Waarom je altijd honger hebt

Het hongergevoel kent iedereen wel, maar wanneer je een eetstoornis hebt herken je dit gevoel waarschijnlijk heel goed. Het kan wel zo zijn dat je het hongergevoel op gegeven moment kwijt raakt omdat je er niet naar luistert. Sommige mensen hebben echter altijd honger, zelfs wanneer zij net een maaltijd hebben gegeten. Dit kan soms lastig te verklaren zijn en kan resulteren in een vervelend gevoel maar ook in eetbuien om de honger te verminderen. Het kan verschillende redenen hebben waarom je altijd honger hebt of honger blijft houden nadat je hebt gegeten. In deze blog lees je hier meer over.

“Toen ik een eetstoornis had wist ik op een gegeven moment écht niet meer of ik voldoende had gegeten. Mijn maag leek een soort bodemloze put! Dat voelde vreselijk, want het liefst wilde ik afvallen. Ik had vaak constant trek. Zelfs als ik een paar boterhammen at, had ik binnen no-time weer trek. Ik kon de hele dag door wel blijven eten. Ik weet nog dat ik een keer een ijstaart samen met mijn broer als toetje had. Hij was na een hap of 15 wel voldaan, maar ik had die hele ijstaart wel op kunnen eten. Zo vervelend! Ik voelde me echt een veelvraat, terwijl ik juist zo min mogelijk wilde eten. Ik bleef maar honger hebben, ook als ik op school was of op mijn werk. Ik schaamde me hier ook echt voor.” Tara

Het kan vervelend zijn als je dit vaak hebt en daarom is het goed om te onderzoeken wat voor jou de redenen kunnen zijn. Hierdoor kun je je eetpatroon vollediger maken en er voor zorgen dat je minder last hebt van het gevoel van honger. Ook kun je hierdoor onnodige snack momenten en eetbuien wellicht voorkomen.

Bron

Wanneer je honger hebt, hebben veel mensen namelijk snel de neiging om te gaan snacken. Zeker wanneer je al geluncht hebt bijvoorbeeld. Dan denk je dat het daar niet aan kan liggen en dat is een logische gedachten. Ik doe dat zelf namelijk ook. Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat het goed is om te kijken naar waar je lichaam behoefte aan heeft zodat je dat ‘te kort’ kunt aanvullen waardoor de honger verdwijnt. Hieronder een aantal redenen waarom jij honger kunt hebben.

1. Je eet te weinig
Dit ligt misschien wel voor de hand, maar het is wel de voornaamste reden dat we honger hebben. Wanneer je minder eet dan je lichaam nodig heeft, krijg je honger. Zelf merk ik dit niet altijd direct aan een honger gevoel, maar eerder aan dat ik een beetje licht in mijn hoofd en misselijk word. Andere mensen ervaren wel direct een honger gevoel. Wanneer je een normaal eetpatroon hebt, weet je ongeveer wel wat je lichaam nodig heeft. Vraag jezelf eerst eens af of je wel voldoende eet als je vaker honger hebt.

2. Je eet onregelmatig
Onregelmatig eten kan ook een hongergevoel veroorzaken. Je lichaam verwacht dan op bepaalde momenten eten maar als dat vervolgens niet komt (maar een uur later) kan er wel een hongergevoel ontstaan. Daarnaast kan het er voor zorgen dat je lichaam voeding gaat opslaan omdat het onzeker is wanneer er weer voedingsstoffen binnen komen. Regelmatig eten is ook heel belangrijk om je goed, gezond en energiek te voelen en om goed te kunnen functioneren. Dit betekent niet dat je altijd standaard om bepaalde tijden moet eten, maar zorg wel voor bepaalde structuur, eet je hoofdmaaltijden en tussendoortjes en drink ook voldoende.

3. Je eet te snel
Te snel eten kan er ook voor zorgen dat je honger blijft houden terwijl dit eigenlijk niet zo is. Ondanks dat we tegenwoordig vrijwel allemaal druk zijn en veel gehaaster leven, is rustig eten wel heel belangrijk. Het zorgt voor een betere spijsvertering en het geeft je lichaam de kans om het te verwerken. Het kan zo 15-20 minuten duren voordat je hersenen het signaal krijgen dat je voldoende gegeten hebt. Het hongergevoel is niet altijd direct na het eten weg, dat duurt soms even.

4. Je eet teveel fruit
Ons wordt aangeraden om elke dag twee stuks fruit te eten. Sommige mensen komen niet aan dit aantal en anderen eten weer te veel fruit op een dag. Fruit bevat fruitsuikers en hierdoor krijgen we vaak een energie boost, alleen zijn er andere snacks die meer eiwitten en vezels bevatten die ervoor zorgen dat we langer verzadigd zijn. Veel fruit als tussendoortje eten kan er voor zorgen dat je sneller weer honger hebt dus het is goed dit af te wisselen met andere tussendoortjes zoals koeken, crackers, etc.

Bron

5. Je eet te veel snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten zorgen er voor dat het heel snel door het lichaam afgebroken wordt en dat we dus ook sneller weer honger hebben. Snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld wit brood, witte pasta en witte rijst. Wanneer je het vervangt door de volkoren varianten, doet je lichaam er langer over om de voedingsstoffen op te nemen en heb je ook minder snel weer honger. Daarnaast zitten hier vaak ook bepaalde dingen in zoals granen en vezels die ons lichaam nodig heeft. Dit betekent niet dat je je witte brood altijd moet vervangen voor volkoren, een verse witte boterham met hagelslag of een tosti met wit brood is misschien wel het aller lekkerste.

6. Je eet te weinig eiwitten
Eiwitten zijn heel belangrijk in ons eetpatroon en zitten gelukkig ook in veel producten. Een te kort aan eiwitten kan er voor zorgen dat we honger krijgen. Zorg ervoor dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Ze zitten bijvoorbeeld in eieren, tonijn, peulvruchten, yoghurt, kaas, graanproducten (brood, rijst en pasta), noten, vlees en kip.

7. Je eet niet genoeg vet
Net als eiwitten, zijn vetten ook onmisbaar voor een goed en gebalanceerd eetpatroon. Producten die rijk zijn aan gezonde vetten zijn daarom heel belangrijk om te eten. We hebben dit nodig. ‘Vette’ producten roepen veelal angst op, zeker bij mensen met een eetstoornis, maar het betekent niet dat je er dik van wordt. Producten die onverzadigd vet bevatten, bevatten veelal vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Het is ook een bron van energie. Je kunt dit bijvoorbeeld vinden in olijfolie, boter, vis, noten en avocado. Deze vetten breken minder snel af en daardoor heb je minder snel weer een honger gevoel.

8. Je eet niet genoeg groente
Veel groenten bevatten veel vezels en die zijn belangrijk voor ons hongergevoel en de spijsvertering. Daarnaast bevatten ze ook enorm veel vitamines en mineralen die wij allemaal nodig hebben. Zorg ervoor dat je voldoende groente eet, zoals broccoli, bonen, kool, spinazie, etc.

9. Je slaapt te weinig
Onderzoek heeft aangetoond dat we meer honger hebben als we minder slapen. Meer eten kan slaap tekort compenseren omdat je lichaam op die manier je energie probeert te krijgen. Het is belangrijk voor onze gezondheid om goed te slapen en zo kunnen we ook ons hongergevoel beter begrijpen.

Bron

10. Je bent te veel met eten bezig
Sommige mensen zijn zo erg bezig met eten en honger hebben, dat je op gegeven moment sneller denkt dat je honger hebt. Ik heb dit zelf ook weleens. Zeker wanneer er veel keuzes zijn wat betreft eten of als ik iets ga eten wat ik heel lekker vind, zijn mijn ogen vaak groter dan mijn maag. Ik denk dan weleens dat ik enorm veel honger heb, maar dit is lang niet altijd waar. Gelukkig geeft mijn lichaam dit op gegeven moment wel aan maar ik kan mij er nog weleens op verkijken. We hebben tegenwoordig veel keus wat eten betreft en er staan allerlei lekkere recepten op verschillende websites en blogs. Door constant met eten bezig te zijn, is het ook niet zo gek dat je zo vaak honger hebt.

Ik denk dat de oorzaak van honger hebben bij een eetstoornis vaak ligt bij een onvolledig eetpatroon, te weinig eten en bepaalde voedingsstoffen missen. Dit kan zeker het geval zijn wanneer je een eenzijdig eetpatroon hebt en het moeilijk vindt om te varieren. Bedenk eens hoe dit voor jou is en waarin je misschien wat uitdagingen kan aan gaan.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

12 reacties op “Waarom je altijd honger hebt”

  1. Ik weet juist niet meer hoe honger voelt..

  2. Ik weet inmiddels ook niet meer wanneer ik echt honger heb.
    Ik kan ook elke dag wel door blijven eten

  3. Ik heb juist dat ik géén honger heb. En wanneer ik dan opsta en bijna omval ga eten en over 1 maaltijd dat ‘normaal’ te weinig is twee keer over doe en dan in tussen tijd zo vol zit dat ik het tweede deel wel op eet, maar de rest van de dag niet
    Meer kan eten.. normaal kon ik lunchen en drie uur later wel avond eten. Nu moet ik kiezen of of want het gaat echt niet anders

  4. ik heb iedere dag wel honger en soms voel ik rillerig, ik vind het een vervelend gevoel de honger

  5. Soms word ik best snel misselijk als ik iets gegeten heb, best rot want de ene keer denk ik dat ik dan teveel heb gegeten of juist te weinig, ik snap het echt niet meer enkan moeilijk onderscheid maken tussen ‘normaal eten’ of ‘eten volgens es’

  6. Het blijft een lastig mechanisme om te begrijpen… Dat lichaam met zijn hormonen en signalen… En dat hoofd wat er tegenin gaat!

  7. Wat ik merk is dat als ik eet, ik heel snel vol zit. Maar dat ik de rest van de dag steeds honger heb. Mijn ontbijt kost me enorm veel moeite, na één boterham heb ik genoeg, maar moet er drie. Als ik die drie op heb, heb ik na een half uur al weer trek…

  8. Volgens mij ontbreekt de belangrijkste oorzaak in het geval van anorexia nervosa, en dat is ondervoeding. Wanneer je lichaam chronisch voedingsstoffen en/of energie tekort komt, zal het een hongersignaal blijven geven tot het weer gezond is.

    Goede website!

  9. dank je wel dietist1,
    ik maakte me al zorgen omdat ik aldoor honger blijf hebben, ook op momenten dat ik goed eet. Het is denk ik gewoon omdat ik al maanden mezelf dingen ontzeg en nu op ernstig ondergewicht zit… dan moet ik er niet verder over nadenken wat de oorzaak zou kunnen zijn.

  10. Bijna altijd honger en 24/7 hoofdhonger. Nu is mijn lichaam ook gewend aan veel eten door eetbuien, dus als het wat minder krijgt heeft het constant enorme trek/honger of hoe je het ook wilt noemen zonder de mensen in Afrika te kort te doen die écht honger en dorst hebben.
    Ik haat het om honger te hebben, maar ik hou er ook van. Ik vind het vervelend omdat ik me dan nergens anders op kan concentreren en ik hou ervan omdat ik dan weet dat ik aan het afvallen en het bij mijn dagschema volgen hoort. Blijft een lastige om toch door te blijven gaan met werk en dagelijkse bezigheden ondanks de constante cravings. Er is gewoon geen ontsnappen aan. Nog geen idee hoe ik dit kan verminderen:s. Ooit wellicht zie ik het licht haha.

  11. Als jevt koud hebt

  12. Honger? Ik heb echt geen enkel idee hoe het voelt, ik heb het gewoon niet meer.Ik weet niet meer hoe het is om honger te hebben, of zelfs maar trek in iets. Ik weet wel dat als ik ook maar iets eet, hoe klein dan ook ik onmiddelijk enorm misselijk wordt en de hele dag me moet beheersen om niet over mijn nek te gaan. Want dat mag niet, dan gaat het helemaal mis in mijn hoofd. En dat vind ik heel erg, en ik weet niet wat ik er tegen kan doen.. honger? Kon ik het maar hebben … dan kon ik mezelf voorhouden dat het iets beter zou gaan.

    -=*Maan*=- Koud hebben, dat ken ik wel. Ik heb het altijd ijskoud.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *