Je kunt eindelijk gaan slapen na die drukke dag waarin alles verkeerd ging. Je bent er echt aan toe en je voelt aan je lichaam dat het rust nodig heeft. Maar eenmaal in bed, lig je met je ogen wijd open naar het plafond te staren. Je baalt wanneer je terug kijkt op je dag en je piekert over wat de dag van morgen zal brengen.
Ik ben jaloers op mensen die in één keer in slaap vallen en de volgende ochtend vlak voor hun wekker wakker worden om totaal uitgerust aan een nieuwe dag te beginnen. Ik slaap over het algemeen vrij goed. Het duurt even voordat ik in slaap val en ik word vaak wel ‘s nachts nog eens wakker. Verder ben ik echt geen ochtendmens en voel ik me niet uitgerust als de wekker gaat. Maar goed, ik ben al lang blij dat de periode dat ik ‘s nachts in paniek wakker werd, de periode van heftige nachtmerries en nare beelden voorbij is.
Een goede nachtrust is zo belangrijk. Je verwerkt je dag zonder dat je er last van hoeft te hebben, je krijgt nieuwe energie waardoor je de volgende dag weer aan kunt, je hoeft even niks en het kan er voor zorgen dat je je weer beter voelt, na dit rotdag van gisteren. Maar helaas is het soms een hele opgave. Als het niet goed met je gaat, kan slapen een probleem zijn. Misschien lukt het je niet om in slaap te komen maar het kan ook zo zijn dat je constant wakker wordt en onrustig bent. In dit blog geef ik een aantal tips hoe je hier mee om kunt gaan.
Voordat je gaat slapen…
♥ Zorg voor een fijne omgeving
De ene slaapt het liefste in een kamer die helemaal donker is en de ander heeft het liefste nog een lichtje aan. Onderzoek hoe jij het beste slaapt. Verder kan een opgeruimde kamer wonderen doen. Dit geeft veel meer rust dan wanneer er overal spullen liggen. Laat ook een kiertje van het raam open staan, er komt dan wat frisse lucht naar binnen wat zorgt voor een betere nachtrust.
♥ Vaste tijden
Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Ik kan redelijk goed functioneren op weinig uurtjes. Maar als dit een paar dagen achter elkaar zo is, breekt het me wel op. Het is verstandig om voor een bepaald dag- en nachtritme te zorgen. Ga op vaste tijden naar bed. Als je daar een keer van afwijkt is dat natuurlijk geen probleem, maar probeer het als leidraad te zien.
♥ Bedtime ritueel
Rituelen helpen vaak wanneer het gaat om slaapproblemen. Vaak heb je deze al wel zonder dat je er bij nadenkt. Maak voor jezelf wat lekkers te drinken, bijvoorbeed een kop (kruiden)thee en ga nog even op de bank zitten. Neem een lekkere warme douche, smeer je in met bodylotion, leg alvast je kleding klaar van de vorige dag en ga nog even lezen in bed of schrijf een stukje over je dag. Wat je ook in je bedtime ritueel kan invoeren is een ‘piekermomentje’. Geef jezelf 15 of 30 minuten de tijd om even te piekeren. Schrijf dingen op en spreek met jezelf af dat dit alleen in die tijd mag. Dit kan helpen om minder te piekeren als je echt gaat slapen.
♥ Maak je hoofd leeg
‘S nachts is HET moment dat veel mensen gaan nadenken over vanalles. Dit is een veelvoorkomende reden waarom mensen problemen hebben met slapen. Het eindeloos nadenken en piekeren over vanalles. En als over het ene nagedacht is, komt er weer iets nieuws. Vaak komt er geen einde aan en het resultaat hiervan is dat je uitgeput wakker wordt. Wat kan helpen, is het bijhouden van een dagboek of in ieder geval te schrijven. Schrijf op wat je kwijt wil, waar je mee zit, hoe je dag was, alles wat in je hoofd ronddwaalt en er niet uit wil.
♥ Eten en drinken
Eet geen hele zware dingen meer vlak voordat je gaat slapen, maar zorg wel dat je nog iets hebt gegeten. Honger kan echt een boosdoener zijn als je niet kunt slapen. Daarnaast is het verstandig om geen koffie of frisdranken te drinken vlak voordat je gaat slapen. Ontspannende thee, zoals bijvoorbeeld kruidenthee, of warme melk kunnen wel weer heel goed helpen.
♥ Geen tv en pc
Wanneer je moeite hebt met slapen, is het verstandig om minstens een uur voordat je gaat slapen geen tv meer te kijken of een computer te gebruiken. Daarnaast kan het ook helpen om je telefoon een uur voordat je gaat slapen gewoon weg te leggen. Kies in plaats daarvan voor een leuk boek, blader tijdschriften door, ga lekker in bad of begin een leuk gesprek met één van je huisgenoten.
♥ Slaapmedicatie
Als je echt grote problemen hebt met slapen en als het je belemmerd in het dagelijks leven, is het misschien verstandig om een afspraak met de huisarts te maken om kijken of slaapmedicatie iets voor jou is. Verder zijn er ook veel natuurlijke middeltjes die je kunnen helpen om beter te slapen. Zoals bijvoorbeeld valeriaan.
Als je ‘s nachts wakker wordt…
Dan slaap je eindelijk maar toch ben je heel onrustig. Je wordt ‘s nachts wakker en dan is het moeilijk om weer in slaap te vallen. Wat kun je doen?
♥ Schaapjes tellen
Klinkt super stom maar dit werkt bij mij echt. Als ik ‘s nachts wakker word, bijvoorbeeld door een nachtmerrie, is het heel goed om je gedachten te verzetten. Misschien is schaapjestellen te eenvoudig en is er nog genoeg ruimte voor alle nare gedachten. Kies dan voor iets wat ingewikkelder is. Bijvoorbeeld een sommetje. Begin bij 876 en trek er constant 3 van af. Natuurlijk zullen de gedachten proberen om hier tussendoor te komen. Begin gewoon opnieuw of ga verder waar je gebleven was. Op gegeven moment merk je dat het beter lukt en zul je ook sneller weer in slaap vallen.
♥ Schrijf piekergedachten op
Lukt het echt niet om weer in slaap te vallen en blijf je piekeren? Schrijf ze even op zodat het wat meer uit je hoofd is. Je kunt er op een ander moment ook aan denken.
♥ Ontspanningsoefeningen
Doe ontspanningsoefeningen zoals mindfullness, yoga of ademhalingsoefeningen.
♥ Zoek afleiding
Voor mij werkte het altijd het beste om afleiding te zoeken terwijl ik wel in bed bleef liggen. Wanneer ik uit mijn bed ging, was ik vaak direct weer helemaal wakker waardoor het in slaap vallen weer moeilijker werd. Pak een tijdschrift om in te bladeren, maak een kruiswoordpuzzel of luister naar rustgevende muziek. Wat ook goed kan helpen, zijn audioboeken. Dit kun je ook goed doen met het licht uit.
♥ Kijk niet op de klok
Als je ziet hoelaat het is, kan de paniek weer toeslaan. Je rekent uit hoelang je nog kunt slapen en dit kan weer extra stress opleveren. Vermijd de klok dus, het levert je niks op.
Wat helpt jou om beter te slapen?
Geef een reactie