Laatst zag ik op internet een hele bijzondere activiteit voorbijkomen: geocaching. Geocaching is eigenlijk een moderne vorm van schatzoeken. Mensen hebben op bijzondere plaatsen, meestal in de natuur, een cache (schat) verstopt. Met behulp van coördinaten die je kunt downloaden van de website ga je op zoek naar die verstopte cache ergens in jouw omgeving. Klinkt leuk!
Om naar een schat te kunnen zoeken heb je een gps-systeem of een smartphone met gps-functie nodig. Op je smartphone kun je zelfs een speciale app downloaden waarop je de kaarten kunt zien met alle caches in de omgeving. De schatten zijn door het hele land heen verstopt. Waar je ook woont, zowel in Nederland als in België, er is er altijd wel één bij jou in de buurt te vinden.
De eerste stap in de schatzoektocht is het aanmaken van een gratis account op de website geocaching.nl. Als je een account hebt dan kun je zoeken naar een cache bij jou in de buurt. Je kan dit doen door een postcode, woonplaats of land in te vullen, maar je kan ook gewoon zelf zoeken op de kaart die je te zien krijgt. Er zijn verschillende caches waarnaar je op zoek kunt gaan. Zo is er de Traditonal geocache, dit is de simpelste en hiermee kun je dus ook het beste beginnen. Je krijgt hierbij de coördinaten van je cache en je kan meteen beginnen. Als je wat meer ervaring hebt dan kan je er ook voor kiezen om een Multi geocache te doen. Bij deze geocache word je langs verschillende coördinaten geleid waarbij je informatie moet verzamelen die noodzakelijk is bij het vinden van de uiteindelijke cache. Ook kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Mystery geocache/Puzzle cache. Hierbij moet je thuis eerst een puzzel of raadsel oplossen om achter de coördinaten te komen. Er zijn nog een hoop andere soorten geocaches welke je op de website terug kunt vinden.
Wanneer je een leuke cache hebt gevonden dan download je de coördinaten hiervan en de aanwijzingen die daarbij horen. Nu kan de zoektocht beginnen! Met behulp van je GPS-systeem ga je op pad om de cache te zoeken. Het is het leukste om een cache te zoeken die ergens in de natuur verborgen ligt, op het strand of in de bossen bijvoorbeeld, maar je kan ook prima op zoek gaan naar een cache die in de stad verborgen ligt. Je volgt nu heel simpel de richting die je via je GPS doorkrijgt en bij de wat moeilijkere geocaches ga je aan de slag met de raadsels of puzzels die je tegenkomt.
Wat zit er nou eigenlijk in zo’n cache? In ieder geval is er altijd een logboek in te vinden waarin jij je naam en de datum achter kunt laten. Ook kan je hierop zien wie de cache al eerder gevonden heeft. Soms zitten er ook goodies in de cache, dat zijn kleine voorwerpen die je kunt ruilen tegen een door jou meegebrachte goodie. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je de goodie er zelf uithaalt en er niks voor in de plaats legt voor de volgende vinder. Verder zijn er soms ook voorwerpen in verstopt die geregistreerd worden. Dit kan een Travel Bug of een Geocion zijn. Het is de bedoeling dat de Bug of Coin van schat naar schat wordt verplaatst en op die manier verschillende plekken van het land of zelfs van de wereld ziet. Omdat deze voorwerpen op de website geregistreerd zijn kan je later ook terugzien welke weg deze voorwerpen al hebben afgelegd.
Als je je cache hebt gevonden, je naam in het logboek hebt geschreven en de eventuele goodies hebt geruild dan zit de zoektocht erop! Het is de bedoeling dat je je gevonden cache bij thuiskomst nog even registreert op de website. Op die manier kunnen anderen jouw bevindingen zien wanneer zij naar dezelfde cache willen zoeken. Ook wordt op jouw persoonlijke profiel bijgehouden welke cahces jij allemaal al hebt gevonden.
In Nederland zijn er ruim 28.000 actieve geocaches, wereldwijd zijn dit er zelfs meer dan 2.400.000! Omdat de caches over de hele wereld worden verstopt zou je ook in het buitenland eens een zoektocht kunnen gaan doen. Als je op reis of op vakantie bent dan lijkt mij dit een hele leuke manier om de omgeving eens op een andere manier te verkennen.
Lijkt jou het leuk om op deze manier te gaan schatzoeken?
Geef een reactie