Als je problemen hebt en tot de conclusie komt dat je hier hulp bij nodig hebt, dan ga je meestal al eerste naar de huisarts. Je kunt met hem of haar bespreken waar je problemen over gaan en wat voor hulp je graag zou willen en in de meeste gevallen wordt je dan doorverwezen. Afhankelijk van de aard van je klachten kun je doorverwezen worden naar een hulpinstantie, naar een psycholoog of bijvoorbeeld naar een diëtiste als je graag praktische hulp wil bij je problemen met eten.
Dit is een normale gang van zaken en vaak gaan we mee met die doorverwijzing en laten we dit vervolgens maar allemaal op ons afkomen. Het is echter niet zo dat je hier zelf niets over te zeggen hebt. Goede hulp is belangrijk en je mag zelf ook je mening geven over welke hulp je krijgt en waar je naar doorverwezen moet. Zo kun je zelf al kijken naar wat voor therapie je graag en/of wat voor therapeut je aanspreekt. Op onze website hebben we bijvoorbeeld een uitgebreid hulpoverzicht van het zorgaanbod voor eetstoornissen en aangrenzende problematiek in Nederland en België. Neem daar gerust eens een kijkje, mocht je geen idee hebben waar je moet beginnen met je zoektocht. Daarnaast is het bij het vinden van een goede therapeut belangrijk om te letten op de volgende zaken.
Diploma’s
Als eerste zijn natuurlijk de diploma’s van een therapeut belangrijk. Vrijwel iedereen die een bepaalde vorm van therapie geeft, kan zichzelf een therapeut noemen en dat kan lastig zijn als je op zoek bent naar een specifieke therapeut. Ga dus bij jezelf na wat je precies wil. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een psychotherapeut, een psychiater of een psycholoog? Ook kun je, mocht je dit willen, op internet nagaan of een therapeut geregistreerd staat, zoals een psycholoog veelal geregistreerd staat in het BIG-register.
Man/vrouw
In de zoektocht naar een goede therapeut kun je je ook afvragen of je een man of een vrouw als therapeut wil. Veel meiden die in behandeling gaan geven de voorkeur aan een vrouwelijke therapeut. Als dit te maken heeft met een verleden waarin vervelende dingen zijn gebeurd dan is dit natuurlijk begrijpelijk en prima. Er zijn echter ook mensen die vaak te maken krijgen met overdrachtsgevoelens die een behandeling kunnen belemmeren. Als je hier last van hebt en merkt dat dit vaak voorkomt bij vrouwelijke therapeuten, dan kan het juist helpen om een keer bewust voor een mannelijke therapeut te kiezen waarbij wat meer afstand is. Op die manier kan het gaan over de dingen waar het in therapie echt over moet gaan en loop je niet elke keer weer tegen die gevoelens aan.
Klik en een goed gevoel
Wat ook erg belangrijk is, is een klik. Een therapeut kan ontzettend goed zijn, maar als er geen klik is, dan werkt het in de praktijk vaak niet. Ik heb ook weleens een therapeut gehad bij wie ik gewoon geen goed gevoel had. Ze deed niet per se haar werk niet goed, maar we zaten niet echt op één lijn en zij leek een hele andere visie te hebben over bepaalde zaken waardoor ik vaak heel veel uitleg moest geven en het allemaal heel erg moeizaam ging. Doordat ik er geen goed gevoel bij had, zag ik telkens tegen de afspraken op en kon ik me maar moeilijk open stellen omdat ik niet echt begrepen voelde. Uiteindelijk hebben we dit besproken en ben ik in overleg naar een andere therapeut gegaan met wie ik direct wel die klik had en het een stuk beter ging.
Doelen
Voordat je met een behandeling start bij een therapeut, of dit nu binnen een instantie is bij een vrijgevestigd psycholoog, is het goed om na te gaan wat precies je doelen zijn. Je kunt dit samen met je therapeut aan het begin van de behandeling bespreken en eventueel op papier zetten. Hierdoor weet je zeker dat jullie op één lijn zitten en aan dezelfde zaken willen werken. Hiermee voorkom je dat je tijdens gesprekken misschien over bepaalde zaken wil praten terwijl je therapeut juist een hele andere richting op wil gaan. Dit kan van beide kanten frustratie oproepen. Maak vanaf het begin helder waar je voor komt en waar je aan wil werken en bekijk of dit de juiste plek is om dat te doen.
Beschikbaarheid
Het is goed om na te gaan op welke momenten je therapeut beschikbaar is. Het kan namelijk zijn dat je tijdens de kennismaking merkt dat je een ontzettend goede klik met een therapeut hebt, maar dat in de praktijk blijkt dat deze behandelaar maar twee dagen in de week werkt of dat hij/zij alleen op de dagen kan dat jij precies niet kunt waardoor je elkaar soms weken niet kunt zien. In de praktijk verstoort dat de behandeling en hoe fijn je therapeut dan ook is, het kan dan beter zijn om verder te kijken.
Vergoeding
Ook belangrijk is de vergoeding. Helaas wordt niet alle hulp vergoed. Hoe dit precies zit is onder andere afhankelijk van je leeftijd, je zorgverzekering en het soort hulp dat je krijgt. Als je bijvoorbeeld gesprekken bij een psycholoog overweegt, maar twijfelt of deze vergoed worden, dan kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekaar om hier achter te komen. Ben je onder achttien, dan wordt dit geregeld binnen de gemeente.
Weet jíj nog een goede therapeut die je iemand zou aanraden? Laat dit dan zéker even achter in de reacties of stuur de gegevens naar redactie@proud2Bme.nl voor opname in ons hulpoverzicht.
Geef een reactie