Iedereen heeft waarschijnlijk weleens gehoord dat je niet meer mag eten na 20:00 uur ‘s avonds omdat je lichaam het dan direct omzet in vet. Het zou geen tijd meer hebben om het eten te verwerken voordat je gaat slapen. Dit klopt niet. Je kunt prima nog wat eten na het avondeten. Ik eet eigenlijk altijd ‘s avonds nog wel wat. De ene keer is dat een paar koekjes bij de thee, de andere keer is het een stukje taart op een verjaardag en op andere dagen weer een bakje met fruit. In deze blog geef ik een aantal tips voor lekkere snacks en tussendoortjes voor in de avond.
Laat je niet afschrikken, het is juist goed om regelmatig te eten om je spijsvertering op gang te houden. Daarnaast is het slapen met een lege maag helemaal niet slim omdat het er voor kan zorgen dat je niet kunt slapen, ‘s nachts wakker wordt met honger en omdat het dan juist snaai gedrag kan oproepen.
♥ BANANEN YOGHURT SNACKS
Je kunt op een heel simpele manier zelf zoete snacks maken met banaan en yoghurt. Hierbij kun je nootjes (zoals stukjes pinda of amandel) gebruiken, sesam zaadjes, maanzaad, havermout, fijne muesli etc. Je kunt ze direct eten maar je kunt ze ook even in de vriezer doen.
Wat heb je nodig?
– Banaan
– Yoghurt in smaak naar keuze
– Topping, zoals gehakte noten of havermout
Zo maak je het
Bepaal hoeveel je wilt maken en hoeveel bananen je wilt gaan gebruiken. Snijd de banaan in stukjes en haal het door de yoghurt heen. Ik zou zelf kiezen voor yoghurt met een smaakje zoals aardbei of bosbessen maar dat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Haal het vervolgens door een bakje met topping. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor nootjes, havermout of fijn gemaakte muesli, sesamzaadjes, etc. Leg het vervolgens een aantal uur in de vriezer. Je kunt ze natuurlijk ook direct opeten.
♥ BANANEN HAVERMOUT KOEKJES
Deze bananen havermout koekjes kun je heel snel maken en ze zijn ook erg lekker! Een super snack voor ‘s avonds bij een kopje thee. Ik heb na het avondeten vaak zin in iets zoets en dan vind ik zoiets heel lekker.
Wat heb je nodig?
– 3 bananen
– ongeveer 125 gram havermout
– 45 gram suiker
– 1 theelepel vanillepoeder of vanille extract
– ½ theelepel kaneel
Hoe maak je het?
Prak de bananen met een vork totdat het een glad mengsel is geworden. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en roer het goed door elkaar. Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden en bedek een bakblik met bakpapier. Verdeel het beslag over ongeveer 12 delen en leg dit op de bakplaat. Bak ze in ongeveer 10-15 minuten gaar. Neem af en toe even een kijkje bij de oven of het niet te hard gaat. Je kunt ook kiezen om andere ingrediënten toe te voegen aan dit recept. Je kunt bijvoorbeeld gesmolten chocolade eroverheen doen of rozijnen in het beslag verwerken of nootjes of kokos.
♥ HARTIGE PASTEITJES MET KIP
Deze pasteitjes heb ik een jaar geleden voor een verjaardag gemaakt en een keer bij een zelfgemaakte high tea voor het eerst gegeten. Ze zijn ontzettend lekker, zowel warm als koud. Het is wel even wat werk maar je kan het prima bewaren en bijvoorbeeld ook bij de lunch en het avond eten eten.
Wat heb je nodig?
– 1 kipfilet
– 1 kleine pot doperwten / worteltjes
– 1 teentje knoflook
– 1 ui
– 1 a 2 maggi blokjes
– 2 eieren (1 gekookt, 1 losgeklopt)
– een pakje bladerdeeg
– olijfolie
Hoe maak je het?
Snijd de kip in stukken en bestrooi het met peper en zout. Doe het in de pan met een beetje olijfolie en bak de kip gaar. Laat de kip afkoelen en pluis het vervolgens in kleine stukjes. Kook alvast één ei totdat hij hard is. Snijd de ui en pers de knoflook. Doe de kip, ui en knoflook in een pak en doe er een maggi blokje bij. Voeg er wat peper aan toe naar smaak. Bak het geheel en proef even. Doe de doperwten en worteltjes erbij en laat het even meebakken. Voeg eventueel nog een maggi blokje toe. Laat het afkoelen en verwarm de oven alvast op 220 graden. Snijd het ei in stukjes en bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat het bladerdeeg 15 minuten van tevoren ontdooien en leg op de ene helft van het bladerdeegvel een eetlepel van de vulling en wat ei. Vouw het dicht en druk de randjes plat met een vork. Leg ze op het bakpapier en smeer er wat van het losgeklopte ei overheen. Je kunt er eventueel wat sesamzaadjes overheen strooien. Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven en draag de pasteitjes tussendoor om. Hou de oven goed in de gaten. Het kan zijn dat de baktijd wat langer of korter is. Het is heel lekker deze pasteitjes te eten met chili saus of hete ketjup.
♥ GROENTE CHIPS
Chips van bijvoorbeeld wortel, zoete aardappel en pompoen wordt steeds vaker gemaakt en verkocht en het is ook ontzettend makkelijk en lekker om het zelf te maken. Maak er een lekkere dipsaus bij met bijvoorbeeld mayonaise en knoflook.
Wat heb je nodig?
– Groente naar keuze. Bijvoorbeeld wortel of pompoen
– Zonnebloemolie
– Zout
Hoe maak je het?
Je hebt eigenlijk niet zo veel nodig om iets heel lekkers te maken. Het is belangrijk om dunne plakjes te snijden, dus je kunt het beste een kaasschaaf of dunschiller gebruiken. Maak dunne plakjes en dep ze een beetje droog met een stukje keukenrol. Verhit een laag olie in een diepe pan en laat hier vervolgens de groente in frituren. Wanneer het een beetje hard wordt, kun je het eruit halen. Ze worden vanzelf bruin! Dep ze nog even af met een stuk keukenrol en doe er wat zout overheen! Je chips is klaar!
♥ QUESADILLAS MET YOGHURT SAUS
Iets anders wat heerlijk kan zijn als snack, zijn quesadillas. Je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt en eigenlijk kun je hiermee eindeloos variëren. Het is een soort Mexicaanse pannenkoek die je ook gewoon kunt maken met ham en kaas en eigenlijk als een soort tosti kan eten. Je kunt ook een zoete variant maken met bijvoorbeeld chocoladepasta en stukjes banaan. Hieronder een van mijn favoriete combinaties, maar vergeet niet dat je het zelf precies zo kan maken zoals jij wilt.
Wat heb je nodig?
– Wraps
– Gehakt
– Kruiden naar keuze
– Knoflook
– Koriander
– Tomaat
– Kaas
– Yoghurt
Hoe maak je het?
Kruid het gehakt naar smaak, bijvoorbeeld met zout, peper en paprikapoeder of mexicaanse kruiden. Bak het vervolgens eerst in een pan met een beetje knoflook en eventueel een sjalotje. Snijd de overige ingrediënten in kleine stukjes en meng het door elkaar, behalve de kaas. Doe een wrap in een platte pan en leg op de helft wat ingrediënten. Doe bovenop en onderop wat kaas. Laat het allemaal mee bakken en snijd het vervolgens op een bord in stukjes. Ik vind het erg lekker om er een yoghurt sausje bij te maken als dip. Doe een beetje yoghurt in een bakje en doe hier wat knoflook, koriander en zout en peper doorheen. Roer goed!
Dit waren wat tips voor lekkere snacks die je ‘s avonds prima kan eten met een kopje thee of bijvoorbeeld een wijntje. Varieer hier ook in, maak niet iedere avond pasteitjes of quesadillas maar neem ook eens een bakje fruit of koekjes als avond snack.
Wat lijkt jou lekker en wat eet jij meestal ‘s avonds als tussendoortje?
Geef een reactie