Hardlopen en een eetstoornis

Toen ik bezig was van mijn eetstoornis af te komen en mijn eetpatroon en gewicht weer wat genormaliseerd waren, begon ik langzaam weer met sporten. Voor mijn eetstoornis deed ik een aantal jaren aan hockey, maar ik heb ook op judo gezeten en ging soms hardlopen. Na mijn eetstoornis wist ik niet meer precies wat ik nou wilde. Wilde ik sporten vanwege mijn lichaamsbeeld of wilde ik sporten omdat ik het leuk vond?

Ik heb het hardlopen toen opgebouwd met een schema, maar in de winter vond ik het hardlopen niet meer zo leuk. Samen met vriendinnen gingen we naar de sportschool. Dit was echter niets voor mij. Ik vond het veel te interessant om te zien hoeveel ik had verbrand en het was veel te veel gericht op mijn lichaam en figuur. Dat wilde ik niet. Maar voor een leuke Teamsport had ik helaas ook geen tijd.

Ik heb toen eigenlijk jaren amper gesport. Incidenteel ging ik nog wel eens joggen of een eindje fietsen, maar meer deed ik niet. Ik was bang dat het me zou triggeren zoals in de sportschool en daar had ik gewoon echt geen zin meer in. Intussen heb ik daar niet echt meer last van. Ik heb mijn lichaam geaccepteerd en vind het prima zoals het is. Ik wil wel graag mijn conditie opbouwen en ben daarom weer begonnen met joggen.

Ik ben namelijk dol op de natuur en vind dat ik er veel te weinig naar toe ga. Als ik ga hardlopen, ga ik veel gemakkelijker naar het strand of het bos. Of ik fiets er eerst heen en ga dan daar mijn loopschema doen. Nu is het nog een erg klein schema, omdat ik nog aan het opbouwen ben. Ik wandel dan de terugweg naar huis, wat meteen een mooi stuk is om uit te lopen.

Maar hoe kun je sporten nu goed opbouwen, zonder dat je te ver gaat? Want te ver gaan is niet goed voor je lichaam en kan eetbuien of juist doorslaan in lijnen triggeren. En dat wil je niet. Maar hoe pak je dat dan aan?

 Spullen
Ten eerste is het belangrijk om fijne spullen te hebben. Je hardloopschoenen hoeven er niet perse leuk uit te zien, maar moeten vooral goed lopen. Heb je wat spaargeld, investeer dat dan eens in een paar goede, afgemeten hardloopschoenen. Dit maakt het rennen een stuk fijner en is veel beter voor je gewrichten. Tegenwoordig zien deze schoenen er trouwens onwijs leuk uit in de meest vrolijke kleurtjes. 

 Gezond sporten
Het is belangrijk dat je pas echt actief gaat sporten als je een gezond gewicht hebt en een volledig eetpatroon. Eet je nog erg weinig, selectief, braak je veel of heb je ondergewicht, dan is het niet verstandig te gaan sporten. Wil je dan toch wat beweging hebben, dan is het beter om dat te beperken. Je kunt dan eventueel een stukje wandelen of fietsen, maar maak het niet te zwaar voor je lichaam. Wil je toen wat bewegen, bespreek dit dan met je behandelaar, huisarts of diëtiste en neem hun advies serieus.

 Grenzen
We zien op tv dat sporten best pijn mag doen en je je grenzen moet overwinnen. Ga je het sporten rustig opbouwen, dan hoeft sporten echter helemaal geen pijn te doen. Integendeel. Het is belangrijk het zo op te bouwen, dat je lichaam het precies redt. Je merkt dan iedere keer wanneer je weer gaat sporten dat je langer of verder kunt lopen. Je lichaam hoeft daarin niet enorm gepusht te worden. 

Tijdens mijn eetstoornis vond ik dat sporten best een beetje pijn mocht doen. Daarom vond ik sporten ook al een hele tijd helemeaal niet meer leuk. Intussen sport ik nu op een rustig tempo, zonder pijn. Na het sporten doe ik wat Yoga oefeningen op m’n terras, zodat ik de volgende dag ook geen spierpijn heb. Sporten hoeft geen pijn te doen. 

 Schema
Als je het sporten, in dit geval hardlopen, gaat opbouwen is het vooral belangrijk dat rustig aan te doen. In het begin denk je misschien; ‘’Maar vier minuten en dan al weer wandelen?” Maar je zult zien dat wanneer je het schema volgt, je het juist heel goed opbouwt, minder kans hebt op terugval in je conditie en je lichaam veel fitter aanvoelt. Let dus op je grenzen en houd je aan je schema. Mijn vader zei altijd dat ik zo moest joggen dat ik nog kon praten. Als dat niet meer ging, liep ik te hard. Ga dus niet rennend, maar echt in een jog-tempo een blokje om.  

Een hardloopschema kun je vinden op internet of je kunt deze krijgen bij een hardloopschoenenwinkel in jouw buurt. Deze hebben special opbouwschema’s. Er zijn ook hardloopclubjes waaraan je mee kunt doen. Maar je kunt natuurlijk ook een App gebruiken. Want, waar is tegenwoordig geen App voor?

 Apps en MP3
Sandra gebruikt de App Runtrainer, Joyce met Runkeeper en Bob met Dogtrainer. Ik heb zelf een keer gerend met het MP3 bestand van Rennen met Evy dat ik van mijn beste vriendin kreeg.

Op een App krijg je veel gegevens te zien. Wil je niet weten hoeveel calorieën je hebt verbrand, zoals ik dat nog niet trok vlak na mijn eetstoornis, dan is het handig hier niet naar te kijken. Is dat niet voldoende bescherming voor je, bouw dan niet op met een App, maar met bijvoorbeeld zo’n MP3 bestand. Mij interesseert het intussen niets meer, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige meiden die een eetstoornis hebben (gehad) best lastig is.

Een MP3 bestand zoals ik gebruik via mijn oordopjes op mijn MP3 speler of telefoon heet Rennen met Evy en kun je hier downloaden. Je wordt dan tijdens het hardlopen iedere les aangemoedigd en gewezen op je mindset en tempo. Je kunt onder die link ook een hardloopschema downloaden.

 Bouw het op
Ga niet meteen iedere dag sporten, maar neem altijd een rustdag tussen twee dagen.
Overmatig sporten is voor geen enkel lichaam gezond. Bouw dus rustig op en sport eerst een, dan twee en dan drie keer per week. Daarna kun je beslissen hoe vaak je per week blijft sporten. Ik verschil zelf nogal. De ene week sport ik een keer, de andere twee. Maar meer dan drie is niet altijd handig als je een eetstoornis hebt (gehad).

 Doe het samen
Ben je bang dat je doorslaat, ga dan samen met iemand sporten. Dat is trouwens ook veel gezelliger en haalt je over om te gaan als je even geen zin hebt. Ga echter niet concurreren. Iedereen sport op zijn of haar eigen tempo. Heb respect voor jezelf en voor de ander en hou je gewoon aan het schema. Maak er vooral iets gezonds en gezelligs van en richt je niet op je uiterlijk of gewicht.

 Eet en drink
Voor en na het hardlopen is het belangrijk voldoende te eten en te drinken.
Het is begrijpelijk dat je iets meer eet op een dag dat je gaat sporten, omdat je ook meer verbrandt. Heb je een gezond gewicht en eetpatroon, dan is het niet nodig om af te vallen en is voldoende eten dus belangrijk. Eet bijvoorbeeld een banaan, crackers, meuslireep, bakje yoghurt, Creusli of een extra paar boterhammen. Dit voorkomt ook honger die je misschien achteraf kunt krijgen na het sporten.

Zelf vind ik hardlopen nu erg lekker. Ik ben nog aan het opbouwen, maar merk dat ik er ontspanning in vind. Soms sport ik ook wel eens een week niet. Dan heb ik het te druk of even geen zin. Ik vind dat dat wel moet kunnen. Sporten moet wel leuk blijven en zeker niet dwangmatig worden. 

4 augustus hebben Joyce, Scarlet, Sandra, mijn beste vriendin Paulien en ik de Color Run gelopen in Utrecht. Dit was 5 km en was daarom precies goed te doen. De sfeer was er onwijs gezellig. Het ging er niet om je hardlooptempo, maar echt vooral om het plezier. En dat is hoe ik sporten nu gelukkig ook weer kan zien. 

Vind jij hardlopen leuk?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

28 reacties op “Hardlopen en een eetstoornis”

  1. Ik hoop dat ik ooit ook op die manier met sport kan omgaan 🙂 (Is wel een van de doelen van mijn behandeling)

  2. ik vind zelf hardlopen ontzettend fijn om je frustratie in kwijt te kunnen,
    ik heb ook het programma van evy haha!

  3. Ja, ik vind sporten leuk. echter denk ik wel dat het met elke sport belangrijk is om juist af en toe door je grenzen heen te gaan, anders kom je nooit verder.. Juist als je niet meer kan toch nog even doorgaan, daar groeit je uithoudingsvermogen ontzettend van.

  4. hier ook beginnen lopen nadat ik bij herstel eetstoornis wat was aangekomen..
    spijtig genoeg met de verkeerde schoenen, op harde ondergrond, te snel schema van start to run opgebouwd, te weinig pauze tussen gelaten… (mijn conditie was duidelijk oke, maar aan mijn spieren had ik niet gedacht) met als gevolg..
    blokkage rug en bekken… en overal spierpijn.
    Nu 12 dagen al pijn, al 2 beurten osteo achter de rug en nu ook kinesitherapie voor massage… ik ben dus prompt moeten stoppen met lopen … zelfs huishoudelijke taken en gaan werken ging niet meer… Dus ja ben al boos geweest op mezelf en heb mijn lesje wel geleerd. Zou als ik hersteld ben graag terug gaan lopen maar zal het ehelemaal anders aanpakken
    Dus het is niet omdat het lopen lukt qua fysiek dat je lichaam er al klaar voor is he, van mijn kant dus een kleine waarschuwing… 😉

  5. Ik ben sinds een maand bezig met hardlopen en vind het heerlijk om hierin even mijn frustraties kwijt te kunnen. Ook is het een ideale manier om je hoofd even leeg te maken van alles.
    Nu ik weet dat ik hardlopen leuk vind en het ook langer vol wil houden ben ik nu aan het kijken voor goede loopschoenen.
    Verder train ik met Evy. Super programma. Vaak loop ik na het programma zelf nog even paar kilometer door om uit te lopen.

  6. Ik vind jullie echt onwijs sterk!
    Ik vind het knap van jullie, hoe jullie daar mee omgaan, en het kunnen vol houden.
    Hiermee kun je ook aan andere laten zien wat je kan bereiken en welke doelen je kan
    opstellen als je es vrij zal zijn! Echt super.
    En voor al zoeken naar nieuwe uitdagingen!
    Succes.

  7. Ik vind hardlopen echt heeeeeel erg saai. Ik heb het wel een tijd gedaan omdat ik dacht dat ik het goed was en ik het vanzelf leuk ging vinden, maar ik vind het dus echt geen bal aan.
    Ik hou wel heel erg van gewoon wandelen, dus ik ga wel vaak gewoon lekker een stuk lopen door het bos ofzo. En fietsen vind ik ook leuk.

  8. Harlopen doe ik eigenlijk altijd samen met een goede vriendin en we kunnen allebei heel goed onze grenzen daarin aangeven.
    Van de week was ik te moe, dus zijn we gaan wandelen ipv rennen. Echt heel fijn!

  9. Respect voor alle hardlopers… het is een droom ooit 5 km te kunnen hardlopen, maar met mijn overgewicht is dit nog een hele lange weg die ik moet gaan. Maar, ik ben er 6 weken geleden mee begonnen, juist.. Gewoon met in elk geval 3x per week te wandelen, maar eerste kleine stap is een half uur wandelen zonder pijn. Ik krijg hier begeleiding bij vanuit therapie, het is goed om te bewegen.. maar doe dit wel op de juiste manier!
    Ik merk dat ik steeds meer kan genieten van wandelen, inmiddels kan ik al kleine sprints trekken met dribbelen (rustig hardlopen), helaas ben ik dan nog wel heel erg buiten adem.. maar het begin is er!
    Ik voel me vaak klote voor ik ga sporten, daarna juist opgelucht en blij.. Het geeft zoveel positieve energie.
    Ik ga eens kijken of ik iets kan met de mp3 evi.. Wasscheinlijk is het nog een stap te ver, maar dan heb ik hem.. Want hoe dan ook, ik ga mijn doel bereiken OOIT!

  10. Ik vind hardlopen ook echt te gek!!
    Heb namelijk ook al meegedaan aan de Marikenloop in Nijmegen (5km)
    En de bedoeling is om met de volgende Color Run mee te doen met een vriendin 🙂
    Nu al zin in!!

    xx

  11. Ik vind hardlopen echt super fijn om te doen 🙂
    x

  12. Hihi hardlopen met Evy heb ik ook een tijd gedaan! Maar op de helft gestopt. Ik vond het een beetje te zwaar worden en soms als ik er net in zat, zei ze; nu gaan we wandelen. Of andersom ;). Daarna nog een tijdje zelf op gevoel gedaan :). En daarna alleen nog sporadisch. Ik vind het wel echt fijn om te doen, ik voel me erna much better! Maar ik merk wel dat zodra ik even bezig ben, weer allerlei eetgestoorde sport- en eetgedachtes naar boven komen..

  13. Ik doe ook aan hardlopen met evy. Nog niet zo lang, maar ik vind het wel fijn. En ik dans natuurlijk 🙂 straks 4x in de week. Dus het word wel oppassen dat ik niet over mijn grenzen heenga met sporten. Maar heb er wel zin in!

  14. I love hardlopen

  15. Ik vrees dat hardlopen voor mijn dwangmatig is geworden. Ik móet elke dag per se van mezelf. Soms heb ik er ook echt zin in (zoals nu, heerlijk weer om het bos in te gaan), maar ‘s winters of met regen is het wat minder.

  16. ik heb een hekel aan hardlopen nu, dat komt omdat het steeds langer, sneller en vaker moet. Ik ben blij dat ik dat nu tijdelijk heb stop gezet en ik hoop ooit weer normaal te kunnen sporten, gewoon omdat ik het leuk vind.

  17. Ik heb echt een hekel aan hardlopen

  18. dit komt gewoon op het perfecte moment,
    nu de color run ook naar België komt!! 😀

  19. Dit artikel zet me eigenlijk wel even aan het denken. Ik ben al een tijd van mijn eetstoornis af, of eigenlijk zit het er nog wel maar het uit zich niet zo erg. Maar toch betrap ik mij er op dat als ik in de sportschool ben, ik nogal door kan slaan. Ik kom bijvoorbeeld tijdens het hardlopen in een soort roes en blijf dan maar door rennen zonder door te hebben wat er om me heen gebeurd. Zo heb ik pas ook nog een blessure gehad waardoor ik niet meer kon rennen. Daar werd ik toch wel heel onrustig van. En inderdaad.. die calorieen die bijgehouden worden zijn toch iets te interessant.

    Pff.. wat moet ik hier mee. Voor mij is het best normaal maar misschien toch een beetje dwangmatig?

  20. Wat een super artikel, precies nu ik het nodig heb! =)
    Mijn doel is ook de Colorrun. Lijkt me super leuk! Maar eerst ga ik aan mezelf werken, zodat ik het uiteindelijk allemaal weer leuk kan doen! =)

  21. @ Lisa 28, Hartstikke goed dat je het op die manier opbouwt. Want met overgewicht gaan hardlopen kán wel, maar is niet zo heel goed voor je knieën en enkels. Door al op te bouwen met 3x per week wandelen, bereid je je wel voor op het hardloopwerk. In ieder geval bouw je conditie en spieren op. Wat je kunt proberen, is op termijn het wandeltempo wat opvoeren.
    En wie weet, begin je over een tijdje met Evy.
    Trouwens, je kunt altijd besluiten om bepaalde trainingen meerdere keren te doen. Dat je bijvoorbeeld de trainingen van week 1 ook in week 2 doet.
    Succes!

    Zelf doe ik inmiddels al een jaar aan hardlopen. Iedere week, 2 a 3x. Heel soms een weekje niks (baalweek ;-)). Ik ben met het schema van Renate (Wennemars) begonnen, tot ik 10km kon. Nu loop ik regelmatig een evenementje van 10km of meer. Straks wordt een heftige ren-tijd, hahaha. 31e in Wormer (9.5 km) 8e in Amsterdam-Noord (15km), 22e Dam-Dam (16.1), 6e Beverwijk (16). En dan zit ik nog te denken aan de halve marathon van Amsterdam, eind oktober….. shocking…

  22. Dank je wel voor je reactie Lexii.
    Ik doe het met mijn therapeut, die bouwt het heel langzaam op. Ik heb een schema gehad van hem, maar die vind ik nog erg moeilijk om te volgen, ik doe het een beetje naar eigen invulling. Maar ik luister wel heel goed naar de signalen die mijn lichaam afgeven, vanavond ben ik als extra gegaan. Mijn lichaam liep vast, ik heb besloten het dus bij wandelen te houden en geen sprintjes getrokken. Ik ben blij dat ik vanavond dus weer gedaan heb en naar mijn lichaam geluisterd heb, als ik een goede dag heb en mijn lichaam werkt mee, dan ga ik een stapje omhoog! Het is een hele lange weg die ik zal moeten gaan, ook omdat ik veel overgewicht heb.. Maar mijn motivatie is er en we komen OOIT bij mijn doel, alleen in hele kleine stapjes..
    Heel veel plezier met het hardlopen!!

  23. die foto’s, leuk!
    ik was er ook bij die dag.
    ik lijd nog wel aan een es, maar helemaal niet aan te veel bewegen, [ik bewoog volgens de artsen zelfs te weinig] :D.
    heb het rustig aan gedaan gelopen-gejogt-gelopen-gejogd.
    was btw ook veels te warm, maar wel een superevenement!!

    hardlopen doe ik voor conditie weer op te bouwen en voor mijn plezier buiten te zijn….

  24. Ik ben dol op hardlopen ! Vooral daarna, door al die endorfine word ik helemaal vrolijk 😉

  25. Hardlopen wat een drama! Ik zit liever op mijn racefiets.
    Maar met een eetstoornis (wat steeds beter gaat) en een trage schildklier gaan duur sporten mij niet meer makkelijk af.

    In overleg met mijn sportschool ben ik nu bezig met krachttraining. Spieren opbouwen. Mijn bovenbeenspieren zijn zo goed als weg en daar baal ik van. Fijn zo’n eetstoornis die je spieren opvreet!

  26. Ik doe al jaren aan hardlopen gem. 3 keer per week. In het begin vond ik het vooral leuk. Nu mijn eetstoornis echter weer terug is, is het soms wat dwangmatig. Dan moet ik per se van mezelf terwijl ik absoluut geen zin heb als ik niet fit ben of als het rotweer is. Ik wil er weer meer van kunnen genieten zonder zo bezig te zijn met mijn lichaamsvorm en de hoeveelheid calorieen die ik verbrand. Er wat losser mee omgaan ipv dwangmatig moeten lopen.

  27. Jaaa! Ik loop nu 3-4 in de week hard in clubverband. Echt heel erg leuk!
    Daar is het dus niet echt van ‘we gaan even gezellig een stukje lopen’, maar echt als sport. Ik zit in een groep met marathonlopers en triatleten en dat is echt heel erg leuk, gezellig en leerzaam!
    Je leert er veel van en je kunt dus ook beter opbouwen (wat ook wel hoort bij 3-4x) en daar hoort eigenlijk weleens pijn bij. Dan heb je hard gewerkt! Zolang je nog kunt praten is het niet té zwaar heb ik daar geleerd!

    Runkeeper vind ik zelf echt slecht werken! Loop vooral met ismoothrun of Runtastic PRO, maar een sporthorloge met GPS is wel beter!

  28. Hier heb ik nou echt heel veel aan. Als je zo lang dwangmatig gesport heb,is het moeilijk om op een gezonde manier te sporten. Hier staat ook goed omschrijven hoe sporten zou moeten voelen en wat een goede omgang met sport is. Ik ben heel blij met dit stukje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *