Toen ik een eetstoornis had, kreeg ik regelmatig last van buikpijn. Mijn darmen, maag maar ook onverklaarbare delen in mijn buik deden pijn. Ik had verschillende soorten buikpijn, op verschillende momenten en door verschillende oorzaken. Soms kwam de pijn voort uit mijn slechte eetgedrag, soms vanuit compenseren en ik had ook wel eens buikpijn vanwege stress. Buikpijn was een ding en hoorde bij mijn eetstoornis.
Een borrelende buik, knorrende maag, steken in mijn buik of hevige krampen, alles heb ik gekend tijdens mijn eetstoornis. Waar je als gezond mens af en toe bij een griepje last van hebt of als je per ongeluk iets verkeerds hebt gegeten, had ik bijna dagelijks vervelende gevoelens in mijn buik of pijn.
♦ Buikpijn door je eetpatroon
Doordat ik onregelmatig of te weinig at, kreeg mijn lichaam heel wat te verduren. De ene periode at ik heel weinig en haalde ik dat laat in de middag en avond in. In andere tijden at ik alleen maar fruit en groente, iets wat je lichaam ook niet heel goed kan verdragen. Maar er waren vooral periodes waarin ik heel weinig en daarna weer even normaal at. Mijn eetpatroon ging van hot naar her en mijn lichaam kon nergens echt aan wennen. Eten was een chaos. Door de gedachtes in mijn hoofd, maar ook door alles wat ik wel en niet op at.
Eetbuien, maar ook erg streng lijnen kan buikpijn veroorzaken. Maar ook juist normaal eten, kan daarna klachten veroorzaken. Mijn lichaam kreeg dan ineens weer eten en op een lege maag of darmen die van slag waren, kwam dat heel hard aan. Als je onregelmatig eet, weet je lichaam niet waar het zich op voor kan bereiden en wanneer je maag om eten moet vragen of moet aangeven dat je vol zit. En dat terwijl een spijsverteringssysteem het zo goed doet op structuur. Een verstoord eetpatroon is dan ook niet iets om luchtig over te doen, enige regelmaat is enorm belangrijk voor een gezonde, rustige buik.
Veel mensen met een eetstoornis eten ook nog eens heel eenzijdig. Ze eten elke dag hetzelfde, te weinig vet of vezels of drinken te weinig. Al dit soort eetgedrag kan bijdragen aan buikklachten, problemen met je ontlasting of pijn in je buik. Vervelend, maar eigenlijk ook wel een beetje logisch.
♦ Buikpijn door compenseren
Of je nu overmatig sport, braakt, streng lijnt, laxeert, dieetpillen gebruikt of wat dan ook. Compenseren is heel slecht voor je lichaam. De gevolgen en advies hierover lees je in de links die ik onder de woorden heb gezet. Compenseren is iets gevoelsmatig iets rechtzetten, maar mensen met een eetstoornis zetten dingen recht die helemaal niet krom waren, zoals een avond uit eten gaan of een stukje taart. Bij braken betekent dit dat je lichaam het eerst krijgt, maar daarna ook meteen weer op brute wijze moet inleveren, en dat gaat ten koste van je lichaam. Ook ik heb slecht voor mijn lichaam gezorgd door het op dit soort manieren uit te putten. Foute boel, en het veroorzaakte ook een heleboel buikkrampen waarvan ik soms zelfs nachten wakker lag of waardoor ik niet eens naar school toe ging.
♦ Buikpijn door spanning
Als je een eetstoornis hebt, is er vaak meer aan de hand dan wat angst om aan te komen of drang naar eten. De stress en emoties kunnen zich uiten in buikpijn. Sommige mensen krijgen een stijve nek als ze gestrest zijn, anderen buikkramp. Dat je dus last hebt van je buik, los van dat je moeite hebt met je buik vanwege je lichaamsbeeld, is helemaal niet gek. Wel kan het ervoor zorgen dat je weinig trek hebt, misselijk bent of pijn hebt. Ontspanningsoefeningen, een rustige wandeling en op een gezonde manier met je emoties leren omgaan kunnen je helpen minder van dit soort spannings buikpijn te hebben. Soms heeft de huisarts of je therapeut ook een goed advies voor je.
♦ Buikpijn als je herstellende bent
Wanneer je in behandeling gaat voor je eetstoornis of zelf alvast beter probeert te eten, is dat super goed. Toch kan het ‘goede gevoel’ dat je erdoor hoopt te krijgen, nog even achter blijven. Alleen al omdat het super eng is om niet meer te rommelen met eten, maar ook omdat je lichaam het soms zwaar heeft om aan dat normale, gezonde eetpatroon te wennen. Regelmatig en voldoende eten is dan even een hele opgave en kost je lichaam heel wat energie. Mijn lichaam moest ook lange tijd wennen aan dit eetpatroon. Mijn hongergevoel was een zooitje en ik had regelmatig kramp of een opgezette buik. Uiteindelijk is dit weggetrokken, toen ik langere tijd doorzette en het volhield om goed te eten. Je lichaam moet na een eetstoornis echt even bijkomen van de klappen die het heeft gehad van jouw eetstoornis.
Misschien heb jij ook wel last van een gevoelige maag, darmen, borrelt er veel, ben je een beetje ‘luchtig van binnen’ of heb je regelmatig buikpijn, kramp of steken in je buik. Een beetje een rumoerige buik is niet erg, maar als je eigenlijk weet dat het door je eetpatroon komt dat je last hebt van bepaalde klachten, dan is het belangrijk om dit te zien als signaal. Pijn is een signaal van je lichaam dat het niet goed gaat en het hulp en rust nodig heeft. Heb je vaak last, overleg dan met je huisarts wat je het beste kunt doen om weer wat rust in je buik te krijgen, maar vertel dan ook eerlijk wat je precies doet en waar het door zou kunnen komen.
Dat je buikpijn hebt als je en eetstoornis hebt, is niet raar. Het is niet niks wat je met je lichaam doet. Dat het je niet lukt om daar nu meteen mee te stoppen, is ook niet zo gek. Wel wil ik je op je hart drukken dat het ontzettend belangrijk is om je lichaam serieus te nemen en er goed voor te zorgen. Als je er nog je hele leven mee wilt doen, is het goed om er verantwoordelijk mee om te gaan. Vraag hulp, steun en deel je problemen.
Zorg goed voor jezelf en wees lief voor je buik. Probeer zo goed mogelijk te eten, regelmaat in te plannen met een eetlijst en je best te doen om van deze rottige problemen af te komen. Dat is niet alleen goed voor je buik, maar ook voor jou als persoon en die twee horen bij elkaar. Naast verantwoordelijkheid nemen voor je problemen en gedrag rondom eten, is het goed om ook tussendoor dingen te doen die je buik tot rust kunnen brengen. Doe bijvoorbeeld oefeningen om jezelf te ontspannen, wandel rustig een stukje in de frisse buitenlucht of maak een warme kruik en leg die op je buik.
Zorg goed voor die buik als hij pijn doet. Het is niet voor niets een signaal dat jou lichaam je wil geven.
Geef een reactie