Wanneer je ergens erg tegen op ziet, je iets moeilijk vindt of ergens tegen aanloopt, komt je uiteindelijk vaak op een kruispunt: wil je opgeven of zet je door? Ik heb eigenlijk sinds ik klein was al geleerd om door te zetten. Dit heeft mij heel wat tranen en moeite gekost maar daardoor heb ik wel echt een doorzettersmentaliteit. Ik denk dat het een enorm waardevolle en mooie kwaliteit is waardoor je voor jezelf meer mogelijkheden creëert en waardoor je meer bereikt. Ik heb dit geleerd en ik ben van mening dat iedereen dit kan leren. In deze blogs deel ik wat tips voor meer doorzettingsvermogen die voortkomen uit mijn eigen ervaringen en uit wat ik om mij heen zie.
1. Je mag het soms ook even niet weten
Soms lijkt het alsof doorzetten betekent dat je altijd maar vooruit moet. Dat is niet zo. Het even niet meer weten, instorten en stiekem willen opgeven hoort er ook wel bij. Het kan niet allemaal in één keer goed gaan. Tegenslagen horen erbij, anders hoeven we ook niet door te zetten. Op momenten dat ik het het moeilijkste had, heb ik ook gedacht dat ik er beter mee kon stoppen. Moeite doen hielp toch niet en dan zou ik maar niet dat havo niveau halen, of die toets halen, of mijn stage leuk gaan vinden of wat dan ook. Soms is het laten gaan ook een goede keuze, maar dit is iets wat je zelf moet overwegen. Je moet zelf nadenken over wat je echt wil. Maar het kan ook gaan over doorzetten om een eetstoornis te overwinnen. Dit is een moeilijk proces en vaak een heel gevecht en hierbij horen ups en downs. Je kunt je op de down momenten heel naar voelen en het idee hebben dat je het niet kan, dat je eetstoornis bij je hoort, dat je niet gelukkiger bent als je bent genezen, etc.
Maar wat levert opgeven je op? Waarom zou je opgeven? De kans is groot dat je vroeg of laat weer een moment krijgt dat je eigenlijk liever een leven leidt zonder eetstoornis, dat je wel wilt vechten en er meer vertrouwen in hebt. Accepteer het dat je soms ook wat mindere dagen hebt en dat je het soms even niet weet. Zie dat dan meer als een pauze en raap jezelf uiteindelijk weer bij elkaar. Dan is van opgeven geen sprake.
2. Bedenk wat je wilt en stel doelen
Om het vermogen te hebben om door te kunnen zetten, is het belangrijk dat je je doel goed voor ogen hebt. Wat wil je? Wat vind je belangrijk en wat wil je bereiken? Soms is het lastig om voor jezelf duidelijk te hebben wat je doelen zijn. Probeer dan eens te denken aan je eind doel. Wat wil je over x tijd bereikt hebben? Probeer dit dan op te delen in kleinere stappen. Aan wat merk je dat het de goede kant op gaat? Op wat voor termijn wil je dat behalen en hoe ga je dat doen? Zijn er nog tussenstapjes of kleinere doelen? Het behalen van doelen geeft voldoening en het helpt je om door te zetten en je wilskracht te behouden.
3. Focus je op wat jij wilt en niet op wat je bij anderen ziet
Hierbij is het belangrijk om je vooral te richten op jezelf. Wat wil jij bereiken? Elk leven is anders en iedereen heeft dus ook andere wensen en behoeften en iedereen heeft een ander punt waarop hij/zij moet doorzetten. Simpelweg omdat sommige dingen anderen beter afgaan dan jou en andersom. Een blokkade voor jou hoeft geen blokkade voor een ander te betekenen. Wel kunnen er bij bijvoorbeeld eetstoornissen overeenkomsten zijn. Misschien dat je tegen dezelfde dingen aanloopt als jouw groepsgenootje van therapie. Je kunt dan wel van elkaar leren en misschien helpt bij jou ook de aanpak die zij heeft gebruikt om verder te komen. Denk hierbij wel aan dat iedereen anders is en dat het goed kan dat bij jou iets anders beter werkt.
4. Wees eerlijk tegen jezelf
Doorzetten is soms ontzettend moeilijk. Ook als je voor ogen hebt wat je wilt en je ontzettend gemotiveerd bent. Vaak zijn er bepaalde dingen die er voor zorgen dat we een blokkade voelen om door te zetten. Dat er iets is waardoor het niet lukt. Dit kan heel moeilijk zijn om onder ogen te komen omdat schaamte, onzekerheid, angst en (onverwerkt) verdriet een rol kunnen spelen. Het is wel heel belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf. Door te begrijpen wat je dwars zit en wat het proces om door te zetten nog moeilijker maakt, zal je wellicht minder snel het gevoel hebben dat je er totaal geen invloed op hebt. Dat kan er voor zorgen dat je niet opgeeft, maar gaat onderzoeken wat je nodig hebt om het wel te kunnen. Wat zit er in de weg en hoe pak je dat aan? Toen ik in de jungle in Suriname was werden sommige takken weggehakt om de weg vrij te maken. Hierdoor konden wij er door heen lopen. Dit was noodzakelijk. We konden ook terug, maar dan zouden we ontzettend veel mooie dingen missen en ook als we later een ander pad wilde bewandelen, zouden we weer deze obstakels tegen komen. Het eerder uit de weg ruimen zorgt er ook nog eens voor dat je bij andere, soortgelijke dingen, beter weet hoe je daar mee om moet gaan.
5. Zoek hulpbronnen
Moeilijke dingen aangaan zoals een eetstoornis overwinnen, je plekje vinden in je opleiding of andere dingen hoef je niet alleen te doen. Verzamel hulpbronnen om je heen. Bedenk wat jou kan helpen bij dit proces. Misschien vind je het fijn om met anderen te praten over hun ervaringen als het even niet mee zit, of misschien wil je gewoon je hart luchten op sommige momenten. Het kan ook een steun zijn als je weet dat mensen weten wat je wilt bereiken. Dit kan je motiveren en helpen als het wat lastiger gaat. Je kunt afspraken maken met een ander maar ook alleen al de gedachten dat mensen ervan weten kan jou net het laatste zetje geven. Daarnaast kan een hulpbron ook een ding zijn, zoals het bijhouden van een dagboek.
6. Sta open voor nieuwe dingen
Mensen met wilskracht staan meestal open voor nieuwe dingen. Terwijl dit voor veel mensen ook eng is. Wat nieuw is, is onbekend en dus eng. Dat wordt vaak gedacht en ook zo ervaren. Maar nieuwe dingen kunnen ook zoveel mooie dingen opleveren. Je verbreed je wereld, je krijgt nieuwe ervaringen en je leert waarschijnlijk heel veel. En bovenal kom je daardoor verder in je leven. Bedenk goed dat je alles ooit voor een eerste keer gedaan hebt. Leren fietsen, naar school gaan, met vriendinnen afspreken, een vriendje, etc. Je hebt al zo veel nieuws doorstaan. En bedenk dat je altijd terug kunt. Bij het openstaan van nieuwe dingen hoort ook het durven nemen van risico’s. Soms weet je niet wat de uitkomst van iets is en hoe iets loopt, maar nee heb je, ja kun je krijgen.
7. Stop met excuses bedenken
Wij mensen en vooral vrouwen denk ik, zijn enorm goed in het bedenken van smoesjes en excuses. Probeer hier echt mee te stoppen. Het is zo zonde en het zorgt ervoor dat je je zelf blokkeert. Je staat jezelf hier gigantisch mee in de weg. Begin met eerlijk zijn tegen jezelf.
8. Kijk naar het verleden
Er liggen in het verleden vast momenten dat het je ook lukte om door te zetten. Hoe klein dat ook was. Probeer die momenten terug te halen en te onderzoeken wat jou op die momenten hielp. Dat kan je misschien dit keer ook helpen en het vertrouwen geven dat het mogelijk is.
9. Van uitstel komt afstel
Hierbij is het natuurlijk belangrijk om te onderzoeken waar je echt nog niet aan toe bent, en wat je wel al kunt proberen. Maar er zijn genoeg dingen waar wij vandaag al mee kunnen beginnen in plaats van morgen. Want wat maakt het dat je het uitstelt? Waarom kan je het dan wel? Wat moet er dan gebeuren?
10. Maak keuzes
Keuzes maken is voor veel mensen ontzettend moeilijk, maar als je dit niet doet gebeurt het ook niet. Soms kun je eeuwig twijfelen tussen meerdere opties en weet je ergens dat als je er langer over nadenkt, je er ook niet uit komt. Probeer toch een keuze te maken over wat jou het beste lijkt, praat er eventueel met iemand over en hak knopen door.
11. Gun jezelf ademruimte
Om doelen te behalen en door te zetten is het belangrijk om jezelf ook ademruimte te gunnen. Pauzes zijn noodzakelijk, ook als je bijvoorbeeld moet leren voor een belangrijk proefwerk. Je kan op deze manier bijkomen en weer opladen en energie verzamelen om jezelf te herpakken.
12. Zorg goed voor jezelf
Zorg goed voor jezelf, dat is denk ik de belangrijkste taak die een mens heeft. Loop niet aan jezelf voorbij en doe dingen op je eigen tempo. Het is bijvoorbeeld goed om vaste reflectie momenten in te plannen waarin je terug kijkt hoe alles verloopt, hoe je het doet en waar je staat. Wees niet te streng voor jezelf.
Doorzetten bestaat uit een stapje terug doen en er dan weer eentje naar voren. Het is ontzettend moeilijk maar het is het zo waard en je kan jezelf ontzettend trots maken.
Wat is jouw tip om door te zetten?
Geef een reactie