Help, gisteren lekker gegeten maar ik ben nu al aangekomen in gewicht, kan dat? Veel mensen denken als ze een avond wat meer hebben gegeten dat ze de volgende dag al veel zijn aangekomen in gewicht. Maar kan dat wel zo snel? Om deze vraag te beantwoorden maken we eerst even een reisje door het spijsverteringskanaal.
Als je gaat eten komen eerst de speekselklieren in werking. Maar er gebeurt meer, ook gaat er een signaal naar de hersens die vervolgens weer een signaal aan de maag geeft dat er eten aankomt. Hierdoor komt maagsap op gang. De maag zorgt ervoor dat voedsel goed wordt gekneed en gemaald voordat het naar de dunne darm gaat. ###
In de dunne darm begint de echte vertering. Maar hoe lang blijft het voedsel dan in de maag? Vloeibaar voedsel verlaat de maag sneller dan vast voedsel. Hoe vetter de maaltijd is hoe langer deze in de maag blijft. Dit zorgt er dus ook voor dat we minder snel trek krijgen omdat vet een langere verzadiging heeft.
Een warme maaltijd blijft ongeveer 3 uur in de maag. Door spanningen en stress kan je maag trager werken dan normaal. In de dunne darm komen de sappen van de lever, gal en alvleesklier bij elkaar, het voedsel wordt hier ook verder verteerd en het voedsel wordt door enzymen zo verteerd dat deze door het bloed kan worden opgenomen.
Voedsel blijft ongeveer 4-8 uur in de dunne darm. Verschillende factoren hebben invloed op het transport in de dunne darm, o.a. de samenstelling van de maaltijd, beweging en sport vertraagt namelijk het transport, stress en spanningen kunnen juist het transport weer versnellen. Daarna komt de dikke darm in actie. Deze zorgt er onder andere voor dat het water dat in de onverteerbare voedselresten zit eruit wordt gehaald. Als je last hebt van diaree dan haalt de dikke darm het water er niet goed uit. Het duurt gemiddeld 24 uur voordat de ontlasting de hele dikke darm is gepasseerd.
Totaal duurt het 24-48 uur voordat wat je gegeten hebt, de resten ervan, in het toilet belandt. Zoals je ziet, je voedsel maakt best een lange reis. Door een regelmatig eetpatroon is er vaak ook 1 maal daags ontlasting. Maar dat kan per persoon verschillen. Als je ‘s avonds veel hebt gegeten, kan het dus onmogelijk dat je de volgende ochtend hiervan al bent aangekomen. Het voedsel zit immers nog in je spijsverteringskanaal!
Soms kan voeding en bepaalde leefgewoonten er ook voor zorgen dat het lijkt alsof je “opgeblazen bent”. Dan kun je denken aan het eten van kauwgom waardoor je lucht inhapt of het drinken van koolzuurhoudende dranken wat ook hetzelfde gevoel kan geven.
Nu we de hele spijsvertering doorlopen hebben moeten we nog even een uitstapje maken naar laxeermiddelen. Want wat doen die dan met je spijsvertering? Je hebt verschillende soorten laxeermiddelen. Er bestaan natuurlijke producten die je kunnen helpen om makkelijker naar het toilet te gaan en die niet gevaarlijk voor je zijn. Een voorbeeld is tarwezemelen, deze kun je toevoegen aan je yoghurt.
Voor een goede stoelgang is het belangrijk om de drie V’s in de gaten te houden: Vezelrijk eten, voldoende Vocht en wat Vet in je voeding. Maar laxeermiddelen die je eigenlijk op doktersadvies zou moeten gebruiken kunnen wel schadelijke gevolgen hebben als je deze op een onjuiste manier of op eigen houtje gaat gebruiken. Deze laxeermiddelen werken op de dikke darm, dat is dus het gedeelte van de darm nadat de voedingsstoffen al zijn opgenomen. Je verliest hierdoor je vocht sneller in de vorm van diaree. Je hebt misschien het idee dat je hierdoor afvalt omdat je buik soms platter aanvoelt maar je voedingsstoffen zijn al lang opgenomen dus je verliest alleen maar vocht. Het heeft niets te maken met gewichtsverlies door vetafbraak.
Als je nu nog eens het idee hebt van ik heb gisteren veel gegeten en ik ben nu al aangekomen in gewicht is het goed om te bedenken op welke “plek” zal mijn voeding nu zijn want vaak heeft deze z’n eindbestemming nog helemaal niet bereikt.
foto pizza: flickr.com/photos/jeffreyww/
Geef een reactie