Het nieuwe schooljaar is voor het grootste deel van Nederland weer begonnen. Als het goed is ben je al lekker voorbereid qua materialen, zijn je boeken gekaft en zit je rooster alweer netjes in je agenda gelijmd. Misschien zie je er wel onwijs tegenop dat je nu weer maandenlang moet leren, huiswerk moet maken, vroeg op moet, in een klas moet zitten en moet eten op school. Allemaal dingen die je te wachten staan komend schooljaar.
Gelukkig ben je hier niet alleen in. Iedereen heeft periodes dat ze school stom vinden, zwaar vinden, het wat minder gaat of bang zijn voor een leerkracht. Probeer je gevoelens hierover niet weg te stoppen. Stress van school is rot, maar helaas hebben heel veel leerlingen er last van. Je bent niet alleen, onthoudt dat en praat er met elkaar over, dat lucht op.
Vanaf de middelbare school kreeg ik erg last van spanningen. En echt niet zoals de rest van de klas alleen voor de examenweek. Ik was constant gespannen. Ik vond het enorm intensief op school, voelde druk om te presteren, klapte dicht, zweette me kapot van de stress, terwijl ik het ijskoud had en dacht eigenlijk alleen maar â’IK KAN DIT NIET!”
Ik denk dat we als leerlingen op de middelbare en vervolgopleidingen niet alleen last kunnen hebben van faalangst of onzekerheid, maar ook van de indrukken die we opdoen. Een school met bijvoorbeeld 500 leerlingen en 150 leerkrachten is behoorlijk indrukwekkend. Maar ook kleinere of nog grotere scholen kunnen je met het grote aantal mensen behoorlijk imponeren. Je voelt je klein, bekeken, eenzaam en misschien wel een beetje vergeten.
Naar school gaan, kost los van de lessen en de leerstof gegarandeerd veel energie. Je hoeft er niet alleen maar heen te gaan en te gaan zitten, nee, je houdt rekening met hoe je eruit ziet, wat voor spulletjes je bij je hebt, wat je eet, waar je eet en met wie en langs welke groepjes van de bovenbouw je wel en niet durft te lopen.Â
Ik weet nog goed dat ik en mijn vriendinnen nooit alleen naar de snoepautomaat of kantine gingen. Als we in de pauze in de gang zaten en iemand wilde iets kopen, gingen we altijd met z’n tweetjes. Voor je opstond, checkte je je lippen, je haar en of je kleding wel een beetje normaal zat. Tenslotte zou je een paar honderd man voorbij moeten, wilde je aan de andere kant van het gebouw je melk gaan halen.
Op school gebeurt van alles. Het is één grote sociale bedoening. En als ik zo aan het schrijven ben, zou ik haast vergeten dat je er ook nog moet leren en presteren. Ik beschrijf school als een regelrechte ramp. En misschien was het dat soms ook wel voor mij. Ik was erg onzeker, verschuilde me achter klasgenootjes en klooide maar wat aan met mijn eetstoornis. Als ik terugkijk had ik het ook anders kunnen doen.
Natuurlijk heb ik ook een hoop leuke momenten meegemaakt op school, mooie mensen ontmoet en dingen geleerd uit al deze ervaringen. School kan naast stressvol ook leuk zijn. En met onderstaande tips wordt het dat misschien komend jaar ook weer wat meer voor jou!
Probeer goed te blijven eten. Eten op school kan erg moeilijk zijn met een eetstoornis. Als je dit ook erg eng vindt, je schaamt of je het gewoon heel moeilijk vindt, lees dan DIT blogje eens over eten op school.
Ben je onzeker, spreek dit dan uit. Zoals ik eerder al beschreef, is praten echt heel belangrijk. Vooral omdat veel van je klasgenootjes last hebben van dezelfde problemen. Jij bent niet de enige die ”hem strest”.
Wees jezelf. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, I know, maar als je jezelf niet durft te zijn, loop je iedere schooldag met een masker op. Dit is enorm uitputtend en zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel zult zitten. Probeer dus stap voor stap iets meer van jezelf te laten zien. Je bent uniek, en juist jouw eigen persoonlijke dingen zijn leuk aan jou.
Zoek een rustige plek op, wanneer je een beetje overprikkeld raakt. Overprikkeling of drukte in je hoofd is heel normaal in een school. Zoveel mensen om je heen, informatie in je hoofdje stoppen en luisteren naar de leerkracht eist een hoop concentratie. Even ademhalen, luisteren naar de geluiden of juist stilte om je heen en voelen dat je er bent, kan dan helpen. Even ontstressen tussen de lessen, noemen we dat.
Zorg voor fijne spulletjes. In je tas kun je een klein toilettasje stoppen met deze dingetjes. Doe hierin een mp3speler/oordopjes, paracetamolletje, een lippenbalsem, zakdoekjes, een lief briefje aan jezelf, een klein knuffeltje of iets anders wat jou blij maakt. Voel je je rot of ben je gestrest, kijk dan even in dit tasje en pak er iets uit. Wees lief voor jezelf.
Trek aan de bel als je het idee hebt dat het niet goed gaat op school. Je kunt natuurlijk je cijfers afwachten, je rapport bij je ouders op de keukentafel neerleggen, maar je kunt ook eerder je mond opentrekken. Als jij een vak moeilijk vindt, hoef je je daar echt niet voor te schamen. Praat hier gerust over met je mentor, vraag hulp of advies en vertel het je ouders. Je rapport of de uitslag van een toets is niet het enige moment waarop te zien is dat jij ergens moeite mee hebt. Bijna niemand is overal goed in. Jij dus ook niet. En dat geeft echt helemaal niks.
Maak lol; op school tijdens de pauze, maar ook na schooltijd. Blijf niet teveel hangen in je gevoel van spanning en stress. Ga bijvoorbeeld na school even een eindje wandelen of fietsen, drink een kop thee met je moeder, ga naar het strand en waai lekker uit, of ga met wat vriendinnen shoppen. Geef jezelf tijd om even bij te komen van school, maar vooral ook even echt lekker wat anders te doen en aan wat anders te denken.
School kan spanning veroorzaken, maar als je een manier vindt om die spanning los te kunnen laten, overleef je het wel!
Geef een reactie