Je slecht voelen op school of werk

Iedereen maakt moeilijke dingen mee in zijn of haar leven en kent periodes waarin je minder lekker in je vel zit. Dit kan je persoonlijke leven en relaties beïnvloeden maar als je naar school of naar je werk gaat, zijn deze nare gevoelens niet direct weg. Of je nou een eetstoornis hebt, een depressie of angststoornis, of wanneer je iets naars hebt meegemaakt, iemand hebt verloren, je relatie over is of worstelt met bepaalde levensvragen en keuzes, het kan er allemaal voor zorgen dat je je slecht voelt op school en op je werk. Toch wordt hier een bepaalde houding en inzet van je verwacht en het is soms heel lastig om hier aan te voldoen.

In deze blog zal ik inzoomen op deze twee thema’s. Omdat het wel anders is en je je waarschijnlijk ook in een verschillende leeftijdsklasse bevindt, splits ik deze blog op in twee delen. Namelijk: Je slecht voelen op school en je slecht voelen op het werk.

Bron

OP SCHOOL
Je slecht voelen is al heel vervelend.. maar wanneer je het ‘mee naar school neemt’ kan dat het nog wat erger maken. Het is al naar genoeg dat je je zo voelt en dan moet je je ook nog concentreren, kunnen richten op je studie en goed meedoen in de lessen. Bij groepsopdrachten wordt er op je gerekend en het is waarschijnlijk ook de bedoeling dat je je toetsen binnen een bepaald termijn haalt. Daarnaast voel je misschien ook nog die sociale druk en wil je graag leuk en aardig gevonden worden. Hoe moeilijk het ook is, je rot voelen op school komt nou eenmaal weleens voor en ik denk ook dat het iedereen weleens overkomen is. Als ik terug kijk naar mijn middelbare- en studie periode heb ik dit ook meerdere keren meegemaakt en op basis hiervan en op basis van wat ik gezien heb bij anderen, zal ik wat tips geven om hier mee om te gaan.

Neem jezelf voor hoe je de dag gaat doorkomen
Wanneer het langere tijd niet goed gaat met je, kan het helpen om je ‘s morgens voor te nemen hoe je de dag gaat doorkomen. Probeer je te visualiseren hoe de dag op werk eruit kan gaan zien. Bedenk hoe je hier mee om wilt gaan. Wanneer heb je pauze, op welke momenten grijp je in, welke grenzen kun je aangeven en naar wie? Dit kan helpen en je rust geven.

Richt je op je studie / school werk
Je school of studie kan ook een goede afleiding zijn als je je rot voelt. Soms is het fijn om je dan even op iets anders te kunnen richten en het hoeft ook helemaal niet zo te zijn dat je je slechter kunt concentreren als je niet lekker in je vel zit. Je richten op wat je moet doen op dat moment kan helpen de dag door te komen.

Loop even weg als het je teveel wordt
Wanneer je het even teveel wordt kun je er voor kiezen om weg te lopen. Ga even een rondje lopen buiten, ga even naar de WC of bel bijvoorbeeld met je moeder of een vriendin. Wel kan het handig zijn om dit even aan te geven bij je docent.

Ontspanningsoefeningen doen
Op momenten dat je niet kan of wil weglopen, kan het ook helpen om ontspanningsoefeningen te doen. Dit kan door bijvoorbeeld op je ademhaling te letten en diep adem te halen door je buik. Maar je kunt ook oefeningen doen waarbij je je lichaamsdelen één voor één aanspant. Er zijn allerlei ontspanningsoefeningen op internet te vinden die je kunt doen terwijl je bijvoorbeeld in de les zit.

Maak afspraken op school
Wanneer het langere tijd niet goed in je vel zit en problemen hebt, is het aan te raden om hier over in gesprek te gaan op school. Maak afspraken met je mentor en bespreek waar jij moeite mee hebt op school. Dit kan een stok achter de deur zijn en het kan een fijne gedachte zijn dat ze op school weten dat er iets aan de hand is zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Neem iemand in vertrouwen
De situatie op school kan wat dragelijker worden als je iemand in vertrouwen neemt. Misschien kun je aan een vriendin vertellen dat je niet zo lekker in je vel zit en aangeven wanneer je wat extra steun nodig hebt. Wanneer dit niet mogelijk is kun je ook altijd terecht bij een vertrouwenspersoon waar je je verhaal kwijt kunt en je kunt eventueel ook met je mentor of een andere docent praten.

Bron

OP JE WERK
Wanneer je werkt, wordt er van je verwacht dat je een professionele houding hebt en dat ze op je kunnen rekenen. Je hebt hierdoor een grotere verantwoordelijkheid dan als je op school zit. Dit is natuurlijk zo als je een bijbaantje hebt, maar het geldt nog meer wanneer je een beroep uitoefent waar je voor opgeleid bent. Wanneer je bijvoorbeeld voor de klas staat of in de zorg werkt.

Beoordeel of je je werk goed kan doen
Wanneer je niet lekker in je vel zit en je wel moet werken, is het belangrijk om toch te beoordelen voor jezelf of je het werk goed kan doen. Je bent een professional dus het is je eigen verantwoordelijkheid om dit goed in te schatten. Zo niet, bedenk dan onder welke voorwaarden het wel lukt, waar je grenzen liggen en waar je behoefte aan hebt. Zeker wanneer je een baan hebt met grote verantwoordelijkheden is het belangrijk dit te doen. Bespreek het eventueel ook met collega’s of je leidinggevende.

Focus je op je werk
Wanneer je je rot voelt maar wel aan het werk bent, kan het je heel goed helpen om je te focussen op de taak die je moet doen. Probeer niet direct de hele dag te overzien, maar richt je op waar je op dat moment mee bezig bent. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je weer even verder bent en dat de dag korter duurt. Het kan je veel afleiding geven en die focus kan er voor zorgen dat je je werk net zo goed kunt doen als normaal.

Praat met collega’s
Wanneer je even een dipje hebt, kan het al erg helpen om hier even met collega’s over te praten. Soms kun je het dan al wel loslaten en je op je werk focussen. Tegelijkertijd kan het fijn zijn dat ze weten dat het even niet zo lekker gaat. Wanneer je je voor langere periode slecht voelt of als er iets vervelends gaande is, is het verstandig om dit te bespreken met je leidinggevende zodat er passende afspraken gemaakt kunnen worden.

Geef grenzen aan
Het aangegeven van je grenzen is sowieso erg belangrijk, maar zeker wanneer je je slecht voelt. Niemand heeft iets aan je als je daardoor je werk niet goed kan doen en als je jezelf voorbij loopt. Soms is het dan beter even een stapje terug te doen voordat je weer vooruit kunt. En het aangeven van je grenzen is ook nog eens super professioneel.

Neem pauze
Let er nu extra op dat je pauze neemt tussen het werken door. Ook al denk je misschien dat je het niet nodig hebt, dat heb je wel. De pauze kan er voor zorgen dat je eventjes een momentje tot jezelf kan komen en dat je weer wat energie zult krijgen. Neem die ruimte ook, loop een rondje, neem rustig de tijd om te eten en te kletsen met collega’s als je daar behoefte aan hebt.

Zorg voor ontspanning voor en na het werken
Wat altijd belangrijk is, maar misschien nog wel extra belangrijk als je niet zo lekker in je vel zit, is dat je zorgt voor ontspanning op de momenten dat je niet aan het werk bent. Plan dingen waar je je goed bij voelt, neem tijd voor jezelf, onderneem leuke dingen of zorg er juist voor dat je niet zoveel doet zodat je kunt bijkomen. Probeer te luisteren naar je eigen behoeftes.

Wat is jouw tip voor als je je slecht voelt op school of werk?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

6 reacties op “Je slecht voelen op school of werk”

  1. Heel helpend dit, want ik loop hier ook met vrijwilligerswerk tegenaan, thanks!

  2. Toen ik op het HBO begon begon ook mijn therapie. Ik had altijd geleerd alles alleen te doen dus had niks verteld. Tot docenten negatieve opmerkingen begonnen te maken in de klas (feest niet zoveel je ziet er moe uit etc. Welk feest?). Toen ik mijn slber ingeschakeld had was hij verbaasd en sinds dien mocht ik ook vaker naar het toilet lopen zonder uitleg. (Als ik opeens een huilbui voelde aan komen etc)

    Intussen jaren geleden gelukkig.

  3. Ik lees dit artikel, net nu ik een uurtje eerder naar huis ben gegaan omdat het niet zo lekker ging op mijn werk.

    Wat mij heel erg helpt, is om toch gewoon te werken. Me op werk focussen helpt over het algemeen. Wel probeer ik dan een paar momenten op een dag in te lassen om in te schatten hoe het gaat. Zoals vandaag tussen de middag, toen voelde ik dat ik echt heel moe was. Het helpt mij dan om een uurtje eerder naar huis te gaan (ik heb best wel wat overuren, dus dat is geen probleem). Dit kan niet altijd omdat mijn agenda over het algemeen vol staat, maar vandaag wel.

    Verder helpt het om goed voor mezelf te zorgen op werk. Zo heb ik een warm dekentje liggen daar, lekkere thee, of ik neem chocolademelk mee die ik opwarm. Gewoon een verwenmomentje voor als ik het moeilijk heb.

    En bedenken dat het er gewoon mag zijn, dat het niet erg is.

  4. heel herkenbaar! ook op mijn stage.. gelukkig weten ze wel wat van de situatie dus als ik aangeef dat het even niet gaat weten ze genoeg

  5. Ik mis iemand heel hard wat nu?

  6. ik zit momenteel in een hele erge depressie ik heb therapie en heb vrienden die helpen maar ik durf het niet tegen m’n mentor te vertellen heeft iemand tips

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *