De keuken kan voor jou met een eetstoornis een plek zijn om te mijden of juist een plek waar je graag bent. De afgelopen maanden ben ik koken steeds leuker gaan vinden. Ik ontdek graag nieuwe recepten en vind het leuk om iets lekkers voor mijn vriendin klaar te maken. Het koken uit handen geven is soms wel een dingetje, want ik doe dit het liefst zelf. Iets met controle, …ach je zult het misschien wel herkennen… Anyway, naast dat zelf koken met een eetstoornis natuurlijk ‘veilig’ kan voelen en dus in favor of de eetstoornis is, kan koken ook positief bijdragen aan eetstoornis herstel.
Hoezo dan? In deze blog zal ik je een aantal redenen geven waarom koken, eten bereiden in de keuken, je kan helpen tijdens het herstel van een eetstoornis. De kunst is uiteraard om het positief in te zetten en er geen obsessie van te maken. Dit zie ik ook weleens gebeuren op het forum van Proud2Bme. Jonge vrouwen die hele dagen obsessief bezig zijn met eten opnoemen, nieuwe producten vinden, bakken voor anderen en ga zo maar door. Houd voor jezelf goed in de gaten waar die grens ligt.
⥠De tijd ervoor leren nemen
Als gevolg van je eetstoornis voel je je misschien dagelijks opgejaagd. Je moet vanalles van jezelf en hebt eigenlijk overal te weinig tijd voor. Niets is goed genoeg en ontspannen is er sowieso niet bij, want dat voelt nutteloos. Alles moet perfect en tot in de puntjes gedaan worden. Dat voelt misschien als controle en hiermee houd je je angsten deels weg, maar uiteindelijk zorgt het voor heel veel stress en negativiteit. Koken kan je helpen om meer rust te nemen, om tijd vrij te maken voor andere zintuigen dan je gewend bent. Het kan je meer richten op je lichaam en het beter hiermee omgaan. De tijd nemen om voor jezelf en anderen te zorgen geeft een moment van rust en bewustwording. Het doet je lijf ontspannen en in plaats van op een negatieve manier in je hoofd, op een positieve manier met je handen bezig zijn met voeding.
“Koken is vaak echt even een rustmoment van de dag. Na een dag hard werken met de nodige stress, maak ik inmiddels graag tijd vrij om iets lekker in elkaar te flansen. Vroeger maakte ik hier geen tijd voor vrij. Snel koken was mijn kwaliteit. Nu doe ik rustig aan, zet ik een muziekje op, drink er een glaasje wijn bij en experimenteer er o.a. qua kruiden op los. Een fijne bezigheid die me op een andere manier naar eten laat kijken en beter voor mezelf doet zorgen.”
⥠Fijne herinneringen en gevoelens
Voeding kan je ook terugbrengen naar fijne tijden. Denk bijvoorbeeld aan het zelf maken van de perfecte spaghetti van je moeder. Spaghetti die je vroeger zonder zorgen at en waarvan je altijd twee borden opschepte. Misschien herken je je niet direct in dit voorbeeld. Er zijn vast wel andere producten of gerechten die jou een beetje meenemen naar een fijn moment in je leven. Kies bewust voor deze speciale producten zodat in plaats van de negatieve gevoelens rondom eten door je eetstoornis, ook wat positieve gevoelens worden aangewakkers. Deel de herinneringen met iemand of denk zelf terug aan toen. Gebruik het als motivatie om weer nieuwe, positieve herinneringen te maken met lekker eten.
“Een fijne herinnering is de diepvries pizza die ik regelmatig samen met mijn vriend at. Ik maakte me geen zorgen om vet, calorieen of mijn gewicht. Ik maakte me enkel zorgen om het niet laten verbranden van de pizza. Op de bank met een fijne film en die pizza. Heerlijk. Ik probeer dat nu af en toe opnieuw, gelukkig lukt het steeds beter… Ik hoop ooit weer zo onbezorgd pizza samen te kunnen eten”
⥠Creatief bezig zijn met eten, speel ermee
Je kunt eten enkel als brandstof zien voor je lijf, maar je kan het ook zien als iets om van te genieten, creatief mee bezig te zijn, als het ware mee te spelen. Dan krijgt voeding een andere en meer waardevolle betekenis. Dit kan je doen door nieuwe recepten te ontdekken en zelf te experimenten met bijzondere combinaties en kruiden. Heb je nog nooit pompoen gebruikt in pasta? Doe dat dan nu eens. Maak iets leuks, iets positiefs van eten. Onderzoek, wees nieuwsgierig, luister naar je gevoel en maak voor jezelf en anderen bijzondere creaties. Misschien is niet iedere maaltijd heerlijk of perfect, maar het in elkaar flansen ervan en de rust en het plezier wat je erdoor kreeg, is wél perfect.
“Eerst startte ik met verschillende kookboeken en online recepten. Dat was leuk. Zo leerde ik kennismaken met nieuwe ingrediënten en zelf sausjes maken. Dat bleek veel simpeler dan gedacht. Suf dat ik eerder altijd enkel met pakjes kookte. Ik vond koken eerder ook weinig aan. Nu ging ik er langzaam van genieten. Wat zijn er veel lekkere en mooie producten en wat kan je veel fijne, lekkere dingen maken. Ik geniet ervan anderen te verrassen met mijn creaties én geniet nu van heerlijk met een glas wit in de keuken een uurtje te kokkerellen.”
⥠Don’t forget: het is maar eten
Als je lijdt aan een eetstoornis is eten vaak zo’n beladen en negatief onderwerp. Ergens houd je ervan, maar alles van die eetstoornis schreeuwt dat je het moet haten en niet of zo min mogelijk mag nemen.Je gebruikt het als middel om nare gevoelens te dempen of om jezelf te straffen. Eten is zo’n vreselijk gedoe geworden, een olifant in de kamer die maar niet weggaat. Je kunt hiervoor uit de weggaan en zo min mogelijk met voeding doen, maar je kunt het ook aangaan, door er op een andere manier mee om te gaan. Eten hoeft niet direct te betekenen: schuldgevoel. Eten kan ook gaan over lekker koken, experimenteren, ruiken, voelen… Juist door met voeding om te gaan en er dingen mee te doen, kan het de lading er wat van af halen. Het wordt minder heftig, minder zwaar. Voeding is niet eng, maar iets waardevols waarmee je heel veel kunt doen.
⥠Koken is zorgen voor
Koken is niet alleen gewoon een maaltijd bereiden, het betekent ook “zorgen voor”. Als je voor iemand kookt, dan zorg je een beetje voor die persoon, wat de ander een fijn en beschermt gevoeld kan opleveren. Misschien heb je door je eetstoornis de neiging om heel veel voor anderen te zorgen. Hierin is het goed om een middenweg te vinden. Speelt dit minder voor jou, dan kan koken en zorgen voor ook positief bijdragen aan meer zorg voor jezelf gaan voelen. Als je voor je partner iets moois maakt, is de mogelijkheid om dit voor jezelf ook klaar te maken nét wat dichterbij…
“Ik vind het heel leuk om allerlei creaties te maken voor mijn partner. Luxe lunches, mooi opgemaakte borden tijdens het avondeten of een romantisch ontbijtje. In het begin durfde ik hier zelf niets van te nemen, maar door de maanden heen ging ik mezelf ook delen hiervan gunnen en ook met meer zorg voor mijzelf leuke en lekkere lunches en ontbijtjes maken. Zo maak ik er voor mezelf, ondanks dat het naar voelt, toch een beetje een positief feestje van”
Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen waarom koken positief voor je kan zijn. Dit zijn er alvast een paar. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat het je misschien aanzet tot een gokje wagen achter het fornuis. Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met koken en of je dit weleens doet. Laat gerust je reactie hierover achter onder deze blog.
Houd jij van koken?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2017
Geef een reactie