10 redenen om aan te komen

Als je ondergewicht hebt, wil je misschien het liefst genezen van je eetstoornis zonder aan te komen. Of je wilt wel herstellen, maar niet meer gaan eten. Aankomen is iets engs geworden door je eetstoornis. Het is alles wat je juist niet zou moeten doen volgens alle eetgestoorde denkpatronen in je hoofd en toch heb je het nodig om helemaal van die eetstoornis af te komen.

Er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom afvallen fijner zou zijn en aankomen eng, fout of te spannend zou voelen. Je kunt er dan ook voor kiezen om jezelf tegen te laten houden door al die gedachtes die voortkomen uit het probleem met eten en emoties dat jij hebt. Je kunt er echter ook voor kiezen om te kiezen voor de gezonde gedachtes, je behandeling of je arts. Zij staan geen onzin te vertellen en willen je echt niet vetmesten. Ze willen je kans op een gelukkig en leuk leven vergroten en je helpen.

Bron

Omdat het herstellen van een eetstoornis vaak een hele dubbelzinnige kwestie is, heb ik tien goede redenen om aan te komen op een rij gezet. Hopelijk helpen deze jou er aan herinneren waarom het ook alweer wel een goed idee was om weer een gezond gewicht te gaan bereiken.

1. Positief denken/depressie
Als je een gezond gewicht hebt en beter eet, kun je ook gemakkelijker positief leren denken. Als je geen gezond eetpatroon en gewicht hebt, heb je vaak niet eens de energie of ben je niet gezond genoeg om helder en positief te kunnen denken. De depressie of sombere gedachtes zullen dan sneller de hoofdrol spelen en er is weinig ruimte voor ontwikkeling. Een gezond lichaam helpt je om vrolijker te zijn en positiever over de toekomst te kunnen nadenken.  

2. Humeur
Ik weet nog hoe chagrijnig ik af en toe kon zijn, toen ik nog een eetstoornis had. Een laag gewicht maakte mij er niet gezelliger op en als ik wel gezellig was, moest ik daar vaak heel erg mijn best voor doen. Ik voelde me futloos en was erg prikkelbaar. Mijn lichaam liep op haar topppen en moest keihard werken om het een beetje gezellig en energiek te houden. Ik voelde me rot en was veel bezig met eten.  

3. Kleding en uiterlijk
Toen ik ondergewicht had, zat kleding vaak helemaal niet meer mooi. Aan de ene kant vond ik het heel onprettig om te merken dat niets echt nog mooi stond. Mijn lievelingskleding stond niet mooi en ik voelde me lelijk. Ergens was ik trots op de verloren kilo’s, maar het deed mijn uiterlijk eigenlijk geen goed. Ik zag er ongezond uit, voelde me niet mooi en de eetgestoorde trots was maar van korte duur. 

Bron

Een eetstoornis maakt je er niet mooier op. Ook als je geen ondergewicht hebt, zie je vaak aan iemands uiterlijk dat hij of zij in de problemen zit en ongezond eet. Wanneer je een gezond, bij jou passende gewicht bereikt geef je jezelf de kans om je weer mooi te leren voelen. Je kleding zal beter zitten, je haar zal weer glanzen en zo zijn er nog veel meer voordelen als je gaat aankomen in gewicht die jou er mooier uit laten zien. 

4. Behandeling/herstel
Als je besluit je gewicht te herstellen, is dat geen gemakkelijke beslissing. Toch geeft het je heel veel mogelijkheden om van je eetstoornis af te komen. Natuurlijk wil je het liefst wel beter worden, maar niet aankomen. Althans, dat wil je eetstoornis. Toch is een gezond gewicht onderdeel van herstel en is het dus belangrijk om aan te komen. Hoe lastig dit ook is, het geeft je wel een kans om heel erg veel te gaan leren van je behandeling. Als je een gezond gewicht bereikt, kun je ondertussen ook alvast leren om emoties toe te laten, hiermee om te gaan en ga je echt aan de slag met jezelf. Een waardevolle investering voor de rest van je leven. 

5. Energie en kracht
Als je een gezond gewicht bereikt, zul je je niet altijd vanaf dat moment weer op en top fit voelen. Uiteindelijk krijg je door het aankomen meer energie en kracht. Het kan vermoeiend zijn om dit proces door te maken, maar je krijgt er veel voor terug. De kracht en energie die je krijgt, kan je helpen in je herstel en in je dagelijks leven. Je bent veel sterker dan je denkt. 

6. Acceptatie
Als je blijft vechten tegen het lichaam dat je eigenlijk van nature hebt, leer je nooit om liefdevol met je lichaam om te gaan. Ondergewicht behouden met een streng eetpatroon geeft je geen mogelijkheid om jezelf te leren accepteren. Je blijft in gevecht met je lichaam en onderdrukt wie je eigenlijk bent en hoe je er eigenlijk uitziet. Acceptatie gaat niet komen als je een lager gewicht hebt bereikt op een destructieve manier. Je kunt jezelf enkel leren accepteren als je gezond en liefdevol voor jezelf zorgt. Geef jezelf die kans en werk toe naar een gezond gewicht. 

7. Normaal leven
Ergens wil je misschien heel erg graag weer een normaal leven hebben. Je wilt naar school gaan, geen lessen missen, met dingen meedoen en je fit voelen en genieten van het leven. Als je weer een normaal leven zou willen, is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben en uit die ban van eten te komen. Het leven draait niet om eten, het is veel meer dan dat. 

Bron

8. Je wordt serieus genomen
Als je ondergewicht hebt zie je er vaak niet zo volwassen uit. Misschien dat je niet zo snel aangenomen wordt bij een baantje, je ID kaart moet laten zien als je drank koopt of door volwassenen als kind wordt aangesproken. Wanneer je een gezond gewicht bereikt, zie je er vaak wat volwassener uit. Natuurlijk kan vrouwelijk worden ook eng zijn, maar het heeft veel meer voordelen. 

9. Bezorgdheid/bemoeien
Mensen om je heen zijn misschien wel heel erg bezorgd om jou. Ze zijn veel bezig met jouw eetgedrad en gewicht of houden je gewoon in de gaten. Het is misschien niet zo gek dat zij dit doen. Het gaat niet goed met jou en je hebt een ongezond laag gewicht en eet slecht. Reden genoeg om voor jou te willen zorgen en je in de gaten te houden. Toch kan het ontzettend vervelend zijn om zo gecontroleerd te worden. Wil je daar vanaf, dan is het belangrijk om te herstellen en aan te komen tot een gezond gewicht.  

10. Opleiding of werk
Als je een ongezond gewicht hebt, kun je je vaak niet zo goed concentren. Misschien lijdt je opleiding of werk onder jouw eetstoornis of heb je zelfs moeten stoppen met je opleiding of baan. Ondergewicht helpt in ieder geval niet mee om een goede baan te krijgen en vol energie te kunnen doen. Ook een opleiding zal er niet altijd even goed door gaan. Een gezond gewicht helpt je niet alleen omdat je er gezonder uitziet bij een sollicitatiegesprek, het helpt je ook omdat je gewoon gezonder bent en dus vaak beter kunt presteren. Alle reden om een gezond gewicht te bereiken.

Wil je naast deze redenen ook voordelen van aankomen lezen, lees dan dit blog eens.  

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

20 reacties op “10 redenen om aan te komen”

  1. Wauw, wauw, wauw! Zo goed geschreven! Precies wat ik nodig had 😉 Bedankt voor,het delen ❤

  2. Mooi en net op het goede moment… 🙂

  3. Ik ben het niet eens met 1 en misschien is dat omdat naast mijn eetstoornis ik nog een rits van diagnoses heb maar zodra ik aan kwam werd ik veel depressiever en suïcidaler dan ik ooit was geweest.. Tuurlijk is een gezond gewicht belangrijk om te voelen en er aan te kunnen werken maar toch ben ik het er niet mee eens dat je er vrolijker van wordt

  4. Deze ga ik even opslaan …

  5. @Thatgirl: Je wordt ook niet gelijk vrolijker. Dat heeft tijd nodig, maar uiteindelijk voel je je wel beter.

  6. ja voor mensen met een wat hoger ondergewicht is het wel wat makkelijker aan te nemen, maar die 1/2 kilo waar je mee worstelt….

  7. En niet meer zooooo vreslijk koud hebben!

  8. Misschien is voor jou dan een goede reden: als ik die 1/2 kilo aan ben gekomen, ben ik er gewoon vanaf en hoef ik daar geen energie meer in te steken! Dat scheelt misschien heel veel gedachtes daarover.

  9. Fijn! Dit artikel komt op een heel goed moment!

  10. True, maar het is zeker niet zo dat met aankomen al die problemen zijn opgelost. Nu ik op gezond gewicht zit, heb ik meer concentratieproblemen dan toen ik op ondergewicht zit. En nu is het moeilijker, want toen had ik een excuus waarom het niet ging. Dat is nu weg.. Nu ligt het helemaal aan mij. Ook ben ik vaak depressief en futloos, wat ook tegenstrijdig is met wat er in het artikel staat. Ik wil niemand demotiveren, ik zeg alleen hoe het voor mij op dit moment is. Natuurlijk is het goed om aan te komen, maar zaken als concentratieproblemen verdwijnen niet altijd met het toenemen van het gewicht. Dat heb ik mezelf ook altijd voorgehouden, maar het valt me erg tegen wat ik tot nu toe aan voordelen merk van gezond gewicht.

  11. Ik mis trouwens een paar essentiële redenen:

    – Je gaat weer menstrueren en je kans op vruchtbaarheid neemt toe.
    – Je hebt het niet meer zo koud omdat je een vetlaagje hebt.

  12. ..En wat als je overgewicht hebt?

  13. Alsof vrouwelijk zijn niet kan met ondergewicht. En het is helaas ook niet zo dat zodra je weer normaal gewicht heb je opeens vrouwelijke vormen hebt. Bovendien ben ik heel blij dat ik niet veel vrouwelijke vormen hebt en wil ik ook niet dat mijn vriendin vrouwelijke vormen heeft. Verder heeft een depressie heus niet alleen met je ondergewicht te maken en wordt dat ook niet zomaar even opgelost door aan te komen, daar heb je meer doorzettingsvermogen voor nodig.

  14. komt er ook nog een blog met de voordelen van afvallen? er moeten wel voordelen zijn, anders begin je er niet mee

  15. Heel goed artikel Nouska!
    ik ben al in een stadium dat mijn eetstoornis zo goed als achter mij ligt.
    Ik herken ook wel wat mensen schrijven over jet aankomen, en dat futloze gevoel en depressie. Ik heb het ook groot en deels zo doorgemaakt, maar nu ben ik al een tijdje gewichtshersteld en begin ik vanaf nu weer energie te krijgen, normaal honger en verzadigingsgevoel en ben aldoor ontzettend opgewekt en vrolijk. Sit heeft even geduurd, zelfs toen ik al hersteldwas wilde het nog niet betekenen dat de problemen er minder om werden.
    maar ik kan oprecht zeggen dat ik het leven weer herondekt heb!

  16. @alex

    Dan moet je afvallen

  17. Dit komt zooo op het goede moment!

  18. Over ongeveer 2 weken gaat mijn behandeling voor mijn ES-NAO van start. Tot die tijd moet ik het zelf even uitzingen en dat kost elke dag weer heel veel moeite. Heel vaak wil ik me terugtrekken, de behandeling afzeggen, alleen maar omdat ik bang ben om aan te komen. Maar het besef dat ik nooit een normaal leven kan hebben met mijn es, laat me dan weer zien dat het nodig is.
    Heel veel dingen die hier beschreven worden herken ik echt, iedere dag weer; m’n kleren die niet meer lekker of goed zitten, m’n haar dat uitvalt en dood gaat, mensen die zich veel te veel met me bemoeien, doktersbezoeken enzo waardoor ik school mis, een humeur om op te schieten en nooit genoeg energie om te doen wat ik graag zou willen doen.
    Dit motiveert me weer om toch door te zetten en die twee weekjes nog even door te komen 🙂

  19. Er zijn in bepaalde gevallen wel degelijk voordelen van aankomen:je hebt meer figuur,je hebt het minder snel koud,je hebt meer weerstand,mannen en/of jongens vinden je aantrekkelijker,het maakt meer vrouw van je,je bent vruchtbaarder,je bent knuffeliger,en ziet er een stuk gezonder uit.je bent ook fysiek een stuk minder kwetsbaar.rondingen zijn gewoon vrouwelijker,dat rechte en hoekige is voor jongetjes.vroeger at ik ook slecht,waardoor ik zo dun was,en ik vaak bleek zag,met donkere kringen onder mijn ogen en vaak ziek was.mijn moeder wou dat eerst niet zien,maar familieleden waarschuwden haar steeds dat ze het in de gaten moest houden.gelukkig ben ik nu genezen en eet ik normaal,en doe ik veel aan sport,zodat ik gezond en sterk en fit blijf.
    dus als je echt dun bent,gewoon flink eten,of gewoon naar de huisdokter gaan.die bepaalt via onderzoek of je aan moet komen.

  20. Laagjes kleding over elkaar heen doen met wijde jakken en twee truien over elkaar heen. Geen leggings of panties.of blote benen of skinny jeans. Twee broeken over elkaar heen met bretels er aan want dan zakt de broek niet af. Twee bollen wol onder je trui doen zo lijkt het toch nog wat. . .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *