Voedingssupplementen en een eetstoornis

In de reclamefolders zie je vaak ook advertenties voor voedingssupplementen. Maar voor wie zijn deze bedoeld? En heeft iedereen die nodig? Vandaag een blog om hier wat meer over te weten te komen.

Voedingssupplementen zijn vitamines en mineralen die te koop zijn als aanvulling op je dagelijkse voeding. Je kunt ze vinden in tabletvorm of in een capsule, maar ook als drankje of als kauwtablet. Er zijn een heleboel verschillende soorten te verkrijgen. Zo zijn er supplementen op de markt speciaal voor vrouwen, voor ouderen en ook voor kinderen. Belangrijk om te weten is dat voedingssupplementen nooit een gewone voeding kunnen vervangen, maar puur dienen als aanvulling op de dagelijkse voeding.

bron foto

Voor wie?
Bepaalde doelgroepen hebben aanvulling in de vorm van supplementen nodig. Denk aan vrouwen die zwanger willen worden. Zij krijgen als advies om foliumzuur (B11) en vitamine D te slikken. Maar ook ouderen wordt geadviseerd om extra vitamine D te slikken.

Soms worden er ook vitamines aangeraden aan bepaalde groepen mensen die bijvoorbeeld te eenzijdig eten of erg zijn afgevallen. Ook bij maag/darmproblemen kan de opname van vitamine B12 verminderd zijn en kan een aanvulling als advies gegeven worden. Voor veganisten is het advies om extra vitamine B12 te slikken, omdat deze vitamine alleen in dierlijke voedingsmiddelen voorkomt.

Minimum/Maximum
Bepaalde vitamines hebben ook een maximum waarde die je niet moet overschrijden. Voorbeelden zijn de vetoplosbare vitamine A en vitamine D. Dus houd er rekening mee als je een supplement gebruikt naast je dagelijkse voeding, dat je dit maximum niet overschrijdt. De meeste wateroplosbare vitamines zoals vitamine C plas weer je uit als je meer binnen krijgt dan je lichaam nodig heeft. Maar pas op want ook voor vitamine C en bijvoorbeeld vitamine B3 is een veilige bovengrens vastgesteld. En niet alleen voor vitamines maar ook voor bepaalde mineralen en spoorelementen moet je niet meer binnen krijgen dan de veilige bovengrens. Denk bijvoorbeeld aan fluor in fluortabletjes. Krijg je die teveel binnen dan kan je bruine verkleuringen op je tanden krijgen, ook wel zebratanden genoemd.

Wist je dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D hoger is als je een donkere huidskleur hebt, als je een sluier draagt of als je in ploegendiensten werkt? Dit komt doordat je lichaam zelf ook vitamine D kan maken onder invloed van zonlicht maar als je meer pigment hebt of je huid is bedekt dan is het aandeel wat je lichaam zelf kan maken lager en moet dit tekort aangevuld worden.

bron foto

Voedingssupplementen en een eetstoornis
Heeft iemand met een eetstoornis een supplement nodig? Stel je hebt ondergewicht en je hebt een poos weinig gegeten, dan wordt vaak het advies gegeven om dit te doen. Meestal komt er uit bloedonderzoek ook naar voren wat voor tekorten er in het lichaam aanwezig zijn. Dan kan er ook een voedingssupplement geadviseerd worden.

Maar ik hoor ook wel eens dat iemand door zijn eetstoornis bepaalde voedingsmiddelen niet durft te eten. Denk bijvoorbeeld aan boter. Dan krijg ik de vraag of dit niet door een pilletje kan worden vervangen. Het is echter niet zo dat pillen je voeding vervangen en zeker als er sprake is van een eetstoornis is het juist de bedoeling dat je deze angsten aangaat.

Slik jij een voedingssupplement en met welke reden?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

35 reacties op “Voedingssupplementen en een eetstoornis”

  1. nee ik slik ze niet, eigenlijk puur omdat ik ze telkens vergeet te slikken…

  2. Mensen moeten maar gewoon eens gezond leren eten volgens de schijf van vijf! Plots worden hele voedingsgroepen zoals brood en zuivel geschrapt onder het norm van ‘gezond’. En als je dan geen goede vervangers neemt, ja dan krijg je tekorten.

  3. Ik slik vitamine D omdat die van mij veelste laag was.
    Ben wel bang om over het maximum te gaan, maar dat schijnt wel heel lastig te zijn.

  4. Ik train ongeveer 14-20 uur per week (wielrennen); is het dan goed om een supplement te nemen? Ik eet en drink voldoende en neem nu dagelijks een vitaminetablet.

  5. Ik slikte vitamine B12 omdat ik te veel ondergewicht had, maar nu niet meer want ik ben bang dat er van alles inzit.

  6. Ik slik multivitamine en calcium. Dit doe ik vanwege mijn ondergewicht en mijn incomplete dagelijkse voeding.

  7. ik neem vit. D, omdat ik een heel groot tekort daar aan had/heb. En ik neem vitamine C ook omdat dat moet van de dokter.
    Ik moet toch al veel andere medicijnen in nemen dus dan kunnen die paar pilletjes er ook wel bij.

  8. Ja ik gebruik ook supplementen.
    Ik sport vrij intensief, rond 17 uur per week en ik merk daarbij dat mijn lijf andere behoeften heeft.
    Ik gebruik extra glucosamine/ chondroitine, extra magnesium, vitamine b complex, calcium + vitamine D en ijzer op recept van de huisarts en als laatste een multivitamine.
    Ik heb het gevoel dat dit werkt voor mij.
    Liefs x

  9. Heb vitamine B1 in supplement omdat die zonder bij te slikken extreem veel te laag is. Al een paar keer geprobeerd te stoppen, maar dan keldert mijn B1 gelijk weer…

  10. ja, ik slik een multivitamine en extra vitamine D en B en visolie.
    dit komt omdat ik een lage weerstand heb (alhoewel ik goed eet tegenwoordig en op gezond gewicht zit). vitamine D moet ik slikken vanwege een tekort door mijn huidskleur, en vitamine B extra omdat ik daar ook weinig van binnenkrijg vanwege een grotendeels plantaardig dieet. verder slik ik visolie voor de omega 3 (ook vanwege mijn plantaardige dieet).

  11. Ik slik, sinds gisteren haha, multivitamine. Mijn huisarts raadde mij dat aan, omdat ik erg vaak luchtweginfecties heb en dus waarschijnlijk een lage weerstand.

  12. Ik slik vitamine D omdat ik daar een groot tekort aan had/heb. En ik heb tweewekelijks vitamine B-12 injecties, omdat mijn lijf de B-12 helaas niet opneemt uit mijn voeding.

  13. Ik slik niks

  14. Mijn bloed is laatst gecontroleerd en ik had een tekort aan ijzer en vit D. Dit moet ik daarom van de ha slikken, de komende periode. Ik vind dat best moeilijk, maar anders wordt mijn deelname aan de LES-groep lastig denk ik.

  15. maar wat is dan de veilige bovengrens?

  16. Ik slik dagelijks een A-Z mulitvitamine pil, dit heeft alles in zich plus mineralen. Zelfs tijdens mijn diepste van mijn eetstoornis waren mijn bloedwaardes boven wonder goed terwijl ik bijna opgenomen moest worden omdat ik kritisch ondergewicht had…. ik heb ook een tijdje nog extra vit. D genomen doormiddel van druppels omdat dat het lichaam met weinig vetreserves beter schijnt op te nemen en vit D nodig was tegen mijn depressie. … gelukkig eet ik nu weer veel gevarieerder 🙂

  17. Multivitamine, omdat mijn hemoglobine net op de grens was en vitamine B voor haaruitval.

  18. Ja slik er best wat. voor mn energie, voor mn spieren en gewrichten en om andere medicijnen beter te laten werken,

  19. @ Miri
    Hier kun je alle aanbevelingen en bovengrenzen vinden: http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/

    zelf gebruik ik geen supplementen, maar ik gebruik wel drinkvoeding wat eigenlijk ook gesuppleerd is.

  20. ik slik vitamine D omdat die te laag was en voor me spieren.

  21. Magnesum; hét wonder voor spierkrampen!

  22. Ik eet mijn hele leven al geen boter, heeft niets te maken met een eetstoornis. Ik weiger alleen boter te eten, omdat ik het echt heel vies vind en niemand die me kan overhalen.

    Ik wil dus best wel iets slikken ter vervanging, als dat beter zou zijn, dus wat kan ik dan nemen?

  23. ik slik (beter gezegd; kauw) 2 x per dag een calcichew tablet .. vanwege osteoporose .. maar dit vind ik eerder een medicijn aangezien ik het ook op recept heb. ik ga niet zomaar wat uit potjes van de kruidvat slikken ofzo 😛

  24. Vitamine B, vitamine D, Krill-olie (omega 3), Vitamine C, Multi totaal en eens in de zoveel tijd ijzertabletten voor m’n chronische bloedarmoede.
    Ik heb altijd vitamine-tekorten, ook als ik gewoon goed, genoeg en gevarieerd eet.

  25. ijzer en vitamine totaal.

  26. Ik heb vitamine D3 geslikt, ijzerpillen, vitamine C, en weet ik veel wat …

    Maar eerlijk, sinds ik weer “normaal” eet, weer vlees eet, na 7 jaar vega geweest te zijn, heb ik dit niet meer nodig.

  27. B en multi maar ook spul om goed te slapen en rustig te worden. Voor calcium of kalium kan ik misschien ook wel wat hebben. Of voor vegetariërs en sporters.

  28. Elke dag multivitamime omdat ik anders niet genoeg binnen krijg

  29. Ik heb vitamine C-complex. Ik zit namelijk op gezond gewicht, maar mijn weerstand was zo laag, dat ik overal ziek van kon worden. Verder een multivitamine. Vooral om de tekorten aan te vullen. Ik eet zeker gezond en meer dan voldoende, dus het is echt puur vanwege de weerstand ed. Nog steeds: er hoeft maar één iemand zich enigzins niet lekker te voelen en ik krijg het ook, vaak nog twee keer erger.

    Oja, en voor de darmflora, maar ook dat voorgeschreven aangezien ik ondergewicht kreeg door (toen nog onbekende) intolerantieproblemen.

  30. Ik denk erover om vitamine D te gaan slikken omdat ik me zo down voel en dit wordt versterkt wanneer het grijs/grauw weer is. Kan iemand me vertellen of dit kwaad kan?

    Ik kwam op het idee door iemand die er heel enthousiast over was, maar nu ik dit artikel lees ga ik toch weer twijfelen (aangezien ik denk ik wel genoeg eet).

  31. Ik vind het wel een beetje zorgelijk dat er zoveel mensen zijn die multi supplementen slikken in combinatie met ook nog andere supplementen. Die multi supplementen bevatten vaak al enorme hoeveelheden van alle voedingsstoffen en als je dan van bepaalde stoffen nóg een supplement neemt + nog erbij eet, dan kan dat nooit goed voor je lichaam zijn.

  32. Hier een Vitamine d klant ( op recept) d was vorig jaar aan de lage kant 9. Na een half jaar d slikken is de waarde Maarliefst 22 geworden :P. Ik dacht idd dat een donkere huid xtra risico heeft op d te kort maar ik heb zelf juist een lichte huid. Verder geen ondergewicht en of zwak gestel dus denk dat het met een tabletje en wat meer in de zon zitten wel goed komt x

  33. Vitamine B(12) en D. Ik eet geen vlees en ik had een ernstig tekort aan vit. D (is nu nog aan de lage kant)

  34. Btw een ernstig te kort , hoe ernstig kan een ernstig te kort zijn? Toen ik een waarde van 9 had ( gelukkig nu 22 ) zei de assistent dat de waarde 9 aan de lage kant was, kan geen kwaad en bovendien met een receptje en wat spinazie is het zo weer op pijl. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo snel gaan

  35. ik moest vitamines slikken toen ik hele erge ondergewicht had maar ik spuugde ze altijd weg of gooide ze weg omdat ik bang was dat ik door die dingen aankwam daar heb ik nu nog steeds een angst voor, en ik hoor eigenlijk wel vitamines te slikken ookal ben ik bijna op mijn gezonde gewicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *