10 Dingen over seks en zoenen

Voor veel mensen is praten over seks en zoenen niet zo comfortabel. Sommige mensen praten er zelfs nooit over of weten echt niet wat ze ermee aan moeten. Seks is een ongemakkelijk onderwerp waar we met zijn allen vaak heel geheimzinnig over doen. Het is iets voor tussen de lakens, maar zelfs daar wordt er weinig gepraat over het onderwerp.

Praten over seks en zoenen kan heel fijn zijn en ook belangrijk zijn voor jouw seksuele ontwikkeling. Je kunt ermee ontdekken hoe anderen er over denken, wat je daar zelf van vindt en je kunt communiceren over wat je wel en niet graag doet tussen de lakens. Al moet je er natuurlijk ook weer niet te veel over praten en moet je het ook een beetje ‘laten gebeuren’.

Bron

Al eerder schreven we een blog over seks en een eetstoornis. In dit blog zal ik tien onderwerpen die met seks te maken hebben op een rij zetten. Tien leuke, serieuze en interessante feitjes, tips en dingen om over na te denken wat betreft seks.

♥ 1. Voor het eerst zoenen
Wanneer je nog nooit gezoend hebt, kun je daar veel mee bezig zijn. Je bent misschien benieuwd hoe het zal zijn, denkt er over na of vind het eng. Wanneer zal het gebeuren? Voor de eerste keer zoenen kan heel spannend zijn en misschien nog niet helemaal verlopen zoals je zou willen. Zoen in ieder geval alleen als jij het zelf wilt en op een moment dat je je er goed bij voelt. Als je eerste zoen niet perfect is, is dat niet gek. Maar misschien is hij dat wel, dan is dat natuurlijk hartstikke leuk.

♥ 2. Hoe ver ga je?
Wanneer je bezig gaat met zoenen, aan het daten bent of een relatie krijgt, is het belangrijk om voor jezelf goed na te denken hoe ver jij wilt gaan op het gebied van seks. Daarbij gaat het niet alleen om zoenen en seks hebben, maar ook alles daarvoor en tussenin. Wil je aangeraakt worden op bepaalde plekken? Wil je bij elkaar slapen? Wil je aangeraakt worden onder je shirt of wil je eigenlijk voorlopig nog rustig aan doen en het bij zoenen houden?

Het is belangrijk om dit van te voren goed voor jezelf te bedenken en ook te luisteren naar jouw gevoel tijdens het zoenen of als je met elkaar in bed ligt. Sta af en toe stil bij hoe jij je voelt en of je het prettig vindt om aangeraakt te worden op bepaalde plekken. Geef goed aan wat jij wel en niet (al) wilt doen en tot hoever jij wilt gaan met je (bed-)partner.

Oh, en doe het natuurlijk veilig. Lees daar meer over in ons blog over anticonceptie.

♥ 3. Grote praatjes
Er worden veel grote verhalen verteld over seks. Onthoud goed dat mensen vooral praten over de succesverhalen en je de mindere, maar ook realistische verhalen niet zo snel hoort. Seks kan heel vaak een beetje onhandig zijn, soms ongemakkelijk aanvoelen of niet helemaal gaan zoals je hoopte. Kleding uittrekken gaat bijvoorbeeld al een stuk klungeliger dan in films en soms lukt het niet om allebei tot een hoogtepunt te komen. Dat soort dingen zijn helemaal niet raar. Het is echt. Dat stukje imperfectie maakt het juist bijzonder en iedere keer weer anders. Het gaat om de beleving en niet om het succes of het hoogtepunt.

♥ 4. Voor de eerste keer
Ook over de eerste keer seks hoor je soms ‘grote’ verhalen. Soms zijn dit verhalen waarbij verteld wordt hoeveel pijn het deed, dat het ging bloeden of wat er allemaal nog meer mis ging. Toch kan de eerste keer seks ook gewoon al heel erg fijn zijn. Het kan bijzonder zijn, lief, lekker en het hoeft helemaal geen pijn te doen. Die eerste keer is, net zoals bij zoenen, even zoeken en ontdekken. Oordeel niet teveel over die eerste keer en probeer een beetje van het idee te genieten. Als jij en je (bed)partner zich er goed bij voelen, is het vast leuk. Wanneer er liefde in het spel is en jullie elkaar proberen aan te voelen is het vast fijn, zelfs ook al gaat het niet helemaal perfect.

♥ 5. Geen seks voor het huwelijk
Misschien heb je vanwege je geloof of andere principes besloten om geen seks voor het huwelijk te hebben. Seks bewaren tot het huwelijk kan een mooi idee zijn en heeft iets bijzonders toevoegen. Maak deze beslissing zelf en houd jezelf er aan, en niet omdat anderen vinden dat je zo moet leven of je het gevoel hebt dat het zo ‘hoort’. Keuzes rondom seks zijn persoonlijk en hebben veel te maken met jouw principes, geloof en gevoel.

Spreek dit ook goed af met jouw vriend/vriendin. Het is goed om het hier samen over eens te zijn en/of elkaar erin te respecteren, want het gaat hier om liefde. Als jij en je partner pas seks willen hebben als jullie zijn getrouwd, kan lichamelijk contact soms best wel eens lastig zijn. Het is daarom goed om af te spreken tot hoe ver je gaat in bed, welke kledingstukken je wel en niet uit trekt en wat voor jullie beiden een moment is om te stoppen. Intiem zijn tijdens de een periode van verkering kan op veel manieren, ook zonder die grens over te gaan die jullie samen hebben gesteld. Blijf hier goed over praten en maak het niet te moeilijk voor elkaar en jezelf door ‘de kat op het spek te binden’ of juist echt ieder contact te vermijden. De behoefte aan lichamelijk contact is namelijk heel gezond en logisch. 

Bron

♥ 6. Onenightstands
Op dezelfde avond waarop je iemand leert kennen, ook het bed delen en eenmalig met iemand seks hebben, dat is een onenightstand. Op deze manier met seks omgaan komt vaker voor dan dat we ons er bewust van zijn. Seks kan leuk zijn, ook als je geen relatie hebt. Een keertje seks hebben met iemand waartoe jij je aangetrokken voelt, kan daarom ook leuk zijn. Toch brengt een onenightstand risico’s met zich mee waar je je van bewust moet zijn.

Als je iemand nog maar net kent, is het niet altijd verstandig om met die persoon mee naar huis te gaan. Ook wanneer je van plan bent de ander mee naar jouw huis te nemen, is dat niet altijd even veilig. Luister bij dit soort beslissingen heel goed naar je gevoel, drink niet/niet teveel alcohol en laat je vriendinnen contact met je opnemen later op de avond. Dit soort dingen klinken overbodig wanneer iemand heel lief voor je is, maar toch is het goed om niet blind voor zulke mooie praatjes te vallen. Je weet niet wat die persoon van plan is, hoe hij met jou om zal gaan als jullie in bed liggen en of hij zelf niet teveel gedronken heeft. Een onenightstand kan natuurlijk ook ontzettend leuk en gezellig zijn, maar houd je koppie erbij.

Het nadeel van een oneninghtstand kan echter ook zijn dat je niet weet wat die persoon de volgende dag van plan is. Gaat hij meteen weg zonder ontbijt? Wil hij je nog een keertje zien of juist niet? Laat hij nog iets van zich horen? Denkt hij ook een beetje aan jou in bed? Hoe vaak doet hij dit eigenlijk met meisjes? Wat wil jij eigenlijk met hem na deze nacht? Als je de ene avond compleet naakt met een persoon in bed ligt, kan het heel verwarrend voelen om deze persoon daarna niet meer te zien. Soms komen gevoelens van afwijzing of ‘gebruikt’ voorbij, terwijl je op het moment zelf plezier hebt gehad.

Wees je daarom bewust van wat je hierin wilt en of je je hier wel goed bij zult voelen. Het is helemaal niet stom als je een verzoekje om mee naar huis te gaan afslaat en iemand liever een keer een andere avond ziet tijdens een echte date. Wil die persoon dat niet, jammer dan. Hecht waarde aan jouw eigen lichaam, gevoelens en principes.

♥ 7. Geen zin in seks
Soms staat je hoofd er gewoon even niet naar. Je hebt geen zin in seks, bent met andere dingen bezigen bent moe. Dat is helemaal niet zo raar. Het is belangrijk om uit te spreken waarom je even geen zin hebt, zodat je partner weet dat het niet aan hem/haar ligt. Aangeven dat je vandaag even met je hoofd bij andere dingen bent is je goed recht en ook dan kan bij elkaar slapen heel fijn en intiem zijn.

Mocht je langere tijd last hebben van weinig zin in seks, dan is het goed om hier eens bij stil te staan. Het kan te maken hebben met het gebruik van anticonceptie, zoals de pil die lust kan verminderen. Maar denk ook aan jullie contact. Wat maakt dat jij je minder aangetrokken voelt tot de ander op lichamelijk gebied? Is het misschien goed om wat tijd voor jezelf te nemen? Is het goed om juist even wat aandacht voor elkaar te maken en je gedachtes juist te verzetten? Ben je teveel met zorgen, stress of werk bezig? Praten jullie nog wel eens goed met elkaar? Hoe zie je jezelf en je lichaam? Dat soort dingen kunnen allemaal een rol spelen. Soms is het goed om toch maar gewoon eens samen in bed te gaan liggen, je goed te verzorgen en sexy te voelen in mooie lingerie. Seks begint bij vrouwen vaak al bij ‘zichzelf sexy voelen’

♥ 8. Jezelf sexy voelen
Om fijne seks te kunnen hebben, is het belangrijk dat je jezelf goed voelt in bed over jezelf. Je hoeft niet alleen de ander mooi en lief te vinden. Seks is ook iets voor jezelf wat je samen met een ander doet. Een goede extra reden om aan een positief zelfbeeld te werken, is je seksleven. Je lichaam accepteren zoals het is, jezelf verzorgen en mooi voelen naast de ander, dat kan iets zijn om aan te werken. Het kan je seksleven in ieder geval heel erg ten goede komen.

Bron

9. Nare ervaringen
Als je negatieve ervaringen hebt opgedaan die te maken hebben met mannen, seks, aanrakingen of lichaamsbeeld, kan het soms moeilijk zijn om je echt over te geven in bed. Als je hier echt veel last van hebt, kan het goed zijn om hier niet alleen met je partner (als je die hebt), maar ook eens met een hulpverlener of je huisarts over te praten. Negatieve ervaringen uit het verleden kunnen een rol spelen in je dagelijkse seksleven, maar dat is natuurlijk niet fijn en kan ook vaak veranderen. Soms kun je samen een manier vinden waarop seks voor jou wel fijn kan zijn of merk je door nieuwe ervaringen hoe leuk het is.

10. Ontdekkingsreis tussen de lakens
Als je pas voor korte tijd met iemand zoent of seks hebt, weet je vaak nog niet helemaal wat je precies lekker vindt. Ook is het met iedere persoon weer heel anders. Geef jezelf de ruimte en kans om te ontdekken waar jij van houdt, wat je leuk vindt en hoe jij graag seks hebt. Het is prima om af en toe eens iets nieuws uit te proberen, wat rustiger, juist minder rustig of op andere plekken te zoenen of seks te hebben. Geef op een lieve manier aan wat jij fijn vindt en let eens op de reactie van de ander als je daar iets mee doet. Je moet niets, maar je mag wel ontdekken.

Seks is gezellig, leuk, lief, mooi en bijzonder. Ga er op een waardevolle manier mee om zodat je er alles aan doet om je er goed bij te voelen en ervan te kunnen genieten. Seks en zoenen is spannend en leuk en zeker wanneer je verliefd bent of er echte liefde in het spel is, kun je er enorm van genieten. Kun je dat nog niet echt, dan hoop ik dat je wat hebt aan deze tips en feitjes. Lees ook ‘Seks en een eetstoornis‘.

 

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

23 reacties op “10 Dingen over seks en zoenen”

  1. Wat fijn dat je zo respectvol praat over mensen met andere principes. Vaak wordt er oneerlijk en neerbuigend over gepraat. Super fijn!

  2. Wat een mooie, positieve blog. Zo wordt er tegenwoordig niet vaak over seksualiteit gepraat. Goed hoor dames!

  3. Seks is zalig als je van iemand houd. Ook het feit dat je iemand al wat beter kent of de ontdekkingsreis op zich is al heel bijzonder.

  4. Mooi geschreven!

  5. Mooi en open geschreven! Lijkt mij ook waardevol voor meiden (en jongens) zonder eetstoornis die nog geen of niet zoveel ervaring hebben op dit gebied!

  6. Inderdaad, mooi dat er zo over gepraat kan worden. Vind het onderwerp meestal al snel gevoelloos worden; of te technisch of te vulgair.
    Zelf heb ik helaas geen leuke relatie met seks, ben met het idee opgevoed dat het vies was en verkeerd, dat naakt vies was en dat je je voor je lichaam moet schamen. Dat vind ik erg jammer. Mede hierdoor heb ik nare ervaringen met seks (gebrek aan eigenwaarde, eigen grenzen niet serieus nemen). Terwijl ik diep van binnen helemaal niet het persoon ben voor onenightstands e.d.

  7. Moeilijk onderwerp. Ik durf haast geen reactie op deze blog te geven. Ik ben ook opgevoed met het idee dat het vies en verkeerd is. Het was ook niet iets waar ik mee bezig was of waar ik behoefte aan had. Ik zat (en zit) teveel met mijzelf in de knoop en jongens vond ik niet interessant. Later kon ik de conclusie trekken dat ik niet op jongens/mannen val, maar ik heb geen ervaring met meisjes/vrouwen wat dit onderwerp betreft, op verliefdheid (van mijn kant) na. Ik heb een tijdje terug wel iets vervelends meegemaakt met een mannelijk persoon, wat o.a. kwam door mijn gebrek aan eigenwaarde en moeite hebben met ‘nee’ zeggen en het stellen van grenzen. Hierdoor ging ik nog meer walgen van seksualiteit en mijn eigen lichaam, wat nu nog zo is. Zoenen heb ik nog nooit gedaan. Daar heb ik ook geen behoefte aan en ik denk niet dat iemand dat met mij wil. Ik denk dat seksualiteit wel iets heel liefs, moois en romantisch kan zijn als het uit liefde gebeurt en je echt van elkaar houdt en elkaar vertrouwt. Helaas wordt er vaak nogal vulgair over gedaan. Op die manier spreekt het onderwerp mij absoluut niet aan. Ik vind ‘seks’ ook geen mooi woord en ik durf dat niet echt uit te spreken. ‘De liefde bedrijven’ klinkt mooier en fijner, en zo hoort het te zijn :-).

  8. Wat een mooie en open blog. Ook ik heb in het verleden helaas negatieve ervaringen op het gebied van seksueel contact gehad. Ondertussen heb ik echter alweer jaren een vriend waar ik heel gelukkig mee ben. Ik heb wel geleerd dat seksueel contact ook mooi en fijn kan zijn.

    @ Maanmeisje: wat vervelend dat je thuis hebt geleerd dat vies en verkeerd is. Ik hoop dat je ook weer mag gaan ervaren dat seks ook mooi en fijn kan zijn. Dat gun ik je. En of je nu op mannen of vrouwen valt, ik hoop echt dat je mag ontdekken hoe fijn een prettige relatie kan zijn.

  9. Fijn dat Proud aandacht besteedt aan dit onderwerp.
    Goede blog!

  10. Leuke blog, nou ik ben helemaal niet voor onenightstands, maar heb een tijd geleden de ‘kans’ gekregen, maar die toch afgewezen, en heb er geen spijt van, ik zou me er inderdaad maar ‘gebruikt’ door gevoeld hebben…

  11. Een blog die voor mij precies op het gepaste moment komt,, al weet ik niet zo goed wat eerop te antwoorden. Ik heb geen enkele ervaring met zoenen whatsoever, laat staan seks. Van thuis uit is mij verteld dat seks absoluut niet lief of leuk is, maar vies en verkeerd- laat staan dat erover gesproken kan worden op een degelijke manier. Mede door deze opvattingen en mijn onzekerheid/drang naar controle, heb ik ook nooit behoefte aan enig soort lichamelijk contact gehad.

    Ik heb sinds kort een vriend die mijn standpunten wel begrijpt, maar waarbij ik me desondanks nog altijd niet durf “laten gaan”, en eigenlijk schaam ik me daar heel erg voor, want verder voel ik me wel heel comfortabel bij hem en wil ik graag een stapje verder gaan, al is het maar zoenen. Tot hiertoe heb ik de taart van deze onderwerpen, nog niet durven aansnijden. Ik vind het dus wel enorm fijn dat er ook op zo’n goede manier over seks gesproken kan worden- het geeft op dit moment toch net dat kleine extra zetje om het er toch maar eens met mijn vriend over te hebben! Leuk!

  12. Ik vind het zo raar eigenlijk dat sommige kinderen van huis uit mee krijgen dat seks “vies” en “fout” is. Ik bedoel je bent zelf het bewijs dat ouders het minimaal 1x ook zelf hebben gedaan..

    Ik hoop ook dat die associatie verloop der tijd bij jullie zal veranderen. Niks mis met geen seks hebben hoor, daar niet van. Ik ken ook een paar vrienden die a-seksueel zijn. Maar geen seks/zoenen omdat je voelt/denkt dat het fout en vies is, is zonde (voor jezelf).

    Ik moet zeggen, ik heb zelf ook nog geen seks gehad. Dit was niet omdat mijn ouders het vies vonden ofzo, maar omdat er niet over werd gepraat thuis en dat in combinatie met niet lekker in je vel zitten. Geeft een paar mislukte relaties en afstand met mensen.

  13. Zoeken en seks kunnen heel mooi en bijzonder zijn, en daarbij ook leuk. Als je het met de juiste persoon voor jou in je leven, of op dat moment, doet kan het geweldig zijn. Ik vind niet dat het alleen om liefde hoeft te draaien, dat is voor ieder persoon weer anders. Ikzelf ga wel voor liefde, en hoop dit gevonden te hebben.

  14. @Nina: Bedankt voor je lieve reactie.
    @MT: Ik ben het helemaal met je eens. Ouders zouden hun kinderen niet moeten leren dat seks vies of verkeerd is, maar dat het iets normaals is wat bij het leven hoort. Iets waarover gepraat mag worden en waar geen taboe op hoeft te liggen, al hoef je natuurlijk niet in detail te treden. Zelf deden (of doen) ze het ook. Het is niet eerlijk om tegen je kind te doen alsof het iets is wat niet bestaat of haast iets is wat niet mag. Als je er als ouder open en eerlijk over bent, kan je kind ook een betere (en fijnere) relatie tot seksualiteit ontwikkelen. Vroeger had ik hier niet over mee durven schrijven, maar ik probeer het taboegevoel de laatste tijd een beetje te doorbreken voor mijzelf, want het is niet raar en eigenlijk is het iets heel natuurlijks, maar mensen kunnen er iets raars van maken en bovendien iets heel onprettigs, o.a. doordat er zoveel mensen worden misbruikt. Dat zou niet mogen gebeuren.

  15. Ik vond het allemaal mooi en leuk, tot ik een eetstoornis ontwikkelde. Nu nog nul komma nul interesse of zin in seks. Jammer, vooral voor mijn man dan. Ik wil hier graag uit en hoop dat ik er binnenkort wél terug van kan genieten. Iemand hier ervaring mee dat de ‘zin in’ verdwijnt met een eetstoornis? Komt dit wel terug als je terug op gezond gewicht bent? Ik maak me hier namelijk best wel zorgen over!

  16. @x
    Onderaan deze blog staat een link over “seks en een eetstoornis”.

  17. @x ik heb hier zeker ervaring mee en kan je vertellen dat hoe meer je geneest van je eetstoornis hoe meer je interesses in andere zaken naar voren komen. Dit geldt ook voor de zin in sex en hoe je sex beleefd. Ik ben inmiddels genezen van de eetstoornis en heb zeker weer interesse in dergelijke zaken. Helemaal sinds ik weer vrijgezel ben, waar komen al die leuke jongens ineens vandaan? 😛 die zie ik nu ook weer lopen haha..

  18. Ik ben overigens niet zo’n voorstander (persoonlijke voorkeur natuurlijk) van onenightstands of van de een naar de ander hoppen.

  19. Mooi blog, vooral erg respectvol geschreven.
    Vaak word er negatief of vulgair over seks gepraat maar dit is erg goed geschreven. Ook voor jonge meisjes/ jongens zo wil ik het later ook aan mijn kinderen overbrengen.

    Liefs,

  20. Ik heb dit ook meegemaakt; voor mijn eetstoornis had ik een normale sex drive zeg maar, tijdens mijn es stond die echt op 0,0, na mijn es is die weer helemaal terug gekomen, zelfs een beetje meer dan voordien, maar dat is mss omdat ik nu ook ouder ben. Niet opgeven dus! 🙂

  21. Ik ben zelf opgegroeid met het idee dat seks heel leuk en fijn kan zijn, mijn moeder en ik hadden er nooit moeite mee om erover te praten. Toch was ik heel onzeker en dacht ik dat seks toch niks voor mij zou zijn omdat ik walgde van mijn lichaam. Maar echt, voor mij bleek het tegendeel in ieder geval waar te zijn. Ik heb nu een hele leuke vriend en pas voor het eerst seks gehad, en ik voel me nu zoveel beter! Ik vind mezelf nog steeds niet ‘mooi’ maar belangrijker is het denk ik dat je door je sexy te voelen en te merken wat je allemaal kan met je lichaam het me minder uitmaakt of ik ‘mooi’ ben, als ik maar lol kan hebben met dat lichaam. Mijn vriend zij dat hij het pas met me wilde doen op het moment dat ik het voor mezelf deed. Ik zou iedereen aanraden om je geliefde het te vertellen als je je ergens oncomfortabel of onzeker bij voelt, als het een gelijkwaardige liefde is zal hij of zij jou de ruimte geven om jezelf te ontdekken. Andere mensen kunnen jou zelfbeeld niet veranderen, dat moet je zelf doen. Maar ze bieden je wel de kaders waarbinnen jij jezelf kunt ontwikkelen en ontdekken wat jou gelukkig maakt!

  22. Unfortunately, my first experience with kissing was painful… Mr lay for an hour on top of me kissing or I’d rather call it biting , the innocent girl (me) didn’t know what hit her, and just lay there frozen, unable to move. (My mouth was swollen and wounded).
    It hurts me to know that most people have their first experience differently. And it bothers me even more that it still hurts me when I read such articles.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *