Sinterklaas is nog maar net terug naar Spanje, je hebt de laatste pepernoot nog niet doorgeslikt of je oma biedt je een kerstkransje aan. Kerst en oud & nieuw staan voor de deur. Misschien ga je uit eten, gourmetten, eten bij familie of ga je met vriendinnen vijf gangen koken. Gezellig allemaal hoor, maar hoe ga je daarmee om als je een eetstoornis hebt?
‘Wat zullen we met kerst doen behalve bunkeren?’, lees ik op mijn telefoon in een Watsapp van mijn zusje. Ze snappen er niets van dat kerst voor mij één grote eetbui lijkt te worden op deze manier. Ik trek het niet, ik wil niet nog meer eetdrang en niet nog meer aankomen! ~ Sas
Misschien zit ook jij wel behoorlijk in de stress over aankomende feestdagen. Je vindt het versieren van de boom ontzettend leuk hoor, maar al dat eten… In sommige families wordt er nergens anders meer over gepraat. En vooral wanneer er samen gekookt wordt, is er veel overleg rondom de gangen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat er ieder jaar gegourmet wordt of jullie met de hele familie uit eten gaan. Daar kom je dan ook zeker niet zomaar onderuit, hoe eng het ook is.
Gourmetten
Dit soort dingen vond ik als kind, en gelukkig tegenwoordig ook weer, heel leuk. Je kon lekker zelf kiezen wat je nam, mocht het zelf bakken en zat lekker te rommelen met je pannetje. Zelfs het doorgeven van alle schalen met vlees, groenten en stokbroodjes was gezellig. Toen ik een eetstoornis kreeg, veranderde dit. Gourmetten voelde als een vreetfestijn. De hele kerst voelde eigenlijk zo. Ik kon er niet van genieten en zat alleen maar te piekeren.
Tip!
Het kan helpen om bij gourmetten of steengrillen van te voren te bedenken wat een goede hoeveelheid is om te eten. Je kunt dat in therapie of met je diëtiste bespreken of zelf bedenken. Natuurlijk eet je vaak wat meer vlees dan er normaal op je bord zou liggen, maar toch kun je op zich een gemiddelde maaltijd samenstellen. Dit kun je visueel doen of van te voren op een bord. Op deze manier eet je een normale hoeveelheid avondeten en weet je dat je goed zit. Lees ook dit blog eens.
Uit eten
Bij sommige gezinnen is het normaal om uit eten te gaan met kerst. Toch kan uit eten gaan nog best wel spannend zijn als je een eetstoornis hebt. Eten in het openbaar, dingen eten die je niet kent of drie gangen is dan een flinke uitdaging. Een geschikte uitdaging voor wie al iets verder is of hier niet zoveel moeite mee heeft. Vind je dit nog wel eng, dan zie je er misschien wel vreselijk tegenop.
Tip!
Als je uit eten gaat, kan het fijn zijn om van te voren te weten naar welk restaurant. Soms kun je online de menukaart bekijken. Dat kan soms al heel wat onrust wegnemen. Maar kies natuurlijk niet voor de maaltijdsalade, het is tenslotte kerst. Kies niet voor veel te ”veilige”, maar ook niet voor te ”uitdagende” gerechten. Zo eet je mee, kun je toch genieten, maar hou je het wel een beetje haalbaar voor jezelf. Het kan ook prettig zijn om naast iemand te gaan zitten waarbij jij je fijn voelt of die weet van jouw problemen. Zo heb je meteen goede afleiding. Spreek dit gerust van te voren af.
Veel gangen
Misschien gaan jullie uit eten of worden er thuis veel gangen gekookt. Dat kan ook knap lastig zijn. Het kan soms lang duren voor de volgende gang komt, de gangen kunnen klein of groot zijn en je weet niet precies wat er allemaal komt. Ook zit je meestal wat langer aan tafel, waardoor je dus ook langer met eten geconfronteerd wordt.
Tip!
Relativeer het idee dat je heel veel eet, omdat het veel gangen zijn. Vaak is het zo dat wanneer je 7 gangen hebt, dit ook vrij kleine hoeveelheden per keer zijn. Je eet geen 2 voorgerechten, 3 hoofdmaaltijden en 2 desserts. Mocht het eten van dit soort kleine gangen voor jou nog lastig zijn of eetdrang oproepen, dan is het altijd goed hier thuis over te praten. Misschien kun jij van deze 7 gangen toch drie normale gangen maken en zo toch gezellig aan tafel zitten en genoeg eten.
Oliebollen
Met oud&nieuw wordt er vaak veel gesnoept van de oliebollen. Heerlijk natuurlijk, maar zo vlak na de kerst vond ik dat zelf tijdens mijn eetstoornis toch wel heel erg spannend. Echter wilde ik het ook weer niet helemaal overslaan wanneer mijn vader de hele dag oliebollen had staan bakken in de garage. Het was tenslotte oud&nieuw.
Tip!
Het eten van een oliebol kan best wel een uitdagingen zijn. Maar probeer deze uitdaging toch te pakken, al is het er maar eentje. Je kunt hem gewoon eten als tussendoortje en hoeft dat echt niet voor-of achteraf te compenseren.
Vind je de oliebollen juist moeilijk om van af te blijven, dan is het misschien goed er niet te veel in huis te halen. Daarbij kan het ook fijn zijn om voor jezelf te bedenken wat een normale hoeveelheid is. Eet je er 15 op een dag of is het eten van een oliebol gewoon een tussendoortje… Natuurlijk kun je er eventueel twee nemen als tussendoortje in de avond. Het is ook goed om te bedenken dat je nog de hele avond hebt, dus dat het eten van een aantal oliebollen (meerdere avondtussendoortjes) helemaal niet zo gek is als je tot laat wakker bent.
Relativeren en compenseren
Als laatste overkoepelende tip wil ik je meegeven dat vooraf of achteraf compenseren absoluut geen goed idee is. En stel, je komt aan tijdens de feestdagen, dan raak je die onsjes vanzelf wel weer kwijt. Juist een normaal eetpatroon aanhouden, zorgt voor een stabiel gewicht. Door vooraf of achteraf te gaan compenseren haal je de hele balans uit je lichaam.
Denk trouwens ook niet dat je de volgende dag al meteen kunt zien hoeveel en of je bent aangekomen. Als je denk dat dat zo is, heb je het namelijk mis. Lees dit blog maar eens ‘’Veel gegeten, nu al aangekomen?”
Probeer in ieder geval ook een beetje te genieten van de dingen die wel leuk zijn. Zoals het zien van familie, de lichtjes, gezellige gesprekken, de kerstversiering of leuke televisieprogramma’s. Maak er voor jezelf een fijne kerst van!
Plaatjes: Weheartit
Geef een reactie