Dit zijn eigenlijk twee recepten in één blog. Ik eet deze twee namelijk altijd samen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen één van de twee te maken en dit te combineren met iets anders, maar deze combinatie uitproberen is zeker de moeite waard! Ik eet er meestal een groenteburger bij, maar je kunt het gerecht ook heerlijk serveren met een stukje vis erbij of een lekker stukje gegrilde kip!
De aardappeltjes
Nodig voor 2-4 personen
- 1 kg Pommes Primeur of ander licht kruimige aardappel die met schil gegeten kan worden
- Olijfolie
- Grof zeezout
- Italiaanse kruiden
- 10 tenen knoflook
- 125 ml crème fraîche
- Verse basilicum blaadjes
- Verse bieslook
- Bakpapier en bakblik
- Oven
Hoe?
Zet de oven op 200 graden. Was de aardappeltjes en veeg ze even af met een theedoek. Snijd deze nu in partjes. Zorg ervoor dat deze niet te groot zijn, anders worden ze niet goed gaar. Ook is het belangrijk dat ze ongeveer even groot zijn, anders is het ene stukje aardappel eerder gaar dan het andere. Leg de partjes op een stuk bakpapier in een ovenschaal of op een bakplaat.
Schil de tenen knoflook en halveer deze. Leg ze goed verdeelt tussen de aardappeltjes en schenk hier overheen lekker wat olijfolie. Bestrooi het geheel met lekker wat grof zeezout en een beetje Italiaanse kruiden.
Zet het geheel in de oven en laat het hier 20 minuten in staan. Na 20 minuten check je de aardappeltjes en schep je het geheel even goed om met een spatel. Plaats het dan weer 20 minuten in de oven.
Maak ondertussen de (dip)saus klaar. Doe de créme fraîche in een schaaltje en voeg hier wat zeezout, geknipte peterselie en de bieslook aan toe. Je kunt ook nog even een teentje knoflook boven dit schaaltje raspen, voor wat meer pit of strooi er wat peper doorheen. Roer dit geheel goed door elkaar.
De courgettesalade
Nodig voor 2-4 persone
- 1 courgette
- 250 gram cherry/roma tomaatjes
- Olijfolie
- Pijnboompitjes
- 1 teen knoflook
- Peper en zeezout
- Citroensap
- Verse basilicum blaadjes
Hoe?
Je bent het misschien niet gewend, maar rauwe courgette is heerlijk in een salade! Schaaf met de kaasschaaf in de lengte plakken/stroken van de courgette. Doe deze in een slaschaal. Voeg hier zes eetlepels olijfolie aan toe en schaaf de knoflook er boven. Halveer de tomaatjes en gooi deze er ook doorheen. Voeg een grote hand basilicumblaadjes toe aan de salade. Bestrooi alles ook licht met wat peper en zeezout. Vervolgens mix je de boel goed met slabestek. Knijp er nu nog wat citroensap (niet te veel) overheen uit. Rooster de pijnboompitjes kort en bestrooi de salade hier mee.
Serveer de gerechten in grote schalen met het schaaltje saus er naast. Smullen maar!
Geef een reactie