5 lekkere burger recepten

Veel mensen vinden een hamburger op z’n tijd wel heel lekker en er zijn heel veel originele manieren om deze zelf te maken. Zelfgemaakte hamburgers zijn nog lekkerder dan de burgers die je kunt eten bij verschillende fastfood ketens en ook een stuk gezonder. Een gewone klassieke burger is lekker, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer soorten die je nog nooit hebt geproefd. In deze blog deel ik een aantal lekkere en originele hamburger recepten met jullie. Er zitten zowel vegetarische recepten bij als burgers waar vlees of vis in zit.

Ik vind het heel leuk om in de keuken nieuwe dingen uit te proberen en variatie als het gaat om hamburgers vind ik ook leuk. Ik heb nog niet alle onderstaande burgers geprobeerd, maar ze staan zeker nog op mijn lijstje. Ik ben overigens ook heel benieuwd naar hoe jij je hamburger het liefste zelf maakt of eet. Deel jouw tips onder de blog.

Bron

1. De klassieke hamburger
Een klassieke hamburger met rundvleesgehakt is er eentje die we allemaal wel kennen en die je heel makkelijk zelf kunt maken. Het fijne aan zelf hamburgers maken vind ik dat je het helemaal kunt doen zoals je het zelf wil.

Wat heb je nodig?
– hamburgerbroodjes (hard of zacht)
– rundergehakt
– ei
– paneermeel
– sjalotje
– knoflook
– gehaktkruiden
– zout en peper
– ijsbergsla
– tomaat
– bacon
– evt. cheddar
– mayonaise en ketchup

Hoe maak je het?
Als ik een klassieke hamburger maak, maak ik hem het met de bovenstaande ingrediënten maar je kunt er natuurlijk bij doen wat jij lekker vindt. Veel mensen doen bijvoorbeeld ook augurken op hun hamburger. Ik begin altijd met het snijden van de knoflook en ui en dit meng ik met het gehakt. De hoeveelheden kun je naar smaak doen. Doe er wat kruiden naar keuze bij, bijvoorbeeld zout, peper en oregano maar je kunt ook gehaktkruiden of speciale burgerkruiden kiezen. Voor een goede binding, doe ik een beetje geklutst ei en wat paneermeel bij het gehakt en dan kneed ik het goed. Vervolgens maak je van het gehakt een aantal hamburgers. Bak ze gaar in de pan met een beetje olie of boter en als de burger bijna gaar is, kun je er een plakje cheddar kaas op leggen. De kaas kun je natuurlijk ook weglaten. Bak vervolgens ook de bacon totdat het knapperig is. Je kunt de hamburgerbroodjes even in de oven doen maar je kunt ze ook koud eten. Bekleed dit met de sla, tomaat en eventueel wat ui en leg de hamburger en de bacon er bovenop. Dan nog wat ketchup en mayonaise en klaar is je broodje hamburger. Je kunt er eventueel ook nog een eitje bij bakken.

2. De broccoli burger
Je kunt ook een heerlijke vegetarische burger maken en ik heb een tijdje geleden bij een vriendin een broccoli burger gegeten. De combinatie vond ik een beetje vreemd omdat er parmezaanse kaas doorheen zit en ik dit niet echt gewend ben bij een burger. Het was overigens heel lekker.

Wat heb je nodig?
Voor twee burgers

– Hamburgerbroodjes
– 1 broccoli
– 40 gram parmezaanse kaas
– 3 sneetjes oud brood
– 2 eieren
– een beetje bloem
– zout en peper
– 1 teentje knoflook
– 1 ui
– olijfolie
– rucola
– tomaat
– citroen
– mayonaise

Bron

Hoe maak je het?
Ook het maken van de broccoli burger is niet zo ingewikkeld. Snijd de broccoli in kleine stukjes en kook het voor ongeveer 3 minuten. Snijd ondertussen de ui en knoflook en bak dit even in een beetje olijfolie. Scheur ondertussen het brood in stukjes en bak dit mee. Je kunt de korstjes eraf halen. Doe het mengsel erna in een keukenmachine en mix het tot een soort kruimelig mengsel. Doe hier de stukjes broccoli bij en voeg het ei en de parmezaanse kaas toe. Doe hier wat zout en peper bij en meng het goed door elkaar. Leg een laagje bloem klaar op een bord. Vorm de burgers en haal ze even door de bloem. Bak ze vervolgens in olijfolie aan beide kanten. Maak zelf citroenmayonaise door een paar eetlepels mayonaise te mengen met citroensap en hier wat peper overheen te strooien. Smeer een laagje op de broodjes, leg hier vervolgens wat rucola op, dan de burger en garneer het met een stukje tomaat en nog wat citroenmayonaise.

3. De verse zalm burger met avocado
Ik ben gek op zalm en avocado dus deze burger is een perfecte burger voor mij. Je maakt het met verse zalm en het heeft een heerlijk zachte smaak.

Wat heb je nodig?
– hamburgerbroodje
– 250 gr zalmfilet
– 1 avocado
– 1 sjalotje
– een halve rode peper
– 1 citroen
– verse bieslook
– ijsbergsla
– 2 el mayonaise
– 2 el yoghurt
– 20 gr paneermeel
– zout en peper

Hoe maak je het?
Snijd de zalm in stukken en doe dit in de keukenmachine. Rasp de citroen en doe dit samen met wat sap, bieslook, de gesneden ui en de rode peper bij de zalm in de keukenmachine. Maal het tot een fijn mengsel en proef even. Voeg eventueel wat zout en peper toe. Doe dan de paneermeel erbij en mix het tot een stevig mengsel. Maak dan de burgers. Bak ze in wat boter of olie totdat ze mooi bruin zijn. Maak het sausje door de yoghurt en mayonaise te mengen en hier wat zout en peper aan toe te voegen. Dan ga je de broodjes beleggen. Doe wat saus op het broodje en leg er wat sla op. Leg dan de zalmburger er op, voeg wat saus toe en leg hier wat plakjes avocado op. Versier dit met bieslook.

4. De wortel met kikkererwten burger
Ik hoor heel vaak over de kikkererwten burger en sommige mensen die ik ken zijn er dol op. Mij leek het altijd best wel droog en hierdoor vond ik het niet zo aantrekkelijk lijken… maar goed, het is niet voor niks een gerecht wat vaak gemaakt wordt als vegetarische burger, dus ik besloot het uit te proberen. Wel iets anders dan een kikkererwten burger, maar een burger met kikkererwten en wortel. Ik vond het helemaal niet tegenvallen en zelfs erg lekker! Hieronder vind je het recept.

Wat heb je nodig?
Voor 4 burgers

– broodjes
– 250 gr kikkererwten
– 2 wortels
– 3 el boekweitmeel of kikkererwtenmeel
– 1 groot ei
– 1 ui
– teentje knoflook
– 2 tl komijn
– zout en peper
– olijfolie
– verse bladspinazie
– komkommer
– 4 el mayonaise
– sap van halve citroen

Bron

Hoe maak je het?
Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Snijd de uien fijn, pers de knoflook en rasp de wortel. Doe dit samen met de kikkererwten in de keukenmachine en mix het door elkaar. Het hoeft geen geheel glad mengsel te worden. Haal het mengsel uit de keukenmachine en doe dit in een kom. Voeg de kruiden hier aan toe. Breek het ei boven de kom en kneed dit door de puree en voeg daarna wat el meel erdoorheen en kneed er een dikke stevige massa van. Voeg wat extra meel toe als het deeg nog te nat is. Maak daarna vier burgers van het mengsel. Bak vervolgens de burgers in olie tot ze lichtbruin zijn. Maak vervolgens een lekker sausje met 4 el mayonaise en de sap van een halve citroen. Doe een beetje saus op de onderkant van het broodje en leg hier vervolgens wat spinazie op. Leg hier de burger op en doe er daarna nog wat mayonaise overheen en leg er plakjes komkommer op. Een heerlijke gezonde burger!

5. De tonijn burger
Deze tonijnburger is heel lekker als je het eet met bijvoorbeeld rijst en een lekker sausje, maar je kunt het ook prima op een broodje eten. Ik heb het in het verleden regelmatig gemaakt en nu is het alweer een tijdje geleden.. het wordt maar weer eens tijd.

Wat heb je nodig?
– broodjes
– tonijn in blik (in olie)
– kappertjes
– ei
– paneermeel
– komkommer
– veldsla
– zout en peper
– yoghurt
– verse munt

Hoe maak je het?
Deze tonijn burgers zijn heel makkelijk te maken. Je haalt namelijk eerst de tonijn uit het blik en je prakt het fijn. Doe hier wat geklutst ei doorheen zodat het wat meer een geheel wordt. Hoe hier naar smaak wat kappertjes doorheen (niet teveel). Voeg wat zout en peper toe en roer het nog even goed door. Maak burgers van de tonijn en haal dit door het paneermeel. Je kunt eventueel twee laagjes doen. Haal de burgers na de eerste laag door geklutst ei en daarna weer door het paneermeel. Bak ze vervolgens aan beide kanten in een beetje olijfolie. Het zijn best machtige burgers, daarom maak ik er een fris yoghurt sausje bij. Snijd wat verse munt en doe dit bij de yoghurt. Doe er wat peper bij en roer het goed door. Je kunt er eventueel ook wat citroensap doorheen doen. Leg de veldsla op een broodje en leg hier de tonijnburger op. Doe hier wat yoghurtsaus overheen en garneer met komkommer en verse munt.

Dit waren een aantal recepten om zelf heerlijke burgers te maken. Heb jij een geweldig recept of goede tip voor een lekkere burger? Deel hem dan hieronder.

Hoe eet jij je burger het liefste?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

4 reacties op “5 lekkere burger recepten”

  1. Falafelburger uiteraard! Combinatie falafel met dadel is heerlijk.

  2. Wat grappig! Rond de tijd dat deze blog online kwam, had ik net een broodje hamburger gemaakt. Vegetarisch! Bruin bolletje, ijsbergsla, vega-hamburger, kaas, avocado, klein beetje mayonaise. Super lekker!

  3. Mmmmm! Mijn favoriet is een normale burger op een wrap met rucola, tomaat en Hüttenkäse met bieslook en peper. Yum!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *