Facebook, twitter, instagram, niemand ontkomt er tegenwoordig meer aan. Het wordt eerder raar gevonden als je niet actief bent op social media dan als je constant je telefoon checkt om te kijken naar nieuwe updates van anderen of likes op jouw eigen geplaatste bericht of foto’s. Is het zo dat de sociale media er voor zorgt dat de traditionele banden en het ‘ouderwets’ onderhouden van relaties steeds meer verdwijnen? Maakt social media ons ongelukkig en eenzaam? Er zitten twee kanten aan deze nieuwe manier van communiceren.
Waarom is social media zo waardevol? Waarom maakt bijna iedereen hier gebruik van?
♥ Sociale media zijn heel effectief voor het onderhouden van contacten. Alles gaat veel makkelijker en sneller. Mensen komen met elkaar in contact en kunnen via dit medium afspraken met elkaar maken.
♥ Het kan leuk zijn om op de hoogte te zijn van dingen de spelen in het leven van anderen, leuke vakanties, de geboorte van een kindje, etc. Dit zijn dingen die je misschien niet zo snel weet van oud-klasgenootjes of collega’s die je niet zo veel meer spreekt.
♥ Het maakt dus ook communicatie makkelijker met mensen die je in het dagelijks leven weinig ziet. Hierdoor kun je je sociaal netwerk beter en makkelijker onderhouden.
Helaas zitten er ook schaduwkanten aan het gebruik van Social Media.
1. Social Media versterkt tegenstellingen tussen mensen
Op social media vindt veel groepsvorming plaats. Hierdoor komt weer duidelijk naar voren dat mensen een sterke behoefte hebben zich aan te sluiten bij degenen met dezelfde achtergrond, interesses, normen en waarden. Hierdoor kunnen zowel positieve als negatieve meningen versterkt worden. Mensen kunnen zich buitengesloten en niet belangrijk voelen door groepsvorming. Daarnaast is het zo dat sociale media, maar ook internet in het algemeen, jouw interesses en ideeën spiegelt door juist deze dingen meer op jouw computerscherm zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld door reclame en links van webshops of websites die jij interessant vindt te plaatsen. Dit kan er voor zorgen dat je meer bezig bent met een eenzijdig wereldbeeld, waardoor dit je kan vervreemden van de mensen in jouw fysieke omgeving.
2. Het maakt ons eenzaam, depressief en jaloers
Op social media en dan met name facebook, verschijnen foto’s en berichten over fantastische vakanties, feestjes met vrienden en gezellige dagjes weg. Mensen delen eerder de bijzondere aspecten van hun leven. Dit kan er voor zorgen dat je jouw eigen leven minder interessant of leuk vindt, dat je jaloers wordt en je eenzaam voelt. Dit is logisch, maar lang niet altijd terecht. Hoe weet jij dat het leven van deze personen echt zo leuk is? Het leven lijkt soms zoveel mooier en leuker op de sociale media. Maar net als dat je dat zelf misschien doet, zijn er ook veel andere mensen die alles op facebook mooier maken dan dat het is. Het geeft een vertekend beeld.
3. Je narcistische kant komt naar boven
Door de komst van internet besteden we minder tijd aan het onderhouden van relaties en vriendschappen en meer aan het presenteren van jezelf. Je kunt constant nadenken over hoe je over komt en je kunt jezelf presenteren op de manier waarop je het zelf wil. Wanneer je echt contact hebt met iemand, heb je vaak geen tijd om je ongewenste trekjes te verbergen, wat overigens ook normaal is.
4. Onnodige miscommunicatie
Digitaal contact mist natuurlijk het fysieke element: de non-verbale reacties en bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen die de communicatie compleet maken of bijsturen. Dit is heel belangrijk, zeker wanneer je het moeilijk vindt om je goed in woorden uit te drukken. Hierdoor kan onnodige miscommunicatie ontstaan.
5. Liever droom dan werkelijkheid
De kracht, maar ook de schaduwkant van social media is dat je de werkelijkheid direct kunt beïnvloeden. Heb je geen zin om contact te hebben met mensen? Je hebt zelf de keuze om je computer uit te zetten of je telefoon weg te leggen. Daarnaast kan internet ook een plek zijn voor degenen die zich niet met de realiteit willen bezig houden en een schuilplaats zoeken als je niet in je eigen omgeving wilt zijn. Dit kan de verkeerde kant op werken. Misschien voel je je even beter door het spelletje wat je speelt, of het afstruinen van facebook of instagram, maar uiteindelijk isoleer je jezelf steeds meer van de werkelijkheid en de mensen die in de fysieke wereld zijn en om je geven.
Dus, allemaal leuk en aardig, social media, maar we hebben toch ook een tijd gehad dat we het zonder deden. Heb je wel eens het idee dat het een negatieve invloed op je heeft? Ga dan deze uitdaging aan.
♥ Post een keer een inspirerende positieve quote of mooie of gezellige foto op jouw facebook, twitter of instagram.
♥ Bel je vrienden eens i.p.v. dat je een berichtje stuurt via twitter of facebook.
♥ Trek geen conclusies op basis van de informatie die je op social media vindt. Hoe weet je dat iemand echt wel zo gelukkig is?
♥ Maak een lijstje met welke positieve en negatieve invloed social media op je heeft. Dit geeft inzicht en misschien heb je er wat aan.
♥ Een week geen social media, lukt dat? Probeer het eens!
Hoe denk jij over social media?
Geef een reactie