Een eetstoornis is niet enkel lichamelijk en ook niet enkel psychisch. De gevolgen van een eetstoornis zijn ook zeker merkbaar aan je lichaam. Bij de een treden er eerder lichamelijke problemen op dan bij de ander, elk lichaam reageert ten slotte anders en ook iedere eetstoornis is anders. Iedere eetstoornis heeft effect op je lichaam en lichaamsbeeld. Hoe ga je daarmee om?
Mijn lichaam is tijdens mijn eetstoornis flink veranderd. Ik heb lange tijd eetstoornis NAO en later anorexia gehad. Ik was vooral bezig met streng lijnen en eten weglaten. Ook heb ik in sommige periodes laxeermiddelen en dieetpillen gebruikt. Ik heb flink geschommeld in gewicht en tijdens mijn herstel heb ik een flinke sprong moeten maken in gewicht omhoog. Mijn lichaam veranderde.
Voor mijn behandeling moest ik aankomen in gewicht. Mijn lichaam reageerde echter vrij heftig op het eten en ik kwam dan ook best snel aan. In het begin vond ik dat wel eng, maar kon ik het nog relativeren met het idee dat mijn lichaam dit nodig had. Later vond ik het moeilijker. Ik naderde een gewicht wat ik in jaren niet had gewogen en moest zelfs nog aankomen. Ik voelde me dik, kreeg vormen en vond mijn lichaam ineens heel aanwezig.
Toen ik aangekomen was tot een gezond gewicht had ik een iets boller gezicht, een klein buikje en ineens heupen en borsten. Ik vond het vreselijk eng om al die vrouwelijke vormen ineens te zien als ik in de spiegel keek. Het was fout in mijn ogen en compleet onnodig. Door mijn eetstoornis vond ik vet hebben een vorm van controleverlies en zwakte.
Toch besloot ik door te gaan, hoe erg ik me ook een Michelinmannetje voelde. Ik wilde van die eetstoornis af die mij alles afnam wat me lief was. ‘Ik moest beter worden en dus maar accepteren dat ik lelijk was geworden.’ dacht ik. Ik was niet meer mooi slank en dat zou ik voor de rest van mijn leven maar moeten accepteren, had ik voor mezelf bedacht. Dit was het en hier moest ik het maar mee doen.
Dat stukje was eigenlijk nog heel erg eetgestoord. Natuurlijk moest ik op een gegeven moment mijn lichaam accepteren. Maar accepteren dat het dik en lelijk was, was niet de juiste manier. Toch heeft dit mij geholpen om niet meteen op de rem te trappen. Ik zag wat ik terug kreeg en ging me beter voelen, dat vond ik gelukkig veel belangrijker op dat moment dan weer in die eetstoornis duiken om mijn buitenkant wat dunner te maken.
Mijn lichaam is na het afronden van mijn behandeling nog erg veranderd. Ik dacht dat dit het was, maar het is daarna echt nog een stuk gezonder geworden. Als ik foto’s zie van mezelf tijdens en na mijn behandeling, heb ik best een beetje een opgeblazen gezicht, vollere bovenarmen, een buikje en ik zag er bleek uit. Mijn lichaam was niet helemaal in verhouding en het gewicht leek nog niet helemaal door mijn lichaam te zijn verdeeld. Mijn lichaam had een klap gehad van mijn eetstoornis.
Natuurlijk heb ik plekken waar wat meer vet zit dan op andere plekken. Maar gelukkig heb ik vet, want daardoor is mijn lichaam gezond en beschermd. Ik denk dat een jaar na mijn behandeling en een stabiel eet- en bewegingspatroon, ik echt ging zien hoe mijn lichaam geworden was. Ik durfde het niet alleen mooi te vinden, de eetstoornis was ook niet meer zichtbaar in mijn lichaam. Mijn gewicht bleef gelijk, maar ik zag duidelijk een gezonder lijf in de spiegel. Zo kreeg ik bijvoorbeeld wat vorm terug in mijn gezicht, werd mijn buik iets platter en voelde ik me eindelijk niet meer zo snel moe en misselijk. Veel lichamelijke klachten verdwenen.
Ook mijn hongergevoel heeft er lang over gedaan om weer normaal te worden. Mijn darmen werkten nog niet optimaal en zo was er van alles in de war geraakt. Dat was niet bij mijn ontslagdag van therapie allemaal over en heeft echt nog wel wat tijd nodig gehad. Mijn lichaam had een enorme klap en daarna flinke inhaalslag gemaakt en dat was zichtbaar en voelbaar aan mijn hele lichaam.
Vind jij het moeilijk om door te zetten als je ziet dat je lichaam aan het veranderen is, dan heb ik een aantal tips voor je.
Accepteer iets
Je hoeft jezelf echt niet meteen mooi te vinden, maar acceptatie is wel iets wat je kan helpen de behandeling door te zetten. Probeer in ieder geval te kijken naar wat je aan je lichaam al wel kunt accepteren. En daarnaast kan het helpen om te weten dat je altijd weer terug kunt. Geef jezelf een half jaar of jaar de tijd om te wennen, je lichaam gezond te laten worden en je gewicht stabiel te houden. Probeer te accepteren dat je je even niet fijn gaat voelen over je lichaam de komende maanden, maar handel er niet naar door weer meteen te gaan rotzooien met eten.
Zo belangrijk is het niet
Laat je lichaam geen te grote rol spelen, het is maar je buitenkant. Die lijkt enorm belangrijk, maar als je je gelukkig voelt van binnen, zie je er zeker weten ook veel mooier uit. Een tip waarvan je nu misschien denkt; ‘’Ja Nouska, het zal wel allemaal. Maar voor mij is het heel anders.” Dat was namelijk precies wat ik dacht toen een meisje uit mijn therapiegroep bij haar afscheid vertelde hoe onbelangrijk uiterlijk eigenlijk was geworden in haar leven. Ze vertelde het met een stralende lach, lang blond haar en ontzettend leuke kleren aan. En toch heeft ze gelijk en geldt het voor iedereen. Laat dus je behandeling niet verstoren omdat je teveel bezig bent met je uiterlijk en het getal op de weegschaal.
Wennen aan je lichaam
Het is een heel proces om jezelf weer mooi te leren vinden. Dit heeft bij mij ook jaren geduurd en heb ik niet enkel in behandeling geleerd. Je moet jezelf mooi willen leren vinden en jezelf het gunnen. En daarvoor moet je aan je binnenkant werken en compassie toevoegen aan je leven. Wennen aan je lichaam is iets waar tijd overheen gaat en waar je zelf je gedachtes in kunt trainen. Lees bijvoorbeeld ook eens de linkjes in dit stukje en ‘’stop met negatief over jezelf praten”.
Onthoud waarvoor je het doet
Dit is heel belangrijk geweest voor mij. Toen ik eenmaal bij mijn gezonde gewicht in de buurt kwam, begon ik me enorme zorgen te maken over mijn uiterlijk, mijn gewicht, het verliezen van controle en eten. Ik wilde dit niet en werd een beetje boos op de instelling waarbij ik de behandeling volgde. Dit gewicht was niet nodig. Ik kon heus wel beter worden zonder nog meer aan te komen.
Toch weet ik nu dat je pas een eetstoornis los kunt laten als je ook je gewicht los laat. En ja, dat is super eng. Vechten tegen een eetstoornis is ook geen makkie, dat heeft niemand je gezegd en ga ik je ook zeker niet vertellen. Maar het kan wel en jij kunt het ook. Je kunt altijd in gevecht blijven met je lichaam, maar er is echt veel meer op de wereld dan dat, dus kun je maar beter kijken hoe je er een klein beetje van kunt leren houden. Trap niet op de rem, maar geef je lichaam en je gelukkige toekomst echt een kans!
Geef een reactie