Jaloezie en het vergelijken met anderen is iets wat in de menselijke natuur zit. Iedereen heeft hiermee te maken en het kan behoorlijk moeilijk en belemmerend zijn. Hoe wij omgaan met jaloezie en hoe het ons leven kan beïnvloeden is niet altijd gezond. Het kan je leven behoorlijk in de war schoppen, je onzeker maken en het kan relaties die je hebt met anderen negatief beïnvloeden. In deze blog schrijf ik over redenen waarom we niet jaloers zouden moeten zijn en waarom we moeten stoppen met onszelf te vergelijken met anderen.
1. Je individualiteit verdwijnt
Wij zijn allemaal uniek. We hebben allemaal onze eigen persoonlijkheid, eigenschappen, kwaliteiten, zwaktes, verhalen en ervaringen. Dat is juist hetgeen wat het leven mooi en waardevol maakt. Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen hetzelfde was? hetzelfde kon? hetzelfde reageerde en hetzelfde bezat? Vergelijken zorgt voor scheve en ontevreden gezichten maar daarnaast haalt het ook een stukje van jouw individualiteit weg.
Jezelf vergelijken met iemand die dunner is of betere cijfers haalt, maakt jou alleen onzeker. Terwijl er altijd wel mensen zijn die bepaalde dingen beter kunnen of meer hebben dan jij. Hou van wie je zelf bent en wees er bewust van dat je uniek bent! Niemand is zo als jij en niemand kan precies geven wat jij te geven hebt. Wees de beste versie van jezelf.
2. Het overschaduwt vreugde
Een van de belangrijkste en meest voor de hand liggende redenen om niet jaloers te zijn, is dat het je vreugde wegneemt. Wanneer je bezig bent met vergelijken, ben je bezig met het kijken naar wat jij niet hebt en anderen wel. Hierdoor beperk je jezelf omdat je niet meer kijkt naar wat je wel hebt. Je beperkt jezelf in gelukkig zijn, terwijl jij vast ook over eigenschappen, relaties of dingen bezit die de ander niet heeft. Het willen bereiken van onbereikbare dingen en het altijd willen wat iemand anders heeft, zorgt er voor dat je je eigen leven minder gaat waarderen, inclusief alle mooie dingen die je wel hebt.
3. Het maakt je ondankbaar
Jaloezie en afgunst neemt de plek in van dankbaarheid. Door constant te kijken naar wat je niet hebt, wordt het moeilijker om te waarderen wat je wel hebt. Mensen willen altijd meer in het leven. Maar door altijd maar daar op gefocust te zijn, mis je andere dingen die geluk opleveren en die je wel hebt. Voel je jaloezie opkomen? Probeer dankbaar te zijn en te kijken naar de positieve dingen in jouw leven, die voor jou misschien vanzelfsprekend zijn en erbij horen. Kijk eens om je heen. Heb je lieve vrienden of familie? Heb je het naar je zin op school of een leuk baantje? Dit is ook niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Zelf ben ik wel eens jaloers op mensen die hun beide ouders nog hebben. Ik ben twee jaar geleden mijn moeder verloren. Als iemand vertelt over zijn/haar moeder of als ik moeders en dochters samen zie, kan ik hier wel heel jaloers op zijn. Op gegeven moment bedacht ik mij dat ik ook dankbaar mag zijn dat ik 22 jaar lang een moeder heb gehad. Dat ik zoveel leuke dingen met haar heb gedaan en zoveel van haar heb geleerd en dat ik hier ook dankbaar voor mag zijn. Er zijn heel veel mensen die misschien nauwelijks herinneringen hebben aan hun moeder of vader of een heel slechte band hebben met hem/haar. Ik ben dankbaar dat ik mijn moeder het eerste deel van mijn leven bij mij heb mogen hebben, dat ze zielsveel van mij hield en ik mooie herinneringen aan haar heb.
4. Het neemt je eigenwaarde weg
Voel jij je goed als je complimentjes krijgt van je vrienden, familie, klasgenootjes of collega’s? Voel je je dan wat zekerder over jezelf? Ik wel. Het voegt wat toe aan je leven. Maar het bepaalt niet je eigenwaarde. Wanneer je jezelf constant aan het vergelijken bent met anderen, zul je nooit het gevoel hebben dat je het helemaal waard bent. Het zorgt alleen maar voor onzekerheid en ontevredenheid. Ik bewonder het als iemand – bij welke problemen dan ook – de keuze maakt voor een beter leven, de keuze maakt voor zichzelf en de strijd aangaat, hoe moeilijk het ook is. Deze keuze heeft te maken met je eigenwaarde.
5. Verpest relaties
Een sfeer van jaloezie schrikt af. Of het nou gaat om vriendschappen of liefdesrelaties: jaloezie en afgunst zetten een grote druk op de band die je met iemand hebt. Soms is het goed om het bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld als het gaat om jaloezie in liefdesrelaties. Misschien ben je jaloers omdat je iets hebt meegemaakt waardoor het vertrouwen in je partner verminderd is. Door hier open over te zijn, kan hij hier wellicht rekening mee houden en kunnen jullie samen kijken hoe de jaloezie kan verminderen.
Jaloezie in vriendschappen komt heel veel voor. Meiden onderling zijn over het algemeen veel bezig met vergelijken maar wanneer er sprake is van problemen rondom het zelfbeeld, onzekerheid en een eetstoornis, speelt dit vaak nog een grotere rol. Misschien heb je vriendinnen die jij knapper vindt dan jezelf, die dunner zijn, hogere cijfers halen of meer vrienden hebben. Ergens gun je je vriendin het beste. Maar aan de andere kant wil je toch een beetje meer op haar lijken en ook hebben wat zij heeft, net zo dun of het liefste nog dunner zijn en hogere cijfers halen.
Wanneer je een eetstoornis hebt, komt het ook wel eens voor dat je jaloers bent op iemand die dunner is dan jij of die dieper in de eetstoornis zit, meer problemen heeft en er erger aan toe is. Dit is iets wat echt bij de eetstoornis hoort en wat een hele ongezonde manier van jaloers zijn is. Waarom ben je jaloers op iemand die ziek is en het heel moeilijk heeft? Kun je niet beter jaloers zijn op iemand die genezen is? die zoveel bereikt heeft en een eetstoornis overwonnen heeft? Kun je dit als inspiratie zien en er zelf ook voor vechten?
Jaloezie en vergelijken met anderen kan je onzeker maken in vriendschappen en ervoor zorgen dat je je anders gaat opstellen naar haar toe. Het kan er voor zorgen dat je haar dingen gaat misgunnen of dat jullie uit elkaar groeien. Het kan een vriendschap echt kapot maken.
Maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Jij hebt je eigen kwaliteiten, dingen waar je veel over weet of die je leuk vindt om te doen. Iemand anders heeft andere kwaliteiten en passies maar ook dingen waar diegene minder goed in is. Je kan niet alles hebben en overal goed in zijn. Net als jij, heeft ook ieder ander tekortkomingen. Probeer elkaar te inspireren en ook te bewonderen wat iemand anders heeft of kan. Daar word je uiteindelijk een zekerder en gelukkiger mens van.
6. Je mening wordt aangepast door de volmaakte wereld
De media, tv shows, films, series, boeken en fotorapportages laten ons een ‘perfecte’ wereld zien, die eigenlijk bestaat uit oppervlakkige waarden en onwerkelijkheden. Roem en rijkdom worden neergezet als het luxe en perfecte leven, maar eigenlijk weten we allemaal wel dat je met geld nooit geluk kunt kopen. Een barbie is slechts een plastic pop, zonder inhoud, levenservaringen en relaties met anderen. Het gephotoshopte model die op de cover van een tijschrift staat, ziet er in het echte leven niet zo uit. Het is een verstoring van hoe schoonheid er echt uitziet. Het streven naar perfectie en deze onrealistische wereld, verstoord wie we zijn, welke waarden we hebben en wat we leren aan onze kinderen over wat belangrijk is in het leven.
Natuurlijk ben ik ook wel eens jaloers en denk ik ook wel eens; Ik wou dat ik dat ook had, dat ik daar beter in was of dat ik er net zo uit zag als zij. Gelukkig lukt het mij steeds beter om het te relativeren. Jaloerse gevoelens gaan niet altijd weg hoor, maar het helpt wel om er voor te zorgen dat ze niet heel erg aanwezig zijn. De gedachte die mij heel erg helpt is dat iedereen wel eens jaloers is en dat iedereen vergelijkt en wel eens dingen wil die een ander heeft. Mij helpt het te bedenken dat ik eigenlijk niks weet over die persoon, dat ik alleen weet wat ik zie, maar dat ik dan nog niet weet wat daar achter zit. Daarnaast besef ik mij dat ik vast ook dingen heb waar anderen jaloers op zijn. En hetzelfde geldt voor jou.
♥ Waar ben jij dankbaar voor?
Geef een reactie