Bij sommige vriendschappen of relaties voel je gewoon dat het goed zit. Maar het kan ook zijn dat je twijfelt over de gezondheid van bepaalde vriendschappen. Die ene vriendin is wel erg vaak jaloers. Of jij vindt het misschien wel heel erg belangrijk wat de ander van jou vindt. Misschien zit je in een liefdesrelatie waaraan je twijfelt. Deze do’s en dont ‘s kunnen je helpen bepalen hoe gezond je relaties zijn.
Dont’s
Bang zijn voor elkaar. Klinkt misschien logisch, maar veel mensen zijn bewust of onbewust bang in relaties. Bang om verlaten te worden, niet leuk genoeg gevonden te worden of iets verkeerds te zeggen of doen.
Dingen verbergen voor elkaar. Tenzij het een surprise party of een andere leuke verrassing is. Natuurlijk hoef je niet elke gedachte te delen of ieder moment van de dag van elkaar te weten waar de ander uithangt. Maar geheimen zijn erg schadelijk voor vriendschappen en relaties.
Rondneuzen in elkaars spullen. Stiekem smsjes, mailtjes of dagboeken lezen van je vriend of vriendin is een grote don’t. Als je de ander niet vertrouwt, ga dan het gesprek aan, in plaats van jullie vertrouwensband verder te beschadigen door rondneuzen.
De relatie verborgen houden. Waarom zou je de persoon van wie je houdt of met wie je graag omgaat verborgen willen houden voor de mensen om je heen? Wat zegt dat over jullie relatie? En wat zegt dat over de mensen om je heen?
Jezelf beter voelen dan de ander. Met iemand omgaan of daten, zodat jij jezelf mooier, slimmer of beter kan voelen dan iemand anders, is geen goede basis voor een gezonde relatie. Heb respect voor elkaars kwaliteiten én valkuilen.
Jezelf minderwaardig voelen. Geeft de ander jou voortdurend het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Vraag jezelf dan af wat het jou oplevert om in deze vriendschap of relatie te zitten.
Jaloers zijn op elkaars successen. Als je niet blij kunt zijn voor de ander als hij/zij ergens in slaagt, zit er iets niet helemaal goed. Waar komt die jaloezie vandaan? In een gezonde relatie hoor je met elkaar, niet tegen elkaar te werken.
Een verslaving of stoornis tussen jullie in laten staan. Een eetstoornis of verslaving kan voelen als een ‘derde persoon’ in je relatie. Elke keer dat je kiest voor of liegt door je verslaving of eetstoornis, kies je niet voor je partner en voor jezelf.
Dingen opkroppen. Als je je ergens aan ergert of iets zit je dwars, praat er dan zo snel mogelijk over. Als je dingen blijft wegstoppen en opkroppen, in de hoop dat het vanzelf wel verdwijnt, ploft vanzelf een keer de bom. Zonde en nergens voor nodig.
Fysieke schade aanrichten in een ruzie. Elkaar slaan, huisdieren schoppen, telefoons kapotsmijten, foto’s verscheuren, CD’s uit het raam kiepen of servies tegen de muur gooien is een absolute don’t. Het creeërt een onveiligheid die onomkeerbaar is.
Elkaar voor gek zetten in het bijzijn van anderen. Misschien voel jij je minder onzeker door de ander de grond in te boren of voor gek te zetten in een groep. Maar is dit echt waar jij je zelfvertrouwen uit wilt halen?
Te hoge eisen stellen aan elkaar. In een relatie of vriendschap kun je veel druk voelen, omdat je bepaalde verwachtingen hebt van elkaar. Het is ook logisch dat je verwachtingen hebt, maar houd het wel realistisch. Vraag jezelf af waarom je zulke hoge eisen stelt aan de ander. Kan het iets te maken hebben met je eigen tekortkomingen?
De ander verantwoordelijk houden voor alles. Je kunt de ander niet verantwoordelijk maken voor je geluk, financiële situatie, sociale status of andere successen. Jij hebt draagt zelf die verantwoordelijkheid. Gebruik de ander niet als excuus om je verantwoordelijkheden van je af te schuiven.
Jezelf kwijtraken in de ander. Een relatie aangaan zonder jezelf daarin te verliezen, is één van de moeilijkste dingen die er is. Blijf in contact met jezelf: met wie jij bent, wat je leuk vindt en wat je wilt. Het is mooi om dichter bij elkaar te komen, maar blijf altijd een ‘eigen ik’.
Wachten tot iets beters voorbij komt. Bij iemand blijven, terwijl je stiekem uitkijkt naar een ‘betere’ partner of wacht tot je ex je weer terug wil, is eigenlijk een vorm van vreemdgaan.
Dagelijks drama. Zo nu en dan even lekker ruzie maken of een stevige discussie voeren is helemaal niet erg. Sterker nog, dat is heel gezond. Maar als je elkaar steeds maar in de haren vliegt, zonder duidelijke reden of oplossing, moet je jezelf afvragen wat jullie elkaar te bieden hebben.
Do’s
Elkaar de ruimte geven. Ruimte om met andere mensen af te spreken. Ruimte om eigen keuzes te maken. Om jezelf te ontwikkelen. Om dingen te doen los van elkaar en eigen hobby’s te hebben. Jullie zijn individuen. Laat elkaar vrij om een individu te zijn.
Risico’s durven nemen. Jezelf openstellen in een vriendschap of relatie is spannend. Je loopt de kans dat de ander je kwetst of afwijst. Maar dat maakt het juist de moeite waard.
Elkaars vrienden respecteren. Misschien vind je de vriendengroep van je partner maar niks of ben je jaloers op de andere vrienden van je beste vriendin. Je hebt vast je redenen. Maar doe je best om de mensen die belangrijk zijn voor de ander te respecteren.
Elkaar inspireren. Jij hebt dingen waar je goed in bent, gepassioneerd over kan praten of die je leuk vindt om te doen. De ander heeft weer andere kwaliteiten, passies en interesses. Laat je inspireren door elkaars eigenschappen.
Tekortkomingen laten zien. Iedereen heeft schaduwkanten, slechte eigenschappen en tekortkomingen. Je kunt ze ontkennen, onderdrukken of verbergen voor de ander, maar daar wordt je relatie of vriendschap krampachtig van. Wees eerlijk over je tekortkomingen, durf erom te lachen en accepteer ook de tekortkomingen van de ander.
Praten over moeilijke dingen. Sommige gesprekken stel je liever uit. Een confrontatie over bepaald gedrag, geld, religie, seks, politiek of tegenstrijdige wensen, ga je misschien uit de weg. Maar opkroppen heeft geen zin: het vindt zijn uitweg toch wel en dan vaak veel heftiger dan nodig is. Blijf met elkaar communiceren. Zelfs, of juist vooral, als het over moeilijke dingen gaat. Ze zijn moeilijk, omdat ze belangrijk zijn.
Ruzie maken. Zo nu en dan een fikse ruzie is heel gezond. Je komt op voor jezelf, je geeft je mening en je voelt weer even ‘waar jij staat’ en wat je vindt. De ander geeft ook grenzen aan, waardoor je weer even voelt dat je allebei een eigen ik bent.
Luisteren naar elkaar. Ruzie maken zonder naar elkaar luisteren is verspilde adem. Hoe boos je ook bent, blijf proberen te horen wat de ander zegt. Vul geen dingen in voor de ander. Check wat je hebt gehoord. Probeer tot een compromis te komen waarin beide jullie wensen gehoord worden.
Elkaar vertrouwen. Niet alleen als je bij elkaar bent. Maar ook als je elkaar even niet ziet. In een gezonde relatie of vriendschap weet je dat de ander om je geeft en te vertrouwen is, ook als je niet samen bent.
Voor jezelf blijven zorgen. Het is verleidelijk om de verantwoordelijkheid uit handen te geven in een relatie of vriendschap. Of om helemaal op te gaan in het verzorgen van de ander. Maar het is belangrijk dat je voor jezelf blijft zorgen in elke relatie die je aangaat met een ander.
Taakverdeling maken. Jullie zijn allebei anders. Jullie kunnen allebei andere dingen. Maak gebruik van elkaars kwaliteiten door een taakverdeling te maken. Heeft jouw vriendin een vlotte babbel? Laat haar dan de presentatie doen. Jij bent misschien goed met computers: dus dan maak jij een prachtige powerpoint presentatie.
Elkaar opnieuw leren kennen. Soms raakt een relatie of vriendschap in een sleur. Je kent elkaar al jaren en weet alle in’s & out’s. Dat kan saai worden. Ga op zoek naar nieuwe manieren om elkaar te leren kennen. Doe iets samen wat je nog nooit samen hebt gedaan. Iets waardoor je weer een nieuwe kant van elkaar leert kennen.
Tijd maken voor elkaar. We hebben het allemaal drukdrukdruk. Maar Life is what happens while you are busy making plans. Maak dus tijd vrij voor elkaar. Ga samen leuke, ontspannende of actieve dingen doen. Misschien is het samen moe op de bank een dvd kijken, misschien is het een spannende kampeertrip. Het maakt niet uit; zolang je maar samen bent.
Elkaar verwennen. Laat de ander zo nu en dan weten hoeveel hij of zij voor jou betekent. Een lief kaartje, een bos bloemen, een warme email, een grappig cadeautje, een uitje. Elke relatie heeft af en toe een teken van liefde en dankbaarheid nodig.
Hoe gezond zijn jouw relaties?
Geef een reactie