Veel eetstoornissen ontstaan of hebben te maken met de wens om af te vallen. Je bent ontevreden met je lichaam en wilt ‘een paar kilootjes kwijt’. Misschien begin je met een dieet, ga je juist heel streng lijnen of gebruik je middeltjes om dit te bereiken. Bij sommige mensen gaat dit goed en vallen ze die paar kilootjes af en blijft het daarbij. Bij iemand met een eetstoornis slaan dit vaak een verkeerde kant op. De een krijgt er eetbuien door en ander kan juist niet meer stoppen met lijnen.
Afvallen lijkt voor veel vrouwen een oplossing. Misschien heb jij ook wel dat idee. Je denkt dat het je gelukkiger kan maken, dat je dan jezelf misschien kunt accepteren, anderen je leuker vinden, mannen je mooier vinden en je er positieve aandacht door zult krijgen. Heb je een eetstoornis, dan gebeurt vaak juist het tegenovergestelde. De wens om af te vallen is zo groot en je haalt er zoveel bevestiging uit, dat het mislukt en je juist een slecht gevoel geeft over jezelf, je lichaam en je helemaal niet uit het afvallen haalt wat je wilde.
Wanneer je overgewicht hebt, is het gezond om wat gewicht te verliezen. Over die manier van afvallen wil ik het eigenlijk in deze blog niet hebben. Wil jij daar zelf wel over lezen, dan kun je dit blog over op een gezonde manier afvallen eens lezen. De punten die ik hieronder zal beschrijven gaan over afvallen wanneer je geen overgewicht hebt of wanneer je een eetstoornis hebt. Daaraan zitten namelijk flinke nadelen verboden.
Afvallen lijkt in het begin iets positiefs. Je kunt er veel informatie over vinden. In de maatschappij is het populair om bezig te zijn met super gezond eten, diëten en trainen. Als je een eetstoornis hebt, welke dat ook is, ben je geneigd daar op een extreme manier mee om te gaan. Het gaat namelijk niet enkel over eten, maar over problemen die je daarachter weg stopt. Afvallen heeft nadelen, grote nadelen. Ik zal er hieronder tien benoemen.
♥ Het levert je niet op wat je zou willen
Vaak denk je dat een paar kilootjes afvallen je gaat helpen om je gelukkiger te voelen. Je hebt grote verwachtingen voor wat het voor je leven en je geluk gaat betekenen. Toch gaat afvallen, zeker wanneer dit gepaard gaat met een eetstoornis, je niet opleveren wat jij ervan verwacht. Je hangt er teveel aan op en zult dus enkel teleurgesteld worden en opnieuw op zoek gaan naar iets wat jou wel die voldoening kan geven.
♥ Je zit vast aan regels
Als je wilt afvallen, terwijl je een gezond gewicht hebt of als je wilt afvallen op een ongezonde manier, moet je je houden aan regels. Je moet calorieën tellen, maaltijden overslaan, opletten wat je eet en wanneer. En misschien verplicht je jezelf wel te compenseren. Dit soort dingen zorgen ervoor dat je geen vrij leven kunt leiden. Het beperkt je en houdt je gevangen in eetgestoorde regels.
♥ Je beschadigt je lichaam
Vaak denk je dat zolang je niets voelt, er ook geen schade ontstaat aan je lichaam. Niets is minder waar. Door ongezond lijnen, crashdiëten of op extreme manieren compenseren, beschadig je je lichaam. Overmatig sporten of maaltijden overslaan lijkt je te helpen, maar het enige wat er gebeurt is dat je lichaam het zwaar krijgt. Ieder lichaam reageert daar anders op. Bij de een spelen er direct lichamelijke gevolgen, bij de ander komt dit in de loop van de tijd en bij weer een ander is het plotseling heel gevaarlijk. Afvallen is niet nodig als je lichaam op een gezond gewicht is. En afvallen op een manier die veel mensen met een eetstoornis gebruiken, is erg gevaarlijk voor lichaam en geest.
♥ Je maakt zelfacceptatie moeilijker
Wanneer je aan het afvallen bent of jezelf dit hebt voorgenomen, denk je misschien dat dit jou gaat helpen om jezelf te accepteren. Dit gaat je niet lukken als je op een extreme manier te werk gaat, het niet uit liefde voor jezelf doet of een heel laag gewicht wilt bereiken. Afvallen is geen manier om je eigenwaarde te vergroten, daarbij komt veel meer kijken. Heb je een laag zelfbeeld, denk dan niet dat afvallen de oplossing is. Zoek hulp, probeer lief te zijn voor jezelf en positief te leren denken. Je bent bijzonder en hebt heel veel mooie kanten. Daar hoef je niet mager voor te zijn.
♥ Je geeft je eetstoornis terrein
Als je gaat afvallen maar ook een eetstoornis en laag zelfbeeld hebt, wint de eetstoornis terrein wanneer je kilo’s kwijtraakt. Door bezig te gaan met eten, compenseren, lijnen of daardoor eetbuien, heeft je eetstoornis dus ook meer ruimte om te groeien. Bij iedere kilo die jij hoopt kwijt te raken, wint de eetstoornis ruimte in jouw leven. Dat is niet wat je wilt. Een eetstoornis is een gevaarlijke, nare ziekte. Geef die gedachtes dus geen ruimte door bezig te gaan met afvallen.
♥ Je krijgt er eetbuien door of slaat door in lijnen
Wanneer je een eetstoornis of heel laag zelfbeeld hebt, is lijnen erg risicovol. Lijnen met een eetstoornisverleden wordt dan ook zeer ernstig afgeraden. Heb je een eetstoornis, dan is het geen goed voornemen om opnieuw te gaan proberen af te vallen. Je kunt hierdoor juist alleen maar meer last krijgen van de angst voor eten, een negatief lichaamsbeeld of krijgt eetbuien. Door te lijnen op een ongezonde manier en/of bij een gewicht waarbij het niet nodig is om af te vallen, kun je terugvallen in je eetstoornis.
♥ Het put je uit
Lijnen is niet zomaar iets. Het kost je veel energie, ruimte in je gedachten en wanneer je een eetstoornis hebt, is het nog gevaarlijk ook. Het put je uit. Je lichamelijke en geestelijke gezondheid worden beïnvloed door je problemen met je zelfbeeld en eten. Het maakt je moe, futloos en gevoelloos. Het leven gaat voor je gevoel aan je voorbij. Zonde, want het leven heeft ook zoveel leuks te bieden en gezond zijn en goed voor je lichaam zorgen kan je juist zoveel positieve energie geven.
♥ Je wordt minder sociaal
Als je heel erg veel met eten en je lichaam bezig bent, zul je vaak wat afwezig overkomen. Mondt het extreme diëten uit in een eetstoornis, dan isoleer je jezelf misschien wel van de buitenwereld. Je bent met hele andere dingen bezig dan je leeftijdsgenootjes, bent soms afwezig in de les of verliest vriendinnen. Afvallen lijkt de oplossing tot acceptatie binnen je vriendinnengroep of op je werk, maar je raakt juist alleen maar meer verwijderd van gezelligheid en vrolijkheid.
♥ Prestaties lijden er onder
Als je extreem bezig bent met afvallen, kun je je vaak minder goed concentreren. Zeker wanneer je een laag gewicht bereikt of afvalt door heel weinig te eten. Je lichaam en ook je hoofd kunnen daar flink last van hebben. Hierdoor lijden prestaties op je werk of je studie er onder. Je kunt niet doen wat je eigenlijk zou willen of moet jezelf daarvoor enorm uitputten. Misschien kun je hierdoor wel geen baan vinden, heb je geen energie meer, een te laag gewicht, kun je niet goed opletten of blijf je zitten. Is dat wat je wilt?
♥ Het vergroot de zelfhaat
Ergens denk je dat afvallen jou juist zal helpen om jezelf leuker en mooier te vinden. Als je extreem gaat lijnen of heel dun wordt, gebeurt dit echter niet. Ik weet nog goed hoe lelijk en dik ik mij juist voelde op mijn laagste gewicht. Het enige wat ik met het afvallen heb bereikt is dat ik mijn gevoel wegstopte, waardoor ik de eetstoornis krampachtig vastgreep om al die gevoelens onder controle te houden. Ik voelde mezelf daardoor reusachtig lelijk en dik door alle problemen die ik onderdrukte.
Afvallen gaat jou niet opleveren wat je hoopt. Heb je een gezond gewicht, maar ben je ontevreden, dan ligt het probleem dieper dan enkel jouw eetpatroon of het gewicht dat je op de weegschaal ziet. Je kunt hier aan werken door positiever naar jezelf te leren kijken, te stoppen met jezelf afkraken of hulp te zoeken om aan je zelfbeeld te werken. Afvallen is geen wondermiddel tegen onzekerheid, somberheid, nare gevoelens of een negatief zelfbeeld.
Geef een reactie