Ik was op zoek naar een leuk iets voor in de avonduurtjes. Niet iets moeilijks, ik wilde gewoon ermee bezig kunnen zijn en even helemaal aan niets denken. In de winkel Pipoos kwam ik een breiring tegen. Ik had dit al een aantal keren zien liggen en was nieuwsgierig geworden. Eén van de meisjes daar liet me zien hoe het moest en ik was om: Ik wilde dit proberen!
Ik kocht een ring, een haak, een naald en wol en ging aan de slag. Het is heel leuk werk, je moet je aandacht erbij houden, maar het is niet moeilijk. Perfect voor mij dus want ik wilde gewoon even niet met alle gedachten bezig zijn die de hele tijd door mijn hoofd gingen en zo vond ik even mijn rust.
Met een breiring kun je heel veel dingen doen: Sjaals, mutsen, handschoenen, truien, poncho’s, tasjes, mobielhoesjes en zelfs sokken maken! Ik begon met een colsjaal, deze had ik in twee avonden af. Ook heel handig voor mij want ik wil altijd graag snel resultaat zien! Daarna ben ik verder gegaan, ik heb toen een sjaal van twee meter gemaakt en een muts. Natuurlijk kon ik niet stoppen en nu ben ik een sjaal en muts voor mijn nichtje verder en begin ik aan een poncho. Nieuwsgierig geworden hoe je kan breien op een breiring? Ik leg het hieronder door middel van foto’s uit!
Wat heb je nodig?
Je hebt een breiring nodig, een haaknaald en punniknaald (4 ringen van Ø 28, Ø 23, Ø 18 en Ø 13 cm, haaknaald en punniknaald voor €15,- bij de Hema). En natuurlijk wol, hoeveel bollen je nodig hebt hangt af van wat je maakt. Ik haal het wol bij de Wibra (€1,- per bol) en gebruik dan 2 kleuren tegelijk. De dikte van 2 draden samen is ongeveer wat je moet gebruiken. Voor de sjaal van 2 meter en de muts gebruikte ik 6 bollen, 3 van elke kleur. Onderstaande items kan je kopen bij Pipoos webshop.
Er zit aan de zijkant van de ring een uitstekend stukje. Hier maak je de draad aan vast. Deze haal je na ongeveer 10 keer rond te zijn gegaan eraf.
Nu gaat het echte werk beginnen. De steek is eigenlijk heel makkelijk. Je doet het draad via de buitenkant om een staafje, je gaat er omheen en je gaat door naar het volgende staafje. Je krijgt aan de binnenkant dus een enkel draadje en aan de achterkan een dubbele. Dit kun je goed zien op de derde foto. Je moet dit consequent blijven doen want anders krijg je niet een patroon in je sjaal. Als je juist geen patroon wil kun je het wel om en om doen!
Zo ga je helemaal rond tot je overal één steek op hebt. Je schuift deze steek naar beneden en maakt vervolgens nog een rondje zodat je twee steken boven elkaar hebt. Als je twee steken boven elkaar hebt kun je ze gaan overhalen. Zorg dat je de draad los om de staafjes heen doet, anders kun je de steek niet overhalen!
Overhalen
Bij het overhalen vind ik het altijd handig om hem tussen mijn benen te zetten zodat je beide handen kunt gebruiken om over te halen en de ring ondertussen te kunnen draaien.
Je zet eerst je haaknaald onder de onderste steek en haal je vervolgens over de bovenste steek.
Dus de haaknaald onder de onderste steek. En vervolgens overhalen over de bovenste steek. Dat komt er dan zo uit te zien.
Als je alle steken over elkaar hebt gehaald duw je de steken weer naar beneden en begin je weer bij stap 2. Na ongeveer 10 keer overhalen (kan ook al eerder) moet je het draad wat je hebt vastgemaakt aan de buitenste pin even loshalen en vastknopen aan je werk. Als je hem laat zitten gaat alles wat je al gebreid hebt namelijk vervelend staan omdat het vast zit. Naarmate dit steeds langer wordt zakt het werk dus niet goed in de ring.
Buitensteek loshalen
Je haalt het draadje van het staafje af en knoopt hem vervolgens tussen een steek in aan je werk vast. Het maakt niet uit hoe, als de steken die je al gezet hebt maar niet weer los gaan. Ik doe meestal ook nog na de knoop één van de twee draden door een gat heen en maak nog een knoop met de twee draden zodat ze echt goed vastzitten(dit kan alleen alles je met twee draden werkt zoals je op de foto kan zien). Het draad wat nu nog uitsteekt kun je aan het einde gewoon afknippen.
Nu kun je doorgaan tot je de lengte hebt die je wil. Op een gegeven moment kun je zien wat voor patroon er in je sjaal ontstaat. Wanneer je bol op is kun je er een nieuwe aan vast maken. Je knoopt ze gewoon goed aan elkaar en aan het einde knip je de uitstekende draadjes van de knoop eraf. Als je eenmaal in de ‘flow’ zit brei je zo een heel stuk. Je ziet je sjaal steeds maar langer worden en dat is echt heel erg leuk.
Afhechten
Het afhechten is erg makkelijk. Als je tevreden bent over de lengte van je werk, knip je een stuk draad af. De lengte bepaal je door het draad vier keer om de hele breiring te wikkelen en daarna af te knippen. Je doet de naald door het draad en haalt deze vervolgens door de lusjes die op de staafjes zitten. Je kunt dit één keer helemaal rond doen, maar je kunt ook twee of drie keer door de lusjes van de steken heen. Houd hier wel rekening mee met de lengte van het touw(vier keer rond de hele breiring is ongeveer de lengte voor twee keer door de lusjes heen)!
YouTube
Snap je aan de hand van mijn uitleg en foto’s toch nog niet helemaal hoe het moet, kijk dan een van onderstaande video’s. Hier word je rustig uitgelegd hoe je een muts kan maken met een breiring.
Lijkt het jou leuk om te breien met breiringen?
Geef een reactie