik weet nu eigenlijk nog niet of ik op gevoel eet, half denk ik

  10. Als ik genoeg ben afgevallen ga ik het proberen maar nu kan ik voor geen meter van mijn lichaam op aan. Tot mijn gezonde gewicht blijf ik rigide vasthouden aan mijn lijstje. Zo gaat het het beste. De keren dat het afwijkt zijn bij mij ook een vaste prik om terug te vallen in oud gedrag. Dus ooit ga ik het wel proberen maar nu nog niet. Zou wel cool zijn als het echt zou werken.

  11. Op gevoel = op basis van verzadigingsgevoel (vanuit mij gezien dan).

    Mijn verzadigingsgevoel is ook een beetje “gone”. Dat is wel apart of meer: eng.

    Toch geloof ook ik er wel in dat je weer een verzadigingsgevoel kan ontwikkelen, een die gezond en goed voor jouw lichaam is. Vanuit dat verzadigingsgevoel + normaal beweegpatroon.. geloof ik in een mooi gezond lichaam.

    Voorwaarde is wel: dat je je gevoel kan “voelen”. Lekker zweverig. Vanuit mijzelf denk ik daarbij aan: niet overstresst zijn als ik wel/niet wil eten of eet, niet icm allerlei prikkels eten & wel: zoveel mogelijk voor goede ontspanning zorgen vanuit mediatie en sport.

    Ici: nog hoop hebbend & werkend aan de winkel 😀

  12. Ik ben nu aan het proberen om op gevoel te eten. Ik merk alleen wel dat ik dat nog best lastig vind, vooral omdat ik ook last heb van een spastische darm. Daarom heb ik vaak last van buikklachten na het eten (van vooral de hoofdmaaltijden).
    Toen ik moest aankomen vond ik dat dan ook vaak vreselijk omdat ik zo vaak last had van buikpijn. Maar toen moest het, dus at ik door ondanks de pijn. Helaas ben ik dan ook weer wat afgevallen…

  13. Ik had toen ik nog flink ondergewicht had nooit kunnen geloven dat ik nu inderdaad ‘op gevoel’ kan eten. Heel raar, om bijvoorbeeld elke drie uur toch honger te hebben. Mijn lichaam stuurt het nu aan, i.p.v. er elke minuut mee bezig te zijn in mijn hoofd!

  14. Mijn tip is juist niet wachten met variëren en je eetlijst eens loslaten tot je op een gezond gewicht zit. Dat uitstellen maakt het toch juist alleen maar enger? Ik snap wel dat je tot dan een zekere basis nodig hebt maar daarnaast lijkt het me belangrijk dat je dan al gaat variëren met ander beleg, een belegd broodje, eens midden in de nacht frieten halen tijdens het uitgaan, … Wat mij ook hielp was om eerst meer te eten als ik honger had maar nog niet minder als ik geen honger had. Zo wist ik zeker dat dat niet vanuit eetstoornisgedachten kwam. Dus dan at ik iets extra bovenop mijn eetlijst. Om te beginnen soms maar een handje druiven of een klein chocolaatje maar geleidelijk aan durfde ik meer naar dat gevoel luisteren omdat ik merkte dat dat gevoel echt wel juist was.

  15. Bedankt voor deze blog! Toch heb ik er nog veel vragen over. Ik eet nu gewoon een lijst en dat wil ik nog een tijd blijven doen. Ik werk ook aan andere problemen, maar daarna wil ik verder aan mijn eetstoornis werken door in eerste instantie meer te gaan varieren etc en dan op gevoel te gaan eten. Het is dus nog niet iets voor nu, maar ik denk er wel al over na.

    Klopt het dan dat als je op gevoel eet, je op je setpoint gewicht terecht komt? Zoniet, hoe zijn die 2 dan gelinkt?

    Wat ik ook lastig vind, is dat ik last heb van eetdrang (en soms nog eetbuien).. dan moet je dus als je op gevoel gaat eten goed dat onderscheid kunnen maken tussen eetdrang en honger/behoefte aan eten.. Hoe doe je dat?

    En ik heb bij 1 behandeling geleerd dat het eigenlijk niet de bedoeling is om echt honger te hebben.. dat je je honger voor moet zijn. Hier ben ik het opzich wel mee eens, want dan krijg je ook niet een te lage suikerspiegel.. maar hoe weet je dan wanneer je moet eten als je op gevoel gaat eten?

  16. @***

    Ik denk dat er een verschil is. Ik denk dat het inderdaad goed is om te varieren in je eetlijst terwijl je nog aan het aankomen bent. Dat deden wij in de kliniek ook.

    Maar echt je lijst loslaten en op gevoel eten is volgens mij niet verstandig als je nog ondergewicht hebt of te diep in je eetstoornis zit, omdat je dan nog niet goed op je honger- en verzadigingsgevoel kan vertrouwen (dit heb ik zo begrepen in de behandeling.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *