Als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, krijg je te maken met het opnieuw toelaten van emoties. Vaak emoties die je lange tijd hebt proberen te onderdrukken door je obsessief bezig te houden met eten, lijnen of je gewicht. Maar die gevoelens komen er een keer uit. Je wordt misschien wel een tijdje helemaal overspoeld door die emoties. Je voelt van alles, wat je ontzettend eng vindt en wilt hier graag wat meer grip op krijgen.Â
Jaren of maanden lang je gevoelens en emoties het daglicht niet gunnen, is niet zomaar eventjes te veranderen.
”Ik weet nog goed dat ik eenmaal weer wat gevoelens toe ging laten. En vooral hoe eng dat was. Pff, ik kwam vast te zitten. Gelukkig heb ik me niet tegen laten houden door die angst om weer te voelen. Zelfs niet toen er gevoelens aan het daglicht kwamen die ik liever weer wegstopte. Maar dat kon ik niet meer. In ieder geval, niet zonder eetstoornis. En die rot eetstoornis wilde ik niet meer. Het leven met mijn eetstoornis maakte mijn leven zo zwaar. Deze gevoelens waren misschien ook zwaar, maar die zou ik overwinnen! Met die gedachte brak er een dijk door. Een tijdje werd ik overspoeld door emoties, zonder te weten in welk vakje ik deze moest plaatsen. De enige neiging die ik had was onderdrukken, en dat was juist wat ik nu eens niet moest doen.”
Die gevoelens er laten zijn is een kunst op zich. De vraag was dus; Hoe doe je dat? Een van die dingen is tijd. Je hebt tijd nodig om weer in balans te komen. Een andere manier is schrijven. Dat kan helpen om je gevoelens te herkennen, te plaatsen en los te laten. De laatste tijd wordt in therapie steeds vaker een module Mindfulness aangeboden. Door je bewust te zijn van wat je in je lijf voelt, kun je namelijk leren om te gaan met je gevoelens. Ook kan Mindfulness helpen gevoelens er te laten zijn en te accepteren, zonder er door overspoeld te worden.
Maar bewust zijn van jezelf? Hoe doe je dat?
Rennen, vliegen, vanalles tegelijk doen. Ik denk dat veel mensen niet mindful zijn in dit drukke leven. Je bent vaak met anderen bezig, moet veel regelen en als je thuis bent, heb je ook wel eens zin om gewoon tv te kijken. Maar uiteindelijk sta je dan alsnog niet bij jezelf stil. Terwijl dat juist zo belangrijk kan zijn om die drukte te overleven. Chaos en drukte kun je ordenen door het op papier te gooien. Van je afschrijven is iets wat voor veel mensen goed werkt.
Bij mij helpt schrijven of een lijstje maken vaak ook heel goed bij drukte. Maar wat ook helpt is een ontspanningsoefening, zoals Yoga of Mindfulness. Even voelen dat ik adem, even voelen dat mijn benen op de grond staan. Even voelen dat ik er ben. Als ik bijvoorbeeld veel te doen heb op een dag, vind ik het soms fijn ergens even op het toilet te gaan zitten voor 5-10 minuten. Lekker belangrijk wat anderen daarvan vinden. Ik doe dan eventjes een ademhalingsoefening en kom weer even helemaal terug bij mezelf. Dit doe ik natuurlijk niet zonder ook met mensen te praten over mijn gevoelens. Wat ja, praten blijft belangrijk!
Ademhalingsoefening:
Adem in setjes van vier. Dit betekent dat je je adem laat gaan, zoals hij gaat. Gaat hij snel, dan gaat hij snel. Adem je hoog in je borst of laag in je buik, dan is dat zo. Adem gewoon zoals het gaat. Tel de ademhalingen tot vier keer, maar adem gewoon door. Door te tellen blijf je met je aandacht bij je adem.
Voel de adem door je neus of mond in en uit je longen gaan, voel je buik of borst op en neer gaan. Voel ook dat je voeten op de grond staan. Denk er daarna eens bij na of het koud of warm is in de ruimte waar je bent.
Je kunt deze oefening op allerlei momenten toepassen. In de bus naar school als je zenuwachtig bent, in bed voor het slapen gaan, tijdens een verjaardag als je je eventjes terug trekt, na schooltijd als je alles even wilt verwerken van die dag of zomaar, als je even tot jezelf wilt komen.
Toen ik laatst deze oefening deed, merkt ik ineens: Wow, ik ben eigenlijk verdrietig en moe! Voor de ontspanningoefening had ik helemaal niet gevoeld dat ik moe was en wat de ruzie van gisteren met mij had gedaan. Ik deed gewoon wat ik moest doen, zonder te voelen wat mijn lichaam voelde. Eenmaal thuis na die drukke middag ben ik lekker even een uurtje naar bed gegaan en ‘savond heb ik een flink potje gehuild. Heerlijk!
En ja, misschien gek dat ik nu zeg ”Heerlijk!” maar op ten duur zijn die gevoelens zo naar niet meer. Verdriet en boosheid zijn emoties, maar geen dingen die verstopt moeten worden. Nee, gevoelens die eruit willen en die echt zo naar niet zijn als je ze er regelmatig maar uit laat!
Luisteren naar je lichaam is een kunst. En wanneer je een eetstoornis hebt gehad, kan het heel moeilijk zijn die gevoelens weer toe te laten en er te laten zijn. Maar ze zijn er. Onderdrukken gaat ten koste van jezelf. Gevoelens zijn erom te voelen, om te ervaren. Ze horen bij het leven.
Misschien voelt het eng om te luisteren jaar je eigen gevoelens. Misschien vertrouw je je eigen gevoelens wel niet, of komen er gevoelens los die je enorm eng vindt. Daarom is begeleiding hierin soms handig. Maar laat je niet weerhouden er niet mee aan de slag te gaan als er sprake is van angst. Angst weerhoudt je om echt te voelen, echt te leven.
Emoties en gevoelens weer toelaten is iets waar bewustwording of Mindfulness je bij kan helpen. Wees je bewust van wat jij voelt op dit moment. Waar je bent en het belangrijkste dà t je er bent, dat je hier staat en dat je iets voelt. Door te leren luisteren naar je eigen gevoelens, kun je leren meer te vertrouwen op je intuitie. Geloof in jezelf!
Wat helpt jou om bewust te zijn en te luisteren naar je eigen gevoelens?
Geef een reactie