Handige tips tegen een eetstoornis

Heb jij een eetstoornis? Wellicht vind je het moeilijk stappen te zetten richting genezing en lijkt het een immens grote stap, waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder enkele tips en trucs om het proces van genezing wellicht iets minder spannend of onmogelijk te laten lijken!

Verwachtingen
Denk niet dat je in een keer xx kilo moet aankomen, maar verdeel het behapbare stukjes. Denk niet dat je in één keer volledig met braken/laxeren moet stoppen, denk niet dat je in één keer weer alles moet gaan eten. Natuurlijk moet dat het einddoel zijn, maar het hoeft niet allemaal van vandaag op morgen in één keer voorbij te zijn. Sterker nog; dat kan ook niet. Alle kleine beetjes vooruit helpen iets. Verwacht niet in een keer teveel van jezelf. Treetje voor treetje kom je ook die trap wel op.

Bron

Maak het behapbaar
Sta je iedere dag op de weegschaal? Ga er dan bijvoorbeeld nog maar één keer in de week of in de maand op staan. Heb je de neiging over te geven na je maaltijd, ga dan voor het eten naar de wc en daarna een uur niet. Heb je de neiging jezelf pijn te doen, zorg dan dat alle scherpe voorwerpen uit je kamer zijn. Heb jij na een driegangenmenu de neiging te braken, spreek dan met jezelf af dat je bijvoorbeeld alleen dat eet wat je wel binnen kunt houden (bijvoorbeeld alleen een hoofdgerecht). Dit soort stapjes kun je ook in samenspraak met anderen doen.

Vergeef jezelf je ‘fouten’ en geef niet op
Een kleine terugval kan soms onderdeel zijn van het genezingsproces. Het is niet erg, mits je er niet in blijft hangen. Het is prima om er even de balen in te hebben. Het is prima om weer af te vallen, weer toe te geven aan welke drang dan ook, mits je maar blijft beseffen dat het wel anders moet en daar het volgende moment weer vol voor gaat. Soms ga je 1 stapje vooruit en weer 2 stapjes terug. Fall 7 times, stand up 8.
Dan is het goed.

Maak een beloningssysteem
Spreek met jezelf af dat je, als je een bepaalde tijd niet gelaxeerd/gebraakt/etc. hebt, je een beloning krijgt van jezelf. Ga bijvoorbeeld voor iets sparen. Wil je al een tijdje dat heel mooie horloge komen, doe dan bijvoorbeeld iedere dag of iedere week, maand of whatever dat het gelukt is jezelf te bedwingen, een klein bedrag in een spaarpotje, zodat je na een tijdje jezelf kunt belonen met iets moois. Sommige mensen functioneren met bestraffen. Je kunt dan bijvoorbeeld iedere keer weer een klein bedrag uit het spaarpotje halen, maar kijk hier wel mee uit; Het is niet zo dat als het even een dag misgegaan is, dat je je best niet gedaan hebt. En ook voor de moeite mag je jezelf belonen.

Praat
Praat over je problemen met je familie en vrienden. Wellicht begrijpen niet alle mensen je probleem en wellicht moet je heel gedetailleerd uitleggen hoe en waarom jij bepaalde dingen doet. Onthoud heel goed dat je hierin je eigen grenzen mag aangeven. Als jij het er niet over wilt hebben of bepaalde vragen niet wilt beantwoorden, is dit prima. Neem echter ook voor lief dat mensen je niet altijd begrijpen; hoe graag jij en zij dit ook willen. Als buitenstaander is het enorm moeilijk te begrijpen dat iemand die jij heel erg leuk, lief en perfect vindt zichzelf zo tekort doet.

Bron

Zoek hulp
Een belangrijk punt, maar voor de meeste mensen erg moeilijk punt. Toch zijn dusdanige problemen over het algemeen niet iets wat je makkelijk in je eentje te lijf kunt gaan. Je hebt soms gewoon een buitenstaander nodig die je zegt waar het op staat. Je kunt het niet alleen en je hoeft het ook niet alleen te doen.

Onderscheid de zieke-jij en de eetstoornis-jij
Je ziekte is een enorme ster in doen alsof het allemaal nog wel meevalt, alsof je het – als je zou willen – morgen nog kunt stoppen en alsof er niks mis is met nauwelijks eten, laxeren en/of braken. Echter, ergens in je hoofd zit ook een gezond stemmetje, wat wel degelijk weet dat je wellicht meer een probleem hebt dan je wil toegeven. Probeer deze ‘stemmetjes’ te onderscheiden, zodat je weet naar welke je beter wel en beter niet kunt luisteren.

Lijstjes maken
Maak lijstjes. Schrijf uit waarom je echt wilt stoppen met je gestoorde eetgedrag. Zet precies op een rijtje waarom je het niet meer wilt. Wat kost het je allemaal; zo’n eetstoornis? Wat kun je niet meer door je eetstoornis? Wat zou je allemaal wel willen? Wat zijn je toekomstdromen? Wat wil je bereiken? Door dit op te schrijven, wordt het ineens allemaal heel erg reëel en dit kan je helpen om op een moment dat de drang het allergrootst is (en de motivatie beter te worden het allerkleinst). Pak juist op die momenten het lijstje erbij en lees aandachtig alle punten door. Voor deze lijstjes is het wel handig dat je vanuit de gezonde-jij kunt redeneren.

Bedenk je dat spanning weer verdwijnt
Als je voor het eerst probeert niet te braken of te laxeren of wel weer te eten, kan dit heel spannend zijn. Mocht dit het geval zijn, zoek dan afleiding en/of spreek je spanning uit. Onthoud ook dat de spanning écht wel weer afneemt. Dat het nare gevoel echt weer verdwijnt. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker de in het begin spannende handeling wordt.

En onthoud: “Soms is datgene wat onmogelijk lijkt alleen maar moeilijk”
(Stefan Brijs, de Engelenmaker)

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

6 reacties op “Handige tips tegen een eetstoornis”

  1. Dank je wel voor de goede tips! Het opdelen in kleinere stukjes is heel helpend voor mij. Want als het geheel zie, dan zie ik het vaak niet meer zitten. Maar door stukje bij beetje de problemen aan te pakken, kom je ook verder! De lijstjes met punten waarom je beter wil worden, ga ik zeker maken.
    Bedankt!

  2. Goeie blog!

  3. Allereerst, goede tips! Vooral lijstjes maken, en op een positieve manier nadenken over de toekomst lijkt me erg goed. ♥

    Maar met dit stukje zou ik oppassen:

    “Een kleine terugval kan soms onderdeel zijn van het genezingsproces. Het is niet erg, mits je er niet in blijft hangen. Het is prima om er even de balen in te hebben. Het is prima om weer af te vallen, weer toe te geven aan welke drang dan ook, mits je maar blijft beseffen dat het wel anders moet en daar het volgende moment weer vol voor gaat. Soms ga je 1 stapje vooruit en weer 2 stapjes terug. Fall 7 times, stand up 8.
    Dan is het goed.”

    Natuurlijk is het zo dat iedereen weleens een baaldag heeft, of een dag wat minder goed eet, maar in het geval van een eetstoornis is dit natuurlijk een enorme valkuil. Wat klein ontbijtje gehad om half acht, vier uur op de middag en nog steeds niks gegeten. Wees dan eens eerlijk tegen jezelf. Wanneer gaat het perfecte moment komen om wel te eten? Wanneer komt het perfecte moment voor recovery? Wanneer heb ik de perfecte eetlijst gevonden?

    Oh en afvallen is prima? Nou okee, daar ga ik dan weer. Tot hoeveel kilo mag ik? Ik wil dat getal op de weegschaal weer echt even omlaag brengen. Prima????!!

    Wees alsjeblieft voorzichtig met terugval. Ja, het is onderdeel van het genezingsproces, in de zin van: ik had opeens weer zo’n sterke drang tot .. (vul maar in) terwijl het zo goed ging… MAAR IK GAF NIET TOE! ♥ Terugval omhelzen en er in wegzakken is GEEN onderdeel van het genezingsproces.

    Fall 7 times, stand up 8 helemaal mee eens! Maar blijf scherp, want met 1 stapje vooruit en 2 terug, blijf je achteruit gaan… Het is maar net welke kant je op wilt, maar ik hoop dat iedereen die dit leest kiest voor recovery. It’s worth it.♥ You are worth it.♥

  4. Fijne blog!

  5. goede blog! maar ben het wel eens met @lovve. niet echt bepaald prima
    om weer even af tevallen als je bezig bent met aankomen -,-

  6. @love en @alana;
    Ik snap jullie punt hoor, maar ik denk dat je het meer moet zien als dat je dat jezelf moet vergeven als het gebeurt. Er staat ook niet dat je het moet laten gebeuren…er staat dat het voor een moment wel prima is, mits je maar weer doorgaat met aankomen het volgende moment…

    Misschien moeten we het allemaal niet zo zwartwit bekijken maar gewoon het positieve eruit halen….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *