Begin iedere dag met een goed ontbijt. Die zin hebben we meer gehoord. Maar waarom is een ontbijt nou zo belangrijk? En wat is eigenlijk een goed ontbijt? Door iedere dag te ontbijten zorg je dat je weer energie binnen krijgt na een nacht slapen. Tijdens het slapen gaat je stofwisseling ook door maar je slaapt dus wordt er geen energie aangevoerd. Je bloedsuikerspiegel zal na een nacht slapen ook lager zijn en kan daarom wel een goed ontbijt gebruiken.
Dat is meteen een reden waarom ontbijten zo belangrijk is. Je zorgt ervoor dat je stofwisseling energie krijgt om er weer tegenaan te gaan. Je kan het zien als een auto waar weer benzine ingaat zodat die weer verder kan rijden. Maar ook voor je bloedsuikerspiegel is het goed om te ontbijten.
Als je het ontbijt zou overslaan zie je vaak dat iemand tussendoor meer gaat eten of juist weer tijdens de andere maaltijden dubbele porties neemt. Het lichaam haalt op die manier de schade weer in. Maar voor je bloedsuikerspiegel is het juist beter om, om de 2-3 uur iets te eten waardoor je pieken en dalen helpt voorkomen. En wist je dat het ook invloed heeft op je concentratievermogen als je te laat gaat eten of te weinig eet? Maar dan komen we nu bij onze volgende vraag:
Wat is nou precies een goed ontbijt?
Ik geef vaak als voorbeeld dat een appel eten als ontbijt echt te weinig is om de dag mee te starten. Maar stel dat je voorheen helemaal niets at of dronk, dan is een appel al wel een stap in de goede richting. Maar je bent er dus niet met een appel. Ik zou minimaal kiezen voor 2 boterhammen met boter en beleg en een glas melk. Maar ook yoghurt met muesli of cruesli kan prima als ontbijt. Maar laten we dan ook eens kijken naar de hoeveelheden. Is 1 eetlepel muesli in een klein schaaltje dan ook voldoende voor een ontbijt? Als we uitgaan van een gemiddeld ontbijt van 2 belegde boterhammen en een glas melk dan kan je dit prima vervangen door een schaaltje yoghurt met muesli. Maar bedenk wel: Dan heb je ongeveer 250 ml yoghurt nodig en 60 gram muesli of cruesli. Dus 1 eetlepel muesli is dus echt te weinig.
En hoe zit het dan met ontbijtgranen?
Dit zijn ook prima keuzes voor een goed ontbijt. Op de verpakking staat vaak al aangegeven hoeveel gram je hiervan kan nemen. Gemiddeld is het 200 ml melk met 40 gram havermout. Volg je een eetlijst dan is het wel goed om uit te rekenen of dit dan voldoende is. Anders kan je altijd nog iets van suiker of banaan toevoegen. Of je kan naast havermout of Brinta nog een cracker of een boterham ernaast nemen.
Hoe zit het met drinkontbijt?
Drinkontbijt is natuurlijk een makkelijk ontbijt omdat het minder tijd kost om klaar te maken en voor sommige mensen is drinken makkelijker dan eten vroeg in de morgen. Hier geldt wel hetzelfde als je een eetlijst volgt moet je oppassen dat je niet te weinig energie binnen krijgt. Een gemiddeld glas drinkontbijt is te vergelijken met een boterham met boter en beleg. Dit is voor een gemiddeld ontbijt dus best weinig.
Maar ben je niet gewend te ontbijten dan is een drinkontbijt een makkelijke manier om te gaan wennen aan een ontbijt. En je kan altijd beginnen met een drinkontbijt en later nog iets van een boterham erbij nemen.
Moet je eigenlijk iedere dag op dezelfde manier ontbijten?
Dat hoeft zeker niet. Juist door te variëren hou je het voor jezelf lekker en afwisselend. Door tijdgebrek in de ochtend zie je vaak dat er doordeweeks toch vaak hetzelfde wordt gegeten. Ook dat geeft niet. Maar in het weekend is het dan leuk om er iets speciaals van te maken. Kook er een lekker eitje bij of neem er een glas verse sinaasappelsap bij. En heb je geen zin in gewone boterhammen neem dan lekkere luxe broodjes of een keer een snee krentenbrood in plaats van een gewone boterham.
Ik zou wel erop letten dat als je ontbijt met bijvoorbeeld yoghurt of drinkontbijt dat je wel in de middag dan iets van boterhammen eet. Want in brood zit jodium wat vaak niet aan andere ontbijtgranen wordt toegevoegd. Zo zorg je ervoor dat je wel van alle belangrijke voedingsstoffen alles voldoende binnen krijgt.
Ontbijten en een eetstoornis
Voor iedereen is het belangrijk om te ontbijten en dus ook als je een eetstoornis hebt. Zeker als je last hebt van eetbuien is het belangrijk om een structuur aan te brengen in je eetpatroon. En dan begint je dag met een ontbijt al meteen goed.
Doordat je de dag goed begint is het vaak ook makkelijker om de rest van de dag deze regelmaat en structuur vast te houden. En ben je nog in de opbouw naar een gezond eetpatroon dan zijn er dus verschillende manieren om de dag te beginnen. Zo kan een glas drinkontbijt of een cracker met beleg al een goede stap zijn op weg naar een volwaardig ontbijt. Je kan dan je ontbijt met stappen steeds verder uitbreiden. Je kan bijvoorbeeld beginnen met 1 cracker en dit opbouwen naar 2 crackers of een boterham met boter en beleg.
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2014.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie