Je bent doodsbang dat je dat verslag nooit af krijgt, dat je die zes hoofdstukken nooit in je hoofd gestampt krijgt en dat je die verplichte boeken nooit allemaal gelezen hebt binnen de beschikbare tijd. Je raakt in paniek en ziet het allemaal helemaal niet meer zitten. In jouw hoofd ben je al drie keer blijven zitten, gezakt voor je examen en heb je tig keer een onvoldoende gehaald. RELAX! Al die stress is niet nodig en zeker niet helpend! Bovendien valt het achteraf allemaal meestal reuze mee.
Schoolstress is hatelijk en daar moet je van af. Daarom hebben we 5 eenvoudige tips voor jou om schoolstress te voorkomen.
♥ Zelfzorg
Een puntje dat voor velen van jullie niet zo eenvoudig zal zijn als het klinkt: goed voor jezelf zorgen. Hoe beter je voor jezelf zorgt, denk aan op tijd naar bed gaan, voldoende en gezond eten, tijd besteden aan jezelf en aan rustmomenten, hoe beter je een flinke stapel schoolwerk aankan. Als je goed hebt gegeten en voldoende hebt geslapen, ben je een stuk geconcentreerder, is je stemming positiever en sta je sterker in je schoenen. Te weinig eten zorgt voor een negatieve stemming, voor snel geirriteerd zijn en voor een wat labielere toestand. Heb je een flinke drukke week in het vooruitzicht en wil je niet enorm in de stress raken en fijne resultaten halen, zet dan zelf dat eerste stapje door goed voor jezelf te zorgen. Je lichaam heeft kcal, vetten en voldoende rust nodig. Zit je middenin een toetsweek, zorg dan tijdens het studeren ook voor voldoende pauzes. Spreek met jezelf af dat je na iedere 2 uur studeren even een half uurtje wat anders gaat doen, iets fijns voor jezelf. Dat kan een hoop stress verminderen.
♥ Verander je denken
Ikzelf kon vroeger voor en tijdens een toetsweek altijd vreselijk in paniek raken. Ik haalde alle doemscenario’s in mijn hoofd en was voor mijn gevoel al tien keer blijven zitten. Ik dacht altijd dat ik een onvoldoende zou halen of gehaald had en haalde dit (tot grote irritatie van mijn klasgenoten) nagenoeg nooit. Mijn denken was dus erg negatief. Juist dit negatieve denken zorgde ervoor dat ik mezelf helemaal opfokte en paniekerig maakte. Wanneer je dit herkent is het belangrijk dat je je extra bewust wordt van je negatieve manier van denken en dat je dit leert een halt toe te roepen. Waarom telkens denken dat je het toch niet kan, dat je toch wel een onvoldoende zal halen? Wat heeft dat voor nut? Het zorgt enkel voor meer stress en paniek. Probeer dat negatieve denken om te zetten in een positieve houding met positieve, hoopvolle gedachtes. Denk in plaats van ‘Ik zal toch wel een onvoldoende halen!’ –> ‘Ik ga dit keer gewoon een voldoende halen!’ Wanneer je dit nog te eng of onwennig vindt, kan je ook denken: ‘Ik doe mijn best en ik zie wel wat het wordt, meer dan mijn best kan ik niet doen!’
♥ Babysteps
Toen ik op de universiteit zat kreeg ik een enorm boek over de biologischesche kant psychologie. Een Engels boek van 600 pagina’s dat ik in 6 weken geleerd moest hebben. Ik raakte totaal in paniek! Hoe kon ik dit enorme boek nou in 6 weken helemaal uit mijn hoofd kennen? Ik zag als een berg tegen het enorme boek op. Ik had in heel mijn leven nog nooit een boek van 600 pagina’s gelezen, laat staan uit mijn hoofd geleerd! Omdat ik me besefte dat, wilde ik slagen, ik dit boek wel moest kennen, maakte ik voor mezelf een planning per dag. Iedere dag deed ik een bepaald aantal pagina’s en maakte ik van die pagina’s een uittreksel. Toen ik dit schema eenmaal af had, keerde er een soort van rust in mijn terug. Dit leek ineens een stuk meer haalbaar. Ik moest nu ongeveer 20 pagina’s per dag lezen en samenvatten. Je begrijpt wellicht al wel wat ik bedoel te zeggen met dit verhaal. Deel de enorme berg schoolwerk op in kleine stukjes en de boel wordt ineens een stuk meer behapbaar waardoor de stress zal afnemen.
♥ Die bekende lat
Als ik vroeger een toets had voor geschiedenis leerde ik het boek helemaal uit mijn hoofd. Samen met een andere klasgenote wisten we dan precies uit ons hoofd welke tekst op welke pagina stond. In plaats van dat ik de grote lijnen leerde, leerde ik ieder detail omdat ik niets fout wilde doen. Ik was extreem perfectionistisch en kon flink in paniek raken wanneer ik 1 vraag niet wist. Ik leerde tot diep in de nacht en stond de volgende ochtend om 6 uur op om weer verder te leren. School was een hel voor mij tijdens de toetsweken. Iets wat helemaal niet nodig was. Als ik de lat voor mezelf iets lager had gelegd en iets meer had vertrouwd op mijn kunnen had ik met veel minder stress en minder studeren in plaats van een 9 of 8 een 7 of 6 gehaald. Daarmee had ik ook mijn examen gehaald en ook kunnen gaan studeren. Eenmaal geslaagd kijk je nooit meer naar je cijferlijst, dus of je nou een 8 of een 7 stond op je diploma voor geschiedenis… het maakt niets uit. Het enige dat wel uitmaakt is de herinnering die je hebt aan je schooltijd en die is voor mij, door het overdreven perfectionische leren, niet altijd zo positief.
♥ You’re not alone
Ookal voelt een toetsweek als een eenzame strijd naar voldoendes, je bent niet alleen. Niet alleen voeren veel van jouw klasnoten diezelfde strijd, ook zijn er mensen om je heen die van je houden en je willen steunen als je schoolstress hebt. Trek jezelf dus niet alleen maar als een soort kluizenaar terug op je kamer, maar blijf in contact met klasgenoten en vraag om hulp. Ikzelf was niet goed in wiskunde en kon de avond voor een toets totaal in paniek raken wanneer ik er weer eens geen bal van snapte. Gewoon even de telefoon pakken en een klasgenoot bellen en om uitleg vragen kan de stress zoveel verlagen. Ook kan je samen met iemand een paar uurtjes gaan studeren, zodat je niet alles alleen hoeft te doen en je direct iemand hebt die uitleg kan geven wanneer je iets niet snapt. Familie is altijd fijn om je te overhoren wanneer je klaar bent met leren en je afvraagt of je die Engelse woordjes echt goed genoeg kent. Weet je door de spanning tijdens het overhoren een paar woordjes achter elkaar niet: geen paniek! Gewoon nog even een half uurtje extra leren en je opnieuw laten overhoren.
Wat helpt jou tegen schoolstress?
Afbeeldingen: weheartit.com
Geef een reactie