Wanneer je onzeker bent over jezelf of een laag zelfbeeld hebt, kan het lastig zijn om je open te stellen voor anderen. Doordat je veel bezig bent met je lichaam kan het ondere andere lastig zijn om met mensen af te spreken. Bij veel dingen die vriendinnen voorstellen om te gaan doen, voel jij je niet op je gemak. “Zullen we gaan lunchen, zwemmen, winkelen, high tea-en of naar de sauna gaan?” Overal word je geconfronteerd met eten, de kijk op je lichaam en je zelfbeeld.
Aan de ene kant lijkt het je erg leuk om mee naar het strand te gaan, maar andere kant vind je het erg ongemakkelijk om zo bloot over het strand te lopen. Om deze reden zeg je dan toch maar af.
Zo zorgt jouw negatieve zelfbeeld ervoor dat je in je eentje thuis blijft zitten. Hierdoor zal je jezelf nog rotter gaan voelen en nog negatiever over jezelf gaan denken. Met jongens (of meisjes, afhankelijk waarop je valt) in ‘romantisch’ contact komen is hierdoor helemaal lastig. Je kan hierdoor extra onzeker over jezelf worden: ‘Ik heb nog nooit een vriendje gehad en ben al 21, ik ben vast lelijk…’, terwijl het daar helemaal niet aan ligt.
Wanneer je wel een vriend hebt is deze tweestrijd ook aanwezig. Je wilt samen leuke dingen doen en genieten, maar komt er achter dat de eetstoornis toch best vaak (letterlijk) roet in het eten gooit. Aan veel dingen die je wilt gaan doen komt namelijk eten te pas. Zo kun je niet meer echt genieten van samen brunchen, naar de sauna, het zwembad of de film gaan. Wanneer je vriend dan ook nog lief popcorn voor bij de film koopt, kan je dat niet waarderen. Een lekkere high-tea met zijn tweetjes zie jij enkel als een straf. Dit maakt het lastig om samen te genieten, het eten en jouw lichaamsbeeld staat constant tussen jullie in.
”Tijdens mijn eetstoornis, en eigenlijk al daarvoor, vond ik het vreselijk om aangeraakt te worden. Ik durfde niet intiem te zijn. Niet in gesprekken over mijn gevoelens, maar ook lichamelijk. Die handen aan mijn lelijke lijf en dan al die negatieve dingen die ik denk. Hij hoefde het echt allemaal niet te weten, dan zou ik hem alleen maar afschrikken. Ik schaamde me voor mijn lichaam en wilde het eerder verbergen dan laten zien. Ik begreep niet zo goed waarom hij mij mooi of leuk vond. Hierdoor zat ik muurvast en gingen relaties nooit verder dan daten en gezellig samen zijn. Ik kon mezelf gewoon niet geven in relaties.” Anneke
Ook vind je het lastig intiem te zijn. Wanneer hij je lang aankijkt, ben je bang dat hij je bijvoorbeeld niet mooi vindt, dus kijk je snel weg. Een arm om je heen vind je niet fijn, omdat je bang bent dat hij jouw imperfecties zal voelen of vind je gewoonweg doodeng. Om deze reden houd je afstand. Maar weet je; hij is helemaal niet mee bezig of dat jij wel of geen imperfecties hebt, maar hij merkt wel dat jij afstand neemt. Wanneer hij dan ook, door jouw houding, meer afstand neemt zal je denken ‘Zie je nou wel, hij vindt me niet mooi, ik ben niet goed genoeg, ik ben niets waard etc.’ Maar nee, dat het is het niet. Het is de afstand die jij zelf creëert doordat je meer met je eigen onzekerheden en angsten bezig bent dan met liefde geven en ontvangen.
Maar het is ook lastig om intiem te zijn. Je moet je dan kwetsbaar opstellen en dat is een hele uitdaging.
♥ Wees open
Probeer jezelf, hoe eng je het ook vindt, toch open te stellen voor anderen. Wanneer je jezelf afsluit, heb je juist meer kans om afgewezen te worden. Wees dus open en laat meer van jezelf zien. Je zal merken dat wanneer je de eerste dingen samen deelt, je makkelijker over andere dingen praat. Stapje voor stapje kom je zo achter jouw muur vandaan en zal jullie relatie sterker worden.
♥ Eerlijkheid duurt het langst
Ben je bang om afgewezen te worden wanneer je meer van je zelf laat zien? Meestal is dit niet het geval, maar verdiept een relatie juist door open te zijn. Het zou kunnen dat wanneer je elkaar beter leert kennen, jullie er achter komen dat het toch niet klikt. Dat is dan erg jammer, maar blijf hier niet mee zitten. Het is goed dat je open bent geweest, want ooit zou dat moment toch komen. Het is beter daar meteen open over te zijn, dan pas na jaren. Want dan lijkt het alsof je iets hebt achter gehouden.
♥ Wees jezelf
Probeer ook zeker niet jezelf te veranderen of anders voor te doen dan je bent. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, dus probeer niet zoals ander te zijn. Op elk potje past een dekseltje, dus jij komt vast iemand tegen die bij jou past en jouw karakter heel erg waardeert. Niets is fijner dan bij iemand te zijn die je waardeert om hoe je bent.
♥ Je bent goed zoals je bent
Vooral als je ontevreden bent over je eigen lichaam of jezelf in het algemeen, is het moeilijk om intiem te zijn met een ander. Om intiem te zijn is het belangrijk dat je elkaar waardeert en respecteert. Onthoud dan ook dat je goed bent zoals je bent. Je waardeert jouw vriend(in) en jouw vriend(in) waardeert jou, dat is de basis van jullie relatie. Twijfel dus niet langer over jezelf, maar ga genieten!
♥ Geloof hem of haar
Als jij je partner niet gelooft, wanneer hij of zij zegt dat jij mooi bent, kan dat heel frustrerend zijn voor de ander. Je vriend kan het bijvoorbeeld heel lastig vinden dat jij hem niet gelooft. Hij voelt zich niet serieus genomen en heeft het idee dat het totaal geen zin heeft wat hij tegen je zegt. Hierdoor ontstaat een ongelijke situatie waarin jij hem eigenlijk niet op zijn woord gelooft en niet echt vertrouwt.
♥ Praat met elkaar
Het is goed om met elkaar over onzekerheid te praten en deze te respecteren. Wanneer je jouw onzekerheid benoemt kan de ander hier rekening mee houden en zal hij jou beter begrijpen. Schaam je hier niet voor, het is juist heel dapper als je aangeeft waar je moeite mee hebt. Ook zul je door er over te praten, jouw onzekerheid al beter kunnen relativeren. Werk samen per stapje aan jouw onzekerheid, maar ga niet over je grenzen heen.
♥ Liefde
Vergeet niet dat het om liefde gaat. Je bent samen omdat je van elkaar houdt en veel om elkaar geeft. Als je lichamelijk contact met elkaar wilt hebben, is dat omdat jullie elkaar leuk vinden. Probeer hier dan ook van te genieten in plaats van bezig te zijn met jouw eigen lichaam. Hij/zij wil samen met jou zijn, en of je nou wat rondere vormen hebt of niet. Hij houdt van jou om wie je bent.
Hoe ga jij om met intimiteit?
Geef een reactie