Het belang van eerlijk zijn

Eerlijk zijn lijkt vaak iets wat je gewoon even doet, maar soms is het zo veel makkelijker om gewoon een masker op te zetten. Hiermee hou je iedereen, maar vooral ook jezelf, voor de gek. Een masker kan er voor zorgen dat je je ‘veilig’ voelt. Niemand komt in jouw echte wereldje en weet hoe het echt met je gaat. Je kunt mensen laten denken dat het goed gaat, terwijl het niet zo is. Dit kan het gevoel van controle geven, maar wat dit tegelijkertijd echt met je doet, heb je vaak niet in de gaten.

Bij eerlijk zijn hoort kwetsbaarheid. Wanneer je eerlijk bent, stel je je in veel gevallen kwetsbaar op. De reactie van anderen is dan namelijk gebaseerd op hoe je je echt voelt of hoe je echt bent. Dit kan heel eng zijn en deze angst kan er voor zorgen dat wij niet vertellen wat wij echt denken, hoe wij ons echt voelen en wat we zelf willen. We kunnen bang zijn om gekwetst te worden, je kunt bang zijn voor afwijzing of andere mogelijke gevolgen.

Zelf herken ik dit gevoel ook. Op de middelbare school heb ik een moeilijke periode doorgemaakt met een vriendin van mij. Ik liet mijzelf verdrinken in haar problemen en ik kon mijn hoofd niet meer boven water houden. Ik heb zo vaak de kans gehad om dit te vertellen tegen mijn ouders. Of om op een andere manier eerlijk te zijn. Ik heb ook van docenten vaker vragen gekregen maar ik heb een hele gedaan alsof het goed met me ging en er niks aan de hand was. Terwijl het helemaal niet goed met me ging. Ik wilde niet dat de focus op mij kwam te liggen en dat ik gelijk vanalles moest. Ik dacht dat er gelijk hulp ingeschakeld zou worden als ik hier wat over zou zeggen en dat was wel het laatste waar ik zin in had. Welke reden je ook hebt om een masker op te zetten, er zijn ook genoeg redenen om wel eerlijk te zijn. In dit geval was ‘zeggen dat het goed ging’ de makkelijkste weg voor mij. Het was niet heel moeilijk om hier over te liegen al wilde ik soms wel echt eerlijk zijn. Maar ik wist dat die weg moeilijker was. Uiteindelijk knapte er iets. Ik besefte dat het niet langer zo kon en dat ik al VEEL te lang met een groot geheim rondliep. Ik ben uiteindelijk eerlijk geweest en dit heeft mij zoveel meer opgeleverd. Ik kreeg de steun en hulp die ik nodig had. Ik voelde mij ineens niet meer alleen en het voelde goed dat anderen wisten wat er aan de hand was. En het is niet gegaan zoals het drama dat ik in mijn hoofd had.

Eerlijkheid en een eetstoornis
Ook wanneer je een eetstoornis hebt, speelt het thema ‘eerlijkheid’ in veel gevallen een grote rol. Voer jij de strijd eenzaam en alleen? Weten je ouders en vriendinnen niet wat er aan de hand is? Misschien probeer je de buitenwereld op afstand te houden zodat niemand er achter komt wat er met je aan de hand is. Heb je wel eens gezegd dat het goed gaat terwijl dit eigenlijk niet zo is? Of heb je wel eens gezegd dat je het allemaal wel alleen kan terwijl je eigenlijk hulp nodig hebt? En als je het dan verteld hebt, vertel je alles of ben je selectief? Heb je wel eens dingen overdreven omdat je anders bang bent dat je omgeving je niet serieus neemt? Of heb je je problemen juist gebagatelliseerd omdat je bang bent dat anderen zich zorgen gaan maken en zich met je gaan bemoeien?

Ondanks dat eerlijk zijn angsten met zich meebrengt, is het wel heel belangrijk. Het brengt je dichter bij jezelf en bij anderen. Het gaat om wie jij echt bent en het kan je heel veel opleveren.

Eerlijk zijn tegen jezelf
Eerlijk zijn tegen jezelf klinkt misschien makkelijker dan dat het is. Soms kun je jezelf zo overtuigen van iets, waardoor je het ook echt gaat geloven. En dan is het heel moeilijk om eerlijk te zijn tegen jezelf. Het kan ook makkelijker zijn en op dat moment beter voelen om ook voor jezelf dat denkbeeldige masker op te zetten om bijvoorbeeld gevoelens niet toe te laten. Het is goed om jezelf af te vragen wat dit je gaat opleveren. Misschien voelt het op dat moment even beter, maar uiteindelijk zal het je opbreken en kom je niet verder als je jezelf om de tuin leidt. Er kunnen pas dingen beter worden en je kunt pas echt vooruit gaan, wanneer je je situatie volledig onder ogen durft te zien en dit ook aangaat.

Bron

Eerlijk zijn tegen vrienden en familie
Wij hebben altijd te maken met onze omgeving. Of het nou kennissen, vrienden, klasgenootjes of familieleden zijn; we hebben eigenlijk altijd wel mensen om ons heen. En natuurlijk mag je er voor kiezen om niet alles aan iedereen te vertellen. Je hebt het recht om dingen voor jezelf te houden en niet te delen met anderen. Maar in sommige gevallen is het goed om eerlijk te zijn hierover. Misschien wil je eigenlijk heel graag hulp, of is het om andere redenen juist goed om te vertellen hoe het echt met je gaat. Wanneer er problemen zijn zoals een eetstoornis, depressieve gevoelens of angsten, is het van belang om de mensen die dichtbij je staan en die om je geven hiervan op de hoogte te stellen.

♥ Geen onbegrip door onwetendheid
Wanneer je dit bijvoorbeeld niet deelt met je ouders of partner, kunnen zij hier ook geen rekening mee houden. Er kan ruzie en onbegrip ontstaan omdat je je op een bepaalde manier gedraagt en de mensen om je heen niet begrijpen waar dit vandaan komt. Buiten dat, kun je je ook heel eenzaam en alleen voelen omdat de mensen die dichtbij je staan eigenlijk geen idee hebben hoe jij je op dat moment voelt. Hierdoor kun je je nog slechter voelen en problemen kunnen verergeren.

♥ Steun en hulp
Wanneer je wel eerlijk bent over hoe je je voelt en hoe het met je gaat, kun je de steun krijgen die je eigenlijk heel hard nodig hebt. Je hoeft niet alleen te vechten. Soms is alleen al het idee dat iemand echt weet hoe het met je gaat al genoeg. Ook kan hierdoor voorkomen worden dat het nog slechter gaat. Er kan hulp ingeschakeld worden waar dat nodig is en soms zijn alleen al lieve woorden van je moeder of een vriendin genoeg.

♥ Eerlijkheid versterkt de relatie
Door eerlijkheid kom je vaak dichter bij elkaar. Ik vind het zelf heel fijn om van sommige mensen in mijn omgeving te weten dat ze altijd eerlijk zijn. Ik weet dat als ik vraag hoe het met ze gaat, ze eerlijk antwoord geven. En als zij het er niet over willen hebben, wordt dit ook gezegd. Ik vind het heel fijn om deze mensen in mijn omgeving te hebben. Ik weet altijd wat ik aan hen heb en ik weet dat ik hen volledig kan vertrouwen. Dit vind ik heel belangrijk in relaties en vriendschappen. Ik waardeer mensen die eerlijk zijn enorm en merk soms dat ik er zelf nog wel wat van kan leren. Ze inspireren mij en ik zie ze als heel sterk en krachtig. Juist omdat ze zich hierdoor soms kwetsbaar opstellen.

Bron

♥ Eerlijk zijn in behandeling
Wat voor mensen met een eetstoornis denk ik ook wel herkenbaar is, is het onderdeel ‘eerlijk zijn tijdens een behandeling‘. Het kan heel moeilijk zijn om dingen uit te spreken en te bekennen. ‘Als ik zeg wat ik echt weeg, moet ik meer gaan eten en dat wil ik niet’. Of ‘Als ik vertel welke gedachten mij bezig houden, wordt de crisisdienst ingeschakeld en dan ben ik nog verder van huis’. Ook kan het zijn dat je niet eerlijk bent omdat je bang bent om iets toe te geven of omdat je je schaamt. Wanneer het hier om gaat, is het in veel gevallen prima om je tijd hiervoor te nemen, want sommige dingen zijn gewoon heel moeilijk en soms ben je hier nog niet klaar voor. Maar tegelijkertijd is het goed om te bedenken of dit de behandeling niet tegenwerkt en of je je therapeut (en jezelf) niet op het verkeerde spoor zet. Met eerlijkheid tijdens een behandeling kom je het verste. Het levert je niks op om dingen achter te houden of om erover te liegen, terwijl juist die informatie cruciaal is voor de behandeling. Als je kiest voor genezing, kies er dan ook voor om volledig eerlijk te zijn tegen jezelf en je therapeut. Dat is een voorwaarde om een behandeling te laten slagen.

Zoals ik al eerder aangaf, is eerlijk zijn soms heel moeilijk en voelt het misschien oncomfortabel. Soms heeft het tijd nodig en is het een proces. Maar probeer elke keer weer bij jezelf na te gaan waarom je niet eerlijk bent. Vraag jezelf af wat je achter houdt en waarom, en wat het je kan opleveren als je wel eerlijk bent.

Ben jij eerlijk?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

10 reacties op “Het belang van eerlijk zijn”

  1. Nee, ik ben niet eerlijk op het gebied van vertellen hoe het met me gaat.
    Dank voor deze geweldige verhelderende blog Laura!

  2. In mijn directe omgeving dan, op Proud wordt het steeds wat makkelijker om het masker te laten vallen.

  3. Ook ik herken me zelf der wel in.
    Goede blog.
    Liefs. xx

  4. In de tijd toen mn eetsoornis mn leven beheerste loog ik 24/7 tegen vrienden & familie. Het maakte me enorm ongelukkig maar dat is gelukkig niet meer het geval. Ik vind het nog steeds moeilijk om te vertellen hoe het gaat, zelfs tegen mensen waar ik heel veel van hou.. Maar ik ben sowieso geen prater over gevoelens..

    Goed bloggg!

  5. Wat een prachtige en inspirerende blog! Het zet mij zeker aan het denken!

  6. Erg herkenbaar!
    Mooie blog

  7. Wauw, ik herken mezelf hier eerlijk gezegd maar al te goed in. Gaat helemaal niet goed maar toch zeggen dat het top gaat of een ‘masker’ opzetten en die ‘nep lach’ gewoon te voorschijn halen.. Lastig. Maar erg mooi blog Laura! 🙂

  8. Ja, vooral in therapie. Ik heb één eetstoornisbehandeling volledig bij elkaar gelogen. De tweede ben ik heel eerlijk geweest, maar dat is me ook slecht bevallen. Nu, heel wat behandelingen verder én eetstoornisvrij, ben ik onder behandeling voor een tweetal persoonlijkheidsstoornissen. Eerlijk zijn tegen mijn therapeut is soms een paar bruggen te ver, dus zeg ik dan gewoon eerlijk dat ik iets niet wil zeggen. Liegen in therapie wil ik niet meer. Aan de andere kant heeft mijn tweede deeltijd waarbij ik me heel kwetsbaar heb opgesteld ook heel erg veel schade bij mij aangericht. Mijn therapeut kan ik – nu na 6 maanden – nog niet vertrouwen. De gulden middenweg is nog niet praten. Ik kan het gewoon echt nog niet, maar de tijd van liegen is ook echt voorbij.

    In de rest van mijn leven probeer ik ook zo eerlijk mogelijk te zijn. Niet over hoe het met me gaat, maar verder zo veel als mogelijk. Ook in het echte leven vertel ik dan maar dat ik het niet wil zeggen. Niet altijd prettig, maar voor mij wel de gulden middenweg.

  9. Heel herkenbaar, mooie blog dit. Mijn familie en naasten weten wel dat ik een eetstoornis heb en wat mijn struggle is, voor de rest vind ik het echt heel moeilijk om eerlijk te zijn, bang dat mensen me af zullen wijzen, oordelen etc. van alles eigenlijk. Me kwetsbaar opstellen vind ik doodeng terwijl ik soms denk zal ik het maar gewoon eerlijk zeggen, openheid geven zodat ik mensen toe kan laten. Nu verstop ik me vaak, heb een masker op en dat is heel vermoeiend en eenzaam…… Wie weet vind ik stapje voor de stapje de moed eerlijk te zijn…..

  10. Ik zit momenteel bij een psycholoog, ik heb verteld na een lange tijd moeite te hebben met eten. Dat ik elke dag niet weet wat ik moet eten omdat ik te bang ben om aan te komen. Ze vroeg me hierbij of ik deed spugen. Ik zij nee terwijl ik het weleens heb gedaan maar ik doe het niet regelmatig. Ik baal hier heel erg van, want ik heb nu het gevoel dat ik haar een verkeerd beeld van mij heb gegeven. Maar om nu als nog eerlijk over te zijn vind ik nog moeilijker want dan ben ik bang dat ze me een ‘leugenaar’ vind of iets ..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *