Doordat ikzelf therapie heb gehad en bezig ben geweest met herstellen van mijn eetstoornis, vond ik het brein, gevoelens en gedachtes steeds interessanter worden. Ik leerde dat je zelf invloed kunt hebben op je gedachtes en gevoelens. Die grijze massa was enorm belangrijk om te gebruiken tijdens mijn herstel. Niet enkel in de schoolbanken of om praktisch mee na te denken.
Tijdens mijn eetstoornis en de jaren daarvoor had ik namelijk het idee dat het leven me maar een beetje overkwam. Dat alles gebeurde, overspoelde me en het voelde alsof ik zomaar een beetje op aarde was gezet zonder dat ik wist wat ik met mezelf aanmoest en hoe het leven werkte. Meer problemen, maar ook dit gevoel van overweldiging, zette mij ertoe aan een manier te ontwikkelen om de controle over mijn leven terug te pakken; een eetstoornis.
Eenmaal in behandeling volgde ik allerlei soorten therapie. PMT, drama, mindfulness, creatieve therapie en veel cognitieve therapie heb ik te verduren gehad. Het was niet alleen maar zwaar en moeilijk. Vaak vond ik het ook enorm interessant. Vooral als ik merkte dat ik echt iets kon met mijn gevoel, dat ik niet enkel mijn verstand of enkel mijn gevoel hoefde toe te laten, maar hier zelf ook iets in kon sturen. Dat gaf me weer wat grip op mijn leven en het vertrouwen dat ik het met mezelf aan kon.
Gevoelens toelaten, voelde als een enorm controleverlies. Ik wist niet of het nog zou stoppen en neigde ernaar die eetstoornis bij de arm te pakken en alles weer snel weg te stoppen. Toch ben ik er doorheen gegaan. En dat was een van de moeilijkste stappen die ik heb gezet. Ik liep dagenlang te huilen, wist niet wat ik vond, wilde of moest en voelde me hopeloos verloren.
Tegelijkertijd kreeg ik cognitieve therapie en praatte ik met mijn omgeving over mijn gedachtes en gevoel. Daarmee kreeg ik weer wat grip op de zaak en kon ik mezelf leren het piekeren te relativeren en gevoelens minder heftig te laten zijn. Ik werd niet overspoeld, ik liet het gevoel toe en dat gaat altijd weer over.
Tijdens mijn herstel en ook de afgelopen jaren heb ik mijzelf enorm ontwikkeld, als ik terug kijk. Dat zal tot mijn dood hopelijk zo doorgaan. Ik heb steeds meer in leren zien dat het leven niet iets is wat je enkel overkomt, maar dat je er zelf iets van kunt maken. Je hebt zelf grip, zelfs ook al heb je dat op sommige momenten helemaal niet. Een stukje mindfulness dat hierbij past is misschien wel: Het is zoals het is en het is goed. Ook als het niet goed is. Dit is wat het is en dat is goed.
Niet alleen Mindfulness, maar ook de dingen die geschreven worden over de linker en rechter hersenhelft interesseren mij enorm. Wat zit er eigenlijk in mijn hoofd? Waar denk ik mee en waar vinden al die gedachtes en gevoelens plaats? Je hersenen zijn zo enorm belangrijk en het is zo interessant om te leren wat je allemaal met die grote grijze massa boven in je koppie kunt.
Zo link ik zelf het ‘Parelduiken‘, ‘Mindfulness‘ en ook ‘lief zijn voor jezelf‘ aan deze interessante informatie over linker en rechter hersenhelften. De kracht van herhaling, vindt ook plaats hierboven in je hoofd. En zo kun je enorm veel ontwikkelen en veranderen in je leven met die kronkelige bende daar boven.
Hoe zit dat met die linker en rechter hersenhelften?
De hersenen bestaan uit twee helften. De ene kant (links) houdt zich vooral bezig met logica, taal, realiteit en details. De andere helft (rechts) is meer gericht op creativiteit, zintuigen, fantasie en âhet grote geheel’. Veel mensen zitten in een van die twee kanten iets meer dan in de andere kant. Een goede balans is belangrijk.
Al zorgt een goede balans ook weer voor twijfel tussen het maken van een beslissing aan de hand van je intuïtie of ratio. Maar… twijfel is goed voor de mens. â’Grote twijfel zorgt voor grote inzichten” hoorde ik laatst op de Boeddhistische Omroep.
Misschien heb je zelf wel een idee dat jij heel veel in de linker hersenhelft zit. Je gebruikt veel logica, denkt rationeel en praktisch. Of je hebt juist het idee dat je bijna verdrinkt in je gevoelens, fantasie, de sfeer of bent veel bezig met spiritualiteit. Beiden kanten hebben enorm goede eigenschappen, maar vaak worden vooral de eigenschappen uit de linker hersenhelft gebruikt. Misschien doordat de maatschappij zo praktisch, logisch en snel is ingericht?
Als je een eetstoornis hebt, is het goed om juist weer gevoelens toe te gaan laten, al voelt het toelaten daarvan juist super eng. Toch kan het goed zijn die rechter hersenhelft wat meer ruimte te geven. Als je hard huilt, kun je tenslotte ook hard lachen. Maar eigenlijk niet alleen omdat je wat meer zult gaan voelen, er zitten nog veel meer voordelen aan het meer gebruiken van je rechter hersenhelft.
Zo is het mooie van die kant dat je meer in het hier en nu kunt zijn. Je bent. Niet omdat je denkt of denkt dat je voelt, maar omdat je voelt. Maar ook is het zo dat wanneer je ook je rechter hersenhelft gaat gebruiken, je meer oppikt uit je omgeving. Emoties, sfeer, kleuren en geluiden bijvoorbeeld. Dat kan heftig zijn, wanneer je lange tijd alles heel rationeel hebt weg gepropt onder een flinke eetstoornis. Maar je kunt er wel stap voor stap mee aan de slag.
Zelf was ik erg rationeel toen ik begon aan therapie. Ik wist ergens wel dat er heel veel gevoel achter schuil ging, maar vond dat heel moeilijk. Ik heb later juist gemerkt dat ik iemand ben die vanuit haar aard enorm in de rechter hersenhelft zit. Daarom voelde ik me als kind al zo overspoeld en was ook de reden dat ik juist heel erg of bijna alleen maar in die linker wilde zitten.
Begrijp je nog weinig van wat ik hier boven beschreef dan is het misschien goed om het ook nog even uit te leggen met de begrippen âbewustzijn’ en âonderbewustzijn’. Je rechter hersenhelft heeft namelijk veel te maken met je onderbewustzijn en je linker met bewustzijn. Je linker hersenhelft is de pratende, denkende, logische gedachte. Terwijl je rechter hersenhelft de intuïtieve en zintuiglijke opname is van alles om je heen.
Wil je weten of jij links of rechts denkt wat je hersenhelften betreft, zoek dan de animatie van de draaiende danseres eens op op internet. Hij is gemaakt door Nobuyuki Kayahara. Naar welke kant draait de danseres? Tegen de klok in of met de klok mee?
Er wordt wel gezegd dat als ze met de klok mee draait, je iemand bent die (op dit moment) veel in de rechter hersenhelft denkt. Draait ze tegen de klok in, dan zou je iemand zijn die vooral in de linker hersenhelft denkt. Sommige mensen kunnen ook bewust kiezen welke kant hij op draait, bij anderen wisselt dat zomaar ineens. Dit zou dan betekenen dat je linker hersenhelft en rechter hersenhelft wat meer samenwerken, dan bij degene die de danseres enkel één richting op zien draaien.
Een beetje meer van rechts
Wil je de rechter hersenhelft wat meer ontwikkelen, dan kan het fijn zijn om bijvoorbeeld een vorm van meditatie te gaan doen. Zo kan mindfulness, yoga of mediteren ervoor zorgen dat je meer komt bij de niet pratende gedachtes, maar dus je onderbewustzijn. Wat maakt jouw onderbewustzijn mee en hoe leer je daarbij stil staan?
Je rechter hersenhelft staat niet voor de toekomst of het verleden. Los van je rechter hersenhelft denkt deze kant enkel aan het nu en de sensaties die er op dit moment zijn. Gewoon alles om je heen, dingen die er zijn en dingen die je kunt creëren of voelen. Dit soort eigenschappen kunnen enorm waardevol zijn in relaties, je eigen emoties, zelfreflectie of doen wat goed voelt.
Een beetje meer van links
Soms laat je je misschien enorm leiden door je gevoel. Je wordt van het een naar het ander geslingerd en laat je meenemen in de sfeer. Dan kan het helpend zijn om juist wat realistischer en dus met je linker hersenhelft te denken. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van schrijven, dagboeken of praten met vriendinnen. Ook kan het goed zijn om cognitieve therapie te volgen. Dit helpt je om realistische, logische en juist geen fantasierijke gedachtes op een rij te zetten.
Tevens is het belangrijk een goede en sterke linker hersenhelft te hebben om faalangst, concentratie, chaos en een laag zelfbeeld te kunnen versterken of relativeren.Â
Tips voor je brein
Het is belangrijk goed te eten als je wilt dat je hersenen optimaal functioneren. Groenten, fruit, vette vis, vlees en veel variatie is belangrijk. Ook is drinken enorm belangrijk voor je hersenen. Drink zo’n 1-1,5 liter per dag. Wil je nieuwe dingen aanleren, dan schijnt het beste moment daarvoor de ochtend te zijn. Schrijf dus gerust ‘smorgens over wat je positief vindt aan jezelf of goed vindt van gisteren. Van je afschrijven of mediteren kan helpen om wat ruimte in je brein te creeëren. Als laatste is het ook heel belangrijk om veel frisse lucht in te ademen. Zorg dus dat, wanneer je met je therapie opdracht of schoolwerk bezig bent, je lekker een raampje open zet.
Ik hoop natuurlijk dat jullie dit interessant vinden of hiermee het idee krijgen dat je zelf kunt werken aan heel veel eigenschappen. Ik kan namelijk nog wel even door vertellen over dit onderwerp. Denk je veel negatieve dingen over jezelf of het leven, dan kun je daar iets mee. Ik noem het wel eens DIY Happiness. Je hersenen kunnen nieuwe patronen aanleren, zoals positief denken, lees het blog over Parelduiken maar eens. En wil je wat minder rationeel denken en meer gevoel toelaten, kijk dan eens hoe je die rechterkant wat meer kunt stimuleren.
Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken en of jullie (met het plaatje) al hebben ontdekt in welke kant jullie vooral zitten?Â
Bron informatie: Balancemind.nl
Bron foto 1, 2 en 5: Weheartit
Geef een reactie