Je eigen kwaliteiten en irritaties

Aan sommige mensen kun je je echt irriteren, zoals die strenge docent, een té ijverige klasgenoot, een bazige therapeut of een van je vriendinnen. Maar hoe komt het dat je je hier zo aan kan irriteren? Waarom irriteer je je juist aan deze persoon? Het model van Ofman laat zien hoe dit komt en wat je ervan kunt leren. Het model gaat in op de begrippen; kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen.

Kernkwaliteit
Een kernkwaliteit is een goede eigenschap van jezelf. Als je dit nog niet zo goed weet, hoe kom je er dan achter wat je kernkwaliteiten zijn? Je kunt aan anderen vragen wat ze leuk of goed aan jou vinden. Of je kan zelf bedenken waarom jij een goede vriendin, dochter, klasgenoot of collega bent. Het is erg fijn om soms eens te bekijken wat je positieve eigenschappen zijn. Als je in het begin maar één eigenschap kan bedenken is dat niet erg, maar je hebt er zeker weten veel meer. Je kunt denken aan eigenschappen zoals creatief, behulpzaam, empatisch, bedachtzaam, zorgzaam, inventief, gezellig, grappig of je bent een echte doorzetter.

Valkuil
Een valkuil is een eigenschap waarin je kunt vervallen als je te ver gaat in jouw kernkwaliteit. De eigenschap werkt dan dus niet meer functioneel, maar gaat je dan tegenwerken. Je kunt zó behulpzaam worden dat je jezelf vergeet. Of je bent zo bedachtzaam, dat je helemaal geen keuzes meer maakt. Het is vaak fijn om te weten dat het dus geen negatieve eigenschap van je is, maar dat het eigenlijk een positieve eigenschap, waar je te ver in door bent gegaan. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat je niet in jouw valkuil vervalt en weet wat jouw valkuil is.

Allergie
Een allergie staat voor gedragingen waaraan jij je kunt storen. Als je naar dit gedrag kijkt, blijkt het vaak het tegenoverstelde van je kwaliteiten te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld moeilijk omgaan met klasgenoten die zomaar iets ondernemen zonder goed na te denken, als jij juist bedachtzaam bent. Of je vindt het vervelend dat je merkt dat je vriendin vooral met zichzelf bezig is en niet naar anderen omkijkt, terwijl jij zorgzaamheid heel belangrijk vindt. Het is vaak goed om te weten wat de reden is waarom je je aan deze gedraging irriteert. Zo kun je ontdekken dat je niet een hekel of irritatie hebt aan je vriendin, maar vooral aan die bepaalde gedraging van haar. En je kunt het natuurlijk uitspreken als je iets niet zo fijn vindt. 

Uitdaging
De uitdaging is het tegenoverstelde van jouw valkuil. Het is goed om je van je uitdaging bewust te zijn. Het kan ervoor zorgen dat je niet in je vuilkuil stapt en heeft dus een positief effect. Het grappige is dat je uitdaging hoort bij je allergie. De eigenschap waaraan jij je irriteert (je allergie) komt voort uit je uitdaging, enkel is nu de andere persoon er te ver in doorgegaan. Op deze manier kun je dus veel leren van het gedrag van iemand, waaraan je je irriteert. Als je weet waarom je je hieraan irriteert, kun je dus kijken naar het positieve aspect van deze gedraging. Zo leer jij je uitdaging kennen en kun je waarschijnlijk beter begrijpen hoe het komt dat de ander zo is. De ander is namelijk te ver in zijn kwaliteit doorgegaan. Zo kan jouw klasgenoot waaraan jij je irriteert, besluitvaardig zijn, waar jij weer wat kan van leren. Of kan je vriendin goed voor zichzelf opkomen, wat jij niet moet vergeten.

Als voorbeeld zal ik een kernkwadrant van mezelf uitwerken hieronder:

Ik vind mezelf best behulpzaam. Wanneer een vriendin ergens mee zit, zal ik altijd tijd maken om haar hiermee te helpen. Dit is dus mijn kernkwaliteit.

Soms merk ik dat ik door mijn behulpzame gedrag zelf in de stress schiet. Ik heb bijvoorbeeld veel te leren en heb niet meer veel tijd, maar wil er toch graag voor mijn vriendin zijn. Ik ga dus vaak over mijn eigen grenzen en offer ik mezelf op. Dat is dus mijn valkuil; iets wat ik moet zien te voorkomen.

Ik kan me erg rot voelen als ik ergens mee zit en een vriendin heeft het bijvoorbeeld ‘te druk’ om even langs te komen, ik vind haar dan egoïstisch. Dat is iets waar ik veel moeite mee heb, dus deze gedraging zit in mijn allergie.

Ik kan wel van haar leren dat je de vrijheid hebt om voor jezelf te kiezen en je niet verplicht hoeft te voelen om bij een ander te helpen en jezelf op te offeren, als je zelf ook voldoende aan je hoofd hebt. Dat is dan ook mijn uitdaging. Hieronder is deze situatie in het model te zien.

Misschien heb jij hier ook iets aan, wanneer het niet altijd even goed klikt met vriendinnen, je prikkelbaar bent door bepaalde personen of je niet goed weet waar jij goed in bent. Wil je meer van je eigen talenten te weten komen, maak dan eens een collage met woorden en eigenschappen. Of lees dit eens over de positieve dingen zien aan jezelf. 

Wat zijn jouw talenten en allergiën?

Laura B

Geschreven door Laura B

Reacties

18 reacties op “Je eigen kwaliteiten en irritaties”

  1. Haha, dit heb ik al een paar keer gedaan tijdens therapie haha. 🙂 Ik vond het best wel grappig om een keer te doen. 🙂

  2. Dit heb ik voor school moet doen, precies hetzelfde! Ook over mezelf:)

  3. Wat nou als je aan gedragingen ergert van een vriendin omdat je er jaloers op bent, omdat je dat zelf meer zou willen hebben

  4. Toevallig. Dit hebben wij gisteren gedaan met therapie

  5. Toch klopt het niet helemaal; Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om ordelijk te zijn, weten waar iets ligt. Als een ander er een rotzooi van maakt, tja dan is dat zijn of haar probleem ik zit of erger me er niet aan. Daarentegen als jij van jezelf vindt dat je bv aardig, opgeruimd, etc….moet zijn (maar het eigenlijk stiekem ook wel eens niet wil, maar het simpelweg niet kan)….dan erger je je natuurlijk rot aan iemand die dat wel doet. Als jij van jezelf altijd je werk af moet hebben (en daardoor soms langer door werkt, terwijl je eigenlijk ook wel naar huis wil…) en dan gaat je collega gewoon weg en zegt nou morgen weer een dag hoor, ja dan wordt je giftig. Daarentegen als jij hard werkt omdat je dat zelf leuk vindt, dan irriteer je je daar veel minder aan en zul je misschien denken: nou jammer, dat mensen zo tegen hun zin in werken.

  6. Ik erger me aan het gebruik van het werkwoord ‘irriteren’ in deze blog 😉 Het is: ik erger mij aan… en … irriteert mij 😉
    Mijn talent is denk ik mijn oog voor detail. Ik ben heel goed in zien wat allemaal moet gebeuren en hoe het op de meest efficiënte manier kan gebeuren. Mijn valkuil is dat ik het alleen nog maar op die manier kan zien en er over ga stressen. Mijn allergie is dan als mensen dingen zonder plan doen, of langzamer doen. Wat mijn uitdaging is: de controle wat meer los laten en dingen niet persee op die en die manier te hoeven doen.

  7. Duidelijke uitleg en handig schema. Ik kende het nog niet.

  8. Goed uitgelegd, wel een logisch systeem, kan ik misschien wel wat mee!

  9. Dit komt me bekend voor. Ook ik heb dit eens eerder gedaan. Fijn om het zo nog eens helder te hebben op papier. Bedankt voor het delen!

  10. Het is vooral vaak je eigen trots die in de weg zit. Zo ook bij mij. Oh wat wil(de) ik toch graag goed zijn.

  11. Heb ik net helemaal met me school behandeld 🙂 interresant

  12. Dankjewel Liadan. Het irriteert mij ook mateloos als mensen deze fout maken in hun taalgebruik. 😉

  13. Je hebt hier een soort ‘spel’doosje van. Die heeft mijn zus, is best grappig om achter te komen bij jezelf. Ik heb het bijvoorbeeld heel erg met perfectionisme, maar allergie is als bijv. mensen met wie ik samen moet werken heel laks zijn. Daar kan ik echt zwaar gefrustreerd over raken, terwijl ik er juist van kan leren dat het af en toe best iets minder perfect mag zijn.

  14. @ Liadan: haha, ik wilde hetzelfde zeggen.. ‘Ergeren aan’.

    En verder begon ik me juist steeds meer te ergeren aan al die theorieën over dingen die voor mij compleet logisch zijn, zoals deze ‘kernkwadrantentheorie’. Kreeg dit soort dingen tijdens therapie en later tijdens mijn studie. En dan dus lessen van 3 uur lang, alleen maar zodat je vervolgens een fatsoenlijke anamnese kunt afleggen. Tips en theorieën kunnen handig zijn, maar soms slaat het allemaal een beetje door.

    Van het woord ‘uitdaging’ krijg ik ook steeds sneller jeuk. ‘Een probleem is geen probleem, maar een uitdaging.’ En welke ik helemaal leuk vind: een handicap/beperking een ‘uitdaging’ noemen. :’) :’)

  15. Mijn allergie is voor het woord: moeten en eisen. Brrrrrr ik haat dat

  16. hier kan ik nou eens wat mee,
    goed blog!

  17. heb ik ook gehad op school.. haha ik doe dezelfde opleiding 😉

  18. wat nou als je altijd dingen op jouw manier wilt en iemand met wie je samenwerkt dat ook wilt. Dan erger je je aan die ander maar heb je precies dat zelfde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *