”Voor mijn gevoel lig ik al uren naar het plafond te staren. Ik heb zo ongeveer alle filmpjes die er te vinden zij op YouTube bekeken, ademhalingsoefeningen gedaan, muziek geluisterd, van me afgeschreven en zelfs een vriendin een berichtje gestuurd, maar nog steeds lig ik wakker. Voor mijn gevoel lig ik al zolang in bed, dat het al wel bijna ochtend moet zijn. Als ik op mijn wekker kijk, zie ik dat het bijna 3 uur ‘s nachts is. Dit wordt weer een lange nacht, net als al die andere nachten.”
Iedereen slaapt weleens slecht en dit kan allerlei oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met spanning en stress, maar er spelen ook geregeld lichamelijke oorzaken mee die de nachtrust kunnen verstoren. Een keer wat minder goed slapen is niet zo’n probleem, maar als dit lange aanhoudt kan het je uitputten en je functioneren in de weg gaan zitten. Als dit het geval, dan is het belangrijk om iets aan die slaapproblemen te doen.
Ik heb ook behoorlijk vaak periodes gehad waarin ik niet of nauwelijks kon slapen, ondanks dat ik van alles deed waar ik moe van zou moeten worden. In therapie had ik zelfs ‘’les” gehad over slaaphygiëne. Hierbij ging het over rituelen voor het slapen gaan, goed voor jezelf zorgen en meer dingen die er voor kunnen zorgen dat je rustig in slaap valt en ook door kunt slapen. Toch werkte dit allemaal niet. Ik kreeg daarom slaapmedicatie voorgeschreven.
Slaapmedicatie is een breed begrip, want er zijn behoorlijk veel verschillende soort medicijnen die zouden kunnen helpen bij slapeloosheid. Grofweg kun je medicijnen tegen slapeloosheid onderverdelen in een aantal categorieen.
Melatonine
Melatonine is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt en dat er voor zorgt dat een mens een goed dag- en nachtritme heeft. Als dit ritme om welke reden dan ook in de war is, dan kan de melatonineafgifte verstoord raken waardoor men last krijgt van slaapproblemen. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij mensen die wisselende diensten draaien of als je last hebt van een jetlag. Melatonine als slaapmiddel kan de kwaliteit van de slaap verbeteren en het lichaam een handje helpen om weer op gang te komen
Via de huisarts kreeg ik een tijdje melatonine voorgeschreven om mijn slaapritme op te bouwen na een stressvolle tijd en omdat ik AD(H)D heb en mijn hoofd soms overuren maakt in de avonden of ‘snachts. Ik voelde me soms zo overprikkeld dat mijn hele lichaam doodop was, maar mijn hoofd maar door bleef gaan. Wat het vooral deed was mij slaperig maken, waardoor ik gemakkelijker in sliep. Ik had wel een hogere dosis nodig, omdat het niet echt leek te werken aan het begin. Ik ben er na een tijdje mee gestopt, toen ik in rustiger vaarwater kwam. Moniek.
Valeriaan
Dit is een kruid dat kan helpen om wat rust te creeeren. Het verslapt niet en maakt je ook niet sloom, maar het kan je wat helderheid en rust geven in je hoofd. Valdispert heeft tabletten die veel valeriaan en andere kruiden bevatten die je kunnen helpen op een natuurlijke manier, gemakkelijker te ontspannen en in slaap te vallen.
Of het echt gewerkt heeft dat weet ik niet, maar ik heb regelmatig erg lekker geslapen tijdens nachten dat ik valeriaan had geslikt. Ik voelde niet duidelijk of en hoe het werkte, maar als ik er op terug kijk, heeft het me waarschijnlijk wel goed gedaan. Het voelde ook fijn dat ik iets kon doen dat buiten mezelf lag, om beter te slapen in die periode. Kim.
Benzodiazepinen
Deze middelen hebben een kalmerend en slaapbevorderend effect. Daarnaast kunnen ze ook bepaalde angstklachten verminderen en werken ze ook vaak als een spierverslapper. Per jaar worden meer dan tien miljoen recepten voor benzodiazepinen uitgeschreven. Er zijn verschillende soort benzodiazepinen die alleen een ander effect hebben. Een aantal werken kortdurend en worden dan ook vooral voorgeschreven voor mensen die niet goed in kunnen slapen, bijvoorbeeld temazepam. Er zijn ook benzodiazepinen die langer werken, deze kunnen dan weer nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met zowel inslapen en/of doorslapen, bijvoorbeeld lorazepam.
Ik heb een tijdje temazepam geslikt om beter te slapen. Ik viel slecht in slaap en met deze pillen sliep ik binnen no-time. Het was, doordat ik erg slecht in mijn vel zat, wel lastig om geen misbruik te maken van de medicatie. Dit gebeurde nogal eens. Ik had dan geen zin in een dag en wilde het liefst de hele dag wegslapen, waardoor ik om 11:00 uur in de ochtend weleens een slaappil wilde nemen. Er werd door de psychiater vrij makkelijk mee omgegaan, waardoor ik een best voorraadje had opgebouwd. Uiteindelijk hielp ik mijzelf hier natuurlijk niet mee. Het is mijn leven en mijn verantwoordelijkheid. Het iedere avond gebruiken van slaappillen zorgde er na een paar weken voor dat ik zonder slaappillen sowieso lastig in slaap viel. Ik ging het daarom na een tijdje om de dag slikken en heb het zo afgebouwd. Je kunt best afhankelijk worden van deze medicatie en dat wilde ik niet. Gelukkig kon ik na een paar maandjes weer zonder slaappillen slapen. Ik zou dit zeker niet te snel gaan slikken, enkel als je echt ernstige slaapproblemen hebt. Lara.
Cyclopyrroionen
Medicijnen op basis van deze stoffen, zijn eigenlijk te vergelijken met benzodiazepinen. Ze hebben over het algemeen dezelfde werking en daarmee ook dezelfde bijwerkingen. Een voorbeeld van een slaapmedicijn met deze stoffen is zoplicon.
Overige slaapmedicatie
Naast de benzodiazepinen en cyclopyrroionen zijn er ook nog andere middelen die kunnen helpen bij slapeloosheid. Dit zijn medicijnen die in eerste instantie niet direct bedoeld zijn om beter te kunnen slapen, maar waarvan in de praktijk is gebleken dat ze hier wel bij kunnen helpen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de bètablokker propranolol, dat normaal gesproken wordt voorgeschreven voor mensen met een hoge bloeddruk. Ook promethazine is hier een goed voordeel van, dit middel is van oorsprong bedoeld om allergieën tegen te gaan, maar heeft daarnaast een versuffend effect.
Effect slaapmedicatie
Met name de benzodiazepinen zijn erg bekend vanwege de verslavende werking. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst een slaappil nam. Ik werd in korte tijd heel suf en mijn lichaam voelde zwaar aan. Omdat ik toen zo moe was, vond ik het heel fijn. Met dat ene pilletje sliep ik twaalf uur achter elkaar terwijl ik de weken daarvoor soms maar drie uur sliep. Dat fijne gevoel is echter snel weggegaan omdat dat ene pilletje niet meer voldoende was. Ik mocht het nemen als ik heel erg moe was, maar aangezien ik dat altijd was, slikte ik de pillen elke dag.
Al snel merkte ik dat het minder effect had en besloot ik er maar twee te nemen. Opnieuw had ik weer even dat fijne gevoel, maar ook hierbij werd het effect uiteindelijk minder. Ik had steeds meer nodig om goed te kunnen slapen en dat is dan ook direct het gevaar. Tijdelijk een pil slikken omdat je niet goed kunt slapen zou kunnen, maar op de lange termijn kan dit schadelijke gevolgen hebben. Daarnaast is het ook lastig om weer af te bouwen als je lange tijd slaapt met hulp van medicatie.
Oorzaak slaapproblemen
Ondanks de verslavende werking, heb ik best veel gehad aan slaapmedicatie toen het niet goed met me ging. Wel heb ik veel verschillende soorten moeten slikken om te voorkomen dat mijn lichaam niet aan de pillen ging wennen en uiteindelijk ben ik in overleg met een psychiater overgestapt naar een middel dat niet verslavend werkt. Dit was voor dat moment fijn, maar loste mijn problemen natuurlijk niet op. Veel belangrijker was het om in therapie te werken aan de oorzaak van mijn slaapproblemen en de reden waarom ik dus wakker lag of niet durfde te gaan slapen. Hierdoor had ik de slaapmedicatie minder nodig en kon ik deze rustig afbouwen met hulp van een afbouwschema.
Als je veel last hebt van slaapproblemen, dan kunnen slaapmiddelen dus best effectief zijn. Een slaaptekort is immers niet goed voor je en kan je behoorlijk uitputten. Wel is het goed om je te realiseren dat het niet de oorzaak van je slaapproblemen wegneemt. Anderzijds is dat op korte termijn niet altijd haalbaar en dan kunnen medicijnen tijdelijk uitkomst bieden. Bedenk wel dat veel slaapmiddelen een verslavend effect hebben. Het lichaam raakt snel gewend aan de werkzame stoffen waardoor je in korte tijd meer nodig zult hebben voor hetzelfde effect. Hierdoor is het ook lastiger om ermee te stoppen. Overleg sowieso altijd met een arts over de medicatie en de dosering. Ga hierbij niet op eigen houtje aan de slag.
We hebben verschillende blogs over slaapproblemen en wat je hier aan kunt doen. Als je dit onderwerp interessant vindt, dan zijn deze blogs ook nuttig om te lezen: Daarom ben ik altijd moe, Ik wil gewoon slapen, Voor wie vannacht niet kan slapen, Slimme tips om beter te slapen.
♥
Geef een reactie