Ben jij bang voor intimiteit?

Wanneer je onzeker bent over jezelf of een laag zelfbeeld hebt, kan het lastig zijn om je open te stellen voor anderen. Doordat je veel bezig bent met je lichaam kan het ondere andere lastig zijn om met mensen af te spreken. Bij veel dingen die vriendinnen voorstellen om te gaan doen, voel jij je niet op je gemak. “Zullen we gaan lunchen, zwemmen, winkelen, high tea-en of naar de sauna gaan?” Overal word je geconfronteerd met eten, de kijk op je lichaam en je zelfbeeld.

Aan de ene kant lijkt het je erg leuk om mee naar het strand te gaan, maar andere kant vind je het erg ongemakkelijk om zo bloot over het strand te lopen. Om deze reden zeg je dan toch maar af.

Zo zorgt jouw negatieve zelfbeeld ervoor dat je in je eentje thuis blijft zitten. Hierdoor zal je jezelf nog rotter gaan voelen en nog negatiever over jezelf gaan denken. Met jongens (of meisjes, afhankelijk waarop je valt) in ‘romantisch’ contact komen is hierdoor helemaal lastig. Je kan hierdoor extra onzeker over jezelf worden: ‘Ik heb nog nooit een vriendje gehad en ben al 21, ik ben vast lelijk…’, terwijl het daar helemaal niet aan ligt.

Wanneer je wel een vriend hebt is deze tweestrijd ook aanwezig. Je wilt samen leuke dingen doen en genieten, maar komt er achter dat de eetstoornis toch best vaak (letterlijk) roet in het eten gooit. Aan veel dingen die je wilt gaan doen komt namelijk eten te pas. Zo kun je niet meer echt genieten van samen brunchen, naar de sauna, het zwembad of de film gaan. Wanneer je vriend dan ook nog lief popcorn voor bij de film koopt, kan je dat niet waarderen. Een lekkere high-tea met zijn tweetjes zie jij enkel als een straf. Dit maakt het lastig om samen te genieten, het eten en jouw lichaamsbeeld staat constant tussen jullie in.

”Tijdens mijn eetstoornis, en eigenlijk al daarvoor, vond ik het vreselijk om aangeraakt te worden. Ik durfde niet intiem te zijn. Niet in gesprekken over mijn gevoelens, maar ook lichamelijk. Die handen aan mijn lelijke lijf en dan al die negatieve dingen die ik denk. Hij hoefde het echt allemaal niet te weten, dan zou ik hem alleen maar afschrikken. Ik schaamde me voor mijn lichaam en wilde het eerder verbergen dan laten zien. Ik begreep niet zo goed waarom hij mij mooi of leuk vond. Hierdoor zat ik muurvast en gingen relaties nooit verder dan daten en gezellig samen zijn. Ik kon mezelf gewoon niet geven in relaties.” Anneke

Ook vind je het lastig intiem te zijn. Wanneer hij je lang aankijkt, ben je bang dat hij je bijvoorbeeld niet mooi vindt, dus kijk je snel weg. Een arm om je heen vind je niet fijn, omdat je bang bent dat hij jouw imperfecties zal voelen of vind je gewoonweg doodeng. Om deze reden houd je afstand. Maar weet je; hij is helemaal niet mee bezig of dat jij wel of geen imperfecties hebt, maar hij merkt wel dat jij afstand neemt. Wanneer hij dan ook, door jouw houding, meer afstand neemt zal je denken ‘Zie je nou wel, hij vindt me niet mooi, ik ben niet goed genoeg, ik ben niets waard etc.’ Maar nee, dat het is het niet. Het is de afstand die jij zelf creëert doordat je meer met je eigen onzekerheden en angsten bezig bent dan met liefde geven en ontvangen.

Maar het is ook lastig om intiem te zijn. Je moet je dan kwetsbaar opstellen en dat is een hele uitdaging. 

Wees open
Probeer jezelf, hoe eng je het ook vindt, toch open te stellen voor anderen. Wanneer je jezelf afsluit, heb je juist meer kans om afgewezen te worden. Wees dus open en laat meer van jezelf zien. Je zal merken dat wanneer je de eerste dingen samen deelt, je makkelijker over andere dingen praat. Stapje voor stapje kom je zo achter jouw muur vandaan en zal jullie relatie sterker worden.

Eerlijkheid duurt het langst
Ben je bang om afgewezen te worden wanneer je meer van je zelf laat zien? Meestal is dit niet het geval, maar verdiept een relatie juist door open te zijn. Het zou kunnen dat wanneer je elkaar beter leert kennen, jullie er achter komen dat het toch niet klikt. Dat is dan erg jammer, maar blijf hier niet mee zitten. Het is goed dat je open bent geweest, want ooit zou dat moment toch komen. Het is beter daar meteen open over te zijn, dan pas na jaren. Want dan lijkt het alsof je iets hebt achter gehouden. 

Wees jezelf
Probeer ook zeker niet jezelf te veranderen of anders voor te doen dan je bent. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, dus probeer niet zoals ander te zijn. Op elk potje past een dekseltje, dus jij komt vast iemand tegen die bij jou past en jouw karakter heel erg waardeert. Niets is fijner dan bij iemand te zijn die je waardeert om hoe je bent.

Je bent goed zoals je bent
Vooral als je ontevreden bent over je eigen lichaam of jezelf in het algemeen, is het moeilijk om intiem te zijn met een ander. Om intiem te zijn is het belangrijk dat je elkaar waardeert en respecteert. Onthoud dan ook dat je goed bent zoals je bent. Je waardeert jouw vriend(in) en jouw vriend(in) waardeert jou, dat is de basis van jullie relatie. Twijfel dus niet langer over jezelf, maar ga genieten!

Geloof hem of haar
Als jij je partner niet gelooft, wanneer hij of zij zegt dat jij mooi bent, kan dat heel frustrerend zijn voor de ander. Je vriend kan het bijvoorbeeld heel lastig vinden dat jij hem niet gelooft. Hij voelt zich niet serieus genomen en heeft het idee dat het totaal geen zin heeft wat hij tegen je zegt. Hierdoor ontstaat een ongelijke situatie waarin jij hem eigenlijk niet op zijn woord gelooft en niet echt vertrouwt.  

Praat met elkaar
Het is goed om met elkaar over onzekerheid te praten en deze te respecteren. Wanneer je jouw onzekerheid benoemt kan de ander hier rekening mee houden en zal hij jou beter begrijpen. Schaam je hier niet voor, het is juist heel dapper als je aangeeft waar je moeite mee hebt. Ook zul je door er over te praten, jouw onzekerheid al beter kunnen relativeren. Werk samen per stapje aan jouw onzekerheid, maar ga niet over je grenzen heen.

Liefde
Vergeet niet dat het om liefde gaat. Je bent samen omdat je van elkaar houdt en veel om elkaar geeft. Als je lichamelijk contact met elkaar wilt hebben, is dat omdat jullie elkaar leuk vinden. Probeer hier dan ook van te genieten in plaats van bezig te zijn met jouw eigen lichaam. Hij/zij wil samen met jou zijn, en of je nou wat rondere vormen hebt of niet. Hij houdt van jou om wie je bent.

Hoe ga jij om met intimiteit?

Laura B

Geschreven door Laura B

Reacties

28 reacties op “Ben jij bang voor intimiteit?”

  1. Mooi stukje zo herkenbaar
    dank je voor de tips

  2. ‘Ik heb nog nooit een vriendje gehad en ben al 21, ik ben vast lelijk…’
    Au.

    Al moet ik zeggen dat ik het ook gewoon niet durf. Als iemand iets te dicht bij komt of te lang kijkt, gaat mijn muurtje weer omhoog.

  3. Jammer dat ik vanavond op school ben- interessante themachat lijkt het me.
    Het is ook echt mijn grootste “probleem”, ik vind het ook echt vreselijk. Sauna vind ik geen probleem, zwemmen en dergelijke ook niet- maar intiem worden met jongens.. ik kan het gewoon echt niet. Het eindigt altijd in huilen en om die reden probeer ik het ook niet eens meer,
    maar ja, een leven lang geen vriendje willen om die reden is natuurlijk een hele slechte reden.

  4. ik vind het nog steeds vreselijk om aangeraakt te worden.
    als mensen me een knuffel geven voelen ze me omvang
    als ik mensen drie kussen op wang moet geven zullen ze dat vies vinden ik heb pukkels op me zezicht.
    Als mensen me een hand geven gaan ze vast wat zeggen over me handen die zo koud zijn. dat is wat ik altijd denk en daarom hou ik altijd afstand van iedereen

  5. Hier heb ik ook ontzettend last van, als ik het red ga ik wel meedoen met de themachat!

  6. ‘Ik heb nog nooit een vriendje gehad en ben al 21, ik ben vast lelijk…’
    Pijnlijk… Vervang die 21 door 24 en herkenning tot en met!
    Ik kan gewoon niemand toelaten. Niet emotioneel en niet fysiek. Dusja, mijn eigen schuld waarschijnlijk.

  7. zelf ben ik al een tijdje getrouwd en door mijn anorexia heb ik totaal geen behoefte meer aan intimiteit. Niet alleen geen behoefte, ik kán het ook niet meer. En dat terwijl ik nu al een tijdje op gezond gewicht zit.(ongeveer 2 maanden)..Ik hoop echt dat ik die intimiteitsgevoelens weer terugkrijg, want ik voel me superschuldig t.o.v. mijn man. Gelukkig begrijpt hij het wel en is hij heel lief voor me, maar het blijft moeilijk…

  8. Ik heb een jongen gevonden die van volle vrouwen houdt. Ik mag mezelf dan walgelijk vinden, hij vind me mooi en ik geloof hem. Hij is de eerste sinds mijn eetstoornis bij wie ik de intimiteit weer fijn vind, al blijft het soms lastig.

    Verder is zwemmen, sauna of überhaupt zomerse activiteiten met weinig of geen kleding aan een hel. Ik verstop me liever in een trui en dikke broek of gewoon binnen.

  9. Wat herkenbaar.. Jammer dat ik moet werken vanavond..

    Morgen ga ik met vriendinnen de stad in, en waarschijnlijk ook eten.. Ik wilde niet mee, maar heb gisteravond met een vriendin gepraat.. Eerlijk geweest.. Nu ga ik heen, en als ik het moeilijk heb met het eten, geef ik haar een seintje.. Probeer ik althans.. Ontspanning moet voorop staan zei ze tegen mij.. Echt heel lief!

    En ja.. Zwemmen zorgt voor heel veel onzekerheid.

  10. Sowieso, intimiteit is helaas zeker een probleem voor me. Als mensen dichtbij komen schrik ik, als mensen me aanraken maak ik automatisch een vluchtbeweging. Onwijs pijnlijk, heel veel vrienden hebben op het moment een vaste relatie, trouwen. En iedereen wil me koppelen. Dus, tja. Heel vervelend…

  11. Zucht. Ik ken en hele leuke (oudere) jongen die graag wiltagsreken maar ik duuuuurff niet. Stel dat hij me niet goed vind zoenen of ehatever. Dat mijn buikje te dik is. Dat mijn lichaam niet mooi is.
    En dan onderyussen ook nog hem ‘aandacht’ geven. Ieksss

  12. ik heb nog geen relatie gehad maar wilde het heel graag. Soms ging ik zo express naar jongens om er contact mee te hebben. Dan wilde ik grappig doen enzo en contact hebben, niet naar mijn onzekerheid luisteren… het gevolg is dat ze me begonnen te pesten

  13. ik zou ervoor gaan, een afspraakje kan nooit kwaad he? En ik weet zeker dat hij dat niet zal denken, dat je te ‘dik’ bent, zelfs al zou je het zijn, dan nog wil hij alleen maar afspreken met jou om je persoonlijkheid, niet je lichaam

  14. Eigenlijk heb ik hier nooit echt last van gehad, tot ik moest beginnen met aankomen. in die tijd heb ik ook mijn vriendje ontmoet dus hij is wel een beetje meegegaan in het proces. In het begin vond ik aanrakingen aan mijn buik en benen echt verschrikkelijk en raakte ik helemaal gespannen, nu, na ruim een half jaar relatie ken ik hem zo goed dat het me niet meer uitmaakt. Ik denk dat je hier ook in moet groeien. Hoewel ik het lastig blijf vinden als hij me observeert, en ik dat door heb. (naar mn lichaam kijkt)
    Nu heb ik ook het liefste vriendje van de wereld die me echt op de juiste momenten de juiste woorden zegt, heel erg helpend.

    Ik had nooit verwacht dat ik een relatie zou kunnen hebben, maar als ik het al kan nou, dan kan iedereen het, dus geef niet op meiden (:

  15. Ik herken je verhaal helemaal. Ook hij begrijpt het wel, maar hij blijft het af en toe toch echt vragen. Hij zegt het dan niet erg te vinden… Maar zijn ogen zeggen wat anders.

  16. Dit is een erg nuttig artikel!
    Ik herken mezelf in veel dingen die aan bod komen.
    Tis fijn om te merken dat ik niet de enige ben die onzeker is in relaties.

  17. wat fijn dat er herkenning is, ik vind het ook zó vervelend voor mijn man, maar ik kan gewoon geen intimiteit hebben nu. Heel gek, want voor de ontwikkeling van mijn eetstoornis vond ik het superfijn en kon ik er eigenlijk geen genoeg van krijgen… Heeft iemand ervaring dat het wel terugkomt? Ben nu dus al ongeveer 2 maanden ‘op gewicht’ maar ik zie nog geen verbetering op intiem gebied…

  18. Ik heb bijna een halfjaar nu eeen vriend, en kan er best makkelijk mee omgaan nu.
    Eerst vond ik het dood eng, en moest tie afstand houden,
    maar steeds stukje voor stukje ging het beter,
    en accepteerde ik hem!
    xxxx

  19. Ik had deze blog net even nodig. Ik merk ook duidelijk dat ik het erg onprettig vind als mijn vriend aan mijn buik zit. Het is fijn om ook zwart op wit te lezen dat ik meer ben dan mijn lichaam.

  20. tjow, story of my life.

    Ook vind ik het frustrerend dat ik dan denk “praktisch gezien ben ik nu op mijn mooist.” Gezien de meeste mensen niet echt mooier worden als ze oud zijn. En ik vergooi dan deze tijd, durf niet zelfverzekerd te zijn, etc. Ook als ik dan foto’s zie van mensen in zomerse oorden met blotige lijven. Zij zien er zó mooi uit, waarom kan ik dat niet?

    En als mijn vriend aan mijn lijf zit. Dat vind ik niet onprettig omdat hij dan iets voelt (dat heeft ie ooit al lang gevoeld en hij vindt het allemaal heel mooi en fijn etc… Maar meer… Dat ik het echt walgelijk vind, omdat ik zo mijn eigen lijf voel, doordat hij eraan zit… Dat idee.

  21. Heel erg herkenbaar. Mijn vriend en ik zijn nu ruim 7 jaar samen, we wonen samen en gaan trouwen. En toch blijft het lastig. Elke avond komt hij in bed heerlijk tegen mij aanliggen, hij weet dat ik het niet fijn vind als hij mij aanraakt op bijvoorbeeld mijn buik, dus dit doet hij ook bijna niet. Gebeurd het wel, dan schrik ik enorm en reageer ik bot en boos.. ”Niet aan mijn buik!” en daar baal ik zo van.. Zelfs gewoon lekker liggen en knuffelen kost mij soms heel veel moeite.

  22. Heee, ik ben inderdaad iemand die nog nooit heeft gezoend of seks heeft gehad met iemand. Ik ben nu 20 jaar oud. Het heeft niks met de eetstoornis te maken maar meer dat ik bang ben dat mensen te dicht in de buurt komen. Als mensen mij een knuffel sla ik helemaal dicht en snauw ik ze af. Terwijl ik dit helemaal niet wil. Ik wil een knuffel maar mijn lichaam reageert dit af. Ik denk dat dit komt doordat ik 2 dingen heb meegemaakt wat geen prettig ervaring is geweest. Dus als daar ook nog tips voor zijn of iemand dit herkent.

  23. Mijn exvriendje maakte het na 2 jaar uit omdat hij mijn eetstoornis niet trok. Hij vond me prachtig en hij was echt een schat maar van mijn gedrag en zelfhaat werd hij verdrietig en hij voelde zich idd nooit serieus genomen door mij. Hij wilde gewoon een leuke relatie terwijl ik alleen maar op een negatieve manier met mezelf bezig was met alle chagrijnige buien tot gevolg. Hij ging er zelf aan onderdoor.

    En inmiddels woon ik alweer 2 jaar samen met mijn hiidige vriend. En zijn complimentjes en liefde maken mij juist zekerder.
    Wat ik wil zeggen is: een relatie kan je ook helpen je beter te voelen over ejzelf maar dan moet je die liefde ook accepteren en niet steeds wegwuiven. Makkelijker gezegd dan gedaan maar wel waar..

  24. Hier ook herkenning. En @ X, met dezelfde leeftijd ;).
    Mooie post.

  25. Een relatie kan je inderdaad ook helpen je zekerder te voelen. Ik heb gelukkig het geluk gehad dat ik de juiste persoon heb gevonden. Het heeft 2 jaar geduurt voordat ik voor het eerst seksueel contact had met mij vriendin. Bovendien staat mijn eetstoornis op alle vlakken in de weg. Maar ze is heel lief, gunt mij alle tijd en steunt me in alles met complimentjes, lieve woorden en gewoon heel veel liefde. Ik heb er zelf natuurlijk ook veel aan moeten doen want het is niet makkelijk. Maar ook zeker niet onmogelijk!

  26. Heb lang met plezier op wedstrijdzwemmen gezeten, maar zou het nu niet meer kunnen. Vind zwemmen nu best moeilijk…

    Mijn vriend en ik zijn intiem, maar dat helpt me juist. Ik vind mezelf niet zo mooi, maar hij vindt dat wel! En dat maakt me vaak iets zekerder.
    En het is soms moeilijk, maar ik kan er steeds iets meer van genieten

  27. Ik heb ook altijd last gehad om intiem te zijn met een jongen, gelukkig werk ik hier nu zelf aan en moet ik me niet zo afzonderen en gewoon tot me laten doordringen als iemand me mooi noemt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *