Je lichaam na een eetstoornis

Een eetstoornis is niet enkel lichamelijk en ook niet enkel psychisch. De gevolgen van een eetstoornis zijn ook zeker merkbaar aan je lichaam. Bij de een treden er eerder lichamelijke problemen op dan bij de ander, elk lichaam reageert ten slotte anders en ook iedere eetstoornis is anders. Iedere eetstoornis heeft effect op je lichaam en lichaamsbeeld. Hoe ga je daarmee om?

Mijn lichaam is tijdens mijn eetstoornis flink veranderd. Ik heb lange tijd eetstoornis NAO en later anorexia gehad. Ik was vooral bezig met streng lijnen en eten weglaten. Ook heb ik in sommige periodes laxeermiddelen en dieetpillen gebruikt. Ik heb flink geschommeld in gewicht en tijdens mijn herstel heb ik een flinke sprong moeten maken in gewicht omhoog. Mijn lichaam veranderde.

Voor mijn behandeling moest ik aankomen in gewicht. Mijn lichaam reageerde echter vrij heftig op het eten en ik kwam dan ook best snel aan. In het begin vond ik dat wel eng, maar kon ik het nog relativeren met het idee dat mijn lichaam dit nodig had. Later vond ik het moeilijker. Ik naderde een gewicht wat ik in jaren niet had gewogen en moest zelfs nog aankomen. Ik voelde me dik, kreeg vormen en vond mijn lichaam ineens heel aanwezig.

Toen ik aangekomen was tot een gezond gewicht had ik een iets boller gezicht, een klein buikje en ineens heupen en borsten. Ik vond het vreselijk eng om al die vrouwelijke vormen ineens te zien als ik in de spiegel keek. Het was fout in mijn ogen en compleet onnodig. Door mijn eetstoornis vond ik vet hebben een vorm van controleverlies en zwakte.

Toch besloot ik door te gaan, hoe erg ik me ook een Michelinmannetje voelde. Ik wilde van die eetstoornis af die mij alles afnam wat me lief was. ‘Ik moest beter worden en dus maar accepteren dat ik lelijk was geworden.’ dacht ik. Ik was niet meer mooi slank en dat zou ik voor de rest van mijn leven maar moeten accepteren, had ik voor mezelf bedacht. Dit was het en hier moest ik het maar mee doen.

Dat stukje was eigenlijk nog heel erg eetgestoord. Natuurlijk moest ik op een gegeven moment mijn lichaam accepteren. Maar accepteren dat het dik en lelijk was, was niet de juiste manier. Toch heeft dit mij geholpen om niet meteen op de rem te trappen. Ik zag wat ik terug kreeg en ging me beter voelen, dat vond ik gelukkig veel belangrijker op dat moment dan weer in die eetstoornis duiken om mijn buitenkant wat dunner te maken.

Mijn lichaam is na het afronden van mijn behandeling nog erg veranderd. Ik dacht dat dit het was, maar het is daarna echt nog een stuk gezonder geworden. Als ik foto’s zie van mezelf tijdens en na mijn behandeling, heb ik best een beetje een opgeblazen gezicht, vollere bovenarmen, een buikje en ik zag er bleek uit. Mijn lichaam was niet helemaal in verhouding en het gewicht leek nog niet helemaal door mijn lichaam te zijn verdeeld. Mijn lichaam had een klap gehad van mijn eetstoornis. 

Natuurlijk heb ik plekken waar wat meer vet zit dan op andere plekken. Maar gelukkig heb ik vet, want daardoor is mijn lichaam gezond en beschermd. Ik denk dat een jaar na mijn behandeling en een stabiel eet- en bewegingspatroon, ik echt ging zien hoe mijn lichaam geworden was. Ik durfde het niet alleen mooi te vinden, de eetstoornis was ook niet meer zichtbaar in mijn lichaam. Mijn gewicht bleef gelijk, maar ik zag duidelijk een gezonder lijf in de spiegel. Zo kreeg ik bijvoorbeeld wat vorm terug in mijn gezicht, werd mijn buik iets platter en voelde ik me eindelijk niet meer zo snel moe en misselijk. Veel lichamelijke klachten verdwenen.

Ook mijn hongergevoel heeft er lang over gedaan om weer normaal te worden. Mijn darmen werkten nog niet optimaal en zo was er van alles in de war geraakt. Dat was niet bij mijn ontslagdag van therapie allemaal over en heeft echt nog wel wat tijd nodig gehad. Mijn lichaam had een enorme klap en daarna flinke inhaalslag gemaakt en dat was zichtbaar en voelbaar aan mijn hele lichaam.

Vind jij het moeilijk om door te zetten als je ziet dat je lichaam aan het veranderen is, dan heb ik een aantal tips voor je.

Accepteer iets
Je hoeft jezelf echt niet meteen mooi te vinden, maar acceptatie is wel iets wat je kan helpen de behandeling door te zetten. Probeer in ieder geval te kijken naar wat je aan je lichaam al wel kunt accepteren. En daarnaast kan het helpen om te weten dat je altijd weer terug kunt. Geef jezelf een half jaar of jaar de tijd om te wennen, je lichaam gezond te laten worden en je gewicht stabiel te houden. Probeer te accepteren dat je je even niet fijn gaat voelen over je lichaam de komende maanden, maar handel er niet naar door weer meteen te gaan rotzooien met eten.

Zo belangrijk is het niet
Laat je lichaam geen te grote rol spelen, het is maar je buitenkant. Die lijkt enorm belangrijk, maar als je je gelukkig voelt van binnen, zie je er zeker weten ook veel mooier uit. Een tip waarvan je nu misschien denkt; ‘’Ja Nouska, het zal wel allemaal. Maar voor mij is het heel anders.” Dat was namelijk precies wat ik dacht toen een meisje uit mijn therapiegroep bij haar afscheid vertelde hoe onbelangrijk uiterlijk eigenlijk was geworden in haar leven. Ze vertelde het met een stralende lach, lang blond haar en ontzettend leuke kleren aan. En toch heeft ze gelijk en geldt het voor iedereen. Laat dus je behandeling niet verstoren omdat je teveel bezig bent met je uiterlijk en het getal op de weegschaal.

Wennen aan je lichaam
Het is een heel proces om jezelf weer mooi te leren vinden. Dit heeft bij mij ook jaren geduurd en heb ik niet enkel in behandeling geleerd. Je moet jezelf mooi willen leren vinden en jezelf het gunnen. En daarvoor moet je aan je binnenkant werken en compassie toevoegen aan je leven. Wennen aan je lichaam is iets waar tijd overheen gaat en waar je zelf je gedachtes in kunt trainen. Lees bijvoorbeeld ook eens de linkjes in dit stukje en ‘’stop met negatief over jezelf praten”.

Onthoud waarvoor je het doet
Dit is heel belangrijk geweest voor mij. Toen ik eenmaal bij mijn gezonde gewicht in de buurt kwam, begon ik me enorme zorgen te maken over mijn uiterlijk, mijn gewicht, het verliezen van controle en eten. Ik wilde dit niet en werd een beetje boos op de instelling waarbij ik de behandeling volgde. Dit gewicht was niet nodig. Ik kon heus wel beter worden zonder nog meer aan te komen.

Toch weet ik nu dat je pas een eetstoornis los kunt laten als je ook je gewicht los laat. En ja, dat is super eng. Vechten tegen een eetstoornis is ook geen makkie, dat heeft niemand je gezegd en ga ik je ook zeker niet vertellen. Maar het kan wel en jij kunt het ook. Je kunt altijd in gevecht blijven met je lichaam, maar er is echt veel meer op de wereld dan dat, dus kun je maar beter kijken hoe je er een klein beetje van kunt leren houden. Trap niet op de rem, maar geef je lichaam en je gelukkige toekomst echt een kans!

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

39 reacties op “Je lichaam na een eetstoornis”

  1. WAUW, wat mooi geschreven! Nouska heel erg bedankt, dit helpt me enorm om door te gaan, en dat ga ik ook zeker doen! Wat een motivatie! 😀

  2. Dit komt echt op precies het goede moment, mooi geschreven Nouska!

  3. Herkenbaar. Dit houdt ik me nu ook steeds voor: het zal zich straks verdelen. Ook al is het lastig om te geloven, het is wel waar. Dus nu even door de zure appel heen bijten (eigen schuld, dikke bult, zullen we maar zeggen). Laat de buitenwereld maar denken wat ‘ie wil. En vooral: laat ik me zelf niet afvragen wát de buitenwereld ervan denkt. Dat blijft toch altijd in m’n hoofd: “Oh, ze ziet er gezond uit, het gaat goed met haar”.
    Goed geschreven!

  4. Meid, geweldig verwoord. Prachtig geschreven en totaal herkenbare inhoud.

  5. Wat je hier geschreven hebt is ook de keiharde waarheid.
    Ieder lichaam is anders, zolang je maar gezond leeft en gelukkig bent met jezelf.
    De een is met een gezonde bmi voller de ander slank, nou en.
    Ik merk nu ook dat ik mijn lichaam echt gek heb gekregen door alsmaar anders te eten. Toen ik licht overgewicht had at ik weinig met abnormale tijden en ongezonde dingen. Ik kwam aan, toen ik minder ging eten maar wel regelmatig en gezond viel ik af maar later sloeg ik erin door en stopte het niet meer. Nu eet ik veel meer dan toen ik overgewicht had en regelmatig maar ik val nog af. Want lichaam gaat harder werken en is van slag. Zo erg slecht is rotzooien met eten. Gewoon genieten van het eten en van het leven.

  6. super mooi geschreven Nouska!

  7. Wauw! Recpect Nouska hoe je dit verwoord!

  8. Super blog weer Nouska! Jij bent zo’n voorbeeld voor mij altijd 🙂

  9. Wat een prachtige blog! Bedankt Nouska….dit geeft mij motivatie.

  10. Het is ontzettend fijn dat je er zo open in bent. Dan weet je dat je niet de enige bent die al die angsten heeft enzo. En dat het uiteindelijk gewoon allemaal vanzelf op z’n plek valt.
    Ik heb ontzettend veel respect voor je Nouska!

  11. Dankje, ik had net weer in mijn hoofd dat er 5 kilo af moet, jou bericht geeft veel herkenning!

  12. perfecte moment komt dit.. dankje!
    goed geschreven 🙂

  13. Heel erg mooi geschreven
    ..En op zo’n goed moment voor mij 🙂 Dankjewel

  14. wauww superr mooii….
    Komt op het juiste moment!

  15. dit is heel erg herkenbaar en mooi geschreven en een grote en positieve motivatiebron bedankt nouska voor je mooie stukje.liefs petra

  16. Dit is een hele fijne blog, jouw woorden doen zo ontzettend goed, dit is precies wat ik nu doormaak en ik vind het vreselijk. Jouw aanmoediging en ‘troostend woorden’ helpen, jou geloof ik, jij weet namelijk waarover het gaat.

  17. Super fijne blog! Alleen jammer dat er als danseres niet alleen door mijzelf maar ook door mijn omgeving zo naar mijn lichaam wordt gekeken en er op wordt gelet. Dat maakt dat de controle loslaten nog moeilijker is. Mijn lichaam is mijn instrument waar ik goed voor moet zorgen maar er worden ook nog eisen aan gesteld hoe het eruit ziet (en ja dat is slank in de danswereld)….

  18. Ik heb trouwens een vraagje. Is het zo dat je lichaam meer of langzamer verandert nadat je heel veel kilo’s bent aangekomen en je bent op gezond gewicht dan wanneer je minder kilo’s moest aankomen? Dat er ‘meer’ verdeeld moet worden? Of maakt dat niets uit?

  19. Superfijne blog!! Heel erg bedankt Nouska 🙂

  20. Heel fijne blog! Ik lees veel van jouw stukjes vaak terug voor motivatie en deze gaat ook zeker in het lijstje. Dankjedankjewel!

  21. Wat een fijne blog is dit zeg!
    Heb er heel veel aan ook al ben ik enorm bang om die controle los te laten.
    Maar super herkenbaar en het komt op het juiste moment!!!

  22. Wauw, die komt binnen! Was er vandaag weer heel erg mee bezig, dus dit helpt heel goed. Heel erg bedankt! ♥

  23. ^ Dat wat j zegt vraag ik me ook af

    Ik ben om gezond gewicht te bereiken misschien maar de helft aangekomen van wat sommigen moeten aankomen, maar zal mijn gewicht zich ook moeten herverdelen of is dat alleen als je heel veel aan hebt moeten komen?

  24. Heel herkenbaar!

  25. Super geschreven. Ik herken dit echt. Nu ik op gezond gewicht zit zit is alles op 1 plek.Ik weet dat dit zich gaat verdelen dus nog even wachten 🙂

  26. dit is zo herkenbaar, zo’n immense uitdaging…die ik voor de zoveelste keer weer verloren heb…ben wél weer op de rem gaan staan…ben wél weer afgevallen …nog meer dan tijdje terug zelfs…
    knap hoe je het verwoord…ga het af en toe herlezen…zo blijft er misschien eens iets van hangen…

  27. @Eva, dat heb ik ook precies! Vandaar dat ik het vroeg

  28. Fijn artikel. Toen ik bezig was met mijn leven op te pakken ben ik veel gaan sporten en bewegen (ik had tijdens mijn eetstoornis een prima gewicht) ik kwam aan door spiermassa(die ervoor helemaal verdwenen waren). Tot september toen stopte ik met sporten en paar maanden later stopte ik met roken. Ze zeggen altijd dat je dan aankomt en ja het is waar. Het is even lastig om mijn lichaam nu te accepteren, ik zou terug willen naar afgelopen zomer maar gezond was ik toen niet. Ik hoop ooit eens echt tevreden te zijn met mijn lichaam.

  29. Mooi blog, Nouska! Hier heb ik wat aan!

  30. heel erg mooi stukkje is dit ! je lichaam verwaarlozen is ook helemaal nergens voor nodig en ik heb ook de grootste spijt dat ik dit ooit gedaan heb! ik ben pas 1 jaar in therapie en nog lang niet beter maar ik weet wel dat ik mn lichaam nooit meer zo ga verwaarlozen.. ik heb de meest vreselijke dingen met mn buik gedaan wat de kans op kinderen krijgen verminderd. ik ben daar zn lange tijd zo verdrietig van geweest en nog steeds ! hoe zou dat zijn? later.. als je te horen krijgt dat je geen kindje op de wereld kan zetten? dat zou alles breken! dus alsjeblieft doe het jezelf niet aan!

  31. Mooi geschreven

  32. wat fijn dat je dit geschreven hebt! ik had precies hetzelfde.
    toen ik net op een gezond gewicht kwam was ik een beetje opgeblazen en vond ik het super lelijk. ik heb daardoor helaas wel een tijdje op de rem gestaan, maar uiteindelijk doorgezet en nu, bijna een jaar later, is alles inderdaad gewoon weer in verhouding.
    dat je je beter gaat voelen is het aller belangrijkste 🙂

  33. Ik kamp al sinds mijn 14de met een eetstoornis eerst anorexia en later bolimia. Door de jaren heen heeft mij. Lichaam zijn ups een downs gehad van overmatig eten tot zeer weinig… Haren vielen uit dun bosje stro van mijn lange blonde haren… Nu inmiddels 16 jaar later , is mijn eetstoornis nog steeds een issue … Maar lang niet zo sterk ik weeg inmiddels normaal, maar toch altijd bezig met afwillen vallen al is t maar twee kilo… Soms als ik alleen maar gezond eet is er niks aan de hand.. En als ik iets eet veel calorieen . Schuld gevoel .. En dan komt weer die bolumia .. Heel slecht natuurlijk ma moet er dan af… Ik zal nooit meer heel streng dieeten en amper wat eten mijn lichaam is nu gezond.mijn haren komen allen weer terug.. Maar ondanks dat mijn eetstoornis niet herkenbaar is aan de buitenwereld weet ik dat dit nog steeds speelt… T gaat nooit helemaal over…ik accepteer het zo nu en dan

  34. Ik ben zo blij dat je dit met ons deelt!
    Ik hou me nu aan een van jullie lijsten en inderdaad: ik ben onwennig met mijn lichaam. Ik wil die (denkbeeldige)buik weg hebben en het liefst weer beginnen met diëten, maar nu weet ik dat ik mijn lichaam gewoon tijd moet gunnen om weer gezond en happy met zichzelf te worden.
    Je kan het echt heel mooi onder woorden brengen en super dat je dat dan ook doet!!

    xxxlautje

  35. Heel erg bedankt voor dit stuk Nouska!
    Mijn gewicht heeft zoveel geschommeld de laatste paar jaren..
    Tussen mijn hoogste gewicht, wat een gezond gewicht was, en mijn laagste gewicht, zit zo’n 30 kilo. Nu heb ik een gezond gewicht bereikt, wat bij mijn lichaam past en wat ik wil (en eigenlijk ook moet) behouden.
    Maar omdat ik nu snel ben aangekomen, zit er nu behoorlijk wat op mijn buik (terwijl ik nu op een gezond gewicht zit, sommigen vinden het zelfs iets te weinig.)
    Ik zat al weer helemaal te bedenken hoe ik dat zo snel mogelijk weg zou kunnen krijgen, maar jou stuk heeft me ervan weerhouden om te gaan diëten of iets in die richting.
    Nogmaals heel erg bedankt!

  36. Mooi geschreven! Heel herkenbaar! Ik hoop dat het voor mij ook zo zal gaan. Ik heb nu al een gezond / goed gewicht en Bmi. Wat er aan schort is het eetpatroon. (Hongeren – eetbui – hongeren – eetbui enz…) Hierdoor ben ik wel in gezond gewicht gekomen maar ben zo moe van het vechten dat ik nu gewoon normaal wil. Niet hongeren maar ook geen eetbuien. Die laatste gebeuren nog wel en dit maakt mij bang. 🙁

  37. Mooi geschreven! Ik noem het herstel een bevalling ;p, omdat ik nu met nog meer nadelen te maken krijg.. Ik heb haaruitval, acne, en het gewichtstoename gaat niet zo snel als ik wil.. Had jij dat ook en hoelang duurt dat ongeveer? Ik voel me juist nu niet meer mooi en zeker. Maar herstellen is wel nodig!

  38. Mooi en fijne blog. Had ik echt even nodig vandaag!

  39. Na mijn anorexia probeer ik nu echt stabiel te blijven met eten al val ik af en toe nog terug in mijn oude denkpatroon. Gelukkig heb ik nu bijna direct door en kan ik dit herstellen. Mijn lichaam is echt compleet van slag. Het is fijn om te lezen dat dit normaal is en het uiteindelijk weer normaal wordt. Soms word ik er zo moe van allemaal, maar ik kom er nu sterker uit. Dankjewel voor dit mooie artikel, ik blijf vechten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *