Ik maak me regelmatig zorgen om iets. Als van jongs af aan speelt er heel vaak iets in mijn hoofd waar ik me zorgen om maak. Dat is erg vervelend, want hierdoor ervaar ik op maar weinig momenten echt rust in mijn hoofd. Als hetgeen waar ik me nu zorgen om maak is opgelost ploept er binnen een paar uurtjes of een dag wel weer iets anders op in mijn hoofd waar ik me vervolgens weer zorgen over kan gaan maken. Dit zorgt voor de nodige stress en spanning. En het stomme is, rationeel weet ik prima dat het voortdurend zorgen maken me niets oplevert, maar ermee stoppen is een heel ander verhaal.
Zorgen kunnen veel stress opleveren en het kost bovendien een hoop energie. Je bent voortdurend in je hoofd bezig met allerlei dingen, terwijl je ook de gewone dagelijkse dingen moet doen. Je moet je aandacht houden bij je werk of studie en aandachtig kunnen luisteren naar collega’s of vrienden, maar je zit daarnaast met allerlei andere dingen in je hoofd. Veelal zijn dit dingen waar je weinig invloed op kunt uitoefenen, je hebt er geen controle over en dat maakt je machteloos en bezorgd. In deze blog kom ik met 20 tips die mij af en toe helpen om me minder zorgen te maken.
1. Zet voor jezelf op een rijtje waar je je op dit moment allemaal zorgen over maakt. Het is misschien even 10 minuten werk, maar het kan wel overzicht en rust geven.
2. Als je een lijstje hebt met dingen waarover je je zorgen maakt, kan je per onderdeel gaan kijken naar waar je wel en waar je op dit moment niets aan kunt doen. Zijn er kleine dingen die je nu zou kunnen doen om één van je zorgen minder te doen laten worden? Kom in actie! Zijn er zorgen waar je nu helemaal niets aan kunt doen of veranderen, probeer deze dan tijdelijk te laten rusten.
3. Laad je niet leiden door angst. Je hebt nu eenmaal niet de volledige controle over jouw leven. Doe wat goed voelt en doe je best, meer kan je niet doen. Soms gaan dingen fout, dat is niet onoverkomelijk.
4. Relativeer. Dit is niet altijd even makkelijk. Ik kan me regelmatig vreselijk druk maken om iets. Eén van de dingen die mijn broer dan nog weleens antwoordt is: ‘Zit er al bloed op het plafond en poep tegen de muren?’ Als ik dan lach en NEE antwoord, zegt hij “dan valt het allemaal nog wel mee.
5. Maak gebruik van je humor. Net zoals bij het voorgaande punt kan humor je erg helpen om de zaken te relativeren. Probeer te lachen om zaken die nu even heel lastig lijken, maar waar je weinig aan kan veranderen. Humor kan bovendien helpen je een beetje te ontspannen.
6. Las een piekermoment in. Dit wordt ook vaak in therapie aangeraden. Als je veel piekert en je zorgen maakt kan het helpen 1 moment op de dag in te plannen om jezelf dit toe te staan. Als je op een ander moment op de dag gaat piekeren roep je jezelf een halt toe en zeg je tegen jezelf dat je pas om bijvoorbeeld 18:00 uur een half uur hierover mag gaan piekeren.
7. Het is niet zo mijn ding, maar veel mensen kan het erg helpen: Meditatie, mindfulness of yoga. Het kan zorgen voor relativatie en ruimte en rust in je hoofd. Weet je niet hoe hiermee te beginnen, ga dan eens naar een introductieles bij jou in de buurt.
8. Onderzoek ook eens in hoeverre bepaalde zorgen steeds terugkomen. Als je je iedere maand weer meerdere dagen zorgen maakt over of je bijvoorbeeld wel goed hebt gepresteerd, vraag je dan eens af of die zorgen wel terecht zijn. Ging het alle 20 voorgaande keren ook gewoon goed, waarom zou het dan nu niet goed gaan?
9. Vraag jezelf af wat het ergste is dat er kan gebeuren als hetgeen jij je zorgen om maakt ook daadwerkelijk uitkomt. Vergaat de wereld dan? Ga je eraan dood? Of is het even vervelend maar kom je er wel weer overheen?
10. Doe voldoende leuke dingen. Soms kan je je zo druk maken om allerlei dingen dat je vergeet om ook leuke dingen te doen. Juist door voldoende leuke dingen in te plannen zorg je dat je jezelf afleidt van al die zorgen.
11. Bespreek je zorgen. Hoe klein of groot ze ook zijn, erover praten kan helpen en opluchten. Soms komen andere mensen bovendien ineens met een totaal ander idee of oplossing, iets waar jij helemaal niet aan hebt gedacht. Krop je zorgen niet op, maar deel ze.
12. Neem voldoende rust. Je zoveel zorgen maken kost bakken energie, neem daarom voldoende rust. Plan ruim van te voren vakanties in en weekendjes weg. Zorg dat je voldoende tijd voor jezelf hebt om te genieten. Maak met jezelf de afspraak dat je je zoveel mogelijk na je vakantie/weekend pas weer zorgen mag maken.
13. Wees flexibel richting jezelf. Hoe hoger de eisen die je aan jezelf stelt, hoe meer zorgen je je zal maken. Het is niet erg om af en toe fouten te maken. Het is niet erg om niet alles perfect te doen. Gun jezelf dit.
14. Herinneren jezelf er regelmatig aan dat je zorgen maken an sich niets gaat veranderen aan de situatie. Of je je nu zorgen maakt of niet, de uitkomst van de situatie verandert hierdoor niet. De uitkomst kan soms enkel veranderen als jijzelf in actie komt.
15. Probeer de dingen positief te zien. Je kunt alles een negatieve draai geven en hierdoor overal zorgen om hebben. Maar is dat realistisch en maak je het hierdoor niet alleen maar erger? Probeer de zaken positief te zien, vaak draagt dat ook nog weleens bij aan een positieve uitkomst.
16. Ga sporten of ga een stuk ergens in de natuur wandelen. Lekker bewegen kan zorgen voor goede en gezonde afleiding. Ook kan het ruimte in je hoofd opleveren. Zo ook fietsen of wandelen in het bos, de heide of het strand. Laat de wind even lekker al die zorgen van je wegwaaien.
17. Eet gezond. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je bepaalde tekorten hebt, bijvoorbeeld van omega 3 vetten, dan kan dit zorgen voor meer sombere gedachtes, dus meer zorgen.
18. Denk niet te ver. Je leeft vandaag. Het heeft geen enkel nut je nu al druk te maken over iets dat misschien over 6 maanden gebeurt. Er kan nog zoveel veranderen. Benut jouw leven nu en geniet nu.
19. Soms helpt het om de zaken eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Stel een goede vriendin van jou liep rond met jouw zorgen. Wat zou jij hiervan denken en wat zou je haar adviseren?
20. Maak contact met de mensen om je heen. Hoe meer je je terugtrekt, hoe meer je je opsluit met jouw eigen zorgen en problemen, hoe groter ze worden. Voldoende sociaal contact is heel belangrijk om al je zorgen binnen proportie te houden en te kunnen blijven dragen.
Maak jij je veel zorgen?
Geef een reactie