5x gepofte aardappel recepten

Ondanks dat ik niet zo’n enorme fan ben van aardappels, ben ik gek op de gepofte versie. Het doet mij aan de zomer denken omdat ik ze vroeger regelmatig af met een beetje kruidenboter nadat ze op de barbecue gepoft waren. Je kunt ze op allerlei manieren en met verschillende toppings eten en ze zijn heerlijk. De gepofte aardappel lijkt ook steeds populairder te worden. Zo kom je ze tegen op allerlei food blogs en food festivals. Het is super makkelijk om te maken en aardappels zijn natuurlijk in alle supermarkten verkrijgbaar. Ze zijn overigens ook nog eens heel goedkoop. Je hoeft dit gerecht ook niet te bewaren totdat het barbecue weer is, je kunt het namelijk ook in de oven bereiden.

Een zoete aardappel is heerlijk om als bijgerecht te eten met een stukje vlees en een lekkere salade, maar je kan er ook een heerlijk dinergerecht van maken of het eten als lunch. Ik vind het vooral lekker om bij het eten te eten en je kunt ze dus op verschillende manieren, met verschillende toppings bereiden. Ik eet ze zelf graag met kruidenboter of knoflooksaus maar hieronder deel ik nog een aantal andere tips. Maar…. Hoe maak je het eigenlijk?

Bron

Hoe maak je een gepofte aardappel?
Om te beginnen is het goed om jezelf af te vragen waar je trek in hebt. Je kunt namelijk een gewone aardappel gebruiken, maar je kunt ook voor een zoete aardappel gaan. Dit geeft een heel andere smaak aan je gerecht maar is ook zeker het proberen waard. Verder zijn er allerlei soorten aardappels te koop zoals vastkokend en kruimige aardappels. Je kunt kiezen voor wat je lekker vindt, maar mijn voorkeur heeft de licht kruimige aardappel. Je kunt aardappels poffen in de oven en op de barbecue. Dit laatste heeft mijn voorkeur, omdat het dan echt een andere smaak krijgt en een heel knapperig korstje. Daarnaast heeft het ook wel te maken met de associatie die ik heb met de gepofte aardappel.

Nu ga je de aardappels klaar maken om gepoft te worden. Maak ze schoon met een doekje met een beetje water. Je kunt er vervolgens met een vork of mesje wat inkepingen in maken zodat de aardappel sneller gaar is. Doe er een beetje zout en olijfolie overheen en wikkel ze in aluminiumfolie. Laat de bovenkant een beetje open staan. Vervolgens leg je ze op de barbecue. De aardappels hebben ongeveer 30-60 minuten nodig om te poffen. Dit is echter wel echt afhankelijk van de grootte van de aardappel en of je het direct in het houtskool legt of op de barbecue. Prik er af en toe met een vork in om te kijken of ze gaar zijn. Als je ze in de oven wilt poffen, kun je de voorbereidingen op dezelfde manier doen. Pof ze in een voorverwarmde oven van 200 graden en laat ze ongeveer 45-60 minuten poffen.

♥ Verschillende toppings
Zoals ik eerder al aangaf, kun je je aardappel ‘aankleden’ met allerlei lekkere toppings. Je kunt het helemaal doen zoals je zelf wilt. Je kunt de toppings er later op doen maar sommige kun je ook tijdens het poffen in de aardappel doen. Wat je dan het beste kunt doen is de aardappel halverwege de pof tijd uit de oven halen, een deel van de binnenkant van de aardappel eruit scheppen en mengen met de ingrediënten om het erna weer terug te doen in de oven.

Bron

1. Gepofte aardappel met verse kruiden, komkommer en yoghurt knoflooksaus 
Dit is een van mijn favorieten als het gaat om gepofte aardappels. Je poft de aardappel totdat het gaar is en dan snijd je hem in de lengte door. Zorg ervoor dat je hem niet helemaal doorsnijd. Maak een inkeping en haal er wat aardappel van de binnenkant uit waardoor er een soort kommetje ontstaat. Meng de aardappel die je eruit hebt geschraapt met wat vers gesneden munt, koriander en komkommer. Maak een sausje van yoghurt, knoflook, zout en peper en doe dit samen in de aardappel.

2. Gepofte aardappel met ijsbergsla, zalm en crème fraîche
Ook dit is een variant die het proberen waard is! Je poft de aardappel zoals hierboven geschreven staat in de oven of op de barbecue. Wanneer de aardappels klaar zijn, kun je ze voorzichtig opensnijden en vullen met stukjes gerookte zalm, bieslook, ijsbergsla en een klodder crème fraîche. Dit laatste wordt sowieso veel gecombineerd met een gepofte aardappel, net als kruidenboter of knoflooksaus.

3. Gepofte aardappel met mozzarella, tomaat en basilicum
Deze combinatie zien we natuurlijk heel veel en is ook heerlijk met een gepofte aardappel. Je kunt de aardappel poffen en daarna beleggen met stukjes mozzarella, tomaat, een beetje knoflook en basilicum. Doe er een beetje olijfolie en zout en peper overheen en je hebt een heerlijk gerechtje. Je kunt het natuurlijk ook nog even in de oven doen waardoor de mozzarella smelt.

4. Gepofte aardappel met gehakt, tomaat en guacamole
Ook heel lekker is de aardappel gevuld met gehakt en guacamole. Zo geef je eigenlijk een Mexicaans tintje aan de gepofte aardappel. Bak het gehakt samen met de fijngesneden tomaat even in de pan en kruid het naar smaak. Bijvoorbeeld met zout, peper en knoflook, met paprikapoeder of Mexicaanse kruiden. Prak een rijpe avocado en voeg hier een sjalotje aan toe en wat limoen of citroensap. Breng het op smaak met zout en peper. Doe de gehakt in de gepofte aardappel, doe er wat guacamole overheen en eventueel wat chiliflakes.

Bron

5. Gepofte aardappel met rauwe ham, cherrytomaatjes en basilicum
Ook een heerlijke combinatie, zeker met de zomerse maanden is de gepofte aardappel met rauwe ham, cherrytomaatjes en basilicum. Je kunt er eventueel ook wat mozzarella op doen.

Dit zijn dus een aantal lekkere manieren waarop je een gepofte aardappel kunt bereiden, maar natuurlijk zijn er talloze combinaties mogelijk en kun je ook gewoon gebruiken wat je nog in huis hebt en wat je graag op wil maken. Wij zijn ook benieuwd naar of jullie dit weleens eten en hoe je het het liefste eet en of je nog lekkere combinatie tips hebt. Deel het gerust hieronder in de comments.

Wat lijkt jou een lekkere combinatie?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “5x gepofte aardappel recepten”

  1. Ik vind gepofte aardappels ook heel lekker, maar ik wil ze zo eten of alleen met wat kruiden zoals peterselie erdoor.Ik houd niet zo van alles door elkaar, ik wil de smaken puur proeven.

  2. Jamm! Ik hou van gepofte aardappel, op de barbeque! Ik eet ze ook vaak met kruidenboter maar de eerste en derde van deze blog ga ik een keer proberen!

  3. je hebt helemaal geen olie nodig op je aardappel om deze te laten poffen en een lekker knapperig korstje te laten krijgen. en in de oven heb je ook geen aluminiumfolie nodig. aardappelen poffen gaat het beste met vastkokende aardappelen. 😉

    gepofte pastinaak en pompoen zijn ook heel erg lekker!

  4. Jum! Doet me aan kumpir denken, een Turks gerecht. Ook heel lekker.

  5. Als je de gepofte versie wel lekker vindt, moet je Jacketz eens proberen in Amsterdam Oud-West of Leiden. Héérlijk!

  6. In de magnetron duurt een grote aardappel tien min. En een bord vol twintig. Een eetlepel water en op een bord of in een aatdappelzak (dat plastic smelt niet)
    net zo lekker als in de oven, maar het scheelt weer aluminiumfolie

  7. Eetstoornis en barbecue. Als kluizenarinnetje is het bij mij gelukkig hoogstzelden aan de orde. De boulimia heb ik niet meer in actieve vorm maar het is nog steeds erg gevoelig. Een aardappeltje in de oven lijkt me een beter plan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *