Havermout is helemaal terug van weggeweest. Sommige mensen hebben er nog een beetje een oubollig idee bij, anderen bakken er de meeste hippe taarten en koekjes mee. Pascalle Bonnier en Mathijs Kok zijn, op zijn zachts gezegd, havermoutfans. Zulke grote fans dat ze een Instagramaccount en website hebben vol lekkere recepten met havermout. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is gemaakt met havermout. Ontbijt, lunch en dinner en van koekjes tot pasta en pizza. Je kunt ontzettend veel lekkers bereiden met deze graansoort. Omdat ze zoveel leuke recepten en combinaties hebben bedacht met havermout hebben ze een boek kookboek uitgegeven genaamd Havermoutje.
”Havermout, wie is er niet groot mee geworden?” staat in het boek van Pascalle en Mathijs. ”Ik”, is mijn antwoord. Ik heb namelijk niet vaak tot nooit havermout gegeten in mijn kindertijd. Wel kreeg ik af en toe Brinta, maar thuis aten wij voornamelijk brood. Toch hebben ontzettend veel mensen vroeger havermout gegeten als ontbijt. Goedkoop, gezond en vullend. Inmiddels eet ik het ook steeds vaker. Ik bak er pannenkoeken van, mijn moeder maakt er de lekkerste koekjes van of ik ontbijt ermee. Maar wat Pascalle en Mathijs er allemaal mee kunnen had ik nooit voor mogelijk gehouden. Het boek staat dan ook vol met foto’s en recepten waarbij ik mezelf steeds afvraag: ‘’Zit daar ook havermout in?”
Naast dat havermout gezond en heel hip is, kun je er ook gewoon heel erg veel mee. In het boek vind je dan ook heel veel creatieve ideeen. Naast de recepten, garnering en combinaties voor ontbijtjes, vind je ook wat leuke weetjes over havermout. Wat is het eigenlijk? In welke varianten kun je het kopen en waarom is het zo gezond? Het boek bestaat trouwens niet alleen maar uit gezonde recepten, het gaat vooral om de lekkerheidsgraad in dit boek. Van de foto’s alleen al begon ik te watertanden.
Houd je niet zo erg van havermout, dan denk ik dat je door dit boek juist havermout leert eten. Je kunt havermout namelijk ontzettend goed met van alles en nog wat combineren, als ik het boek zo doorblader. Pascalle en Mathijs maken zelfs koekjes, stroopwafels, pasta, snickers en soep met de graansoort. Klinkt misschien niet al te lekker, maar als je de foto’s ziet, geloof je het kookduo meteen.
De makers van dit boek vinden havermout best bijzonder. Je hebt enkel wat havermout, water of melk en wat geduld nodig. De basis van een kommetje havermout is heel simpel en voor iedereen haalbaar en dat maakt dat je er zoveel kanten mee op kunt en de recepten dan ook zeker niet al te ingewikkeld zijn. Ook maken Pascalle en Mathijs de havermout klaar met verschillende soorten melk, zoals amandelmelk, havermelk, notenmelk, quinoamelk, rijstemelk en sojamelk. Ze vertellen je voorin het boek ook nog een hoe jij zelf die soorten melk kunt maken, maar je kunt deze melksoorten natuurlijk ook zelf eens proberen bij de supermarkt of biologische supermarkt.
Ik heb heel veel zin om met dit kookboek aan de slag te gaan. Na het proeven van de havermoutkoekjes van mijn moeder, kan ik me heel goed indenken dat er hele lekkere recepten mogelijk zijn met dit boek. Wil je wat leuke variaties op ontbijtjes met havermout opdoen of je kookkunsten verder uitbreiden met havermout, dan zou ik zeker het boek Havermoutje aanschaffen of eens voor je verjaardag vragen. Het boek kost 19,99 en is onder andere te koop bij Bol.com.
Wij mogen er ook twee weggeven! Wil je kans maken op een van deze twee boeken, dan moet je het volgende doen:
-Laat je reactie op deze blog en het boek achter hieronder
-Mail je leeftijd, naam en adres naar win@Proud2Bme.nl
-Ga zelf alvast lekker aan de slag met recepten van hun website
Geef een reactie