Toen ik nog een eetstoornis had, kauwde ik de hele dag door kauwgom. En dan heb ik het niet over 2 kauwgompjes per dag. Nee, ik kocht dan bij de Appie zo’n zakje vol kauwgom zodat ik extra veel had en nam er dan drie per keer. Per keer ja, want meestal was de smaak na een uurtje helemaal weg, dus dan verving ik ze voor nieuwe. Ik hoopte in die tijd dat de kauwgom hielp tegen de trek of tegen de eetbuien.
Ik verslond zowat een zakje kauwgom per dag. Stiekem hoopte ik ook dat het laxerend werkte en dat ik er van afviel. Een beetje naïef natuurlijk van me, want al zou het laxerend werken, dan zou ik er niet van afvallen. Het zou enkel wat extra vocht uit mijn lichaam onttrekken wat nou niet bepaald goed is voor je lichaam. Hoe dan ook, er gebeurde niks en ik viel geen ons af.
Wat er wel gebeurde was dat ik last kreeg van mijn kaken. Iedere keer als ik kauwgom at voelde ik een pijn in mijn kaken. Het werd steeds onprettiger om kauwgom te kauwen. Na verloop van tijd kon ik zelfs niet meer normaal in een appel happen. Ik kreeg mijn kaken helemaal niet meer goed open en je hoorde ze ook iedere keer knakken. ‘Het zal wel meevallen’ dacht ik zoals ik in die tijd over alles dacht wat te maken had met mijn gezondheid en problemen… en kauwde stug door. Totdat het echt niet meer ging… Ik kwam terecht bij de huisarts en later zelfs bij de fysiotherapeut. Ik moest per direct stoppen met kauwgom kauwen.
Hoe kwam dit alles nou? Omdat uit te leggen moet ik beginnen bij de kauwspieren. Deze spieren zijn betrokken bij de beweging van je kaak: kauwen, slikken, praten, zoenen, etc. Deze spieren worden dus de hele dag door gebruikt. Het is daarom van groot belang dat ze tussendoor ook rustmomenten hebben. Zet je je kauwspieren extra in door niet gebruikelijk activiteiten zoals nagelbijten, lipbijten, knarsen of kauwgom kauwen, dan kunnen je kauwspieren overbelast raken. Dit zorgt voor pijn, een vermoeid gevoel of een pijn richting hoofd, oren en kiezen.
Dan volgt het kaakgewricht. Dit gewricht zit vlak voor je oor. Het gewricht bestaat uit een kaakkopje, een kaakkok en een kraakbeenschijf. De kaakkom kan door overbelasting in de problemen raken. De kaakkom kan hierdoor bijvoorbeeld ietsje verschuiven waardoor de ‘knak’ ontstaat en het kauwen pijn gaat doen. Als hij heel erg verschoven is kan het zijn dat je bepaalde bewegingen niet meer kunt maken of dat je ‘vast komt te zitten’. Door overbelasting kan het gewricht ook slijten. Weet wel, niet altijd is een knakkend geluid het gevolg van over- of verkeerde belasting of doet het pijn.
Eigenlijk zou ik iedereen dus willen aanraden om niet overmatig kauwgom te kauwen. Het kan op den duur voor pijnlijke problemen zorgen en het helpt je waarschijnlijk niet echt.
Geef een reactie