Stel dat je een kinderwens hebt maar daarnaast ook nog kampt met een eetstoornis, wat kan je dan het beste doen? Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van de ernst van je eetstoornis. Als je erg weinig eet en geen gezond gewicht hebt, dan is het niet zo verstandig zijn om zwanger te worden. Maar ook een gezond gewicht maar bijvoorbeeld veel eetbuien en compensatie-gedrag kan een ongeboren kind geen goed doen. Laten we een aantal denkbare situaties doorlopen.
Stel dat je ondergewicht hebt en je wilt proberen zwanger te worden. Het kan zijn dat door je lichamelijke toestand, je menstruatie uitblijft. Het lichaam geeft daarmee zelf aan dat het niet klaar is voor een zwangerschap. Alle energie gaat dan naar meer belangrijke vitale lichaamsfuncties. Ook als je wel menstrueert is het verstandig om eerst in de buurt te komen van een gezond gewicht, alvorens je probeert zwanger te worden. De kans op zwangerschap zal dan ook groter zijn. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een eetstoornis of een eetstoornisverleden meer vruchtbaarheidsproblemen ondervinden dan gezonde vrouwen.
Als je wel menstrueert maar je voedingsinname niet optimaal is, zou mijn advies zijn om eerst je voeding weer op te bouwen zodat je in ieder geval ervoor zorgt dat je lichaam zich kan voorbereiden op een zwangerschap. Bij een zwangerschap is je voedingsbehoefte voor bepaalde voedingsmiddelen bovendien verhoogd dus als je nog niet aan de minimale behoefte voor jezelf voldoet zou het niet verstandig zijn om dan al met achterstand aan een zwangerschap te beginnen. Daarbij zou een ongeboren kind ook tekorten kunnen krijgen als de moeder niet voldoende binnenkrijgt met zowel lichamelijke en geestelijke gevolgen voor de baby. De baby kan ondervoed raken en in 2de instantie onvoldoende hersengroeimogelijkheden kunnen hebben.
Maar niet alleen je gewicht of voedingsinname is een criterium om wel of niet ervoor te kiezen om zwanger te worden. Want hoe zit het als je bijvoorbeeld braakt maar wel een gezond gewicht hebt? Braken kan een ongezonde mineralen balans in je bloed veroorzaken. Dit kan zo ernstig zijn waardoor je ook hartproblemen kan krijgen. Dit is dan geen goede basis voor een zwangerschap wat uiteraard ook veel van je lichaam vraagt.
Maar nu hebben we het eigenlijk steeds over de lichamelijke condities om wel of niet te denken aan een zwangerschap maar hoe zit het met de gevoelens die je kan hebben. Als je een eetstoornis hebt met daarbij een negatief lichaamsbeeld, hoe ga je dan om met het feit dat als je zwanger bent je buik steeds groter wordt en misschien ook je omvang wat zal toenemen. Dit zijn wel zaken die meespelen en waar je vooraf aan moet denken hoe dit zal zijn voor jezelf. En vergeet ook vooral niet de periode na je zwangerschap. Want je kunt je zwangerschap wel goed doorkomen, maar kan je ook werkelijk een goed voorbeeld voor je kinderen zijn als je nog rommelt met eten, met gewicht en met een negatief zelfbeeld?
Concluderend zou ik iedereen met eetproblemen en een kinderwens aanraden eerst voldoende hulp te vragen voor je (eet)problemen. Werk eerst hier uitgebreid aan voordat je aan kinderen begint. Een diëtiste kan kijken hoe je je eten eerst weer gezond kan krijgen en dan zowel voor, tijdens en na je zwangerschap hier begeleiding voor je zoeken. Een psycholoog kan met jou en de achterliggende problematiek aan de slag. Gun jouw kindje het beste door jezelf eerst het beste te gunnen.
Lees ook: Onvruchtbaar door mijn eetstoornis
Geef een reactie