Eetbuien, wat doe je er aan en hoe komt je er vanaf? Eetbuien, daar hoor je vaak mensen over, maar wat zijn eetbuien eigenlijk? “Eetbuien” is eigenlijk een verzamelnaam maar je hebt wel verschillende soorten. Zo kan je een eetbui hebben terwijl dat voor andere mensen hele normale hoeveelheden zijn. Dat noem je dan een subjectieve eetbui. Dat voelt dan voor jou als een enorme hoeveelheid, terwijl voor een ander het heel normaal is. Je kan dan denken aan iemand die een zak chips achter elkaar opeet of een heel pak koekjes.
Een “echte” eetbui herken je aan een grote hoeveelheid voedsel die je binnen een korte periode nuttigt en waar je geen controle meer over hebt en die je niet meer kan stoppen. Dit noemen we een “objectieve” eetbui. Eetbuien zie je vaak bij een eetstoornis zoals boulimia maar ook bij binge eating of bij mensen die aan het lijnen zijn (en in mindere mate bij Anorexia).
Hoe ontstaat nou zo’n eetbui?
Belangrijk is om hier een onderscheid te maken tussen een eetbui die ontstaat door lichamelijke honger en een eetbui die ontstaat door emoties. Je kan je voorstellen dat als je weinig eet op een dag, dat je lichaam letterlijk schreeuwt om eten. Op die momenten is het heel moeilijk om te stoppen met eten, simpelweg omdat je gewoon honger hebt.
Lichamelijke trek kan dan een trigger zijn voor een eetbui. Maar niet alle eetbuien komen voort uit lichamelijke trek. Vaak is het ook een manier om met emoties om te gaan. Je gevoelens onderdrukken door een eetbui, of als je je eenzaam voelt, gaan eten.
Voorbeelden van triggers kunnen zijn: het zien van andere mensen die eten, conflicten die je hebt met andere mensen, langs een bakker of snackbar lopen, het eten van voor jouw “verboden” voedingsmiddelen, negatieve gedachten (ik ben niets waard, niets lukt). Op de korte termijn kan een eetbui een goed gevoel geven, maar op langere termijn ervaar je vaak negatieve gevolgen zoals schuldgevoelens..
Hoe kan je een eetbui stoppen?
Belangrijk is om voldoende te eten zodat honger geen trigger kan zijn voor een eetbui. Verder kan je voor jezelf uitzoeken waarom je een eetbui hebt, wat is er aan vooraf gegaan, wat kan je een volgende keer doen om dit te voorkomen.
Tips die je vaak hoort is geen voedingsmiddelen in huis halen waar je een eetbui mee hebt, afleiding zoeken, jezelf belonen als je geen eetbui hebt, maar ook een eetbui plannen kan een tussenstap zijn om het af te bouwen. Als je 1 eetbui plant in een week en je hebt er die week geen behoefte aan gehad dan kan dat een motivatie zijn om het een volgende keer ook niet te hoeven doen. Belangrijk is als je toch een eetbui hebt>>deze niet te compenseren en bedenken: iedere dag is een dag dat ik weer kan stoppen.
Afleidingen zoeken kan op allerlei manieren, je kan muziek luisteren, een vriendin bellen, een stuk gaan lopen maar ook onder de douche staan zijn manieren die voor sommige heel goed kunnen helpen. Gedachtes spelen vaak ook een grote rol bij het ontstaan en het in stand houden van een eetbui. Denk aan gedachtes van “vandaag is het eten toch al niet goed gegaan kan net zo goed deze eetbui er ook wel bij”, of “vandaag was een rotdag dus ik moet wel een eetbui hebben”. Probeer deze gedachtes uit te dagen: Wat is er wel goed gegaan vandaag en zoek redenen om te weerleggen dat de hele dag al verpest is.
Probeer te relativeren en de gedachtes om te buigen naar helpende wel kloppende gedachtes. Je kan ze ook opschrijven en als je een eetbui voelt aankomen het erbij pakken.
Denk niet alleen aan de korte positieve gevolgen van een eetbui maar denk ook aan de gevolgen op langere termijn, gewichtstoename, je rot voelen, schaamte.
Als stappenplan kan je eerst jouw ‘triggers’ die een eetbui kunnen oproepen vermijden. Lukt dat niet, vang de drang om te eten op door anders te handelen, maak een noodplan waardoor een eetbui niet mogelijk is en heb je toch een eetbui gehad verander je reactie hierop. Heel veel sterkte!
Geef een reactie