Wat zijn E-nummers

Hmmm, een lekker glaasje frisdrank met E952, E950, E331 en E211. Of een boterham met boter waar E471 en E200 in zit. Of een tomaat met E160d. “Wat?!? Stoppen ze tomaten nu ook al vol met die gekke E-nummers?!” hoor ik je denken. Je denkt misschien dat het gebruik van die E-nummers uit de hand gelopen is en bovendien hartstikke ongezond is, maar dat valt allemaal wel mee.

Bron foto

Een tijdje terug ging ik met een vriendin naar een voorlichtingsdag van de studie levensmiddelen-technologie. Zij wilde dat misschien gaan studeren. De hoogleraar die de voorlichting deed vroeg aan wat mensen uit het publiek of zij op het etiket keken van de voedingsmiddelen die ze kochten, en waar ze dan op letten. Na wat mensen die calorieën, vetten of koolhydraten noemden werd opeens die vraag aan mij gesteld. “E-nummers…” stamelde ik. De hoogleraar begon wat te lachen en vroeg aan de rest van het publiek wat zij van die E-nummers vonden. De meeste mensen vonden het maar troep.

Soms worden er stoffen toegevoegd aan voedingsmiddelen, dit worden additieven genoemd. Volgens het voedingscentrum worden ze aan je eten toegevoegd om de kwaliteit er van te verbeteren. Er zijn verschillende soorten additieven, waaronder kleurstoffen, glansmiddelen, zuurteregelaars, smaakversterkers, antiklontermiddelen, emulgatoren, ga zo maar verder. De Europese Unie vindt het belangrijk dat er geen rotzooi aan ons eten wordt toegevoegd en daarom worden de additieven gecontroleerd door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit. Vindt deze dat het additief niet veilig is, dan mag het in Europa niet aan het eten worden toegevoegd. Als het additief wel veilig is krijgt het een E-nummer. Dit E-nummer betekent dus dat het additief gecontroleerd en veilig is. Alleen maar goed dus! Ook wordt er dan vastgesteld hoeveel je van dit E-nummer binnen mag krijgen. De hoeveelheid E-nummer dat uiteindelijk in het voedingsmiddel terecht komt is veel lager dan deze vastgestelde norm, en is dus niet schadelijk voor je.

Ik neem nog een heerlijk glaasje frisdrank, en jij?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

37 reacties op “Wat zijn E-nummers”

  1. Interessant artikel, ik wist nog niet zoveel van E-nummers. Toch vind ik het wel lastig dat je door al die vele nummers niet goed weet wat natuurlijk is, wat ‘nep’ is, wat niet voor vegetariërs geschikt is… Het zijn zoveel nummer’s!

  2. ja want kleur en glansstoffen voegen écht wat toe aan de houdbaarheid van je eten, niet dus. ik vind het enorme gebruik van e-nummers belachelijk en ik drink o.a. ook geen frisdrank meer (alleen water en soms groene thee) om het zo min mogelijk binnen te krijgen.

  3. Ben het niet helemaal met je eens. Er zíjn E-nummers die niet goed zijn voor de mens. E621, E330 en zo nog een tiental. Dat ze door de EU zijn goedgekeurd is begrijpelijk, zij gaan er vanuit dat je het in minimale hoeveelheid binnenkrijgt, maar op het moment dat dat E-nummer bijna overal in zit, ga je over die minimale hoeveelheid heen. En wanneer bepaalde E-nummers in andere landen verboden zijn, of in Nederland ook vanaf 2014 verboden gaan worden, ja, dan krijg ik mijn twijfels bij het zo gezond of goed zijn van E-nummers.
    En ik begrijp, niet alle E-nummers zijn schadelijk. Lycopeen/E160D wat in het artikel genoemd wordt, is daar een voorbeeld van. Maar het is wel zaak om te letten op wat je eet. Bepaalde E-nummers zijn niet goed en zijn gemakkelijk te vermijden…
    (is mijn bescheiden mening, sorry als ik tegen jullie inga)

  4. Hah, E-nummers. Ik ken ze alleen van Scheikunde verder let ik er nooit op! ;p

  5. En om het duidelijk te houden zijn sommige E-nummers in andere landen/continenten niet toegestaan en in Nederland wel. :’)
    Ik mijd ze liever.

  6. interessant artikel! ik vind iedereen tegenwoordig zoooo overdrijven
    over wat slecht is voor de mens. volgens mij is in deze tijd alles slecht,
    krijg je overal kanker van en bijna alles is ongezond.
    yeah right, ik krijg enorm veel e-nummers binnen volgens mij en ik
    leef nog hoor 😉

  7. Ik wilde eigenlijk wat minderen met E-nummers en zoetstof. Er krijgen zoveel mensen kanker vandaag de dag, ik wil geen kanker krijgen door teveel aan die chemische rotzooi te hebben binnengekregen!

  8. ik eet een aantal e-nummers niet omdat ik vegetariër ben. maar voor de rest maak ik me er niet al te veel zorgen om.

  9. Sommige E-nummers en zoetstoffen probeer ik te vermijden, en ik eet en drink het liefst ook geen dingen die light zijn of bomvol zitten met kleur-, zoet- en glansstoffen.
    Maar ik ga écht niet op elke verpakking kijken wat erin zit, dan zou het een obsessie worden en daar heb ik geen zin in.
    Ik ben niet van mening dat E-nummers gezond of goed zijn, maar ik wil er geen probleem van maken om ze gewoon te nemen want genieten is ook belangrijk.

  10. ‘gecontroleerd en dus veilig’…gekeurd door projecten die gesubsidieerd worden door de voedingsmiddelenindustrie, de mensen die willen dat het goedgekeurd wordt. Vele tegenstrijdige onderzoeken zijn ondertafels weggemoffeld. De voedingsmiddelenindustrie heeft veel meer macht dan wij vaak denken! Er wordt heel wat afgelobbyist 😉

  11. Leuke blog, met je eens: niet alle toevoegingen zijn slecht & daarnaast: wat is nu ‘slecht’? Überhaupt een discussiepunt (toevoegingen aan eten), op deze site wrs al helemaal.

    Mooi voorbeeld van de tomaat!
    En: Loesje is geniaal 🙂

  12. he als ik me daar ook nog is druk over moest maken tegenwoordig is alles ongezond en slecht zolang ik me gezond en fit voel vind ik het prima!

  13. Ik vind dat de blogs over voeding hier de laatste tijd maar halve waarheden vertellen. Ik snap wel dat je mensen met een eetstoornis niet bang moet maken voor eten, maar toch vind ik dat er meer aandacht moet komen voor kennis over voeding. Het is namelijk best wel eng dat er zo veel aan ons voedsel wordt toegevoegd, en zeggen dat het allemaal niet schadelijk is, is gewoon niet waar.
    De meeste e-nummers zijn inderdaad gewoon kleurstoffen, anit-oxidanten, verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen etc en niet persee slecht. Maar er zijn ook minder goede e-nummers. E210 wordt bijv. in verband gebracht met slapeloosheid en darmstoornissen, en E621 stimuleert je smaakpapilllen waardoor het een verslavende werking heeft (het zit ook vooral in chips e.d.).
    Ik denk dat het juist beter zou zijn als er wat meer transparantie was over wat al die cryptische e-nummers nou echt betekenen en mensen gewoon direct weten wat er in hun eten zit.

  14. Heb ik nu een deja vu of is dit de tweede keer dat deze blog geplaatst is?

  15. Tsja. To be honest sta ik er nooit bij stil. Zolang ik er niet dood aan ga kan het me weinig schelen. Ik kook sowieso nooit uit pakjes (moeder geeft kookles, dus met de paplepel ingegoten). Ik denk dat het misschien meer een hype is, over de E-nummers. Maar de kritische aandacht is altijd goed om het niet uit te hand te laten lopen.

  16. N, dat dacht ik ook! Samen j déjà-vuutje is wat toevallig misschien;) ben benieuwd hoe dit zit!

  17. @Flower: er zijn maar een paar e-nummers die niet-vegetarisch zijn, dus dat is op zich niet zo moeilijk te onthouden.

    Volgens mij kun je van alles vinden van e-nummers, maar snap ik op zich wel waarom een artikel als dit op Proud staat. De scheidslijn tussen gezond en te gezond, tussen eetstoornis en werkelijke overtuiging is soms moeilijk wanneer je een eetstoornis hebt.

    Zelf ben ik absoluut geen fan van e-nummers, maar denk ik ook dat als we allemaal altijd alle e-nummers gaan vermijden (‘erin doorslaan’), we nooit van onze eetstoornissen afkomen.

  18. Het is misschien fijner als er meer transparantie komt over deze E-nummers, zodat je via de verpakking eigenlijk meteen kunt opmaken met welke toegevoegde stoffen je van doen hebt. Veel E-nummers zijn inderdaad gewoon natuurlijke toevoegingen en kunnen beter gewoon bij naam genoemd worden, vind ik.

  19. E621 is hartstikke slecht voor je. In Amerika is er al zoveel heisa over geweest, maar in Europa kennen we dat niet omdat wij de ‘hoeveelheid toegeschreven krijgen die ons lichaam aankan’. Maar wanneer jij twee zakken chips opeet, barstevol E621, zit jij daar al hoog boven. E621 is verslavend en kan zorgen voor auto-immuunziekten. Sinds ik dat weet, eet ik bijna geen chips meer en biologische bouillon.

  20. Jullie laten het nu overkomen alsof E nummers best okay zijn, en lang niet zo schadelijk zijn. Maar er staat nergens in dit artikel dat E621 gewoon een smaakversterker is, en ooooveral haast in zit, en dat is HARTSTIKKE kanker verwekkend. De slechte E nummers zijn onnodig, Ze worden maar in kleine hoeveelheden toegevoegd, dat klopt. Maar omdat ze ondertussen OVERAL in zitten, is het onwijs slecht voor je. Ook is er een E nummer voor aspartaam, en we weten allemaal hoe slecht dat voor je is.

  21. Wow, sommige uitspraken verbazen me echt.

    ‘Zolang ik er niet dood aan ga, kan het me niet schelen’

    Echt, verbazingwekkend. Zonde dat sommige mensen blijkbaar zo weinig om hun lichaam geven…

  22. Ik ben ook geen fan van E621, er zijn wel vragen over hoe gezond het echt voor je is bij regelmatige consumptie, maar “HARTSTIKKE kankerverwekkend” is echt bullshit, het wordt totaal niet in verband gebracht met kanker. Overigens komt glutamaat (wat je krijgt als je mononatriumglutamaat/E621 oplost in een vloeistof) ook natuurlijk voor in bijvoorbeeld zeewier, kaas en groene thee.

    Ik vind het vooral een *stom* ingredient: waarom hebben A-merk chips van Lays of AH-Excellent “soep in zak” smaakversterkers nodig? Stop er gewoon meer echte smaak in!

  23. Interessant, al ben ik een andere mening toegedaan over die E-nummers.
    Het is niet dat iemand zegt dat het gezond is dat het ook daadwerkelijk gezond is. Die iemand mag dan van de Europese voedselveiligheid zijn ik probeer toch zoveel mogelijk E-nummer vrij te eten.

    Er zijn bitter weinig studies op lange termijn gedaan die voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn.
    Vandaag zegt men het is veilig….morgen is er weer een ander verhaal.

  24. “Rebecca – Woensdag 14 augustus 2013 19:26
    ja want kleur en glansstoffen voegen écht wat toe aan de houdbaarheid van je eten, niet dus.”

    Aan de houdbaarheid niet, maar kleur en glans zijn extreem belangrijk. Geef mensen een 5 sterren gerecht en ze smullen, maar zet het halverwege onder een blauwe lamp (alleen de kleur verandert dus, en dat WETEN de eters) en mensen vinden het opeens een heel stuk viezer smaken en verliezen hun eetlust!

    Ook hoe hard, zacht, knapperig, romig en nog veel meer zaken anders dan de échte smaak bepalen voor het allergrootste deel of iets vies of lekker gevonden zal worden!

  25. Illuminati!!!!!!!!!!!!!!!!!

  26. Ik eet al een tijdje geen e_nummers meer als je bio eet krijg je. Het zowiezo niet binnen je kan het beste eten hoe ons grootmoeder vroeger aten en. je gaat er beter door voelen

  27. Ik heb thuis een boek uit een natuurwinkel over E nummers over hoe slecht ze zijn dat er ENummers zijn die zwaar kanker verwekend zijn in mijn ogen zijn ze heel erg ongezond

  28. Ik vind als zo site aanmaakt dat je het dan wel moet weten hoe slecht die. E nummer zijn die heb je echt niet nodig dat is onzin je heb oon bii zonder E nummer al die lekker dinge ik vind dat jullie dat toch wel moeten weten als je zo site aan maak beetje raar als je zegt dat je. Best. E nummer mag hebben

  29. Ik denk dat je wel gelijk hebt wat betreft dat het imago van E- nummers tegenwoordig TE negatief is. Ik heb zelf ook ooit zo’n boekje van de voedingswinkel gehaald, waarin allerlei gevaren van E-nummers staan, maar er zit natuurlijk ook een andere kant aan.

    Toch blijf ik sommige additieven behoorlijk onnodig vinden. De voorbeelden die je noemt in je blog zijn allerlei natuurlijk verkregen additieven die bijvoorbeeld de houdbaarheid of de kleur van een product bepalen, maar ik vind smaakversterkers persoonlijk altijd een beetje onzin.

  30. In een bio winkel heb je ook snoep en koek en frisdrank zonder E_nummer raar artikel

  31. Hieperdepiep ja toch

  32. wat maakt iedereen zich druk zeg..pfoe!
    ga toch gewoon genieten en je niet zo druk maken om wat je allemaal wel/niet eet

  33. Er zijn inderdaad E-nummers waar niets mee aan de hand is en dus prima gegeten kunnen worden, maar er zijn ook talloze E-nummers welke onnodig zijn of zelf gevaarlijk kunnen zijn voor ons lichaam. Ik heb zelf lang geworsteld met het niet/ weinig eten en toch maar aan blijven komen daarnaast kon ik op een gegeven moment het bed niet meer uit van de hoofdpijn, artsen hebben mij daarin nooit geloofd. Toen ben ik uit wanhoop alleen maar natuurlijke dingen gaan eten en niets meer waar een E-nummer in zit. Ik moet toegeven deze levensstijl is niemand aan te raden maar het heeft me wel geholpen om van mijn klachten af te komen, ik moet nu flink bunkeren om een gezond gewicht te houden. Ik denk dat het per mens verschilt of je wel of niet tegen bepaalde E-nummers kan, ik zelf ben iemand die snel allergische reacties heeft.

    Ik heb een studie moleculaire levenswetenschappen gevolgd en weet dus wat stoffen met een lichaam kunnen doen, en in veel van de synthetische E-nummers zitten zware metalen verwerkt wat nu niet gezond te noemen is voor je lichaam. Natuurlijk zijn de hoeveelheden van die metalen die in onze voeding voorkomen maar klein, maar het vervelende is dat zware metalen stapelstoffen zijn welke het lichaam dus niet (makkelijk) verlaten. E621 of mono-natriumglutamaat is een verhaal apart, ten eerste er zijn mensen (vooral de mensen die gevoelig zijn voor tarwe) die heel heftig op deze stof reageren. Daarnaast is de stof glutamaat (de werkzame stof van dit E-nummer) een neurotransmitter (een stof je die er voor zorgt dat zenuwsignalen overgedragen kunnen worden) welke van nature voor komt in ons lichaam en ook wordt gebruikt in onze hersenen. Wanneer mensen deze stof in overmaat binnen krijgen betekent dit dus dat er te veel signaal overdracht kan plaatsvinden in de hersenen en zenuwen met alle gevolgen van dien. Het is niet erg om een beetje van deze stof binnen te krijgen en je hoeft echt niet per se alle middelen met E621 te mijden maar zorg dat je er niet te veel van binnen krijgt.

    Het enige advies dat ik mensen wil geven is dat ze moeten luisteren naar wat hun lichaam zegt na het eten van bepaalde producten met E-nummers erin, heb je er geen last van kun je het best eten maar doe het met mate. Pas vooral op met de smaakversterkers (vooral E621) en zoetstoffen (E951, aspartaam).
    Je gezondheid is het belangrijkste wat je hebt, wees er zuinig op!

  34. Wat een gedoe zeg. Tegenwoordig kan je niks meer eten of het is vergiftigd.

  35. Haha wat een onzin dit. E-nummers zijn over het algemeen erg slecht en natuurlijk zijn hier ook enkele uitzonderingen op. Maar dit soort artikelen slaan nergens op.

    ‘gecontroleerd en dus veilig’…gekeurd door projecten die gesubsidieerd worden door de voedingsmiddelenindustrie, de mensen die willen dat het goedgekeurd wordt. Vele tegenstrijdige onderzoeken zijn ondertafels weggemoffeld. De voedingsmiddelenindustrie heeft veel meer macht dan wij vaak denken! Er wordt heel wat afgelobbyist 😉

    Dit is de juiste beredenering! Veel E-nummers zijn vroeger in NL verboden geweest en in vele andere landen vandaag de dag nog. Door eindeloos gelobby van de industrie heeft de overheid uiteindelijk gekozen voor de bedrijven i.p.v. het volk.

    Mensen die verder beredeneren dat ze e nummers binnen krijgen en nog steeds leven, als argument op de negatieve effecten zijn in mijn ogen te dom om te poepen. Indien je elke dag een hoop middelen consumeert, wil dit niet zeggen dat je direct omvalt. Maar de klachten spelen vaker over langere termijn, naast een algemeen gevoel dat je je niet gezond voelt. Het is allemaal industrie/belangen, voeding is alleen nog maar handel. En zoals met alle vormen van handel dient er zoveel mogelijk mee verdiend te worden. Door goedkope toevoegingen etc etc.

    De overheid stimuleert het gebruik van deze middelen door een onrealistisch keurmerk ”bewuste keuze” uit te geven. Terwijl dit alleen verbonden is aan de voedingswaarde. Niet aan alle slechte toevoegingen.

  36. bullshit, chemische troep. ik ben 12 en weet al 100x beter dat ze zo ongezond zijn

  37. E – nummers zijn niet slecht voor je. Zo is ascorbinezuur ook een e – nummer en dat is toch een vrij natuurlijk product!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *