Wat is normaal eten? Als je lijdt aan een eetstoornis kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel eten normaal is. Misschien is jouw beeld hiervan wel helemaal niet meer kloppend. Bij de minste hoeveelheid die je eet vind je het al te veel of andersom. Je hebt geen idee meer hoeveel je eigenlijk op een dag zou kunnen of moeten eten, hoeveel avondeten normaal is, etc. Het feit dat je dit besef volledig kwijt bent, kan je herstel tegenwerken. Ik weet nog goed dat toen ik een eetstoornis had, ik na een kleine avondmaaltijd al het idee had dat ik te veel had gegeten. De paniek die hierdoor ontstond leidde vervolgens tot extreme compensatie of een eetbui. Ik had geen benul meer van wat normale hoeveelheden waren en wat nou eigenlijk normaal eten was.
Als redactie hebben we regelmatig onze lunches, avondmaaltijden, ontbijtjes en tussendoortjes in blogs bijgehouden. We merken echter dat hier veel discussie over blijft bestaan. Volgens de een is het te weinig, volgens de ander is het te veel, volgens nog een ander is het eten van koekjes op een schoteltje dwangmatig en ga zo maar door. Maar wie heeft er nu eigenlijk gelijk? Wat is normaal eten? In deze blog zal ik je kort vertellen wat normaal eten is. Ik vertel je dit niet enkel vanuit mijn standpunt, iemand die genezen is van een eetstoornis, maar ook vanuit het standpunt van meerdere mensen die geen eetstoornis gehad hebben.
Normaal eten is eten wanneer je trek hebt en eten totdat je geen trek meer hebt. Het is in staat zijn om dat eten te kiezen dat jij lekker vindt en hiervan net zoveel te eten totdat jij voelt dat je er genoeg van hebt. Normaal eten is af en toe nadenken of dat wat je eet voldoende gezond is. Het is variëren tussen ‘gezonder’ en ‘minder gezond’ eten. Normaal eten is jezelf af en toe toestaan om te eten als je je verdrietig, depressief, boos of verveeld voelt, gewoon omdat het goed voelt. Normaal eten is drie hoofdmaaltijden per dag, maar soms ook twee of vier. Het is af en toe te veel eten omdat het zo lekker is en af en toe te weinig eten omdat je niet zo’n trek hebt of omdat het gewoonweg niet zo lekker is.
Normaal eten is je soms vol voelen omdat je te veel hebt gegeten. Het is je soms flauw en moe voelen omdat je te weinig hebt gegeten. Maar normaal eten is vooral dat eten waar je lichaam zich goed bij voelt. Het is vertrouwen op je lichaam dat het wel zal aangeven wanneer het meer of minder nodig heeft. Normaal eten is niet iedere dag exact drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes eten, normaal eten is flexibel eten. Dat wat je eet hangt af van de hoeveelheid trek die je hebt, je tijdschema, je toegang tot voedsel en je stemming.
Als ik kijk naar mijn partner of naar vriendinnen om mij heen die geen eetstoornis hebben (gehad), zie ik de bevestiging van bovenstaande nog eens extra. Zij eten niet iedere dag netjes hun ontbijt, lunch of avondeten. Meestal wel hoor, omdat ze er ook gewoon behoefte aan hebben, maar soms hebben ze geen tijd om te ontbijten en kopen ze tijdens koffietijd iets extra’s. Dit doen ze niet omdat ze ‘anders niet voldoende eten’, maar simpelweg omdat ze trek hebben. Ook nemen ze niet iedere dag die bewuste drie tussendoortjes. Gewoon omdat je er niet altijd tijd voor hebt of zin in hebt. Soms wel, dan eten ze er vier of vijf. Maar eigenlijk weten ze niet eens precies hoeveel tussendoortjes ze eten, daar houden ze zich helemaal niet mee bezig. Toch eten ze allen normaal en voldoende en beschikken ze allemaal over een gezond lichaam.
Wanneer wij als redactie blogs plaatsen met hierin onze maaltijden merk ik dat het nauwelijks nog mogelijk is om nog onszelf te zijn. Bij iedere foto en iedere zin die we plaatsen moeten we 10 x extra nadenken. Waarom? Omdat er anders (indirect) wordt gepretendeerd dat we niet gezond of voldoende eten. Terwijl de enigen die weten of wij gezond en voldoende eten, wijzelf zijn. In meer dan 1000 blogs en tientallen video’s hebben we de afgelopen vijf jaar reeds duidelijk gemaakt dat het op het gebied van eten goed met ons gaat.
Het zou volkomen normaal zijn als we in een ontbijtblog een dag eens geen ontbijt zouden plaatsen, want nee, wij hebben ook weleens te weinig tijd om te ontbijten of lunchen wat uitgebreider. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor tussendoortjes: We eten niet iedere dag exact drie tussendoortjes. Soms eten we er maar 2, een andere keer eten we er 4. Dat is, als je genezen bent van een eetstoornis (of helemaal geen eetstoornis hebt gehad), helemaal niet erg. Het is gezond om 3 tussendoortjes te eten, maar het is ook niet erg om er af en toe eens eentje over te slaan of om het eens dubbel te eten. Sterker nog, dat is vrij normaal. Het is gezond om naar de behoefte van je lichaam te luisteren.
Ik kan me erg vinden in de reactie van Nouska op dit alles: ‘Wanneer ik de reacties en ophef over een blog van ons lees, doet het mij ergens ook wel zeer. Ik heb hard gevochten om te komen waar ik nu sta in het leven. Het gaat goed, ik ga normaal om met eten en kan met 100% zekerheid zeggen dat ik geen eetstoornis meer heb. Ik ben daar trots op. Het doet me zeer om te merken dat mijn werk en mijn overwinning, mijn herstel in twijfel wordt getrokken door sommige bezoekers. Bezoekers die mij nauwelijks kennen. Jammer vind ik dat, want ik leg mezelf compleet bloot om anderen te helpen. Ik weet gelukkig zelf al te goed hoe bitchy ik soms kon zijn tijdens mijn eetstoornis en wat een eetstoornis met je doet, maar het blijven opmerkingen die niet fijn zijn voor ons als redactie. Ik probeer de onprettige opmerkingen langs me heen te laten gaan. Ik weet waar ik sta en dat ik het goed doe.’
Normaal eten is denken aan eten op een gezonde en niet op een obsessieve manier. Het is doen wat goed voor jou is, zonder jezelf voortdurend te vergelijken met wat anderen eten. Normaal eten is vrij en flexibel kunnen eten en vertrouwen op je lichaam.
Geef een reactie