Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren na het eten van een voedingsmiddel dat je opeens last kreeg van eczeem of last van je maag en darmen. Heb je dan meteen te maken met een allergie van dit voedingsmiddel? Wanneer spreek je van een allergie of juist van een voedselintolerantie? En als je een allergie of intolerantie hebt en ook een eetstoornis hoe zit het dan met de behandeling hiervan?
Voedselintolerantie
Voedselintolerantie en voedselallergie wordt vaak door elkaar gebruikt. Er is echter een duidelijk verschil tussen beide. Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term. Een bekende voedselintolerantie is die voor lactose. Lactose is melksuiker en mensen met een lactose intolerantie kunnen lactose niet goed verteren. Klachten die hierbij optreden zijn bijvoorbeeld buikklachten zoals winderigheid en/of diarree. Ik heb al eerder een artikel geschreven over lactose-intolerantie.
Bij voedselintolerantie spreek je van triggers. Zo is lactose een trigger bij lactose intolerantie. Stress kan ook invloed hebben op de ernst van de klachten bij een voedselintolerantie. Een voedselintolerantie kan soms overgaan.
Voedselallergie
Bij een voedselallergie is het immuunsysteem betrokken. Bij een voedselallergie treedt de reactie ook snel op na het eten van het desbetreffende voedingsmiddel. Vaak kan een kleine hoeveelheid van een voedingsmiddel al klachten geven. Bij een allergie spreek je van allergenen. Bekende allergieën zijn koemelkeiwitallergie en een notenallergie waarbij melk en noten de allergenen zijn.
Glutenallergie
Er is veel te doen om gluten. Overal waar je kijkt worden glutenvrije producten aangeboden. Maar wanneer heb je echt een glutenallergie? En wat te doen met je voeding? Een glutenallergie is iets anders dan een intolerantie. Bij een glutenallergie reageert iemand allergisch op gluten uit de voeding. Op precies te zijn reageert iemand op glutenine, een onderdeel van de gluten.
Een glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd. Coeliakie is een auto-immuun ziekte en geen allergie. Coeliakie is chronisch en je kan er niet van af komen. Het lichaam reageert op gluten welke een ontstekingsreactie geven in de dunne darm. Door zo’n beschadiging kunnen andere voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. De symptomen variëren, van maagdarmklachten tot vermoeidheidsklachten. Een kleine hoeveelheid gluten kan al veel klachten geven. De behandeling bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet.
De diagnose voor coeliakie kan alleen door een arts vast gesteld worden. Er kan gekeken worden naar het bloed of er antistoffen in voorkomen maar een officiële diagnose kan alleen gesteld worden door het nemen van een darmbiopt.
Gluten in de voeding
Als er sprake is van een glutenallergie of glutenintolerantie is het de bedoeling dat gluten uit de voeding worden weggelaten. Voedingsmiddelen die gluten bevatten moeten om die reden vermeden worden.
Glutenvrije producten zijn bijvoorbeeld groente, fruit, melkproducten, noten en zaden. Maar ook peulvruchten en glutenvrije granen zoals maïs, boekweit en gierst. Gelukkig zijn er veel glutenvrije producten op de markt zoals glutenvrij brood, crackers en koekjes.
Dieet
Als er sprake lijkt te zijn van een overgevoeligheid voor een voedingsmiddel kan een eetdagboek bijgehouden worden om te kijken welke voedingsmiddelen de klachten geven. Is er een verdenking op bijvoorbeeld een intolerantie voor lactose dan zal een periode voedingsmiddelen die lactose bevatten uit de voeding worden weggelaten. Deze eliminatieperiode duurt gemiddeld 4 weken. Na deze periode wordt er in een eetdagboekje nauwkeurig bijgehouden of de klachten minder worden. Na deze periode wordt er 1 voor 1 weer voedingsmiddelen geïntroduceerd om te kijken of de klachten terugkomen of wegblijven. Dit wordt de provocatieperiode genoemd.
Als er blijkt dat er inderdaad sprake is van een intolerantie of allergie dan kan een dieetadvies worden samengesteld door een diëtist. Dit advies zorgt ervoor dat bouwstoffen en belangrijke vitamines en mineralen voldoende aanwezig zijn in de voeding zodat er geen tekorten optreden.
Voedselintolerantie en een eetstoornis
Een intolerantie of een allergie is vaak al lastig genoeg, maar wat als je erbij ook nog last hebt van eetproblemen of een eetstoornis? Je bent al veel met je voeding bezig en nou moet je ook in je voeding rekening houden met wat je wel en niet kan eten voor je overgevoeligheid.
In eerste instantie is het goed om te kijken of er wel echt sprake is van een allergie of overgevoeligheid. Als je een periode niet goed hebt gegeten, kan het ook zijn dat je lichaam weer moet wennen aan bepaalde voedingsmiddelen. Met name bij lactose en gluten zie je dat die na een poos wel weer goed verdragen worden. Je kan samen met de arts of diëtist een plan maken om te kijken of je deze voedingsmiddelen op een gegeven moment wel weer kan eten en/of drinken.
Zorg voor een plan als je ergens naar toe gaat hoe je het gaat doen met het eten. Soms kan het meenemen van voedingsmiddelen zoals tussendoortjes voor onderweg al meer rust geven zodat je zeker weet dat je die voedingsmiddelen wel kan eten of drinken zonder klachten te krijgen. Als je uit eten gaat zou je bij het restaurant van tevoren kunnen aangeven dat je allergisch bent zodat ze daar rekening mee kunnen houden in het menu.
Als uit eten gaan nog een te grote stap is zou je ook eerst bij vrienden kunnen gaan eten en meegaan met het boodschappen doen zodat je zeker weet dat je alles zonder problemen kunt eten.
Door het goed te plannen voorkom je dat je sociale situaties uit de weg gaat.
Heb jij een voedselovergevoeligheid en hoe ga jij hier mee om?
Geef een reactie