Misschien bezoek je deze website wel met het idee dat je misschien een eetstoornis hebt, maar misschien ook wel niet. Proud2Bme is dan ook een website voor iedereen die te maken heeft met problemen met zelfbeeld of eten. Wat je problemen ook zijn, je hoeft daarvoor echt niet meteen een eetstoornis te hebben.
Het kan heel moeilijk zijn als je weinig zelfvertrouwen hebt en een negatief zelfbeeld. Misschien ben je regelmatig heel somber, lukt het niet op school, word je gepest, heb je verdriet of maak je je zorgen om iemand. Jezelf niet lekker in je vel voelen is rot. Wees er eerlijk over tegen iemand en hou je gevoel niet alleen maar voor jezelf. Je mag hulp en steun vragen, ook als jouw probleem geen naam heeft zoals ‘eetstoornis’, ‘depressie’ of ‘…-stoornis’.
”Ik heb mij jarenlang erg ontevreden gevoeld over mijn lijf. Ik vond mezelf te lang, te dik en helemaal niet mooi. Anderen konden aardige dingen tegen me zeggen, maar het kwam op de een of andere manier nooit binnen. Ook had ik weinig zelfvertrouwen en ging het niet goed op school. Ik ben toen met mijn lerares gaan praten en zij stuurde mij door naar de vertrouwenspersoon.
Samen met haar heb ik aan mijn zelfvertrouwen kunnen werken en hebben we het mijn ouders verteld. Om een beetje sterker in mijn schoenen te leren staan, heb ik een paar maanden lang een workshop gevolgd waarin we onderwerpen zoals faalangst, zelfbeeld en zelfvertrouwen bespraken. Ik heb daar veel van geleerd.”
Als je niet lekker in je vel zit, kan het fijn zijn om positieve dingen te lezen en leuke dingen te doen. Juist als je een beetje bang bent om nieuwe dingen uit te proberen, is het goed dat toch soms te doen. Zoek een leuke hobby of doe een gezellige sport. Dat is in het begin misschien heel eng, maar op den duur krijg je er steeds meer zekerheid en daarmee ook plezier in.
Het kan ook fijn zijn om positieve blogs te lezen. Bijvoorbeeld blogs over manieren waarop je je gedachten positiever kunt maken of tips om je gevoel te uiten of minder negatief in het leven te staan. Misschien heb je ook wat aan het blog waarin het gaat over reminders om lief te zijn voor jezelf. Dat soort dingen kunnen je helpen weer wat moed te krijgen en jezelf wat aardiger te gaan vinden.
Misschien vind je het fijn om te lezen wat gezond en normaal is om te eten en te wegen. Je kunt hier meer lezen over een gezond leven en eetpatroon. Probeer gezond te eten en goed te zorgen voor je lichaam. Daar ga je je al een stuk fijner door voelen. Lukt dat je niet goed, vraag daar dan hulp bij of praat er over met je huisarts en je ouders.
Ben je somber of voel je je down, dan is het misschien prettig om niet alleen iedere dag iets positiefs op te schrijven, maar ook vrolijke dingen te blijven doen. Je hebt misschien juist heel veel zin in negatieve en depressieve liedjes, maar het is juist ook goed om te lachen of bemoedigende muziek te luisteren.
Praat in ieder geval over hoe jij je voelt. Je hoeft niet te doen alsof alles wel goed gaat. En je hoeft er ook niet in je eentje mee rond te blijven lopen. Misschien voel je je tijdelijk niet zo goed, maar het kan ook langere tijd duren of erger worden. Door er met iemand over te praten voel je je misschien wel opgelucht en kun je manieren verzinnen om er voor te zorgen dat je je weer beter voelt.
Loop je vast of heb je het gevoel hulp nodig te hebben, dan kun je gerust gaan praten met de vertrouwenspersoon of je mentor op school. Die kan samen met jou kijken wat jou kan helpen je weer beter te voelen. Heb je veel last of langer last van je problemen dan is het misschien fijn om te gaan praten met een psycholoog. Deze kan samen met jou ervoor zorgen dat je weer wat positiever leert denken. Na een tijdje voel je je dan waarschijnlijk een stuk beter over jezelf. Je kunt dit via je ouders of huisarts regelen.
Wacht niet tot je problemen erger worden. Watvoor problemen je ook hebt, je hoeft niet te wachten tot je in een vakje van een bepaalde diagnose past. Voel je je een beetje of heel erg slecht, je mag er altijd over praten.
Vaak last hebben van rotgevoelens, stress, onzekerheid of jezelf niet mooi vinden is ontzettend naar. Misschien dat je je daardoor soms terugtrekt, moeite hebt met vriendschappen of het op school niet zo goed gaat. Je mag daar over praten. Neem jezelf serieus, ook als je geen eetstoornis hebt, mag je hulp vragen voor de dingen waar jij mee zit. Hier, maar ook thuis, op school, bij een leraar of je vriendinnen. Wat het ook is waar je mee zit. Ook jij kunt leren weer lekker in je vel te zitten.
Plaatjes: Weheartit
Geef een reactie