Lange tijd heb ik getwijfeld of mijn eetstoornis wel echt een eetstoornis was. Zelfs toen ik in behandeling zat, schoot deze gedachte nog wel eens door mijn hoofd. Alsof ik mij aanstel, alsof mijn eetstoornis nep was en dat het wel mee viel met mijn eetstoornis. Want, wanneer heb je nou een eetstoornis? Hoe weet je dat?
Ik heb het hele internet afgestruind, mijn BMI op allerlei sites naberekend. Ik dacht dat mijn BMI onder een bepaald getal moest zitten om een legaal probleem te hebben. Dat stond immers bij de uitleg over eetstoornissen. Ik was is al jaren ongelukkig met mezelf. En ik dacht dat als ik die eetstoornis had, ik een reden had. Waarom was ik anders zo ongelukkig met mezelf?
Meerdere sites heb ik gemaild met mijn verhaal. Daaronder stond steeds weer dezelfde vraag: ”Heb ik een eetstoornis?” Ik moest het op de één of andere manier zwart op wit krijgen, dan pas kon ik hulp krijgen of er met iemand over praten. Gelukkig prikte mijn vriendinnen door mijn zwijgen heen en viel het hen op dat ik rommelde met eten. Die sticker ”Eetstoornis” is echt niet nodig! ###
Als je ergens moeite mee hebt, dan mag je daar toch over praten? Iemand die last heeft van zijn enkel, zegt dat toch ook tegen zijn vrienden? Natuurlijk, een eetstoornis gaat vaak gepaard met een hoop schaamte. Maar stilletjes in een hoekje blijven zitten en niets zeggen, terwijl je zelf eigenlijk wel weet dat er iets speelt, is ook niet bepaald helpend toch?
Wanneer heb je een eetstoornis en wanneer heb je dat niet? Sommige mensen hebben problemen met eten of moeite met bepaalde voedingsmiddelen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals beperkte smaak, allergie of stress. Er zijn ook mensen die moeite hebben om op gewicht te blijven. Ze hebben bijvoorbeeld een te snelle stofwisseling. Of mensen die van lekker eten houden en daardoor overgewicht hebben en gezonder willen leren eten. Al deze mensen hebben niet persé een eetstoornis. Maar soms willen deze mensen wel hulp van hun omgeving of een diëtist om weer gezond te worden.
Een eetstoornis is eigenlijk een mechanisme dat is ontstaan vanwege onderliggende problemen. Misschien denk je nu: ”Ik heb geen problemen. Ik heb een prima jeugd gehad.” Je hoeft inderdaad ook niet heftige trauma’s of een rottige jeugd achter de rug te hebben om een eetstoornis te ontwikkelen.
Een eetstoornis en het gedrag dat daarbij komt kijken, zijn eigenlijk de symptomen van de problemen die er achter schuil gaan. Een aantal voorbeelden zijn; een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, het gevoel van controleverlies over je leven, gevoeligheid etc. Bij veel mensen is de oorzaak van hun eetstoornis een combinatie van verschillende problemen.
Dit laat dus al zien dat het probleem bij een eetstoornis niet gaat over de problemen met eten. Maar dat deze problemen met eten er zijn om juist om te kunnen gaan met de problemen. Helaas is dit een ernstige destructieve manier en is het lastig hier alleen en zonder hulp uit te komen. Daarom is het erg belangrijk je problemen, wat ze ook zijn, serieus te nemen.
Eetprobleem of eetstoornis?
Iets is geen eetprobleem meer, maar een eetstoornis als het je (dagelijks)leven in de weg staat, als het je dermate beperkt dat het je leven op negatieve wijze beïnvloedt, terwijl je dat niet wilt. Lees meer over het verschil tussen een eetprobleem en eetstoornis.
Tip 1: Praat
Praat met je omgeving over je problemen met eten. Het is eng om te vertellen dat je misschien een eetprobleem of eetstoornis hebt, maar het is heel belangrijk hier openheid aan te geven. Wanneer je dat niet durft kun je HIER een voorbeeldbrief downloaden. Praat over je problemen, hoe klein of groot deze in jouw ogen ook zijn. Ze zijn lastig voor je, en daar verdien je steun bij!
Tip 2: Je stelt je niet ”gewoon” aan
Is iets voor jou een probleem, dan heb je alle recht hier hulp en steun bij te krijgen. Wil je hier nog iets meer over lezen? Lees dan ook eens ”Het valt wel mee met mijn eetstoornis.” Of ”Hulp vragen en eetstoornis.”
Tip 3: Eetprobleem
Herken jij je niet persee in de dingen die je hier leest over eetstoornissen, maar heb je wel problemen met eten? Misschien heb je dan voldoende steun aan je omgeving en is het goed om afspraken te maken over je eetpatroon. Een diëtist kan jou hier ook bij helpen, want ook dan verdien je hulp.
Tip 4: Diagnose
Krijg je de diagnose eetstoornis of krijg je juist helemaal geen sticker opgeplakt? Vraag jezelf dan eens af waarom je vindt dat je dat label nodig hebt. Kijk naar jezelf en als jij vindt dat je hulp nodig hebt, vraag die hulp dan! Dat verdien je, om wat voor probleem het ook gaat!
Tip 5: BMI
Je kunt natuurlijk je BMI berekenen, maar de ernst van je eetstoornis is niet afhankelijk van je gewicht. Veel mensen denken dat je een laag gewicht moet hebben, om een ernstige, levensbedreigende eetstoornis te hebben. Maar ook wanneer je gewicht redelijk gezond is, kun je een gevaarlijk probleem hebben met eten! Neem jezelf daarom serieus en kijk niet alleen naar de buitenkant!
Of jij een eetstoornis hebt, kunnen we je niet vertellen. Wel dat je hulp verdient. Voor welk probleem dan ook.
Wil je meer weten over eetstoornissen, bekijk dan onze website eens en kijk bij het kopje ‘Informatie‘ of lees onze blogs. Je bent ook van harte welkom in de chat of op het forum met al je vragen. Wil je advies, mail dan gerust naar onze adviesmail. Ben je op zoek naar hulp in jouw omgeving dan kun je gemakkelijk zoeken via onze zoekmachine voor hulp.
Geef een reactie