Alleen op reis – de voorbereiding

December, ik kijk er al het hele jaar naar uit. Normaal gesproken alleen naar sinterklaas, kerst en oud en nieuw maar nu naar een grote reis, mijn grote reis. Al jaren wilde ik naar het buitenland, zien hoe daar de ziekenhuizen in zijn werk gaan, de omgeving verkennen, alleen zijn. Nog twee weken en dan is het zo ver. Alleen naar Afrika, naar Uganda. Ik ga daar stagelopen in een ziekenhuis, bijna 4 weken. Meelopen met de arts, bevallingen zien, keizersneden, kinderen inenten en ouders voorlichten over HIV. Niet met een organisatie, niet met vrienden of mijn ouders, alleen. Ontzettend spannend, maar erg leuk! Dit had ik een aantal jaren geleden nooit kunnen doen omdat het toen niet goed ging, nu gaat het goed en ga ik op reis.

Bron

Doordat ik alleen ga reizen moet ik ook alles alleen regelen en moet ik overal zelf aan denken. Sommige dingen gaan vanzelf, spreken voor zich. Andere dingen voelen als grotere stappen en zijn kleine mijlpaaltjes. Hieronder een aantal waar je mee te maken krijgt als je alleen een verre reis gaat maken.

♥ Vlucht boeken
Dit is stap 1 om je reis definitief te maken. Dit is nog best moeilijk, vooral je ver weg gaat zijn de vluchten heel erg duur en verschillen de prijzen veel. Er zijn tientallen sites die zogenaamde goedkope vliegtickets aanbieden en alle luchtvaartmaatschappijen vergelijken. Mijn eigen ervaring is dat je op de site van de luchtvaartmaatschappij zelf de goedkoopste vlucht kan boeken. Daarvoor moet je eerst wel weten welke maatschappijen op jouw stad vliegen en welke daarvan goedkoop zijn, daarvoor zijn de vergelijksites dus wel nuttig! Als je slim bent zoek je op een computer en boek je vervolgens op een andere computer op een andere plek omdat het dan goedkoper is. De sites weten als het ware waar je naar opzoek bent en maken het daardoor duurder.

Zelf heb ik specifiek gezocht op een directe vlucht. Omdat ik alleen ga en niet zo super lang wil ik geen tijd ‘verliezen’ met wachten op een vliegveld en zo is de kans het kleinste dat mijn bagage kwijtraakt of dat ik een vlucht mis door vertragingen.

♥ Inentingen
Wanneer je binnen Europa reist heb je over het algemeen geen inentingen nodig. Daarbuiten moet je geloven aan de nodige prikken. Afhankelijk van naar welk land je toe gaat heb je verschillende inentingen. De inentingen haal je bij de GGD of een andere instantie die daarin is gespecialiseerd. Vaak kun je op de site van je zorgverzekering zien waar je kan worden ingeënt en waar het wel en niet wordt vergoed. Mijn inentingen werden helaas niet vergoed dus dan is het een dure grap maar wel nodig voor je gezondheid! Sommige inentingen moet je meerdere keren halen voordat je tegen de ziekte beschermd bent. Daarom is het belangrijk om ver van tevoren je te verdiepen in welke prikken je nodig hebt.

Ik heb uiteindelijk 4 prikken moeten hebben. DTP, hepatitis A, meningitis en gele koorts. Allemaal ziekten die in het gebied, waar ik naartoe ga, voorkomen. Voor Malaria kan je niet ingeënt worden en daar zal ik pillen voor moeten slikken.

♥ Verblijf
Alleen reizen vraagt om extra aandacht op, bijvoorbeeld waar je gaat slapen en dat alles goed is geregeld. Je hebt immers niemand om mee te overleggen wanneer je eenmaal op reis bent en ‘s nachts alleen op een vliegveld of station slapen is ook niet aan te raden. Het is handig om de eerste dag dat je aankomt al geboekt te hebben of op het oog te hebben waar je wilt gaan slapen.

Ik heb zelf het geluk dat ik in het ‘guesthouse’ van het ziekenhuis kan slapen waar ik ga werken en dat daar ook voor mij wordt gekookt drie keer per dag. Dat is natuurlijk helemaal ideaal!

♥ Visum
Buiten Europa heb je vaak een visum nodig om een land binnen te komen. Sommige landen werken ook met verschillende visa, zoals een werkvisum, studeervisum of een vakantie visum. De visa zijn ook allemaal maar beperkt geldig. Visa kosten geld en moeten soms ver van tevoren aangevraagd worden. In Uganda, waar ik naartoe ga kun je het visum voor $100 kopen op het vliegveld. Een vriend van mij gaat naar Amerika en hij moest het visum aanvragen met heel veel papieren en moest daarvoor speciaal naar de ambassade toe. Dat verschilt dus erg per land.

♥ Inpakken
Alles in een tas, niet te zwaar en niet te groot, want het vliegtuig is aan strenge regels gebonden. Voor het inpakken is het handig om een inpaklijst voor jezelf te maken. Deze kun je ook downloaden van verschillende sites waar je ook invult hoe oud je bent en waar je naartoe gaan reizen zodat de lijst zo volledig mogelijk is. Vaak mag je twee stukken bagage meenemen, een handbagage en een ruimbagage. In je handbagage mag je maar een beperkt aantal vloeistoffen dus deze moeten in de ruimbagage. Het is wel handig om de handbagage wel een aantal toiletspullen te doen en genoeg tijdverdrijf. En, alles mag vergeten worden behalve: paspoort, portemonnee (inclusief zorgpas en pinpas), tickets, mobiel en visum

Bron

♥ Alleen
Wanneer je alleen gaat zal je reis er anders uitzien als wanneer je met anderen gaat. Vaak zijn mensen ook meer bezorgd. Alleen gaan betekent ook dat je te maken kan krijgen met eenzame momenten en momenten dat je het echt alleen moet oplossen en er niemand is om met je mee te denken. Niks om bang voor te zijn maar wel iets om je van tevoren te beseffen omdat je er dan ook over na kan denken en de afweging kan maken.

Zelf vind ik het heerlijk om alleen op reis te gaan. Niemand waar je van afhankelijk bent, eindelijk alleen op mijzelf te zijn aangewezen, veel mensen ontmoeten en zelf te kiezen wat je gaat doen, wanneer je het gaat doen. Ik besef mij ook dat er eenzame momenten zullen zijn, maar ook die gaan voorbij. Wordt vervolgd…!

Ben jij wel eens alleen op reis geweest of ben je dat van plan?

Ginger

Geschreven door Ginger

Reacties

8 reacties op “Alleen op reis – de voorbereiding”

  1. Al ongeveer 6 keer alleen geweest met een groepsreis buiten Europa en heb er veel van geleerd. Je krijgt meer zelfvertrouwen en leert met spanningen omgaan. Ik krijg er ook meer inzichten van die ik in het dagelijkse leven ook weer kan toepassen en ook bijv bij andere situaties als ik me druk maak. Cultuurverschillen leer je ook veel van en ik ben nieuwsgierig aangelegd waardoor je ook meer openstaat voor je omgeving.

  2. Alleen op reis, heerlijk.
    Iets wat ik vanaf m’n 20e deed. Ik maakte eerst in m’n eentje stedentrips:Rome, Barcelona,Praag,
    Ik voelde me super stoer, alleen in zo’n mooie stad. Alles zocht ik in m’n eentje uit, de vlucht, het hotel, openbaar vervoer. Lekker doen waar ik zelf zin in had. Zelf bepalen wat ik wilde zien, en wat niet. Lekker ergens een broodje halen, uiteten. Ook wilde ik heel graag vrijwilligerswerk doen in een derde wereld land, als verpleegkundige.
    Had ik net de knoop doorgehakt, ontmoette ik de man van m’n leven. Toch gegaan, alleen wat korter, nu 3,5 maand, naar Nepal.
    Zo’n mooi land, ontzettend mooi! Maar één van de armste landen van de wereld.
    Gewerkt en gelogeerd in een tehuis voor verstandelijk gehandicapte jongetjes.
    Zo mooi om echt in het tehuis zelf te leven, met hen. In armoede.
    Ook op vrije dagen veel gereisd, in het land zelf. Prachtig!!!
    Een paar jaar later (met de man van m’n leven) teruggeweest en dezelfde reis gemaakt. Ik zou deze ervaring voor geen goud willen missen.
    Heb nog steeds contact met het tehuis. helaas ook door de aardbeving getroffen.
    Ik wil heel graag later als mijn dochtertje, én de man van m’n leven terug.
    Het alleen reizen mis ik wel. Zou het zo weer doen.

  3. Ik heb een x alleen gereisd naar saan fransisco mer overstap wat uitliep op een ramp, gelukkig sliep ik bij familie die me daarna kon opvangen.

  4. Ik ben op mijn 18de op eerste stage buitenland geweest, en ben pas weer in nederland komen wonen op mijn 21. In de tussentijd heb ik in oostenrijk, duitsland, italie en groot britanie gewoond. Het heeft veel voor mij betekend in zelfstandig worden. Doordat ik er langere tijd woonde heb ik denk ik een heel andere ervaring opgedaan als dat jij zou gaan doen. Maar ondanks dat kan ik het zeker aanraden.

    Het enige wat ik rot vond is dat ik tijdens mijn periode bij mijn ouders thuis nogal wat gebeurde qua ziekte, en later ook nog eens een vriendin vrij plotseling overleden is. En om voor dat soort momenten terug naar nederland te gaan is niet leuk, en dan merk je toch echt dat je niet om de hoek woont. Hou daar financieel ook rekening mee. Zorg ervoor dat je een spoedticket kan kopen, dat als je weg moet het ook kan.

  5. Ik heb toevallig deze week het idee gekregen om “alleen” op vakantie te gaan in de zomer. Ik ga dan niet helemaal alleen, maar met een groep mensen die elkaar allemaal niet kennen. Dat lijkt me een enorm leuke en interessante ervaring waarbij je hopelijk ook leuke nieuwe mensen leert kennen.
    Wat me wel een beetje laat twijfelen is dat je natuurlijk wel de kans loopt dat het niet klikt met de groep en dan is het wel veel geld. Maar ik ga de gok toch nemen als ik het kan betalen!

  6. Ik ben 2x alleen op reis geweest: afgelopen zomer naar Mallorca (geslapen bij familie) en paar paar weken geleden naar Dublin, waar ik in een hotelletje hebt geslapen.

    Ik vond het aan de ene kant heerlijk, maar aan de andere kant ook wel eenzaam. Maar ondanks de eenzaamheid, wil ik wel nog een keer in me eentje op vakantie gaan!

  7. Ja ik heb het wel eens gedaan, binnen de benelux maar net zo leuk.

  8. Ja, twee keer een maand naar Zweden en 3 stedentripjes alleen gedaan. Ik vond het heel fijn omdat je heel snel heel veel interessante mensen ontmoet in de hostels. En soms is het ook moeilijk, omdat je even niet weet wat je moet doen en het is ook best eng om bijvoorbeeld ergens alleen te gaan eten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *