In de periode dat mijn eetstoornis erg heftig was, had ik absoluut geen aandacht voor het eten dat ik at. Ik had veel eetbuien waarbij ik in korte periode grote hoeveelheden eten at en het vervolgens weer overgaf. Ik at veel, maar proefde niets van wat er in mijn lichaam kwam. In de tijden dat ik streng lijnde, gunde ik mezelf en mijn lichaam ook geen voeding waar het wel duidelijk behoefte aan had. Ik at heel eenzijdig en kookte vrijwel nooit voor mezelf, ik vond mezelf simpelweg niet de moeite waard. Als ik wel een keer kookte, was dat altijd dezelfde veilige maaltijd die me op een gegeven moment de neus uitkwam. Ik verdiende niet beter, vond ik. Als ik terugkijk kan ik zeggen dat mijn relatie met eten inmiddels gelukkig een stuk verbeterd is.
Mensen met een eetstoornis hebben logischerwijs een verstoorde relatie met eten en vinden het vaak lastig om aandacht te besteden aan hun voeding en te eten met aandacht. Echter ook mensen zonder problemen met eten hebben niet altijd een goede relatie met eten. Geregeld lunchen mensen gauw tijdens het loopje tussen het kopieerapparaat en de werkplek en eten ze hun warme maaltijd op de bank voor de televisie. Zonde, want op die manier geniet je veel minder van wat je eet. Met gehaast een maaltijd naar binnen werken, maaltijden overslaan of eten voor de buis geef je jezelf eigenlijk de boodschap dat je het niet waard bent om bij stil te staan, aandacht aan te schenken en gevoed te worden. Ook geef je je lichaam dan niet wat het werkelijk nodig heeft.
Mindful eten is een manier om je relatie met eten te verbeteren. Het betekent letterlijk: eten met aandacht. Nu klinkt dat misschien niet zo heel aantrekkelijk als je met een eetstoornis kampt omdat je liever geen aandacht besteedt aan het eten, maar eten met aandacht kan op verschillende manieren en kan tevens een hele positieve uitwerking op je lichaam en geest hebben. Je kijkt hierbij namelijk ook naar hoe je lichaam reageert op bepaald voedsel en of het echt is wat je op dat moment wilt. Soms eten we immers omdat we eigenlijk behoefte hebben aan troost of beloning maar herkennen we de signalen niet. Mindful eten gebeurt zonder regels over welk voedsel goed of slecht is. Mindfulness stimuleert je om vaker zonder oordeel naar bepaalde zaken te kijken, dus ook naar het eten. Een stuk fruit is dus niet beter dan een stuk taart of andersom.
Door middel van mindful eten richt je je op het hier en nu waardoor je meer kunt leren genieten van eten. Je kunt stap voor stap je relatie met eten gaan verbeteren door middel van mindful eten. Koken voor jezelf en oefenen met bewust eten is een goede manier om te werken aan je zelfwaardering. Begin met het maken van enkele maaltijden per week. Neem de tijd om dit op een fijne plek klaar te maken door aan een schone tafel te gaan zitten. Door de tijd te nemen je lichaam te voeden met je zelfgemaakte eten en hiervan te genieten creëer je voor jezelf de mogelijkheid je zelfvertrouwen te verhogen. Geniet van gezonde maaltijden die je zelf hebt klaargemaakt. Het feit dat je hier energie in hebt gestoken zorgt ervoor dat je uiteindelijk voldoening uit het eten kunt halen.
Proef elke hap met aandacht. Kijk naar wat je eet, ruik eraan, voel de structuur en oordeel er niet over. Dat is waar het bij mindful eten om draait. Je kunt dit op jouw manier toepassen in jouw leven. Zelf ben ik eens opgenomen op een crisisafdeling waar aan mindfulness gedaan werd en waarbij we dan weleens één hap met aandacht aten tijdens de avondmaaltijd. Persoonlijk kreeg ik er de kriebels van om tien minuten lang met één hap eten in mijn mond te zitten, simpelweg omdat ik het raar vond, het eten hierdoor koud werd, ik er geen geduld voor had én het eten daar ook gewoon niet zo lekker was ;). Er waren echter ook mensen die er wel baat bij hadden om elke dag even een klein momentje in het ‘hier en nu‘ te hebben in plaats van continu bezig te zijn met wat geweest is, wat gaat komen en andere zorgen. Misschien werkt dat voor jou ook wel.
Als ik nu kijk naar mijn eetpatroon dan vind ik dat ik zeker met aandacht bezig ben met voeding. Ik kook de meeste dagen van de week voor mezelf, ondanks dat ik alleen ben en de verleiding dan groot is om even iets simpels klaar te maken of kopen. Dit geeft mij een goed gevoel over mezelf omdat ik hierbij weet dat ik mijn lichaam de nodige voedingsstoffen geef en daarnaast tijd besteed aan mezelf, ook na een drukke dag of als ik mezelf niet zo fijn voel. Ook eet ik gevarieerder dan een tijd geleden en kies ik vaker wat ik lekker vind en kan ik hierdoor ook echt genieten van simpele dingen zoals een boterham met boter en hagelslag. Aan de andere kant vind ik het ook weleens prima om met een bord op schoot voor de buis te hangen. Mindful eten doe ik dus op mijn manier, maar het draagt zeker bij aan mijn zelfwaardering.
Als je eet, probeer dan in ieder geval te genieten. Geniet tijdens het eten van de tijd die je hebt met familie, vrienden of simpelweg met jezelf. Op deze manier geef je jezelf liefde en krijg je hier ook direct weer liefde voor terug. Liefde en aandacht zijn een van de belangrijkste dingen die je jezelf kunt geven.
Wat vind jij van mindful eten?
Geef een reactie