Superfoods: Feiten en Fabels

Superfoods zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Overal om je heen wordt er gesproken over superfoods. In de sportschool worden smoothies aangeboden met superfoods en ook in de supermarkten liggen ze in de schappen. Maar laten we eens stil staan bij de feiten en fabels over een aantal van deze voedingsmiddelen.

• Superfoods is een wettelijke benaming die voor een aantal voedingsmiddelen zijn gereserveerd
Fabel: De term superfoods is niet beschermd en kan voor diverse voedingsmiddelen worden gebruikt. Geclaimde gezondheidsvoordelen zijn meestal niet onderbouwd.

bron foto

• Chiazaad levert meer calcium dan lijnzaad
Feit: Chiazaad levert per 10 gram 63 mg calcium en lijnzaad 25 mg

• Chiazaad levert evenveel vezels als lijnzaad
Feit: Lijnzaad en chiazaad leveren nagenoeg dezelfde hoeveelheid aan vezels

• De zoete aardappel levert minder energie dan een gewone aardappel
Fabel: De zoete aardappel bevat in verhouding meer energie dan de gewone aardappel.

• Speltmeel levert meer vezels dan volkoren tarwemeel
Fabel: Volkoren tarwemeel levert per 100 gram 11 gram vezels in vergelijking tot speltmeel wat 2.5 gram vezels per 100 gram levert

• Speltmeel is van nature glutenvrij
Fabel: Speltmeel bevat net als tarwemeel ook gluten

• Quinoa levert meer eiwitten en vezels dan gekookte zilvervliesrijst
Feit: Quinoa levert per 100 gram 4.4 gram eiwit en 2.8 gram vezels in vergelijking met gekookte zilvervliesrijst die 3.1 gram eiwit en 2.1 gram vezels levert

• Cacaonibs leveren meer vezels dan cacaopoeder
Fabel: Cacaopoeder levert per 10 gram 3,4 gram vezels in vergelijking tot 10 gram cacaonibs die 1.5 gram vezels levert

• Cacaonibs leveren evenveel energie als cacaopoeder
Fabel: Cacaonibs levert per 10 gram 65 calorieën en cacaopoeder levert 38 calorieën

• Stevia is een natuurlijke zoetstof die geen energie levert
Feit: Stevia is afkomstig van de steviaplant. Deze plant is van nature zoet en levert geen calorieën

• Voedingsmiddelen met stevia leveren geen calorieën
Fabel: Voedingsmiddelen gezoet met stevia leveren vaak nog wel calorieën omdat bij het gebruik van teveel stevia er een bittere nasmaak kan ontstaan. Om die reden wordt een voedingsmiddel vaak ook nog gezoet met een ander zoetmiddel

bron foto

• Een portie gojibessen levert meer vitamine C dan een portie aardbeien
Fabel: Een portie aardbeien van 100 gram levert gemiddeld 64 mg vitamine C en een portie gedroogde gojibessen van 30 gram levert gemiddeld 15 gram vitamine C

• Er bestaan geen superfoods
Feit: Er bestaat niet 1 voedingsmiddel die alle voedingsstoffen bevat. Om die reden blijft het advies om te blijven variëren met voedingsmiddelen

Conclusie: Superfoods passen prima in ons eetpatroon, maar blijf kritisch. Veel voedingsmiddelen zijn van nature al superfoods zonder dat ze deze benaming hebben. Groente, fruit, noten en zaden leveren belangrijk voedingsstoffen en zijn meestal goedkoper dan de superfoods die in verhouding duurder zijn.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

11 reacties op “Superfoods: Feiten en Fabels”

  1. Goed en handig blog!!! Een vraagje: Wat is nou eigenlijk ‘gezonder’ de zoete aardappel of de gewone aardappel?

  2. De stelling over speltmeel klopt niet!! In speltBLOEM zit ong. 2,5gr vezels per 100 gr en in volkoren speltmeel zit 12 gr vezels per 100 gr.
    Je vergeleek dus meel met bloem en dat klopt dus niet!

  3. @Romy volgens mij zijn beide even gezond. Ik zou zeggen gewoon variëren.

    Ik ben blij dat dit artikel is geschreven mbt superfoods, alhoewel ik wel het idee heb dat de trend inmiddels voorbij is en dat mensen inzien dat andere simpele voedingsproducten (zoals avocado oid) voedzamer zijn.

  4. Leuke blog, alleen vind ik het lastig om over calorieën te lezen. Ik probeer minder na te denken over de hoeveelheid calorieën die ik eet, dus dan is dit confronterend. Misschien kunnen jullie de volgende keer in de inleiding iets zeggen over dat er getallen worden genoemd? Sorry als ik de enige ben die er moeite mee heeft :S

  5. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom er een stukje bijstaat over kcal in cacaonibs en cacaopoeder, wat voegt dit soort informatie toe? Volgens mij is niemand daar mee geholpen…

  6. @honeychild. Ligt eraan wat je met de informatie doet denk ik. Als je veel energie wil gebruiken kan je dus beter nibs nemen dan cacaopoeder.
    Maar snap ook dat het triggerend kan werken als je gefixeerd bent op kcals.

  7. Ik vind het een beetje een gek artikel voor deze website omdat het met name gaat over hoeveel kcalorien overal inzitten en niet over wat we nou met superfoods aanmoeten. Denk dat het helpender zou zijn een artikel te schrijven over de geloofwaardigheid en diversiteit van standpunten over voeding in de media, waaronder superfoods.

  8. Ik vind het best okee dat in dit artikel de voedingswaarden van bepaalde producten wordt vermeld, en dus ook het aantal kcal. Je kan jezelf niet volledig afschermen voor die dingen, een het lezen van een veilige en gefundeerde blog als deze kan een goede ‘oefening’ zijn.
    Ik begrijp dat het triggerend en confronterend kan zijn, maar zie het als motivatie om aan jezelf te blijven werken. Vecht tegen de gedachten die bij je opkomen en probeer te lezen wat er écht in het artikel staat.

  9. Trouwens, Bianca verbindt geen waarde-oordelen aan caloriewaarden. In sommige tijdschriften lees je soms “Deze kaas is beter dan die want bevat minder calorieën”, wat echt onzin is. Hier worden voedingsmiddelen met elkaar vergeleken qua voedingswaarde, zonder de laagste als beste aan te duiden. Vind ik heel erg goed zo 🙂 Goede blog!

  10. Volgens mij is er een type foutje gemaakt bij de goji bessen en aardbeien vergelijking.
    Er staat dat 100 gram aardbeien 64 MG Vitamine C leveren en 30 gram goji bessen 15 GRAM Vitamine C.
    Dit zou betekenen dat 100 gram goji bessen 50 GRAM aan Vitamine C leveren tegenover 6,4 GRAM aardbeien.

    Maar als er milligram moet staat bij de goji bessen (15 MG) dan klopt de stelling wel 🙂

  11. Beste Laura,

    Je hebt helemaal gelijk, het moet mg zijn inderdaad.
    Dank je wel!

    groeten van proud2bdietist

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *